Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Moordmeiden door Mirjam Mous

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Moordmeiden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1603 woorden
  • 30 oktober 2007
  • 133 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
133 keer beoordeeld

Boekcover Moordmeiden
Shadow
Moordmeiden door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens
1. Datum: 22-10-2007
2. Schrijfster: Mirjam Mous
3. Titel: Moordmeiden

Inhoud
4. Samenvatting:

Laura en Anouk zijn al vanaf de kleuterschool elkaars beste vriendinnen. Laura gelooft in zwarte magie, maar Anouk gelooft daar alleen in bij sommige gebeurtenissen. Er komt een nieuwe jongen bij hun in de klas, Max. Nadat Max een tijdje bij hun in de klas heeft gezeten gaan Laura, Anouk, Max en nog wat andere vrienden naar de disco. Als Max, Laura een lift naar huis geeft krijgen ze verkering. Anouk doet alsof ze het leuk voor Laura vindt, maar eigenlijk is ze heel erg jaloers. Ze is zelf namelijk ook verliefd op Max. Anouk doet er alles aan om Max voor zichzelf te krijgen. Door bijvoorbeeld een oefenruimte voor de band van Max te zoeken. Maar als Anouk een wespensteek krijgt en Max die uitzuigt beginnen ze te zoenen, maar eigenlijk wilde ze dat niet. Anouk vertelde het aan Laura. Laura werd woedend. Volgens Laura kwam dat doordat Max wat van Anouk’s bloed had binnengekregen, door het zuigen op de wespensteek. Want als een jongen je bloed heeft geproefd werkt dat als een liefdesdrankje. Doordat dit is gebeurd maakt Laura het uit met Max. Anouk voelt zicht heel erg schuldig. Ze wil het goedmaken met Laura. Anouk en Laura gaan Max proberen te vermoorden, met voodoo en zwarte magie. Maar het had geen effect. Maar toen de band aan het repeteren was en Max de stekker in het stopcontact deed, kreeg hij een schok. Het was ze bijna gelukt, want Max kwam er weer bovenop. Maar dat vond Anouk helemaal niet erg. Want ze kreeg alsnog verkering met Max.

5A & B . -De hoofdpersonen zijn Laura en Anouk.

- Laura heeft een mond die sneller werk dan haar hersenen. Ze geloof in tarotkaarten en zwarte magie. Laura heeft lang blond haar. Laura zingt in het achtergrondkoortje van Max’ z’n band.
Laura is zelfverzekerd. Uit het boek: “M-m-misschien hebben ze een alarminstallatie (Anouk).” “Welnee, dan plakken ze altijd stickers op de ramen. Trouwens…” Laura snuift. “Wat valt hier te pikken?” Zonder aarzelen slaat ze de ruit in.(Laura)
Laura is ook erg sociaal. Er was namelijk een beeldje gevallen van de opa van Anouk, en Laura deed nogal rottig. Uit het boek: Laura sloeg een arm om Anouk heen. “Het spijt me. Zal ik meegaan om het aan je opa te vertellen?”.

- Anouk is wat rustiger dan Laura en is ook sneller bang. Ze is 15 jaar en heeft kort bruin haar. Anouk gelooft alleen bij sommige dingen in zwarte kunst. Ze zit samen met Laura in het achtergrondkoortje van de band van Max. Anouk is een beetje kleinzerig/bang, dat kon ik uit het boek opmaken. Uit het boek: Anouk staarde naar het mes. Straks kreeg ze bloedvergiftiging, of nog erger, aids. “Kunnen we het niet gewoon beloven?” (Anouk) “Ik ben in een klap half weeskind, Irene is haar man en beste vriendin kwijt en jij schijt al in je broek bij een klein beetje bloed?”(Laura)
Anouk is ook erg snel jaloers. Uit het boek: Ze zag Max en Laura voor zich, hevig zoenend. Ze hoopte dat zij geen voorspellende gaven had. Misschien krijgt Laura huisarrest tot ze haar Engels heeft opgehaald, flitste het door haar hoofd.

