Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1388 woorden
  • 20 november 2007
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
21 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Komt een vrouw bij de dokter
1. Toen ik me in de zomervakantie een keer heel erg verveelde, heb ik mijn moeder om een boek gevraagd. Zij gaf het boek ‘Er komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun. Ik vond het een aangrijpend boek en een apart manier van schrijven. Dat is de reden waarom ik dit boek heb gekozen.

3. Je wordt helemaal meegesleept in het verhaal. Alles wordt heel levensecht verteld en het klinkt heel realistisch en tegelijk ook onwerkelijk. Dat zorgt ervoor dat je je aandacht erbij houdt.

4. a) Het boek heeft medelijden bij mij opgewekt. Vooral voor Carmen, hoe zij met haar ziekte omgaat en met haar man die vreemd gaat. Dat vind ik wel knap. Ook heb ik medelijden met Stijn, hij blijft alleen achter met het kind.

b) BLz 272: ‘Nu krijg je de kans om je vrouw alles terug te geven wat je al die jaren van haar gekregen hebt’. Het gaat hier om de waarzegster die Stijn geraadpleegd heeft. Deze zin verandert zijn visie op Carmen.
c) Ik vond kanker het belangrijkste woord in het verhaal. Door de borstkanker van Carmen wordt het leven van Stijn en Carmen overhoop gegooid. Uiteindelijk wordt Stijn wel beter bewust van zijn daden.

5. a) In sommige stukken van het verhaal vind ik het heel erg om te lezen hoe Stijn over zijn vrouw praat. De kanker van zijn Carmen vindt hij een moeilijk onderwerp en je kunt zien dat hij er moeite mee heeft. Ook kan hij niet monogaam zijn, hij moet er andere vrouwen bij hebben. In de laatste hoofdstukken zorgt hij wel goed voor zijn vrouw en ziet hij in wat hij haar al die jaren aangedaan heeft.
b) Personages
Hoofdpersoon is Stijn. In het boek kom je erachter dat hij niet trouw is, wel behulpzaam en liefdevol. Hij wil Carmen graag steunen, maar hij slaat juist compleet los in uitgaan en andere vrouwen. De centrale eigenschap is hoe hij de ziekte van zijn vrouw verwerkt. Een andere eigenschap is hoe hij omgaat met het feit dat hij niet monogaam is. De personen in het boek zijn round characters. Je kunt je helemaal inleven in de personen waarover in het boek vertelt wordt. Stijn is de protagonist in dit verhaal en Carmen de antagonist. Door Carmen leren we de ware Stijn namelijk beter kennen. Over Stijn wordt vooral impliciete informatie gegeven. Ook zijn de personages meerdimensionaal. Voorgeschiedenis wordt er in dit boek niet gegeven. Het begint midden in het verhaal, je weet niet wat er zich van te voren heeft afgespeeld. Van speaking names is geen gebruik gemaakt.

Perspectief
Het verhaal wordt verteld in een ik-perspectief. Je ziet het allemaal door de ogen van Stijn. Het verhaal wordt in belevend-ik verteld. Het verhaal speelt nu, hoe hij alles beleeft.


Structuur

Fabel en sujet zijn in dit verhaal gelijk. Het wordt allemaal in chronologische volgorde verteld. Het verhaal begint wel in Medias Res, er komt niet eerst een inleiding maar begint midden in het verhaal. Er komen een aantal flashbacks in voor naar vroeger. Er is geen gebruik gemaakt van flash forwards. De (hoofd)intrige is hoe Stijn de ziekte van Carmen verwerkt. De nevenintrige is de manier waarop Stijn omgaat met het feit dat hij monogaam is. Het einde van het verhaal is een gesloten einde. Je weet namelijk hoe Stijn de ziekte heeft verwerkt. Ook kom je erachter dat Stijn waarschijnlijk nooit monogaam zal worden. Zelfs de erge ziekte van zijn vrouw, weerhoudt hem niet om met andere vrouwen naar bed te gaan.

Tijd

De verteltijd is 317 bladzijden. De vertelde tijd is ongeveer drie jaar. Het begint met de ontdekking van de borstkanker van Carmen. De tijd waarin ze ziek is totdat ze overlijdt is ongeveer een jaar. De verteltijd is korter dan de vertelde tijd. Er is dus sprake van tijdsversnellingen.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Je kunt dat zien omdat er euthanasie wordt toegepast, zonder moeilijkheden. Dat was vroeger een taboe. Ook kun je het zien aan de medische toepassingen. De plaats waar het verhaal zich afspeelt is vooral bij Stijn en Carmen thuis. Ook het ziekenhuis, waar ze vaak zijn voor behandelingen etc. Verder de nachtclubs die Stijn bezoekt en het huis van Roos. Daar gebeuren ook belangrijke dingen, die invloed hebben op het leven van Stijn. In Barcelona viert Carmen haar laatste vakantie.

