Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2479 woorden
  • 28 oktober 2007
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
55 keer beoordeeld

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeugdherinneringen en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij.
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Terug naar de kust
Auteur: Saskia Noort
Uitgeverij: Anthos
Plaats van uitgave: Amsterdam

Mening vooraf
Eigenlijk was dit boek een aanrader van mijn moeder, omdat wij dezelfde smaak hebben in boeken denk ik dat het een goed boek is. Op de voorkant staat dat het een thriller is, dus ik verwacht dat het spannend is. Op de eerste bladzijde staat de mening van een aantal journalisten en die zeggen allemaal het boek vlot verteld is. Ik denk wel dat het een verrassend boek is, want volgens mijn moeder en de journalisten heeft het een verrassend plot. Maar ik heb hem ook gekozen omdat de titel ‘Terug naar de kust’ is en ik vind verhalen die aan de kust spelen meestal leuk.

Titelverklaring
De schrijver heeft het boek ‘Terug naar de kust’ genoemd, omdat het belangrijkste personage onderduikt bij haar zus, die nog in het ouderlijk huis aan de kust woont.

Samenvatting van de inhoud
Maria, moeder van twee kinderen, krijgt post. Allemaal normale brieven, rekeningafschriften maar ook een geboortekaartje. Maria wordt er emotioneel van, want ze heeft vijf dagen geleden een abortus gepleegd. Omdat ze niet nog een kind kan opvoeden, want de vader is depressief en er valt niet meer met hem samen te leven. Als ze het kaartje leest staat er in: Maria!
Je bent een adder. Een slet die haar kind heeft vermoord. Je bent je kinderen niet waard. Je bent het leven niet waard. Al jaren volg ik je. Iemand moet je straffen, hoer!
Ik hou je in de gaten.
Maria schrikt natuurlijk erg en vraagt zich af wie het gestuurd kan hebben. Als snel komt ze erachter dat maar één iemand weet dat ze een abortus gepleegd heeft. De vader van het kind, Geert. Ze had het hem pas verteld nadat ze de abortus gepleegd had, en hij was verschrikkelijk boos geworden. Ze besluit om het maar gewoon te vragen, ze gaat naar zijn huis en laat hem de kaart lezen, maar hij ontkent dat hij het gestuurd heeft. Als Maria weer thuis is met haar kinderen belt haar buurmeisje aan, ze geeft Maria een grote envelop waar vertrouwelijk op staat. In de envelop zitten foto’s van geaborteerde kinderen met plassen bloed rond hun lichaampjes.
Een paar dagen later gaat Maria optreden met haar band, waar ze de zangeres van is. Na het optreden komt een van de toeschouwers binnen met een doos. Als Maria de doos openmaakt ziet zij en de rest van de band dat er een dode rat in zit, met een papiertje rond zijn nek. Op het papiertje staat: Je bent een rat
De rat fokt al een konijn
In het riool.
Ik ben de rattenvanger.
Met één klap sla ik je schedel in
En de wereld is weer een slet armer.
Maria besluit om naar de politie te gaan, maar die kan niets voor haar doen. Als ze naar huis fietst komt ineens de vader van haar oudste dochtertje, Steve achter haar aan. Ze heeft hem al tijden niet gezien, en bedenkt dat het wel heel toevallig is dat hij opeens weer opduikt.

Op een ochtend belt er iemand aan. Het is een begrafenisondernemer die Maria’s lijk op komt halen. Maar Maria leeft nog, de man verteld dat hij een melding heeft gekregen van Petra Vos. Petra Vos is haar moeder, maar zij pleegde zelfmoord toen Maria 17 was. Niemand begrijpt er iets van.
Maria besluit dat ze niet langer thuis kan blijven en vlucht naar haar zus Ans, die nog in het ouderlijk huis aan de kust woont. Ze heeft niet veel contact met Ans dus zij is verbaasd dat Maria ineens bij haar huis staat. Maar Maria en de kinderen mogen blijven. Ans verteld dat haar man, Martin bij haar is weggegaan. Omdat Ans geen kinderen kon krijgen en Martin en zij dat allebei heel graag wilden.

