Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het web door Joost Heyink

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Het web
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 3312 woorden
  • 24 januari 2008
  • 133 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
133 keer beoordeeld

Boekcover Het web
Shadow

Meg ontmoet in een chatroom Beau, een jongen met wie ze ontzettend leuk kan chatten. Na een tijdje stelt Beau voor om eens af te spreken, maar Meg aarzelt. Is Beau wie hij zegt te zijn? Beau blijkt inderdaad een freak te zijn, maar Meg weet gelukkig te ontsnappen.
Om te voorkomen dat hij nog meer slachtoffers maakt, wil Meg hem ontmaskeren. Samen met haar vrien…

Meg ontmoet in een chatroom Beau, een jongen met wie ze ontzettend leuk kan chatten. Na een tijdje stelt Beau voor om eens af te spreken, maar Meg aarzelt. Is Beau wie hij zegt te …

Meg ontmoet in een chatroom Beau, een jongen met wie ze ontzettend leuk kan chatten. Na een tijdje stelt Beau voor om eens af te spreken, maar Meg aarzelt. Is Beau wie hij zegt te zijn? Beau blijkt inderdaad een freak te zijn, maar Meg weet gelukkig te ontsnappen.
Om te voorkomen dat hij nog meer slachtoffers maakt, wil Meg hem ontmaskeren. Samen met haar vriend Mark begint ze een zoektocht op internet. Ze hebben een waterdicht plan voor het geval de man opnieuw opduikt, dat denken ze tenminste...

 

Het web door Joost Heyink
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ZAKELIJKE GEGEVENS:
Titel: Het Web.
Auteur: Joost Heyink.
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.
Datum eerste uitgave: 2003.
Soort boek: Detective, thriller.

HOE ZIET HET BOEK ERUIT?
*Voorkant:
Op de voorkant van het boek is in het midden een lange oneindigende weg getekend. Deze staat symbool voor het internet. Ook staan er allerlei (pas)foto’s, die horen bij een profiel van iemand in een chatbox. De hoofdpersoon zit regelmatig in een chatbox op internet, waar het hele verhaal en alle problemen beginnen.
*Achterkant:
Op de achterkant van het boek word verteld wat de hoofdpersoon meemaakt en wat ze hierna van plan is om een zelfde situatie in de toekomst te voorkomen. Ook staat er een stukje uit een scène waarin die gebeurtenis plaatsvindt. Het is een heel kort stukje waarin er veel vragen worden gesteld en waarin de schrijver de lezer erg nieuwsgierig maakt naar wat er allemaal gebeurt is en nog komen gaat.

*Aantal bladzijden:
Het boek heeft 159 bladzijdes.
*Hoofdstukken
Het boek is ingedeeld in 15 hoofdstukken. Ze zijn genummerd van 1 t/m 15. Aan het begin van het boek is er ook een introductie, een gesprek in een chatbox.
*Wat valt er op?
Er staan veel gesprekken in chatboxen in het boek. Daarbij worden de namen van de chatters als volgt weergeven: <…>. De tekst die zij typen word cursief afgedrukt. Verder worden er veel chattermen en tekens gebruikt. Zoals haakjes zetten dat een knuffel betekent. Bijvoorbeeld: tot morgen ((Jeff)). Hier geeft het aantal haakjes aan hoe ‘groot’ de knuffel is.

TITELVERKLARING.
De titel van het boek luidt: ‘Het Web’. Omdat het verhaal zich voor een groot deel afspeelt in chatboxen op internet, betekent het web hier het internet.

