Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De grot door Tim Krabbé

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De grot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1603 woorden
  • 18 december 2007
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
28 keer beoordeeld

Boekcover De grot
Shadow

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

De grot door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

Hoofdstuk 1
Egon gaat op vakantie naar Ratanakiri. Egon gaat daar meerdere toeristische plaatsen bezoeken. Egon is een drugskoerier en heeft een koffer met heroïne bij zich. Die koffer moet hij op een tijd afgeven aan een voor hem onbekende koerier. Om de tijd te doden gaat Egon bezienswaardigheden bezoeken, zoals: verschillende restaurants en discotheken. Egon is erg nerveus, omdat dit wel eens de laatste uren voor hem zouden kunnen zijn. Iedereen die hij ziet beschouwd hij als verdachte personen. Hij moet namelijk steeds denken aan de drugskoerier Doornebosch. Die is namelijk opgepakt en ter dood veroordeeld, omdat hij een koffer met drugs bij zich had. Als hij op de afgesproken tijd bij de parkeerplaats is, blijkt het een vrouw te zijn waar hij de koffer aan moet overhandigen. Hij heeft deze vrouw al een keer ontmoet in Ratanak. Ze praten en zoenen met elkaar, net of ze elkaar al jaren lang kennen. Na een tijdje besluiten ze om maar te vertrekken.

Hoofdstuk 2
Dit hoofdstuk speelt zich 30 jaar eerder af, toen Egon 14 jaar was. Hij gaat op vakantie naar de Belgische Ardennen. Op het perron leert hij Axel van de Graaf kennen, die ook naar de Belgische Ardennen gaat. Op het kamp leert Egon Axel van de Graaf wat beter kennen en raakt met hem bevriend. Axel dwingt Egon om seks te hebben met de zussen Verri en Florrie (2 meisjes die ook op het kamp waren). Egon wil niet, maar laat zich toch overhalen. Ze worden betrapt door de leiders van het kamp en Egon weet hier geen raad mee, hij schaamt zich dood. Als Egon in het derde jaar van zijn studie geologie zit, ontmoet hij Axel weer. Hij ontmoet Axel in het dispuutshuis “de Grim’’. In de Grim is het altijd feest, met drank, drugs en veel vrouwen, waar Axel het middelpunt van is. Egon komt zo terecht in het criminele leven van Axel. Axel vraagt aan Egon of hij wil handelen in drugs, om op deze manier snel veel geld te verdienen. Hij besloot hier niet op in te gaan, maar zijn studie geologie af te ronden. Nadat Egon afgestudeerd is, krijgt hij een opdracht waar hij naar Zuid-Amerika voor toe moet. Egon heeft een lange tijd geen contact meer gehad met Axel. Na een aantal jaren komt Egon Axel weer tegen, in de Belgische Ardennen. Egon gaat samen met Axel koffie drinken. Ze vertellen wat ze allemaal hebben gedaan in die jaren. Daarna besluit Egon om een wereldreis in Amerika te gaan maken. Daar komt hij Adrienne tegen, waar hij een 14 jaar een relatie mee heeft. Egon is uiteindelijk bij Adrienne weggegaan, nadat hij er achter kwam dat zij vroeger seks heeft gehad met Axel. Egon wil op expeditie naar Brazilië, maar daar heeft hij niet genoeg geld voor.


Hoofdstuk 3
Oum Phen is een bedelaar die ter dood word veroordeeld, omdat hij verdacht word van een dubbele moord (op Egon en de vrouwelijke koerier). Een tijd geleden is er al een Nederland onthoofd, dus ze willen deze moord laten lijken op een roofmoord. Om de relatie met Nederland niet te verpesten. Een kennis van Egon, Michiel Polak (een journalist), volgt het hele proces en komt terecht bij de dictator en de familie van Oum Phen om te achterhalen wat er nou precies gebeurd is. Dat is omdat Polak niet geloofd dat Oum Phen de dader is.

