Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1551 woorden
  • 23 februari 2008
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
30 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Terug naar de kust
Auteur: Saskia Noort
Genre: Thriller

Samenvatting:
Maria heeft net haar relatie met Geert verbroken van wie ze een zoon heeft Wolf, omdat hij depressief was en Maria verder wou met haar leven. Maria was zwanger van Geert maar besloot de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Vijf dagen na de abortus kreeg ze een dreigbrief opgestuurd hierna volgde er nog foto’s, kreeg een dode rat bezorgd en er werd een begrafenisondernemer gebeld omdat Maria dood was gegaan. Maria is met deze bedreigingen naar de politie gegaan alleen daar konden ze haar verder niet helpen. Maria probeert er achter te komen wie dit doet, Ze verdenkt eerst Geert ervan maar tegelijkertijd kan ze zich niet voorstellen dat hij in zoiets in staat is. Ook verdenkt ze haar vorige man, Steve de vader van haar dochter Merel omdat die net na de dreigbrieven komt opdagen helemaal uit Amerika. Als Maria zich niet meer veilig voelt gaat ze samen met haar twee kinderen Merel en Wolf naar haar ouderlijk huis waar haar zus Ans woont. Als ze daar is blijkt dat Ans haar man Martin weg is en Ans zegt dat ze uit elkaar zijn ook verdenkt Maria Martin nu omdat hij veel van Maria weet. Als er een man (Harry) aan de deur komt voor Martin vindt hij het vreemd dat Martin weg is, ze praten dan heel lang met elkaar en besluiten Martin’s kantoor door te zoeken. Dierbaren beginnen te twijfelen aan de geestelijke gezondheid van Maria en krijgt allemaal medicijnen waar ze alleen maar slechter door wordt. Als Ans een vriend van haar heeft gebeld van de psychiatrie die haar mee wil nemen hier wil Maria niet heen dus neemt afscheid van haar kinderen en ontsnapt. Die volgende dag gaan Harry en Maria inbreken in het kantoor van Martin als ze weg willen gaan wordt Harry geslagen en Maria ook.
Maria word dan eerst wakker in een lege ruimte maar en even later in de kofferbak van een auto. Als de kofferbak opengaat kan ze zien wie haar dit allemaal heeft aangedaan. Ans is diegene en wil haar op het strand vermoorden. Maar gelukkig is de politie erop tijd bij en wordt Ans gevangen gehouden.


Personages:
Hoofdpersoon Maria:
Maria is een alleenstaande moeder en heeft twee kinderen. Maria is iemand die geen waarde hecht aan rijkdom, ze heeft een hectisch leven, ’s avonds werkt ze omdat ze een zangeres is en overdag zorgt ze voor haar kinderen de man van haar zoon is depressief en die heeft ze net verlaten en de man van haar dochter zit in Amerika. Als ze ook dreigbrieven krijgt wordt ze bang en weet niet meer wie ze kan vertrouwen. Ze wordt later zo onzeker over alles dat ze zelf ook begint te denken dat ze niet meer geestelijk gezond is, ze is wel sterk en weet zich zelf elke keer weer sterk te houden.

Bijpersoon Merel:
Merel is de dochter van Maria en Steve, ze is een eigenwijs meisje en denkt heel zelfstandig te zijn. Maria verteld ook aan Merel waarvoor ze even bij Ans zijn omdat ze wel weet dat Merel er veel over nadenkt en er toch wel achter zal komen.

Bijpersoon Wolf:
Wolf is de zoon van Maria en Geert, het is een kleine jongen en weet nog niet veel van de wereld verder dus heeft niet echt een idee van wat er allemaal aan de hand is.

Bijpersoon Geert:
Geert is de ex-vriend van Maria en de vader van Wolf. Hij drinkt veel en is depressief, hij is wel goed voor Maria en haar kinderen, hij geeft ook veel om hun en maakt zich daarom ook veel zorgen.

Bijpersoon Steve:
Steve is de ex-vriend van Maria en de vader van Merel, hij wilde in Amerika carrière maken en daar is hij toen heen gegaan, hij komt in het boek ineen keer terug om Merel te zien. Steve trekt zich van niemand wat aan en gaat zijn eigen gang, hij komt en hij gaat.

Bijpersoon Ans:
Ans is de zus van Maria. Ans was vroeger heel braaf en stil, maar nu is ze jaloers op Maria en ergert zich aan haar omdat ze volgens haar niet genoeg rekening houd met anderen. Ans woont in het pension van haar ouders aan zee. Ans is iemand die denkt dat ze zelf alles het beste weet en denkt dus ook dat zij beter voor Merel en Wolf kan zorgen en probeert Maria dan ook gek te maken en op laatst te vermoorden. Ook heeft ze Martin en Harry vermoord.