- De belangrijkste bijpersoon is Max
Max is heel erg stoer, hij zit in de eindexamenklas. Hij heeft donkere ogen en donker krullend haar. Ook heeft hij sproetjes op z’n gezicht. Max speelt elektrische gitaar. Hij heeft een eigen band: Pied Piper.

- Andere bijpersonen zijn Opa en Irene
Opa, Jannes Verschoor: Hij is de opa van Anouk. Hij was getrouwd met Lena, maar zij is al 5 jaar dood. Voor hij getrouwd was had opa wat met Emma maar opa weet nu niet meer waar ze is, ze zijn elkaar kwijt geraakt. Opa had een beeldje van een ballerina van haar gekregen. Die staat in de schuur maar tijdens het repeteren van de band viel het beeldje kapot.
Irene: Zij is de moeder van Laura. Irene gelooft ook in tarot, net als Laura, en magie enz. Irene haar vriend, de vader van Laura, ging weg toen ze in verwachting was. Nu noemt Laura zichzelf “half weeskind”.

6. Dit boek is Fictie omdat:
Moordmeiden is een verzonnen verhaal. Maar het zou wel echt gebeurd kunnen zijn. Er komen namelijk dingen in het boek voor die in het echt niet zouden kunnen, maar er zitten ook heel veel dagelijkse dingen in. Zoals naar de disco of repeteren voor een band. Maar er zitten dus ook heel wat dingen in die niet echt gebeurd kunnen zijn, of je moet er een speciale gave voor hebben. Met voodoo mensen doden of verwonden kan niet net als zwarte magie.

Maar eigenlijk vind ik het boek ook heel erg echt lijken, alleen omdat er zulke “gewone” dingen in voor komen.

Beoordeling

7.
– Laura
Ik zou niet de vriendin van Laura willen zijn. Ze lijkt me wel heel aardig, maar ik vind dat gedoe met de zwarte magie maar niks, en ik geloof niet dat ze bij me zou passen. Wat ik ben ook wel snel verlegen, en dat is Laura totaal niet, ze durft meer. Wat dat betreft ben ik niet zo’n held.

- Anouk
Ik zou denk ik wel vriendinnen met Anouk kunnen worden. Ze heeft een beetje de zelfde karaktereigenschappen als ik. Alleen weet ik niet van mezelf of ik snel jaloers ben. Maar ik durf ,net als Anouk, ook niet zo snel op de voorgrond te treden. Ik ben ook niet extreem verlegen, maar ik ben het wel. Ook vind ik het fijn dat ze wat minder aan zwarte magie doet.

8. Hoe ik het boek vond:
Toen ik Moordmeiden in de boekenlijst zag leek het me een heel leuk boek. Ik ging het reserveren in de bibliotheek en lezen. Maar toen ik het boek in de bibliotheek moest ophalen, en de voorkant zag, dacht ik: “Is dit wel een leuk boek?” Ik ging het lezen en achteraf vond ik het wel tegenvallen. Ik vond het boek niet super leuk, maar ook weer niet vreselijk.
Het boek was wel een beetje spannend op sommige momenten. Wanneer ze gingen inbreken bijvoorbeeld. Op dat soort momenten lijkt het net echt, het geeft je dan zo’n gevoel alsof je er zelf bij staat. Ik vond het boek niet echt leerzaam. Ik leer nu wel hoe ik een boekverslag moet maken, maar niks van het boek. Ik wist al dat dit soort dingen bestonden

Keuzeopdrachten
A. Jongens of meisjesboek
Dit is denk ik een meisjesboek. Al denk ik dat jongens dit ook makkelijk kunnen lezen. Ik denk dat het een meisjesboek is omdat het meisjes zijn die verliefd zijn op een jongen. Zo’n verhaal lijkt me dan boeiender voor meisjes. Er komt ook niet echt actie in voor, en daar houden jongens toch juist van? En ik denk ook dat jongens niet van dit soort “zwarte magie” boeken houden. Dat is denk ik toch iets wat meisjes meer zouden doen.

Volwassenen zouden dit wel kunnen lezen, met dat ze er plezier in hebben, het is niet een heel moeilijk boek, maar wel spannend. Ik denk dat als ik oud ben nog steeds wel eens dit soort boeken zou lezen.

