Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De indringer door Joost Heyink

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De indringer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1202 woorden
  • 3 oktober 2007
  • 163 keer beoordeeld
Cijfer 7
163 keer beoordeeld

Boekcover De indringer
Shadow
De indringer door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De indringer Auteur: Joost Heyink Naam van de uitgever: Van Holkema en Warendorf Jaar van verschijnen: 2005 Samenvatting van de inhoud
Samenvatting
Het boek gaat over een jongen, Floris. De moeder (Roos van Zuilen) van Floris heeft een nieuwe vriend gekregen, Wout van Gelder. Floris vind het niet leuk dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft, omdat hij het nog steeds heel erg vind dat zijn vader is overleden. Ook vertrouwt hij Wouter van Gelder als vanaf het begin niet, omdat h ij erg vaag en vreemd over zijn verleden doet. Floris gaat samen met een vriendin, Sanne, die hij heeft leren kennen op een sportschool op onderzoek uit. Ze kijken in het paspoort van Wout en zo komen ze erachter dat hij helemaal geen Wout van Gelder heet, maar dat zijn echte naam Wouter Obdam is. Floris vertelt dit aan Wout en aan zijn moeder, maar Wout ontkent dit en gaat zielig doen. Hij zegt dat hij zijn naam heeft later veranderen om een privé reden. Roos van Zuilen en Wout gaan samen op vakantie, naar een hutje in het bos. Ondertussen gaan Floris en Sanne verder onderzoeken wie die Wout van Gelder (of Wouter Obdam) dan eigenlijk echt is. Floris ziet op een zakdoek die van Wout is Bettenbergskliniek staan. Ze onderzoeken verder wat dat dan is, en zo komen ze te weten dat Wout eigenlijk een gestoorde crimineel is, die ontsnapt is uit de Bettenbergskliniek. Hij heeft al een paar keer geprobeerd om zijn eigen vrouw en kinderen te vermoorden, en dat zal waarschijnlijk nu ook bij hen gebeuren. Hij besloot dat hij meeteen naar zijn moeder ging om hem te waarschuwen. Hij ging op de fiets naar het bos en vertelde alles aan zijn moeder. Die geloofde hem meteen. Ze vluchten het bos in, maar Wout kwam hen achterna. Ze vluchten via een smal weggetje door het moeras naar een eilandje. Toen Wout hen gevonden had, duwde hij Roos in het moeras, maar Roos trok Wout mee. Floris trok zijn moeder uit het moeras. Toen ze weer op de kant stonden, zagen ze Wout wegzakken in het moeras. Later hebben ze hem nooit meer gevonden. Over de hoofdpersoon Floris van Zuilen: Floris is 16 jaar, hij heeft bruin haar en bruine ogen. Hij is erg behulpzaam en lief voor anderen. Vooral voor zijn moeder en Sanne. Hij kan ook weg goed luisteren. Als hij kwaad is reageert hij zich af op de fitnessapparaten.
Probleem van de hoofdpersoon. Het probleem van Floris is dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft, Wout. Het zit hem niet lekker, en hij vertrouwt Wout niet. Samen met Sanne zoekt hij uit wie Wout eigenlijk echt is. Zo ontdekt hij dat Wout een gestoorde crimineel is. Hierdoor heeft hij een nieuw probleem; zijn moeder zit met Wout in een hutje in het bos, en gaat haar waarschijnlijk vermoorden. Hij lost dit op door er naar toe te gaan, en het te vertellen. Ze ontsnappen en zo is dit ook opgelost. Over de andere personen Roos van Zuilen: Ze is 40 jaar. Ze heeft blond haar, en ze is erg behulpzaam, zorgzaam en lief. Ze is weduwe en ze heeft een nieuwe vriend. Ze doet ook alles wat haar nieuwe vriend (Wout) haar zegt. Sanne de Wit: Sanne is de nieuwe vriendin van Floris. Ze heeft blond haar, en is erg behulpzaam. Wout van Gelder (Wouter Obdam): Hij is 45 jaar, heeft zwart haar en heeft een snorretje. Hij is de nieuwe vriend van Roos. Hij is een gestoorde crimineel die ontsnapt is uit de Bettenbergskliniek. Verhoudingen tussen de personen en de veranderingen daarin. 1. Roos leert Wout kennen op de tennisbaan. Het klikt meteen, en na een aantal afspraakjes, zijn ze verliefd op elkaar. Wout komt bij Roos en Floris in huis wonen. 