INHOUD.
*Samenvatting.
Meg is een meisje dat wel van wat spanning houd. ze vind chatten dan ook erg leuk omdat ze dan zelf een beeld in haar hoofd van de persoon waarmee ze chat. Nadat ze een tijdje met een zekere ‘BeauX’ heeft gechat spreekt ze met hem af. Ze zou hem van een afstandje bekijken en dus ergens verstopt gaan zitten op het pleintje waar ze afspraken. Opeens werd ze verrast van achteren, daar stond een grote, enge man, die er niet uitzag als op de foto die ze van ‘BeauX’ had gekregen. Het bleek dezelfde man, maar dan behoorlijk wat ouder. Het was Meg al gelijk duidelijk wat hij van haar wilde, maar hij sloot haar in en ze kon nauwelijks ontsnappen vanuit haar dichte verstopplek. Toch gaf ze de man met alle kracht die ze had een schop en kon ontsnappen. Meg deed vervolgens aangifte bij de politie, die het rapporteerde maar niets kon ondernemen, omdat dat veel mankracht en tijd in zou nemen voor een bijna onmogelijke klus. Meg besluit samen met Mark, een vriend uit het theater waar zij en haar vader spelen, zelf op internet weer naar de man op zoek te gaan om hem in de val te lokken. Ze letten op een aantal kenmerken die Meg nog weet van hem. Hij gebruikte veel haakjes (knuffels), hij zei vaak ‘kga’ of ‘kwil’, en ook zei hij bijvoorbeeld niet ‘dag sister’, maar ‘dasis’. Na even rondkijken als Wuftie in weer dezelfde chatbox vinden ze een chatter die aan deze kenmerken voldoet. Ze spreken af. Er is een heel plan opgesteld met de politie, maar het blijkt loos alarm.
Meg wil nog eens proberen de man op te sporen, maar dat lijkt Mark geen goed plan. Uiteindelijk besluit hij toch haar te helpen om te voorkomen dat ze zelf domme dingen gaat doen. Ze hebben weer beet, denken ze, en ze spreken weer af. Omdat ze vrijwel zeker zijn dat de politie hen niet nog eens zal helpen, besluiten ze zelf naar de afspraak te gaan. Ze spreken af dat Meg in het café aan het pleintje blijft zitten en Mark zijn auto gaat wassen op het plein. Als een van hun beiden dan iets verdachts ziet bellen ze elkaar en de politie. Op een gegeven moment stopt er een auto op het pleintje. Er stapt iemand uit en even later stappen hij en Mark weer in de auto. Als Meg probeert naar Mark te bellen wordt ze zelf gebeld. Het is ‘BeauX’. Uiteindelijk beseft Meg dat de enige uitweg opgeven is en dus gaat ze naar de auto. De man laat Mark echter niet gaan als Meg bij de auto is. Als ze wegrijden vertelt de man dat hij van plan is Mark te dumpen in ‘diep water’, waar ze na een kwartier zullen arriveren. Meg herinnerd zich de vork die ze nog uit het café had meegenomen. Ze probeert de tape los te maken waarmee ze aan de voorstoel vast zit. Het mislukt. Dan wenkt Mark dat hij een schop gaat geven tegen de gammele stoel van de man. Zo hard als hij kan schopt hij tegen de voorstoel. De man klapt keihard tegen de ruit en zijn stuur, de auto rolt over de kop en dan ligt de auto stil. De man ligt in een rare onnatuurlijke houding en er zit een stuk glas, niet zo diep, in zijn nek. Meg en Mark kunnen alleen via de kapotte vooruit de auto uitkomen en moeten dus over de man heen. Als Meg bijna buiten is voelt ze een grote hand om haar enkel die haar terug in de auto sleept, maar omdat Mark een van zijn vingers brak, bewoog de man zo, dat de glasscherf in zijn nek, hem fataal werd. Meg en Mark ontsnapten.


*Hoofdpersonen.
• De hoofdpersoon is de 15-jarige Meg Bloemhard. Ze chat regelmatig in de chatbox Young & Lovely. Ze chat onder een paar verschillende namen, omdat ze zichzelf ook ziet als iemand meer meerdere kanten. Dat zijn Troetel, Wuftie, Sister en later ook Truffel, die allemaal een bepaalde kant van Meg’s karakter hebben. Ze is een vrolijk, avontuurlijk en stoer meisje. Ze is klein, tenger, heeft zwart, sluik haar en bruine ogen.
• Beau is de man waar Meg mee chat op internet. Hij doet altijd voor als een jongen tussen de 15 en de 20 jaar om zo met jonge meisjes af te kunnen spreken. Hij woont in een klein huisje aan het pleintje waar hij met Meg had afgesproken. De gordijnen zijn er altijd dicht, en de twee computerschermen altijd aan. Hij is erg onverzorgd, zowel hijzelf en zijn kleren, als zijn huis. Hij is iemand die ineens erg kwaad kan zijn en dat niet uit door te slaan en te schoppen maar door te grijpen, knijpen en verbrijzelen. Dat lukte hem makkelijk met zijn onwaarschijnlijk grote handen.
• Mark is de podiumknecht in het Hemeltheater, waar Meg en haar vader spelen. Meg en hij kunnen goed met elkaar opschieten. Ze gaan samen op zoek naar de man en terwijl ze daar zo druk mee bezig zijn ontdekken ze ook dat ze elkaar toch best leuk vinden. Ze trekken in de loop van het verhaal steeds meer naar elkaar toe. Mark is een vlot geklede jongen en Meg vind hem ‘best knap’.

