Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Een vlek uit het verleden

Roy Parabirsingh

1986

172

6.9 / 10
5e klas vwo
 • Lita
 • Nederlands
 • 1587 woorden
 • 24337 keer
  71 deze maand
 • 26 september 2007
Leesverslag: De vlek uit het verleden

1.Titelbeschrijving

Auteur : Rappa (pseudoniem)
Robby Parabirsing
Titel : De vlek uit het verleden
Oorspronkelijke taal : Nederlands
Oorspronkelijke uitgave : 1981 bij drukkerij Alberga
Plaats van uitgave : Paramaribo
Gelezen : de tweede aangepaste druk uit 1982
Uitgegeven bij Masusa te Nijmegen
ISBN : 90 – 6703 – 003 – 1

2.Achtergrond informatie van de auteur:

Boeken die Rappa tot nu toe heeft uitgebracht:
- Friktie tories (1980)
- Opa Djannie en andere verhalen (1981)
- De vlek uit het verleden (1982)
- Silvy en Hexa (1984)
- Fromoe Archie (1984)
- De tapoe (1995)
- Verdwaald in het bos (1998)
- Nieuwe Friktie Tories (199)
- Een bloedige les (2001)

Naam : Parabirsing
Voornamen : Robby Jonathan
Geb.datum/plaats : 13 augustus 1954 te Paramaribo
Geloof : E.B.G.
Burgelijke Staat : Gehuwd; 3 kinderen
Opleiding:
Surinaams Lyceum (1973); Pedagogisch Getuigschrift I.O.L. (1974);
LO-Nederlands (IOL 1974); MO-A Nederlands (IOL 1977); MO-B Nederlands
(IOL 1993).

Werkervaring onderwijs:
1975 – 1988: leraar VWO part time/full time (Vrije Atheneum)
1977 – 1994: part time leerkracht M.H.A.S/Avond Hoofdakte Paramaribo;
Avond Hoofdakte Nw.Nickerie/V.O.S. Scholengemeenschap
Nw. Nickerie/Algemene Middelbare School.
1984 – 1992: Lid opstellingscommissie eindexamen Nederland VWO/HAVO
vanaf 1998 : Fulltime leerkracht op de A.M.S.
2000 – 2003: Part time docent op het Nederlands Lyceum
Overige werkervaring:
1979 – 1985: Part time redacteur De Zondagkrant/Stafmedewerker drukkerij uitgeverij Alberga/Publicist De Vrije Stem/De Ware Tijd/ De West/, in welke hoedanigheid hij vele artikelen over de Surinaamse taalsituatie, de meertaligheid en ons onderwijs en vernieuwingen binnen ons onderwijsgebeuren heeft gepubliceerd.
Vanaf 1979: auteur van short stories, novellen en romans onder het pseudoniem Rappa.
1989 -1995: Secretaris van de Minister van Natuurlijke Hulpbronnen:gedurende deze periode heeft hij vier ministers naar tevredenheid gediend.
Vanaf 1995: Beheerder van Rappa’s Stripbiep (thuisbibliotheek) en van Editing Consultancy/Uitgeverij RALICON (Rappa’s Literatuur Consultancy).

Literaire publicaties:
Rappa debuteerde in 1980 met de verhalenbundel Friktie Tories, een verzameling van humoristische-en maatschappij kritische vertellingen. In 1981 verscheen Opa Djannie en andere verhalen, gevolgd door de roman De vlek uit het verleden (1982), de bundel kinderverhalen Silvy en Hexa en andere verhalen (1983) en de erotische novelle Fromoe Archie in 1984: alle uitgegeven in samenwerking met Drukkerij-Uitgeverij Alberga. In 1984 werd De vlek uit het verleden door de transculturele uitgeverij Masusa in Nederland uitgegeven. In 1995 verscheen bij uitgeverij Raphaël de novelle De Tapoe, en in samenwerking met Publishing Services Suriname en Sjama Ramphal werd in 1998 het kinderverhaal Verdwaald in het bos gepubliceerd. In 1999 verscheen de verhalenbundel Nieuwe Friktie Tories bij uitgeverij Ralicon. In 2001 verscheen in opdracht van de Lions Club Paramaribo North de novelle Een bloedige les in het kader van de anti-drugcampagne van deze club.

