Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

The kite runner

De vliegeraar

Khaled Hosseini

2003

336

4 uit 5

4.6 / 10
4e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 441 woorden
  • 13709 keer
    7 deze maand
  • 23 november 2007
1. Zakelijke gegevens

Titel : De Vliegeraar
Schrijver: Khaled Hosseini
Druk: 44 (augustus 2007)
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaartal van uitgave: 1e uitgave augustus 2003
44e uitgave augustus 2007

2. Genre

De vliegeraar is een psychologische roman, die een geweldig goed verhaal heeft. Van de eerste tot en met de laatste bladzijde kan Hosseini zijn spanning in het verhaal houden. In Nederland alleen al zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

Inhoud


Het boek De Vliegeraar gaat over 2 jongens die opgroeien in Kabul. Op een dag komt er plotseling een einde aan hun bijzondere en meeslepende vriendschap. Amir en zijn vader vluchten naar de Verenigde Staten, om te proberen een nieuw bestaan op te bouwen, maar Amir slaagt er niet in Hassan te vergeten. In 2001 krijgt de 38-jarige verteller Amir een verzoek van een oude vriend van zijn vader Rahim Kahn om terug te keren naar Afghanistan. Hij krijgt dan de mogelijkheid iets recht te zetten. Amir weet dat het gaat om een dag in 1975, toen zijn leven een totaal veranderde. Hij was toen 12 jaar oud. Hij gaat terug naar Afghanistan en belandt in een huiveringwekkend avontuur waarin hij wordt meegesleept in de hoop de oude schuld van Hassan op te lossen.

Thematiek en motto

Het verhaal bevat eigenlijk alle grote thema’s van de literatuur: liefde, eer, schuld, verlossing, haat, jaloezie enz. Ik denk dat de schrijver ons wil laten zien, hoe het Afghanistan eruit zag voor de oorlog, hoe dat de mensen er toen met elkaar omgingen. Hij laat zien dat er gewoon hele normale en aardige mensen woonden, die niet de hele dag ruzie maakten, maar gewoon met elkaar omgingen. Kinderen konden nog veilig op straat spelen, vrouwen en meisjes hadden ook dingen te doen, zij mochten naar school, gewoon bijna overal verschijnen enz. Het motto vind ik persoonlijk prachtig: ‘Een uitstekende roman. Breed verhalend, gedetailleerd, meeslepend. Met veel wendingen en drama’s in de plot. Als lezer hoef je niet veel meer te doen dan je te laten bekoren.

1. Biografische gegevens

Khaled Hosseini is geboren en getogen in Kabul, als zoon van een diplomaat wiens gezin in 1980 na de Russische inval naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij werkt als arts in het noorden van Californië. Hosseini publiceerde diverse korte verhalen, die werden genomineerd voor de Pushcart Prize.
“De vliegeraar van Kabul,” zijn debuutroman, betekende meteen zijn internationale doorbraak. De vertaalrechten werden in veertien landen verkocht; filmrechten werden verkocht aan Dream Works en Wonderland Films.

2. Bibliografische gegevens

Khaled Hosseini heeft ook nog dit boek geschreven:
Duizend schitterende zonnen ( mei 2007)

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9769

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Kees van der Pol Docent8.2
colinda 6e klas vwo7.3
Tryfon 1e klas aso7.9
anoniem7.4
Sebastiaan L 5e klas aso7.7
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Amber over De vliegeraar