*Bijpersonen.
• De ouders van Meg zijn Peter en Karin Bloemhard. Meg’s moeder houd van wandelen in het weekend en wil vaak graag iets leuks doen. Ook maakt ze altijd een uitgebreid en gezellig ontbijt. Haar vader is een man die graag indruk wil maken met zijn trucs die hij uitprobeert voor de voorstelling in het Hemeltheater, maar helaas gaan ze soms nog mis.
• De politie agenten die Meg’s verklaring opnemen en meedoen aan het plan de man te grijpen. De hoofdinspecteur is een beetje kortaf terwijl zijn collega, die nog redelijk jong is, het weer een beetje goed probeert te maken en zich juist in andere mensen verplaatst.
*Het probleem van de hoofdpersoon.
Het probleem van Meg is dat ze wraak wil nemen op de man die haar voor de gek heeft gehouden en haar bijna iets ergs had aangedaan. Ze wil hem kosten wat kost in de val lokken en besluit zelf aan het speuren te gaan met een vriend als de politie niets meer kan doen.
Ze is daarbij veel te onvoorzichtig en heeft te veel moed en drang om door te gaan. Omdat ze niet voorzichtig genoeg waren en niet op de meest absurde dingen hebben gelet komen ze in de problemen. Bijvoorbeeld dat de man zó lang van te voren aanwezig was dat hij hun plan doorhad en Meg al lang had herkent en ook nog eens wapens bij zich had.

*Waar speelt het zich af?
Het verhaal speelt zich grotendeels op een aantal vaste plaatsen af in een grote stad in Nederland, die niet word genoemd. Het huis van Meg, de chatbox Young & Lovely, het hemeltheater en het huis van de man zijn locatie waar veel scènes voorkomen. Ook komen er scènes voor op de plekken waar Meg en de man afpreken. Overige scènes spelen zich af in dezelfde stad.


*In welke tijd speelt het zich af?
Het verhaal speelt zich af in de tijd waarin wij leven. Dat kun je zien aan dat er computers in het verhaal zijn, die er vroeger nog niet waren. De tijd die verloopt in het verhaal is ongeveer een maand, dat weet je omdat er een aantal keren een dag of een aantal dagen verloopt voordat het verhaal verder gaat.

BEOORDELING
*Hoe begint het boek?
Het boek begint met een gesprek in een Chatbox. Tussen ‘pepperboy’ en ‘chikkie’. De jongen wil afspreken maar het meisje niet. Ze vindt het maar niks en kapt het af. Dan staat er een stuk tekst over een teleurgestelde enge vieze man, die waarschijnlijk erop uit was om in contact te komen met jonge meisjes.
Ik vind het een heel goed begin want het word direct al duidelijk dat er dingen spelen in een Chatbox, en dat daar een pedofiel actief is. Je krijgt gelijk een vermoeden naar wat er kan gebeuren in zulke situaties en bent gelijk al geboeid omdat je benieuw bent naar het verhaal dat bij dit onderwerp hoort.

*Het einde van het boek.
Aan het einde van het boek valt alles op zijn plaats. Meg en Mark zijn ontsnapt aan de man, die is omgekomen en dus gelijk uitgeschakeld. De voorstelling in het Hemeltheater is goed afgelopen terwijl er vlak voor het einde veel stress was of het wel zou gaan lukken. Ook gaat het heel goed met de relatie tussen Meg en Mark. Het is niet zo dat de schrijver alles heeft verteld zodat je er zelf geen einde meer bij kan verzinnen, er zijn nog genoeg dingen opengelaten voor je fantasie.

*Is de hoofdpersoon iemand waar je op zou willen lijken?
Meg is een vrolijke en spontane meid, ook heeft ze een goede relatie met haar ouders. Wat dat betreft zou ik best op haar willen lijken. Er is alleen niet zo goed duidelijk hoe haar uiterlijk is dus daar kun je niet over oordelen. Omdat ze zoveel kanten van haarzelf heeft en die ook laat zien in haar verschillende Chatpersonages, zou ik niet op haar willen lijken. Het lijkt mij erg verwarrend en ik zou er niet goed mee om kunnen gaan als ik elke situatie met een andere kant van mezelf aan zou moeten pakken.

*Hoe veranderd de hoofdpersoon in de loop van het verhaal?
Ik denk dat de grootste en belangrijkste verandering bij Meg is dat ze voortaan voorzichtiger is op het internet, hoe nieuwsgierig zo ook is naar de persoon waarmee ze chat. Ze wordt ook iets realistischer en gaat niet zo snel meer zelf iets ondernemen om de held uit te hangen.