Maria gaat op een avond naar een café in de buurt en komt daar een oud schoolvriendinnetje tegen, Daphne Wijker. Ze vertelt dat ze haar zus en haar man, Martin, laatst door de duinen zag rennen.
Als Maria de volgende ochtend wakker word, heeft ze een paar voicemail berichten. Ze luistert ze af, de politie heeft haar gebeld dat haar huis is afgebrand. En daarmee ook de brieven die ze als bewijs bewaard had. Maria is bang dat de man die haar bedreigd het vuur heeft aangestoken. Maar als ze samen met de politie gaat kijken zegt de agent dat ze waarschijnlijk het gas aan heeft laten staan en dat een paar lampjes zijn doorgebrand. Maar Maria weet bijna zeker dat ze alles heeft uitgezet voordat ze wegging.
Als Maria de volgende dag wakker wordt zit ze helemaal onder het bloed, en ook haar bed. De slaapkamer is een grote puinhoop. Maria wast zich en gaat naar beneden, daar zitten haar zus en nog een man, Victor. Een collega van haar zus die bij het RIAGG werkt. Victor is psychiater. Ans verteld dat ze hem heeft opgebeld nadat Maria met haar hoofd tegen de deur aan bonkte en zichzelf verwonde. Victor wil Maria eigenlijk opnemen, maar Ans heeft dat weten te voorkomen, dus krijgt Maria haar medicijnen gewoon thuis.
Maria wil die medicijnen niet, want ze voelt zich niet goed. En gelooft niet dat ze net zoals haar moeder is. Die psychotisch was en later zelfmoord pleegde.
Maria verdenkt Martin voor haar bedreigingen omdat hij van Geert had gehoord dat ze een adoptie heeft gehad en hij zelf zo graag een kind wilde, dus misschien was het jaloezie. Maar besluit het niet aan haar zus te vertellen.
Maria wil het kantoor van Martin doorzoeken om bewijzen te gaan zoeken. Maar de deur zit op slot. Dan gaat de bel. Het is een vriend van Martin, Harry. Hij is naar hem op zoek want Martin is er met zijn geld vandoor gegaan. En is nu onvindbaar.
Diezelfde dag nog vind Maria de sleutels van het kantoor. De volgende dag heeft Maria een sms’je van Petra, in de sms staat: Je kunt niet aan je lot ontkomen, al vlucht je nog zover.
Maria gaat weer naar de politie maar die kan nog steeds niets doen.
Diezelfde dag belt Maria Harry op om te vragen of hij wil helpen Martin’s kantoor te doorzoeken. Hij stemt er mee in..
Victor en Ans besluiten dat Maria toch opgenomen moet worden. Maar Maria ziet dat helemaal niet zitten en vlucht een bos in, daar belt ze Harry op die haar op komt halen. Samen gaan ze naar zijn huis. En daar gingen ze met elkaar naar bed.
De volgende dag gaan ze naar het kantoor van Martin. En samen doorzoeken ze het kantoor. Ze kijken in zijn bankafschriften, maar het lijkt alsof hij van de aardbodem verdwenen is want hij heeft helemaal geen geld meer opgenomen. Als ze weg gaan worden ze neergeslagen met een knuppel. En Maria wordt vastgebonden en kaalgeschoren.