Sinds de publicatie van Friktie Tories heeft Rappa zich een vaste plaats verworven in de Surinaamse literatuur. Zijn vlotte, vaak humoristische schrijfstijl, zijn erotische beschrijvingen, alsook zijn soms ongezouten kritiek op politieke-en maatschappelijke wantoestanden, spreken een breed lezerspubliek aan.
Hij heeft ook ettelijke malen opgetreden tijdens literaire festijns als voordrachtskunstenaar of ceremoniemeester. In 1997 vertegenwoordigde hij samen met Gerrit Barron Suriname op het Western Literary Perspectives-Seminar, dat van 13 tot en met 17 juni in Washington DC werd gehouden. In november 1998 was hij deel van Surinaamse delegetie (waarin o.a. Alphons levens en Monique Pool) die Suriname vertegenwoordigde op het Pro Livre Festival in La Guiana (Frans Guyana) met optredens in Saint Laurent en Cayenne.

Editing Consultancy:
Naast eigen producties stelt Rappa al jaren zijn kennis en schrijfervaring ter beschikking van derden; zo heeft hij vele manuscripten op professionele wijze bewerkt en begeleid. Vanaf de presentatie op de Jaarbeurs 1999 zijn een aantal van deze manuscripten onder de uitgeversnaam RALICON op de markt gebracht, zoals de historische roman Ter dood veroordeeld van John de Bye, Krishna tegen koning Kamsa van J. Nandoe, een moderne navertelling van een verhaalgedeelte uit de Mahabarat; het Gouden Lepeltje van Shama, een spannend jeugdverhaal, en Oompie sem kleuters van Orlando. In 2001 volgde de magistrale liefdesroman Rachna. In september 2001 werd Ter dood veroordeeld door uitgeverij Conserve in Nederland op de markt gebracht.

Verder is Rappa al vele jaren corrector van afstudeerscripties van studenten van de Anton de Kom Universiteit. Zijn thuisbibliotheek Rappa’s Stripbiep is al jaren bij vele studenten bekend die naar literaire werken en ander informatie voor hun eindexamenlijst Nederlands, Engels of Geschiedenis zoeken en advies en oefening nodig hebben voor hun mondeling. Daarnaast voorziet De Stripbiep vooral in de vakanties velen in hun behoefte aan ontspanningsliteratuur. Om het lezen te stimuleren geeft Rappa een leesbrief uit, getiteld De STRIPBIEP, waarin naast korte verhalen ook historische artikelen, puntige uitspraken en literaire nieuwtjes gepubliceerd worden.

3. Leeservaring

Toen ik het boek “De vlek uit het verleden” las, kon ik het boek maar niet aan de kant leggen. Ik vond dit boek zo spannend, dat zelfs tijdens het eten, ik doorlas. Ik vind de manier waarop het boek is geschreven heel interessant, omdat het boek heel onvoorspelbaar eindigt. Nadat ik het boek had uitgelezen, stond ik wel even versteld, want ik probeerde me even te plaatsen in de positie van Roy, de hoofdfiguur. Dan dringt het eigenlijk tot je door, hoe erg zo een situatie waarin hij verkeerde is.

4.Herkenning

Toen ik het boek las, moest ik denken aan één van mijn vrienden, die me had verteld over zo een geval in een ander boek. Het ging namelijk over het boek “Mijn zuster de negerin”. Wat mij wel is opgevallen is dat het tussen de hoofdfiguren niet tot zo een intieme relatie is gekomen als bij “De vlek uit het verleden”. Ook dacht ik aan één van de afleveringen van de talkshow Jerry Springer, waarbij broer en zus geregeld seksueel omgang met elkaar hebben.

5.Analyse

Flaptekst:
Roy besluit zijn moeder een vakantie naar Nederland aan te bieden. Op het reisbureau ontmoet hij Desiree, op wie hij verliefd wordt. Deze twee hebben later een zeer intieme relatie. Roy overtuigde Desi om de relatie tussen haar en haar moeder te verbeteren en ze brachten een bezoek aan deze. De moeder van Desi schrok bij het zien van Roy. Later begreep laatstgenoemde waarom. Het blijkt uit een paar oude foto’s, die Roy vindt dat Desi’s moeder de buitenvrouw van Roy’s vader was en dat Roy en Desi broer en zus zijn, waardoor hun relatie werd beeindigd door Roy.

5.1 Verhaalfiguren:
Enkele verhaalfiguren die in het boek voorkomen zijn Roy, Roy’s moeder Judith, Desiree en Rita.

Roy is nogal openlijk van karakter; hij is voor de meeste dingen onbeschaamd. Hij is boekhouder. Hij kan soms na irritatie door een ander agressief worden, maar is over het algemeen een rustig type. Best wel iemand, waarmee een ieder zou kunnen opschieten, naar mijn mening.