2. Floris leert Wout op een avond kennen, en Floris vind het maar een rare vent. Ze hebben steeds conflicten en ze vinden elkaar niet aardig. 3. Floris leert Sanne in de sportschool kennen. Eerst vinden ze elkaar helemaal niks, maar omdat ze met elkaar hun problemen bespreken, en elkaar helpen, worden ze verliefd op elkaar. Ze krijgen een relatie met elkaar. 4. Aan het einde, als Floris aan zijn moeder heeft verteld dat Wout een gestoorde crimineel is, zijn Roos en Floris bang voor Wout. Als hij verdrinkt in het moeras zijn Floris en Roos weer van hem af. Manier waarop je de personen leert kennen en de gevolgen daarvan. 1. Roos van Zuilen leer je kennen als de moeder van Floris. Eerst is zo nog heel erg aardig tegen Floris, maar als ze Wout leert kennen, wordt ze heel erg bot tegen Floris en negeert hem een beetje.
2. Floris van Zuilen leer je kennen als de zoon van Roos van Zuilen die net zijn vader is verloren. Hij is nog erg bezig daarmee. Hij vindt het daarom ook vervelend als zijn moeder een nieuwe vriend krijgt; Wout van Gelder. Hij vindt dat Wout niet klopt. Hij gaat op onderzoek uit en daarbij zit Wout hem steeds in de weg. Wout laat hem twijfelen. Uiteindelijk weet Floris dat Wout echt niet klopt, en is daarom ook blij als Wout in het moeras is verdronken. 3. Wout van Gelder (Wouter Obdam) leer je kennen als de vriend van Roos. In het begin doet hij heel onschuldig en vaag over zijn verleden. Hij ontkent alles wat tegen hem gericht is. Hij wordt steeds chagrijniger en gewelddadiger. Op het laats probeert hij Roos en Floris te vermoorden, maar hierdoor komt hij zelf om het leven. 4. Sanne de Wit leer je kennen in de sportschool. Ze zit altijd bij de roeimachine en roeit ontspannen. Ze moet niks hebben van Floris die zich altijd afreageert op de fitnessapparaten. Als ze er achter komt waarom Floris dat doet en welke problemen hij heeft, gaat ze hem helpen en dan worden ze verliefd op elkaar. Waar speelt het verhaal zich af en in welke tijd, en hoeveel tijd verloopt er? Het verhaal speelt zich in het begin steeds af bij Floris en Roos thuis. Soms gaat Floris naar de sportschool en dan gaat het verhaal daar verder, met Sanne. Op het laatst speelt het zich af in Oosterhout, waar Floris achter de werkelijke waarheid probeert te komen. Daarna in het hutje in het bos en bij het moeras. Het is een eigentijds verhaal. Het verhaal speelt zich nu af. Wij zouden dit verhaal ook makkelijk mee kunnen maken. Je ziet ook dat het verhaal zich nu afspeelt door het gebruik van computers en mobieltjes. Dat hadden ze vroeger allemaal nog niet. Er verloopt niet zo ontzettend veel tijd. In het begin was het wel wat langer, dat Roos en Wout elkaar langzaam leren kennen, maar daarna is het allemaal in een week gebeurd; dat Floris er achter komt en dat Wout verdrinkt in het moeras. Volgorde van de gebeurtenissen en wat zijn de gevolgen daarvan? De gebeurtenissen staan allemaal in de goede volgorde. Alleen als Floris in Oosterhout is, dan vertelt een man aan hem wat Wout van Gelder (Wouter Obdam) heeft gedaan met zijn vrouw en kinderen. Het gevolg hiervan is dat Floris meteen naar zijn moeder gaat die samen met Wout in een hutje in het bos zit, en ze proberen samen te vluchten.

REACTIES

N.

N.

klopt dit wel?

13 jaar geleden

A.

A.

Heel goede samenvatting die zeer nuttig is voor mij en waarschijnlijk ook voor vele anderen. Ik heb zo een veel betere samenvatting kunnen maken!

12 jaar geleden

A.

A.

Je bent vergeten dat Wout van gelder Jack B is :)

12 jaar geleden

H.

H.

Over het algemeen klopt het wel. Als je de samenvatting overneemt, zal ik even op de spellingsfouten letten. Die zitten er volgens mij enkele in. Ik heb zelf wat dingen toegevoegd, omdat ik soms wat miste. Verder prima samenvatting. :D

11 jaar geleden

A.

A.

Het is een hele goede samenvatting. Ik heb hem gebruikt voor mijn boekverslag. :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De indringer door Joost Heyink"