Dan komt er iemand de kamer binnen en haalt haar blinddoek eraf. Maria ziet dat haar eigen zus haar heeft vastgebonden en denkt dat ze een nachtmerrie heeft. Maar haar zus houdt haar echt gevangen.
Ans laat haar een rouwadvertentie zien. De advertentie is van Harry hij is gestorven door de klap van de knuppel. Maar Ans verteld haar dat Maria hem zelf heeft doodgeslagen met een steen. En dat Ans haar kinderen ook heeft kaalgeschoren omdat ze allemaal luizen hadden. Ans geeft haar een pilletje zodat ze weer in slaap valt. Ze wordt wakker in een auto. Waar een stukje glas in ligt. Maria pakt het stukje vast, en snijdt de doeken waar ze mee zit vastgebonden los.
Dan haalt Ans haar de auto uit, ze heeft een pistool vast waarmee ze Maria dood wil schieten. Omdat ze jaloers is dat Maria wel kinderen kan krijgen en zij niet. Maria laat zich vallen en rolt van een duin af. Ans rent haar achterna, drukt haar op de grond met een pistool tegen haar slaap. Maar Maria weet zich los te werken, en het pistool gaat af.
Maria heeft niets maar haar zus ligt er roerloos bij. Ans leeft nog wel en Maria pakt het pistool. Dan komen Victor en een paar agenten eraan. Ze nemen Ans mee en laten haar opnemen. Als Maria vraagt hoe ze hen gevonden hebben zeggen ze dat ze Martin’s lijk hebben opgegraven onder het terras en dat ze tijdens een huiszoeking het kamertje waar Maria opgesloten zat hebben gevonden.
Maria gaat naar het ziekenhuis omdat ze een paar wonden heeft, en daar bezoeken haar kaalgeschoren kinderen, Victor en een agent haar. Victor verteld dat hij en Ans een goede band hadden en dat toen Ans vroeg om te komen omdat Maria gestoord werd, hij meteen kwam en Ans meteen geloofde, daar had hij nu veel spijt van heeft, omdat Ans degene was die eigenlijk gestoord was en haar Maria bedreigde en zelfs probeerde te vermoorden. Hij vertelt ook dat ze haar en haar zus ook in de duinen gevonden omdat Daphne Wijker, haar oude schoolvriendin gemeld had dat Ans ineens een terras van cement in haar tuin wilde, en Daphne, wiens man stratenmaker was, vond dat behoorlijk verdacht omdat zij Martin en Ans ’s nachts door de duinen had zien rennen en Martin daarna verdwenen was. Maria bezoekt haar zus nog een keer in de kliniek en haar zus verteld dat ze haar niet had willen vermoorden, maar ze was zo jaloers, en nadat ze Martin vermoord had bleek het toch wel heel makkelijk.

Thema
Familieproblemen’ en ‘geestelijke stoornissen

Spannendste deel van het boek
Het einde van het boek, waar Maria vastgebonden en bijna doodgeschoten word is het spannendste deel van het boek. Want de gebeurtenissen volgen zich daar snel achter elkaar op. En het is de ontknoping, want nu kom je er eindelijk achter wie de bedreiger is. En je weet niet of Maria en Ans het wel zullen overleven en hoe het afloopt.

Vervelendste deel van het boek
Het deel waar Maria van haar zus en de psychiater het bos in vlucht vond ik het vervelendste deel van het boek. Want er gebeurt eigenlijk heel weinig, zeker in vergelijking met de rest van het boek. En er wordt heel lang over gedaan om het allemaal te beschrijven. Ik vond dat iets te langdradig voor een gebeurtenis die ik niet echt heel belangrijk vond.

Werkelijk waar
Het verhaal in het boek zou zeker op de waarheid gebaseerd kunnen zijn. Zeker het stuk van de moeder die psychotisch was en zelfmoord pleegde, want er zijn veel mensen die zulke dingen meemaken. Maar ook de emoties die bij een abortus horen. En je hoort ook wel eens wat van familieproblemen waarbij het ene familielid de andere wil vermoorden. En ook bedreigingen en de onmacht van de politie komt in het echt ook nogal eens voor. Maar het verhaal is zeker niet iets wat iedereen meemaakt, het zou echt gebeurd kunnen zijn. Maar er is maar een kleine kans dat het je overkomt.


