Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2426 woorden
  • 9 november 2006
  • 240 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
240 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A De inhoud van het boek Stijn en Carmen zijn een gelukkig stel. Ze hebben alles: geld, een goede baan, een mooi huis en een dochtertje. Als Carmen een ontsteking ontdekt in haar borst en dit veranderd hun leven voorgoed. Ze komen er achter dat Carmen borstkanker heeft. Stijn die al zijn hele leven met andere vrouwen het bed deelt, probeert zijn leven te verbeteren. Het wil echter niet lukken en hij doet juist het tegenovergestelde. Hij doet niets anders meer dan drinken en gaat achter de vrouwen aan. Nu moet je niet meteen het ergste van hem denken, hij houdt wel degelijk van zijn vrouw. Hij zegt dat hij niets voelt bij de andere vrouwen behalve genot dan, zijn liefde is voor zijn vrouw. Maar dan gebeurt er wat tijdens het carnaval ontmoet hij Roos. Zij is een vrouw waar hij al heel wat mee wil, maar het is hem nog nooit gelukt. Maar ze ontdekken dat ze toch meer gevoelens voor elkaar hebben. Hij begint een affaire met haar. Hij vindt zijn troost bij haar. Terwijl hij met Carmen zoveel mogelijk probeert te genieten van zijn leven, gaat zijn seksuele leven verder bij Roos. Met Carmen gaat het steeds slechter, ze komt erachter dat ze niet heel lang meer te leven heeft. Het wordt ook steeds moeilijker: haar borst wordt geamputeerd, haar haar valt uit, de chemokuren slaan niet meer aan en het is een ramp om de chemokuur aan te brengen. Ze gaan samen naar een ander ziekenhuis en het lijkt even wat beter te gaan. Ze proberen zoveel mogelijk vrienden te bezoeken en te reizen. Familie komt langs en zijn voorbereidingen aan het doen voor wanneer Carmen er niet meer is. Luna hun dochtertje moet stap voor stap voorbereid worden op de dood van moeder. Ze houden een dagboek bij en iedereen moet wat over Carmen vertellen en alles wat ze verzamelen gaat in een kist. Die later voor Luna is. Ze kopen een nieuw huis en bereiden nu haar dood voor, de nieuwe kuren slaan niet meer aan en Carmen wil er zelf een einde aan maken. Stijn gaat vanaf dat moment niet meer naar Roos, maar houdt wel contact met haar en kan zo veel troost bij haar vinden. De laatste dagen zijn slopend. Iedereen komt langs op bezoek en ze blijven bijna allemaal slapen. Het lange afscheid is haast een feestje. Uiteindelijk is de dag aangebroken en nu moet ook Stijn afscheid van haar nemen en natuurlijk Luna ook. Luna is het moeilijkst en helemaal omdat het lijkt alsof ze alles snapt. De dokter komt met het drankje en Carmen gaat dood. Het duurt even want het drankje lijkt niet te werken en ze moet een spuitje hebben. Ze is afschuwelijk, maar Stijn weet dat ze nu geen pijn meer heeft. B Analyse 1. titel, ondertitel, motto, opdracht Verklaring van de titel

Letterlijk: zijn vrouw Carmen die bij de dokter komt en die krijgt te horen dat ze nog maar een paar dagen te leven heeft. Figuurlijk: de titel is afgeleid van de afgezaagde mop. Over een vrouw die bij de dokter komt. Hij wou dat dit ook allemaal een grapje was. Verklaar het motto
Yesterday, all my troubles seemed so far away. Hiermee wil hij duidelijk maken dat hij het liefst niks met alle problemen te maken wilt hebben. Dat alles weer zoals vroeger is. 2. genre Bij welk genre hoort het gelezen werk? Psychologische roman
Beschrijf ook waarom
Je moet er veel bij denken. Je wordt helemaal in het boek meegesleurd. Je kan je erg goed inleven in het boek. 3. personages Beschrijf de innerlijke en uiterlijke kenmerken van de belangrijkste personages
