Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een vlieg op de muur door Dirk Bracke

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas aso | 636 woorden
  • 6 mei 2008
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
25 keer beoordeeld

Boekcover Een vlieg op de muur
Shadow
Een vlieg op de muur door Dirk Bracke
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur + titel : Dirk Bracke – Een vlieg op de muur

Uitgeverij : Davidsfonds/Infodok

Titelverklaring: Ik denk dat de titel iets te maken heeft met iets vervelends dat maar niet weg wil zoals een vlieg. De straatkinderen hebben geen thuis en kunnen nergens naartoe.

Genre: Er zijn verschillende genres zoals spanning, een beetje romantiek maar toch het meeste geweld. De spanning omdat je nooit weet of Marcos het deze keer wel zal redden tijdens de drugshandel. Romantiek omdat Marcos en Sandra toch wel een relatie hebben waar het niet altijd even rustig is… . Geweld vooral omdat er toch wel erge dingen gebeuren: marteling, verkrachting en moord.

Samenvatting: Mico (7), zijn oudere broer Washington (10), Marcos (16) hun leider en het vriendinnetje van Marcos: Sandra (13). Zij leven in de straten van Salvador (Brazilië). Ze moeten in leven zien te blijven door te gaan stelen en andere mensen hun restjes op te eten. Washington ziet op een dag een grote groep mensen staan op de Pelourinho (het plein waar ze stelen) staan. Hij gaat kijken en ziet dat Aldenir (leider van de groep die de baas is over het plein) dood op de grond ligt, hij gaat dit direct vertellen aan Marcos want nu zijn zij de baas over het plein. Op een gegeven moment komt Marcos in aanraking met de maffia en wordt hij verplicht om cocaïne te verkopen. De politie had gemerkt dat hij cocaïne verkocht en hij, Sandra en Washington worden naar het politiekantoor gebracht. Daar wordt Mico ondervraagt terwijl Marcos gemarteld wordt en Sandra verkracht wordt. Als een drugshandel op een dag verkeerd loopt zit Marcos echt in de problemen. De maffia zit achter hem aan hij probeert ze te ontlopen maar het lukt hem niet. Hij wordt vermoord. Als Washington er achter komt dat de maffia de moorden niet gepleegd heeft maar de politie wordt hij ook vermoord. Sandra krijgt werk in een kinderrestaurant en Mico verkoopt telefoonfiches.


Tijd en tijdvolgorde:
In het boek wordt verteld van dag tot dag, het speelt zich af zo een 270 jaar geleden.

Plaats/ruimte: Het boek speelt zich vooral af op het plein de Pelourinho, ook een paar keer in het politiekantoor.

Karakterbeschrijving en -ontwikkeling: De hoofdpersonen in dit boek zijn: Marcos (16), Sandra (13), Washington (10) en Mico (7) Jaar.

Marcos:
Marcos is een knappe jongeman en verliefd op Sandra. Hij is de leider van de groep en iedereen uit zijn groep kan op hem rekenen.

Sandra:
Ze heeft veel zelfvertrouwen, is de vriendin van Marcos, gebruikt vaak haar schoonheid om aan geld te raken. Op een gegeven moment wordt ze zelfs prostitué.

Washington:
Washington kan heel goed zijn plan trekken, hij lijkt ouder in het boek dan hij werkelijk is. Hij heeft wel eens ruzie met andere bendes en is ook net als Marcos verliefd op Sandra.

Mico:
Flavio heet Mico echt maar omdat hij nog zo klein is noemt iedereen hem Mico (Mico=aapje)

Ze geven hem meestal geld omdat hij klein en schattig is.

Onderlinge relaties: Veel relaties zijn er niet: Marcos en Sandra hebben een relatie maar Washington vindt dat niet zo leuk omdat hij ook verliefd is op Sandra.

Geloofwaardigheid van het verhaal: Het verhaal kan zeker realiteit zijn. Er is nog steeds veel armoede in de wereld.

Thematiek: Het thema is straatkinderen. Als je het boek leest dan leef je mee met de kinderen.

Motto: /

Taalgebruik: - Het is niet echt een moeilijk verhaal hier en daar staan er eens moeilijke woorden in maar die worden uitgelegd in de woordverklaring.
- Er wordt geen dialect gebruikt.
- Ook geen gezegden.
- Het verhaal is overwegend beschrijvend.

Perspectief: Het is geschreven uit het perspectief van een verteller

Verhaalopbouw: Het verhaal bouwt steeds verder op wat gebeurd is het gaat van dag tot dag.

Eigen mening:
Het is een zeer goed boek en leest heel vlot. Het gaat over de hedendaagse realiteit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een vlieg op de muur door Dirk Bracke"