Spanning

De spanning wordt gecreëerd door de stijl van de schrijver. De schrijver heeft een hele aparte manier van schrijven. Boven elk nieuw hoofdstuk staat ook een zin uit een lied of een wijze zin. Verder worden sommige dingen heel grof maar toch weer met humor beschreven. Het personage van Stijn wekt ook spanning op, dat hij monogaam is, is ook niet iets alledaags. Het plot wekt ook enige spanning op. Je bent benieuwd hoe Stijn, de problemen met de verwerking van de ziekte van Carmen op gaat lossen.

Stijl
De schrijver geeft een droogkomische maar soms ook grove sfeer aan het verhaal. De woordkeus is alledaags en fijn om te lezen. Af en toe komen er een paar moeilijke woorden in voor, maar daarom is het ook literatuur.


Motief, thema en titelverklaring
Het thema van het verhaal is de verwerking van een ziekte waaraan je partner uiteindelijk aan sterft. Er worden verschillende motieven in het verhaal gebruikt. Vreemdgaan is een motief, Stijn kan niet monogaam zijn. Ook kanker is een motief, de ziekte heeft veel invloed op het leven gehad van Stijn en Carmen. Liefde en dood zijn ook motieven die goed naar voren komen. De liefde tussen Stijn en Carmen is sterk, maar omdat Stijn vreemdgaat geeft dit nog wel eens problemen. In de laatste weken beseft hij pas hoeveel Carmen altijd voor hem gedaan heeft en dan is hij heel zorgzaam voor haar. Carmen blijft onvoorwaardelijk van Stijn houden, ondanks ze weet dat Stijn vaker vreemdgaat. De titel is goed te verklaren. Er komt een vrouw bij de dokter. Deze vrouw is Carmen, ze krijgt te horen dat ze borstkanker heeft en dat verandert haar hele leven en die van Stijn.

De schrijver

Raymond van de Klundert (1964), is een Nederlandse schrijver, die publiceert onder het pseudoniem Kluun.
Voor hij zich op het schrijven toelegde was Van de Klundert actief in de marketing. In 2001 verloor hij zijn eerste vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij verkocht zijn marketingbureau, vertrok met zijn 3-jarige dochter naar Australië en verwerkte zijn ervaringen in zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter (2003). Het boek werd bijzonder slecht ontvangen; recensenten beoordeelden het in meerderheid als oppervlakkig en bij vlagen ronduit plat. Desalniettemin werd het één van de best verkochte Nederlandse debuutromans sinds jaren: ruim 500.000 exemplaren gingen over de toonbank. De filmrechten werden binnen vier maanden verkocht en de roman wordt in het Duits, Engels, Frans, en nog enkele andere talen vertaald. In 2006 won hij met het boek de NS Publieksprijs.
Van de Klundert schreef daarna in 2004 zijn tweede boek Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!, waarin aanstaande vaders het nodige kunnen lezen over de zwangerschap. Dat leverde hem de kwalificatie "mannelijke tegenhanger van Daphne Deckers" op.
Een vervolg op zijn debuutroman, met de titel De weduwnaar, is in 2006 uitgekomen. Binnen vier weken werden, ondanks wederom vernietigende recensies, 100.000 exemplaren verkocht. In totaal gingen in 2006 320.000 exemplaren van De weduwnaar over de toonbank.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kluun

6. De verwerkingsopdracht is bij het leesverslag bijgesloten.
7. Slotevaluatie
Wat mij het meeste bij zal blijven van dit boek is de stijl van de schrijver. Hoe de schrijver de ziekte grof benaderde maar dat het tegelijkertijd ook nog humoristisch was. Ik had nog nooit eerder zo’n bijzonder boek gelezen.

Bij de verwerking van dit boek viel me op dat de media het een opvallend boek vond. Vooral ook de manier waarop het is geschreven. Zelf vind ik dit ook.

Het verhaal was niet moeilijk te lezen. De woordkeuze was alledaags. Het verhaal was goed te volgen en er zat een duidelijke verhaallijn in.


Wat ik van dit verhaal geleerd heb is, dat het heel moeilijk is om (dodelijke) ziekte bij je partner te verwerken. Het zorgt voor strubbelingen en je moet een goede manier vinden om er mee om te gaan. Soms gaan mensen het tegenovergestelde doen, van wat ze juist zouden willen. Als voorbeeld is er Stijn die heel losbandig wordt met vrouwen als hij te horen krijgt dat Carmen borstkanker heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"