Hoofdstuk 4
Het verhaal dat Marcie op 20 jarige leeftijd naar Amerika is verhuisd. Ze trouwt daar en krijgt 2 zoons. Marcie heeft geen goede relatie met haar man. Zij begint een stenenwinkel, die 3 jaar open blijft. Op een dag is Marcie zomaar verdwenen. Ze is nergens te vinden. Egon komt er naar een tijd achter dat Marcie, Marjoke is waar hij op 14 jarige leeftijd verliefd op was geworden.

Hoofdstuk 5
Het laatste hoofdstuk speelt zich af in de Ardennen. Ze gaan met z’’n allen een grot bezichtigen. Egon en Marjoke zijn erg onder de indruk. Egon loopt langs de rivier en komt daar Marjoke tegen. Ze bouwen een dam in de rivier, omdat ze allebei gek zijn van stenen. Daarna gaan ze met z’n allen bosbessen plukken.

Verhaalaspect

1. Spanning: Het verhaal is op de toekomst en het verleden gericht. Er zijn een aantal momenten in het boek, die de lezer nieuwsgierig maken en interesseren. Dat zijn de momenten waar lokale spanning in voor komt. Een voorbeeld daarvan is, dat Egon en Marjoke vermoord worden aangetroffen op de parkeerplaats in Ratanakiri.

2. Personages:
De hoofdpersoon in dit boek is Egon Wagter. Egon Wagter is 43 jarig geoloog. Er zijn veel bijfiguren in het verhaal. Enkele bijfiguren zijn: Axel van de graaf, Marjoke Heffels, Michiel Polak Kees de Jong, Adriënne, De zusjes Vera en Florri Laanakker, Oum Phen en George Mijnsherenland.

Karaktereigenschappen van de belangrijkste personages:

-Egon Wagter: stil, makkelijk te beïnvloeden.
-Axel van de Graaf: gemeen, bazig, aandacht trekker, achterbaks.
- Marjoke Heffels: stenenliefhebber, lief, doorzetter.

3. Thema: Het thema van het boek is actie en avontuur.
De titelverklaring: Egon ontmoet Marjoke in de grot in La Roche, de Ardennen. Langzamerhand worden Egon en Marjoke verliefd. De ontmoeting in de grot zijn het begin van alle gebeurtenissen en problemen.

4. Opbouw:
Het boek is niet in de chronologische volgorde geschreven, omdat er veel gebruik word gemaakt van flashbacks, tijdversnelling en tijdvertragingen. Zie voorbeelden bij het stukje tijd.

5. Tijd: De verhaaltijd is ongeveer 30 jaar. Een voorbeeld van een tijdvertraging: Het moment dat Egon 1 uur heeft om op het vliegveld te komen, waar erg uitgebreid over verteld wordt. Een voorbeeld van een tijdversnelling: Marcie heeft een stenenwinkel, de winkel is 2 jaar open en Marcie verdwijnt, wat onbekend blijft voor de lezer. Een voorbeeld van een flashback: Axel is 45 jaar oud, maar er wordt teruggeblikt naar het moment dat hij 14 jaar is.

6. Vertelsituatie: Het verhaal wordt in de hij/zij perspectief verteld, omdat het verhaal wordt verteld uit de ogen van de schrijver.


7. Ruimte: Het verhaal speelt zich af in Ratanak, de hoofdstad van Ratanakiri. Het verhaal speelt zich ook een gedeelte af in La Roche, de Ardennen, waar Egon met zomerkamp heen ging. Het verhaal speelt zich ook af in Waterhead, Amerika, waar Marcie haar stenenwinkeltje heeft (Marcie’s Gems).

