Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The kite runner door Khaled Hosseini

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover The kite runner
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 404 woorden
  • 30 november 2007
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
73 keer beoordeeld

Boekcover The kite runner
Shadow

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat h…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrij…

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Ondanks het grote klassenverschil zijn de vrienden onafscheidelijk.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden.

The kite runner door Khaled Hosseini
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens

Titel : De Vliegeraar
Schrijver: Khaled Hosseini
Druk: 44 (augustus 2007)
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaartal van uitgave: 1e uitgave augustus 2003
44e uitgave augustus 2007

2. Genre

De vliegeraar is een psychologische roman, die een geweldig goed verhaal heeft. Van de eerste tot en met de laatste bladzijde kan Hosseini zijn spanning in het verhaal houden. In Nederland alleen al zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

Inhoud


Het boek De Vliegeraar gaat over 2 jongens die opgroeien in Kabul. Op een dag komt er plotseling een einde aan hun bijzondere en meeslepende vriendschap. Amir en zijn vader vluchten naar de Verenigde Staten, om te proberen een nieuw bestaan op te bouwen, maar Amir slaagt er niet in Hassan te vergeten. In 2001 krijgt de 38-jarige verteller Amir een verzoek van een oude vriend van zijn vader Rahim Kahn om terug te keren naar Afghanistan. Hij krijgt dan de mogelijkheid iets recht te zetten. Amir weet dat het gaat om een dag in 1975, toen zijn leven een totaal veranderde. Hij was toen 12 jaar oud. Hij gaat terug naar Afghanistan en belandt in een huiveringwekkend avontuur waarin hij wordt meegesleept in de hoop de oude schuld van Hassan op te lossen.


Thematiek en motto

Het verhaal bevat eigenlijk alle grote thema’s van de literatuur: liefde, eer, schuld, verlossing, haat, jaloezie enz. Ik denk dat de schrijver ons wil laten zien, hoe het Afghanistan eruit zag voor de oorlog, hoe dat de mensen er toen met elkaar omgingen. Hij laat zien dat er gewoon hele normale en aardige mensen woonden, die niet de hele dag ruzie maakten, maar gewoon met elkaar omgingen. Kinderen konden nog veilig op straat spelen, vrouwen en meisjes hadden ook dingen te doen, zij mochten naar school, gewoon bijna overal verschijnen enz. Het motto vind ik persoonlijk prachtig: ‘Een uitstekende roman. Breed verhalend, gedetailleerd, meeslepend. Met veel wendingen en drama’s in de plot. Als lezer hoef je niet veel meer te doen dan je te laten bekoren.

1. Biografische gegevens

Khaled Hosseini is geboren en getogen in Kabul, als zoon van een diplomaat wiens gezin in 1980 na de Russische inval naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij werkt als arts in het noorden van Californië. Hosseini publiceerde diverse korte verhalen, die werden genomineerd voor de Pushcart Prize.
“De vliegeraar van Kabul,” zijn debuutroman, betekende meteen zijn internationale doorbraak. De vertaalrechten werden in veertien landen verkocht; filmrechten werden verkocht aan Dream Works en Wonderland Films.

2. Bibliografische gegevens

Khaled Hosseini heeft ook nog dit boek geschreven:
Duizend schitterende zonnen ( mei 2007)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The kite runner door Khaled Hosseini"