*Wat zijn de belangrijkste momenten die zorgen voor verandering bij de hoofdpersoon?
Nadat Meg bijna werd aangerand omdat ze met iemand had afgesproken die niet zo bleek te zijn als hij vooraf had verteld veranderde haar gedrag op internet in Chatboxen. Ze zag ook in dat er werkelijk slechte dingen gebeuren en dat dat niet alleen maar verhaaltjes zijn om je af te schrikken van chatten met onbekenden. De tweede keer dat ze in een situatie met de man belande heeft ook haar gedrag veranderd. Ze moet niet meer zelf allerlei gevaarlijke dingen gaan ondernemen.

*Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet?
Een beetje, want er zijn al veel van zulke verhalen bekend. Maar toch herinnert het je weer even aan de situatie en ga je er toch weer even over denken. Toch is er wel iets nieuws toegevoegd aan mijn idee over dit onderwerp. Het kan nog gevaarlijker zijn dan ik dacht en er zijn ook veel meer mensen met slechte bedoelingen.

*Welk stukje heeft het meeste indruk gemaakt?
Het stuk waarin de man Mark eerst in de auto dwingt en dan ook nog Meg zich laat overgeven. Het was erg spannend en liep nog meer net goed af. Meg en Mark ontsnapten op het nippertje aan de man toen ze zijn stoel een schop gaven en een ongeluk kregen. Het ongeluk was dus eigenlijk hun redding.

DE AUTEUR
*Korte levensbeschrijving.
Joost Heyink werd op 14 juni 1946 geboren in Scheveningen. Hij heeft in zijn jeugd op veel verschillende scholen gezeten. Daarna heeft hij veel verschillende dingen gestudeerd in Groningen. Uiteindelijk ging hij psychologie doen en studeerde daar ook in af. Toen heeft hij een aantal jaren gewerkt. Het waren maar simpele baantjes zoals barkeeper. Hij heeft dertien jaar op de Universiteit van Groningen gewerkt. Hij deed daar wetenschappelijke onderzoeken.
Toen al vond hij het leukste onderdeel van zijn baan schrijven, bijvoorbeeld het schrijven van artikelen hoofdstukken en boeken. Hij trouwde en kreeg een zoontje in 1994. Vanaf dat moment is hij huisman geworden. Dat is namelijk prima te combineren met schrijver.


*Welk soort boeken schrijft hij?
Hij schrijft jeugdboeken voor boven de twaalf jaar, vaak zijn het thrillers. Er moet veel spanning in en er moet om te lachen zijn. Het gaat vaak over problemen die in onze tijd vaak voorkomen maar soms ook over ondenkbare situaties. Het zijn vlot te lezen boeken.
Een aantal van zijn andere boeken zijn: tweestrijd, obsessie, katapult en de afgrond.

*Wat vind men van zijn boeken?
Lezers vinden zijn boeken erg vlot leesbaar, leuk en ook van deze tijd. Ze kunnen zich goed in de hoofdpersonen verplaatsen en vinden ook dat de boeken over echte goede onderwerpen gaan.

*Welke bedoeling heeft hij met het boek?
Met zijn boeken wil hij ‘de lezer een paar uurtjes vermaken’. Of ‘de lezer een paar fijne uren bezorgen’.

BRONVERMELING
*Hoe kom ik aan mijn informatie?
- Het Web, Joost Heyink, 2003.
- www.joostheyink.nl
- op Nieuw Niveau, leerboek Nederlands.



VERWERKINGSOPDRACHT
Pedofielen – brigade M.
Van de week stond in de krant
5 kleine kinderen aangerand
de dader is een protestant
en wordt beschermd door hogerhand
Ongestoord ging hij zijn gang
Want hij was voor niemand bang
het is tenslotte in ieders belang
houd de kerk uit het gevang

refrein

Kinderlokkers hang ze op
Of jaag ze `n kogel door de kop
Pedofielen geef ze de strop
En hang ze aan hun ballen op

Op de radio gisternacht
Leraar heeft een kind verkracht
Niemand had dat ooit gedacht
Want hij was zo links en zacht
In het buurthuis op de hoek
Krijgen kinderen chips en koek
Maar moeten dan wel op verzoek
Bij de agoog in de broek

refrein

Kinderporno is de pest
Die ons van `68 rest
Een uitwas van sociale ziekte
Van de huidige machtskliek
Marc Dutroux en zijn trawant
Leven ook in ons land
Krijgen steeds de vrije hand
In tolerant links Nederland

3x refrein

De man in het verhaal die met jong meisjes wil afspreken en met Meg is waarschijnlijk een pedofiel. Deze tekst gaat over pedofielen, welke erge dingen zij wel niet doen en over hoe het vaak word verdoezeld.

