Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 657 woorden
  • 27 augustus 2007
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
34 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Primaire Gegevens Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Joe Speedboot
Druk: Eerste
Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam, 2005
Jaar van eerste druk: 2005
Aantal pagina’s: 316 Samenvatting Frans, de hoofdpersoon in het verhaal, is verlamd geraakt na een ongeluk met een tractor. Hierdoor kan hij alleen nog zijn rechterarm bewegen, dus hij moet van af nu in een rolstoel leven. Nadat Frans uit het ziekenhuis is ontslagen, maakt hij kennis met Joe Speedboot. Dit is niet zijn echte naam, maar zo laat hij zichzelf noemen. Met twee vrienden van Joe en hijzelf maken ze leuke avonturen mee, zoals het bouwen van een vliegtuig inclusief er in vliegen en het bekijken van een nudist in dat vliegtuig. Ook maken ze kennis met een beeldschoon meisje dat Picolien Jane heet maar PJ genoemd wordt. Als ze alle 5 echter hun eindexamen hebben gehaald scheiden hun wegen, Joe gaat naar de kunstacademie en PJ studeert letterkunde. De vader van Frans heeft voor hem een brikettendrukker gemaakt zodat hij nu zelf zijn kost kan verdienen. Frans heeft namelijk een verschrikkelijk sterke hand omdat hij alles met zijn arm moet doen. Omdat Joe het wel heeft gezien bij de kunstacademie, besluit hij PJ in Amsterdam op te zoeken. Daarop besluit Joe weer naar Lomark te gaan en daar te gaan werken in de bouw. Een paar maanden later komt Joe met het voorstel om te gaan armpje worstelen maar Fransje zegt het niks. Een week later ontdekt hij bij zijn vader op het werk dat de briketten totaal niet verkopen. Hij besluit vervolgens toch te gaan armpje worstelen. Bij zijn eerste toernooi komt hij al in de finale en zijn derde wint hij! Dan komt Frans er achter dat Joe met zijn beminde PJ aan de wandel gaat, hierdoor zit hij in een dip. Hier komt hij snel uit als hij vreemdgaat met PJ. En als PJ Joe even later verlaat voor een vriend van hem, nadat Joe de Dakar-rally heeft gereden, eindigt het verhaal. Welke vragen roept de tekst tijdens het lezen bij je op? 1. Wat is Joe Speedboot zijn eigenlijke naam? 2. Krijgt Fransje nog met PJ? 3. Hoe eindigt het leven met Fransje? 4. Gaat Frans nog arm worstelen? 5. Wat gaat Frans doen na zijn schooltijd? 6. Komt Joe nog terug in Lomark nadat hij zijn examen heeft?
Welke antwoorden krijg je op de vorige vragen 1. Achiel Stephaan, Joe schaamde zich hier zo voor dat hij hem zelf veranderd heeft. 2. Ja, aan het eind van het boek hebben ze geslachtsgemeenschap. 3. Is onbekend. Er staat alleen op blz. 312: vele jaren later, dat betekent dus dat hij nog steeds leeft. 4. Ja zeker, en hoe! Hij wint een toernooi en is één keer tweede en derde. 5. Eerst gaat hij briketten persen, vervolgens arm worstelen. 6. Ja, hij vindt de kunstacademie niks en komt na twee maanden terug in Lomark. Je persoonlijke beoordeling in 100 woorden Ik vond het boek vanaf het begin al prachtig. Bij de eerste bladzijde had je me al aan het lachen toen Frans hoorde dat hij alleen maar zijn rechter arm nog kon gebruiken. Daarop zei zijn broer: “dat is net genoeg om je te rukken”. Verder waren er nog veel meer van deze humoristische uitspraken. Ik had maar bij sommige momenten dat ik mijn aandacht er bij moest houden. Voor de rest las het boek heel makkelijk en ik was er binnen 4 dagen doorheen. Dit is één van de weinig volwassen boeken die ik tot nu toe met plezier gelezen heb. Enkele aandachtspunten in steekwoorden, wat valt je op aan het verhaal Het verhaal is in de Ikvorm geschreven. Je komt er goed achter hoe Frans zich in zijn benarde situatie voelt. Grotendeels wordt het verteld van uit het perspectief van Frans, maar één of twee hoofdstukjes van uit Joe. Het verhaal speelt zich af van tussen 1994 en 1999. De kern van het verhaal in 20 woorden De zin van het leven is naar mijn mening de kern. Doordat Frans zich knap staande houdt in zijn leven door zijn mankement.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"