B. Interview met Anouk
1. Hee Anouk! Ik heb het boek gelezen, jullie gingen inbreken bij het Crematorium, was dat niet verschrikkelijk eng?: Ik vond het wel eng ja. Zodadelijk ging het alarm af! Maar Laura zette zo door dat ik dat ook wel moest doen.
2. Laura is je beste vriendin, hoe vind je haar gebruik van zwarte magie?: Ze gebruikt het best wel veel, ik doe het wel minder maar toch, het maakt me niet zo uit.
3. Had je er spijt van dat je Max had gezoend omdat hij verkering had met Laura?: Ja, en het was ook eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling. Ik heb het maar tegen Laura gezegd. Ik wil wel eerlijk tegen mijn beste vriendin zijn.
4. Heb je nog andere vriendinnen? Zo ja welke?: Ja, Kim zij is een andere goede vriendin van me.
5. Deed het veel pijn toen Laura een sneetje in je vinger maakte voor het bloed, dar voor eeuwige vriendschap stond?: Ja behoorlijk, Het was een gemeen sneetje. Maar ik voelde het maar even.
6. Was je serieus bezig met je (korte) relatie met Joost?: Nee, ik vond hem eigenlijk niet eens zo heel leuk.
7. Bij de tarotkaart van driehoeksverhoudingen dacht je aan Max en Laura (en jezelf) voor je, je zag ze zoenen. Vond je dat erg?: Nou ik was eigenlijk best jaloers. Ik wilde dat met Max doen. Ik was heel erg verliefd op hem.
8. Waarom vond je het griezelig dat Laura in meneer De Wild -in de vorm van- voodoopop aan het prikken was?: Het gaf mij het gevoel dat het echt zou gebeuren, Laura had er gewoon plezier van. Dat kan ik me echt niet voorstellen, En dat het dan ook nog gebeurd is helemaal vreselijk.
9. Hoe voelde je, je toen “de ballerina” van je opa kapot viel?: Ik was eigenlijk best wel bang, Bang dat mijn opa boos zou worden, En bang dat ik geen nieuw beeldje meer kon krijgen. Achteraf vond opa het wel heel erg. Hij heeft het natuurlijk ook van een jeugdliefde gekregen die hij niet meer ziet. Maar hij was niet echt boos.

10. Hoe vond je het van Anouk toen ze zei , maar niet deed, dat ze omdat ze niet jullie vriendschap wilde opofferen het anders wel uit zou maken met Max?: Dat had voor mij eigenlijk twee kanten. Ik zei dat ze dat niet voor mij moest doen. En dat meende ik. Maar ik wilde Max ook voor mezelf hebben.

REACTIES

M.

M.

Hoe vond je het van Anouk toen ze zei , maar niet deed, dat ze omdat ze niet jullie vriendschap wilde opofferen het anders wel uit zou maken met Max?: Dat had voor mij eigenlijk twee kanten. Ik zei dat ze dat niet voor mij moest doen. En dat meende ik. Maar ik wilde Max ook voor mezelf hebben.

dat stukje, moet in de zin: "Hoe vond je het van Anouk toen ze zei.."..Anouk moet zijn Laura...

Zo zou het moeten zijn:
Hoe vond je het van Laura toen ze zei , maar niet deed, dat ze omdat ze niet jullie vriendschap wilde opofferen het anders wel uit zou maken met Max?: Dat had voor mij eigenlijk twee kanten. Ik zei dat ze dat niet voor mij moest doen. En dat meende ik. Maar ik wilde Max ook voor mezelf hebben.

15 jaar geleden

W.

W.

heee<3
ikzelf vond dit een heel mooi boek!

xxxliefsxxx
willianne

13 jaar geleden

J.

J.

Eey Anniek, ik vind dit boek echt wel leuk om te lezen, de slimme jongens lezen juist dit soort boeken om er achter te komen hoe meisjes in elkaar zitten, en zwarte magie zoals deze, is leukste. wij hoeven niet altijd te lezen dat er iets word opgeblazen dat zijn de degene met de minste intelligentie. dus niet meer vooroordelen okee anniekje?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Moordmeiden door Mirjam Mous"