Dirty old man – three degrees

Dirty
you are a dirty ol` man
You can`t keep your hands to yourself.
You are a dirty ol` man
Go mess around with somebody else.

That I`ve done told you
You can look but please don`t touch.
Cause you don`t understand what I mean
Can`t you see I`m not old engough.
You say that ain`t ain`t nothing but a number-number
You`re much too experienced for me.
Oh all you wanna do is take my love
AII you want is another victory.

Dirty ol` man you can`t keep . . .

Next time you see me
You can speak but please don`t stuck
Cause I believed every word you said
And here I am with a broken heart.
You won your game now
Don`t waste it on a date

No
no
no
no cause you`re a married man
And I`m still free.
Oh all you wanna do is take my love
AII you want is another victory.

Dirty ol` man . . .

De man uit het verhaal is een ‘dirty old man’, vieze oude man. Hij is vies, zijn woning is vies, alles is verwaarloosd en onverzorgd. Hij is oud, ouder dan hij zich voordoet op internet en ouder dan op de foto die hij naar Meg stuurde.

Shot – the Rasmus
Tonight we'll escape
Just you and me
We'll find our peace
Somewhere across the sea

Enough of the fright
Enough of the fuss
I'll be awake if he finds us

Needless to say

I'll stand in your way
I will protect you and I-i-i...

I'll take the shot, for you
I'll be the shield for you
Needless to say
I'll stand in your way

I'll take the shot, for you
I'll give my life, for you
I'll make it stop
I'll take the shot... for you
[for you]

Tonight we'll be free
I'll find us a home
Tonight we will be
Finally on our own

Enough of the hell
Enough of the pain
Won't let him touch you
I love you

Needless to say
I'll stand in your way
I will defend you and I-i-i-i'll...

I'll take the shot, for you
I'll be the shield for you
Needless to say
I'll stand in your way

I'll take the shot, for you
I'll give my life, for you

I'll make it stop
I'll take the shot... for you
[for you]
Haa...

Enough of the scars
Enough broken hearts
I will protect you and I'll...

I'll take the shot, for you
I'll be the shield for you
Needless to say
I'll stand in your way

I'll take the shot, for you
I'll give my life, for you
I'll make it stop
I'll take the shot...

I'll make it stop
I'll take the shot...
I-i-i...

Als de man Mark en Meg ontvoerd zijn zij beide bereid het voor elkaar op te nemen. Ook als Meg nog aan het bellen is met de man hoopt Mark dat Meg niet zou overgeven en naar de auto toe komen ook al deed ze het toch. Hij wou het voor haar opnemen. hij zou het op zich nemen, wat de man ook met hem van plan was, Meg moest en zou er buiten blijven. In de tekst staat ook ‘won’t let him touch you’ dat is ook wat Mark dacht, hij wou niet dan de man aan Meg zou zitten of zelfs erger.

Beautiful lie – 30 seconds to mars

Lie awake in bed at night
And think about your life
Do you want to be different?
Try to let go of the truth
The battles of your youth
Cuz this is just a game

It's a beautiful lie
It's the perfect denial
Such a beautiful lie to believe in
So beautiful, beautiful it makes me

It's time to forget about the past
To wash away what happened last
Hide behind an empty face
Don't ask too much, just say
'Cause this is just a game

It's a beautiful lie
It's the perfect denial
Such a beautiful lie to believe in
So beautiful, beautiful it makes me

Everyone's looking at me
I'm running around in circles, baby
A quiet desperation's building higher

I've got to remember this is just a game

So beautiful, beautiful (so beautiful)
So beautiful, beautiful (so beautiful)
So beautiful, beautiful (so beautiful)
So beautiful, beautiful (so beautiful)

It's a beautiful lie
It's the perfect denial
Such a beautiful lie to believe in
So beautiful, beautiful it makes me


Het liedje gaat over ‘een prachtige leugen’, dit is in feite hetzelfde als bij de man, hij is één grote leugen. Hij is niet wie hij verteld te zijn, hij is niet de man van de foto, hij is niet de beheerder van het emailadres dat hij gebruikt, en ga zo maar door. Hij is één grote leugen. Een prachtige leugen, alles klopt, hij heeft overal een verklaring voor, maar toch bestaat hij uit leugens.

REACTIES

N.

N.

wat is de oplossing

13 jaar geleden

A.

A.

heb er veel aan gehad, thx !

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het web door Joost Heyink"