Bijpersoon Martin:
Martin is de man van Ans, als Maria bij Ans komt is Martin ineenkeer verdwenen. Later blijkt dat Ans hem heeft vermoord. Er wordt niet veel over Martin gezegd maar hij is niet iemand die mensen bedriegt of in de steek laat.

Bijpersoon Victor:
Victor is de collega van Ans en is psycholoog, Ans maakt Victor wijs dat Maria geestelijk ziek is en dat gelooft hij als hij er later achterkomt dat Ans juist degene is die geestelijk ziek is, voelt hij zich schuldig tegenover Maria maar bedrogen door Ans.

Bijpersoon Harry:
Harry is de Collega van Martin en later een vriend van Maria. Maria en Harry onderzoeken samen het kantoor van Martin. Harry is een aardige man en helpt Maria dan ook goed. Later wordt hij vermoord door Ans.

Perspectief
Dit boek is met een ik perspectief beschreven. Omdat Maria het zelf als het ware verteld en haar eigen gevoelens verteld en over de dingen die ze doet.

Plaats:
Dit boek speelt zich af in het ouderlijk huis van Maria en Ans, maar ook in het huis van Maria.

Het meest speelt het in het ouderlijk huis van Maria en Ans af, waar Maria en Ans hun ouders een pension hadden. Het huis bevindt zich in een klein rustig dorpje aan zee. Ans woont nu in dat het huis. Maria heeft geen goede herinneringen aan dit huis omdat ze hier nare tijden door heeft gemaakt, omdat haar moeder geestelijk niet gezond was. Als Maria dan ook weer terug in dit huis komt, komen er ook allemaal jeugdherinneringen naar boven en steeds meer twijfelt of ze hun moeder niet hadden kunnen helpen.

Ook speelt dit verhaal zich af in het huisje van Maria en haar kinderen. Het huis bevindt zich in een wijk in Amsterdam, het huis is wat rommelig maar goed voor hun drieën.

Het huis wordt later in brand gestoken door Maria haar stalker.

Tijd
De tijd waarin dit boek zich afspeelt kan in deze tijd zijn, dat merk vooral aan de omschrijving van de plaats zoals de stad, de drukte die daar is van het verkeer en van de mensen dat is meestal ook in deze tijd zo.

Het boek speelt zich in ongeveer een half jaar af. Het wordt niet echt duidelijk in het boek verteld over tijden en datums, maar dit kan je wel afleiden uit de gebeurtenissen die er allemaal gebeuren.

Het boek wordt in een chronologische volgorde verteld, het boek heeft alleen wel terug blikken naar vroeger toen Maria nog klein was. Dit gaat dan vaak over hoe ze leefden en hoe het met Maria en Ans hun moeder ging.

Begin
Het boek begint bij de eigenlijke gebeurtenissen, er is eerst voor hoofdstuk 1 nog een klein verhaaltje over dat Maria met haar twee kinderen, Wolf en Merel op het strand zijn. Maria heeft net abortus gepleegd en heeft pijnscheuten in haar buik. Ze zit nog over de abortus te denken en tegen haarzelf te zeggen dat dit toch het beste was om te doen, omdat ze niet voor nog een kind kon zorgen. In hoofdstuk 1 begint het meteen al met de eerste bedreiging die Maria krijgt.

Probleem en afloop
Het grootste probleem van dit boek is dat Maria wordt bedreigd en dat Maria haar zus degene is die dat doet. Ans wil Maria gek maken en gek laten lijken tegenover de rest omdat Ans zelf voor de kinderen van Maria wil zorgen omdat zij ze niet kan krijgen. Ans probeert later in het boek Maria ook te vermoorden net zoals ze dat met haar man Martin heeft gedaan.

Het boek heeft wel een goede afloop, want Maria wordt net op tijd gered van Ans en Ans wordt dan ook opgepakt. Ook is het een goede afloop omdat nadat Ans is opgepakt en Maria in het ziekenhuis ligt Geert met Merel en Wolf op bezoek komt. Nadat hun op bezoek zijn geweest lijkt het weer goed te komen tussen Geert en Maria en het lijk ook dat Geert van zijn depressiviteit af is.

Titel
De Titel ‘Terug naar de kust’ slaat eigenlijk op dat Maria weer terug gaat naar haar ouderlijke huis aan de kust. Dus ‘Terug naar de kust.’


Beoordeling
Ik vind dit een heel leuk boek, omdat het een spannend boek is dat snel en makkelijk doorleest, het is zo’n boek dat je in één dag uit kan lezen.
Het boek is spannend omdat er spannende dingen in gebeuren zoals die bedreigingen en omdat het heel moeilijk is om eerst te bepalen wie nou eigenlijk die stalker is, zo is het wordt het boek ook niet te voorspellend. Dit wordt dan ook allemaal voor het laatst bewaard, zodat je in de laatste paar hoofdstukken ook leest wie het nou eigenlijk heeft gedaan en hoe het afloopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"