Personages
Maria Vos
Maria Vos is een moeder van twee kinderen, Wolf en Merel. Ze is niet getrouwd, maar heeft een soort van relatie met Geert, de vader van Wolf, maar die wil ze eigenlijk verbreken. De kinderen zijn van twee verschillende vaders. Ze is een zangeres van een band en ze spreekt reclame’s in. Maria is een kettingroker en een behoorlijke drinker, wat alleen maar erger word door de stress van de bedreigingen. Ze geeft totaal niet om geld en kan zich dat veroorloven omdat zij en haar zus allebei behoorlijk veel geld van hun ouders hebben geërfd. Ze wil haar kinderen niet standaard opvoeden, maar eigenlijk zijn de kinderen daar de dupe van want haar vrije opvoeding houdt eigenlijk in dat ze de kinderen te laat ophaalt van school en ze vaak ongezond eten krijgen.. Ze is een vrouw met een normaal postuur en een blanke huid. En ze komt uit een klein dorpje aan zee, waar haar ouders een pension hadden. Maar toen ze volwassen werd is ze verhuisd naar de binnenstad van Amsterdam omdat ze gek werd in het kleine dorp waar iedereen over haar en haar familie roddelde.

Ans Vos
Ans Vos is een vrouw die graag kinderen wilde maar ze niet kon krijgen, ook na verschillende IVF-behandelingen. Ze is getrouw met haar man Martin, maar die heeft ze vermoord. Ze werkt met kinderen van ouders die psychische problemen hebben. Daardoor denkt ze dat ze alles weet over opvoeden en zit ze de hele tijd op Maria te vitten. Want Ans vind dat kinderen niet vrij opgevoed moeten worden met zoveel onafhankelijkheid, maar dat ze regelmaat nodig hebben. Ze is iemand die heel goed kan verbergen dat ze zelf psychische problemen heeft en ze heeft veel overtuigingskracht, want ze heeft een psychiater laten geloven dat niet zij, maar haar zus gestoord was. Ans lijkt erg op Maria, maar dan dunner. Ans woont nog in het vroegere pension van haar ouders maar heeft hem verbouwd tot een enorme villa.

Petra Vos
Petra is de moeder van Ans en Maria. Ze was een erg dunne, verlegen en onzekere vrouw die last had van psychoses. Ze werkte in het pension die ze samen met haar man had. Ze heeft haar man vaak aangevallen in een psychose maar hij wilde niet dat ze werd opgenomen of dat ze medicijnen kreeg. Ze heeft vele malen geprobeerd om zich van kant te maken, en het is uiteindelijk ook gelukt door een overdosis pillen die in overvloede aanwezig waren in huis. Ze was erg stijf en netjes en heeft haar kinderen niet veel liefde geschonken. Ze maakte kleding voor haarzelf en de rest van de familie die altijd heel stijf waren. Door haar slechte geestelijke gezondheid hebben zowel Ans als Maria veel problemen in hun latere leven gekregen.

Mening achteraf
Het was inderdaad een spannend en vlot verteld boek, er waren veel gebeurtenissen die zich snel achter elkaar opvolgden. Maar ook weer niet zoveel dat het ongeloofwaardig zou worden. Het was een erg fijn boek om te lezen en heb het dan ook in een keer uitgelezen, dat kwam door het makkelijke taalgebruik en de snelheid van het verhaal. Je moest wel de hele tijd goed opletten, want details die als je ze las niet zo belangrijk leken waren aan het eind toch wel belangrijk. Het is, denk ik, zowel voor jongeren als volwassenen een goed boek. Alleen het plot was iets minder verrassend dan ik dacht, ik had al ongeveer op de helft van het boek door wie het wel eens zou kunnen zijn. Maar misschien komt dat omdat ik al heel veel van dit soort boeken heb gelezen en het altijd zo is. Ik zou het boek zeker aanraden aan een vriend of vriendin, maar wel iemand die van lezen houdt en ook veel leest. Want anders zou het boek denk ik misschien te ingewikkeld zijn omdat er heel veel flashbacks inzitten die er soms wat moeilijk uit te halen waren. Maar toch is het wel een echte aanrader.

REACTIES

S.

S.

beetje te lang man ;o

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Terug naar de kust door Saskia Noort"