Leeservaringen

1. De titel van het boek sprak mij niet echt aan. De flaptekst sprak mij wel aan. Toen ik wist dat het over drugskoeriers ging wilde ik het boek graag lezen. Na het lezen van dit boek ben ik niet anders gaan denken over het onderwerp. Ik wist dat als je in de drugswereld zit, je de risico’s loopt om vermoord te worden, of een lange gevangenisstraf te krijgen. Ik vind dat het verhaal goed is uitgewerkt, omdat het verhaal mij bleef boeien.

2. Ik vind dat het verhaal genoeg gebeurtenissen bevat om de lezer te blijven boeien. De gebeurtenissen hebben indruk op mij gemaakt, omdat ik altijd al nieuwsgierig ben geweest hoe het zou zijn als je in de drugswereld zou leven. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig, omdat dit verhaal ook in werkelijkheid zou kunnen voorkomen. Gelukkig ben ik zelf nooit in contact gekomen met drugs of mensen die zijn vermoord.

3. Als lezer kan ik mezelf goed verplaatsen in de wereld van de hoofdpersoon. De hoofdpersoon vind ik geen echte held, omdat hij zich veel te makkelijk laat overhalen om drugs te gaan vervoeren. In het verhaal kom je genoeg te weten over het karakter van de hoofdpersoon. Dat kom je te weten door alle gebeurtenissen die deze persoon meemaakt en hoe de persoon daar mee omgaat.

4. De gebeurtenissen vind ik niet op een logische manier verteld, omdat ik af en toe de draad even kwijt was. Daardoor vind ik dat het boek een ingewikkelde opbouw heeft. Het verhaal maakt wel leuke terugblikken, want op deze manier kom je te weten hoe de personen in hun jeugd waren.

5. Het verhaal vond ik best moeilijk om te lezen, dit kwam niet door het taalgebruik, maar door de opbouw. In het verhaal zitten aardig wat dialogen, wat ik prettig vind als lezer.

Verwerkingsopdracht

Interview met de hoofdpersoon

Waarom ben je in drugs gaan handelen?
- Ik ben dat gaan doen, omdat ik in geldproblemen zat. En op de een of andere manier moest ik iets hebben, waarmee ik snel veel geld kon gaan verdienen

Waarom heb je je zo laten overhalen door Axel?
- In de Ardenne met die meisjes bedoel je?

- ja, dat bedoel ik (antwoord van de interviewer)
- Nou, ik vond Axel eerlijk gezegd wel een toffe gozer, en ik wilde zijn vriend graag blijven. Ik dacht dat als ik niet was meegegaan, dat Axel niets meer van mij wilde weten, en dat wilde ik voorkomen.

Hoe voelde je je toen je in Ratanakiri rond liep met een koffer vol met drugs?
- Ik voelde me eigenlijk wel prettig (haha), nee grapje. Ik was erg nerveus, omdat ik het gevoel had dat iedereen naar mij keek. En ik was erg bang ik zou worden opgepakt. Waarbij je het risico loopt om een lange gevangenisstraf te krijgen, of nog erger, te worden onthoofd.

Het gesprekje na afloop van het interview
Hartstikke bedankt voor dit interview.
Ja, graag gedaan (antwoord hoofdpersoon)
Nou, nogmaals bedankt en tot ziens!
Ja, graag gedaan en tot ziens.

Informatie schrijver

Tim Krabbé
Volledige naam: Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé
Geboortedatum: 13 april 1943
Geboorteplaats: Amsterdam, Nederland
Tim Krabbé: Schrijver die o.a. romans, schaakboeken en poëzie heeft geschreven.

Romans van Tim Krabbé
-- De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967, roman)
-- Flanagan of het einde van een beest (1970, roman)
-- De Renner (1978, roman)

-- Het Gouden Ei (1984, roman)
-- Vertraging (1994, roman)
-- De Grot (1997, roman)
-- Kathy's dochter (2002, roman)
-- Een goede dag voor de Ezel (2005, roman)
-- Marte Jacobs (2007, roman)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grot door Tim Krabbé"