Desi heeft ook een rustig karakter. Zij is employé van het reisbureau. Ze hecht zich niet makkelijk aan een partner en is trots op wat ze heeft kunnen bereiken in het leven. Ze lijkt me niet iemand met wie men allerlei grappen kan uithalen. Ze neemt het leven namelijk serieus.

Roy’s moeder komt niet veel in het verhaal voor, omdat zij grotendeels van haar tijd doorbrengt in Nederland. Ze is iemand die zo te zien veel van haar zoon houdt en steeds voor hem opkomt. Ook laat ze duidelijk blijken, dat ze niet erg gesteld is op Judith (de vrouw/echtgenote van Roy).

Judith is de vrouw van Roy. Zij en Roy hebben een zoon Bert. Ze heeft Roy een paar jaar geleden gelaten, omdat ze het zat was om bij zijn moeder in te wonen. Ze wilde namelijk vooruitkomen in het leven en vond dat dit niet gebeurde door nog te wonen bij haar schoonmoeder. Toen Roy haar had verkracht, was het voor haar de directe reden om te verhuizen.

Over Rita valt niet veel te zeggen, omdat ze gewoon een bijfiguur is in het verhaal. Ze woont samen met Desiree in een appartement, waarvan ze de huur delen. Ze laat al vanaf het begin blijken, dat ze niet erg gesteld is op Roy. Ik vond haar toch wel lastig, omdat ze steeds maar wilde bepalen, hoe Desi moest leven en wat ze moest doen. Ze lijkt me een bezige type.

6.Beoordelingsschema van De vlek uit het verleden:

	      Helemaal niet	Nogal	 Heel erg
spannend X
ontroerend X
humoristisch X
vreemd X
diepzinnig X
begrijpelijk X
7.Meerwaarde:
Dit verhaal ontleent zijn meerwaarde aan de interessante manier waarop de hoofdfiguur namelijk Roy de liefde bedrijft. Hij gaat zelf zover dat hij zijn eigen vrouw verkracht. Dit is natuurlijk iets dat je niet makkelijk in een ander boek tegen komt of leest. Vandaar dat deze gebeurtenis van het boek me is bijgebleven. Het is me ook opgevallen dat de schrijver rijk is aan fantasie, want de manier waarop hij het boek heeft geschreven, heeft hij een combinatie gemaakt van de boeiende en de erotische schrijfwijze, Hij heeft hiermee als het ware een nieuwe en tevens een aparte stijl ontwikkeld. De meeste literatuur-boeken zijn saai om te lezen en de schrijver brengt hierin met zijn stijl van schrijven een duidelijke verandering.

8. Tijd
Vertelde tijd: ± 6 maanden
Verteltijd : 172 bladzijden

9. Historische tijd:
Het verhaal speelt zich af in 1978 en deze periode wordt getypeerd als een periode van politieke ontevredenheid. In deze periode vertrokken vele Surinamers naar Nederland.

10. Chronologie
Het verhaal is wel chronologisch verteld. De lezer heeft geen problemen om dit boek te volgen. Af en toe worden zaken wel toegelicht om het gedrag van personen te verduidelijken. Als het boek anders was verteld, zou het geen interesse meer kunnen wekken bij de lezer, omdat je dan al zou weten dat Roy en Desi broer en zus zijn.

11. Toekomstverwijzing:
Dit aspect speelt wel een belangrijke rol in het boek, omdat Roy aan het einde van het verhaal een beslissing moet nemen. Deze beslissing zou dan de verdere gang van zijn leven bepalen en naar mijn mening heeft hij het juiste besluit genomen.

12. Speelruimte:
Het verhaal speelt zich af in Suriname in 1978 en overwegend bij Roy thuis.

13. Motieven:
- Liefde : tussen Roy en Desiree
- Incest : tussen Roy en Desiree
- Verkrachting : van Roy met zijn vrouw Judith

14. Geleding
Het boek “De vlek uit het verleden” bestaat uit vijftien hoofdstukken, die zijn aangegeven met Romeinse cijfers. Deze hoofdstukken hebben geen aparte betiteling.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3712

reacties

dit is een heel spannend boek hoor..
door Vanderloo (reageren) op 18 januari 2012 om 23:22
@Vanderloo: heel jammer dat ik dit boek niet gekozen hebt
door diarra j (reageren) op 7 mei 2017 om 2:31

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Lita 5e klas vwo6.9
Melvin Li 6.3
Meer verslagen ›