De hoofdpersoon Stijn: over zijn uiterlijk wordt niks verteld. Zijn innerlijke kenmerken zijn dat hij ontrouw is, behulpzaam en liefdevol. Hij is ontrouw tegenover zijn vrouw, hij kan op seksueel gebied niet bij één vrouw blijven. Hij is behulpzaam wanneer zijn vrouw op sterven ligt zorgt hij goed voor haar. Hij is liefdevol, omdat hij heel lief en voorzichtig omgaat met zijn vrouw en hij zorgt goed voor hun dochter. Stijn is een karakter omdat hij zich ontwikkelt in het verhaal. Carmen: vergevend, eenzaam en dankbaar. Ze is vergevend, omdat ze haar man snel vergeeft ook al is hij haar zo vaak ontrouw geweest en doet hij dat nog steeds. Ze is eenzaam als haar man ’s nachts op stap is en ze weet dat hij vreemdgaat. Ze is dankbaar voor een man die zo goed voor haar zorgt ook al kan ze niet zo veel meer teruggeven omdat ze ziek is. Carmen is een type omdat je haar niet ziet ontwikkelen in het verhaal. 4. tijd en ruimte Wanneer speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich in deze tijd af, dat kun je zien door de medicijnen en de mogelijkheden van het opereren die hadden ze vroeger nog niet. Wat is de verteltijd en de vertelde tijd in dit verhaal? De verteltijd is 316 bladzijdes en de vertelde tijd is drie jaar ongeveer. Is het verhaal chronologisch of niet-chronologisch? Waarom? Het verhaal is chronologisch, omdat het verhaal op de volgorde geschreven word zoals het ook in de werkelijkheid gebeurt is. Waar speelt het verhaal zich af?Licht toe waarom de ruimtes belangrijk zijn. Het verhaal speelt zich af bij Carmen en Stijn thuis dat is belangrijk omdat daar gewoon hun eigen huis is en daar Carmen uiteindelijk ook sterft. Het ziekenhuis, daar wordt Carmen onderzocht en geopereerd, dat is ook belangrijk en omdat ze ook van ziekenhuis wisselen is het een belangrijke ruimte. In nachtclubs, in het verhaal wordt verteld dat Stijn daar graag heen gaat dus ook dat is belangrijk. Bij Roos thuis, Stijn heeft een verhouding met Roos dus is het een belangrijke ruimte, waar hij vaak komt.
5. verteller Door wiens ogen beleef je het verhaal? Je beleeft het verhaal door de ogen van Stijn. Welke vertelsituatie is er gebruikt? De ik-verteller. 6. thema en motieven Noem de motieven in het verhaal. - liefde, de liefde van Stijn voor Carmen. Hoe goed hij voor haar zorgt in haar laatste weken. Ook al ging hun relatie niet goed. Maar ook de liefde van Carmen voor Stijn, ook al weet ze dat hij vreemdgaat ze vergeeft hem en blijft onvoorwaardelijk van hem houden. - Vreemdgaan, Stijn gaat vaak vreemd, het hele boek door. Het blijft steeds maar terug komen. - Kanker, de ziekte heeft veel invloed op hun leven gehad. Wat is het thema van het verhaal? Het thema is ‘onvoorwaardelijke liefde’. Stijn blijft van Carmen houden, ook de laatste paar jaren waarin ze kanker heeft en te ziek is om iets te doen. Carmen blijft ook van Stijn houden terwijl ze weet dat hij vreemdgaat. 7. spanning Hoe is de spanningsopbouw van het boek? Het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal is opgebouwd uit drie delen. Deel 1: Stijn en Carmen deel 2: Stijn en Carmen en Roos en deel 3: Carmen. Voor de rest de gebeurtenissen worden gewoon verteld hoe ze ook echt gebeurd zouden zijn. Er wordt niks weggelaten waar je dan later achterkomt. 8. stijl Citeer een stukje uit het boek dat kenmerkend is voor het taalgebruik van het boek. ‘een typisch kenmerk van spijt, is dat het steeds te laat komt en nooit op tijd’ Licht je keuze toe. Aan het begin van elk hoofdstuk stond een tekst uit een lied of iets dergelijks. Dit was ook zo’n stukje. Ik vond het kenmerkend voor het boek daarom heb ik één van deze stukjes uitgekozen. C Je eigen mening 1. Het onderwerp Vond je het onderwerp interessant? Ik vond het onderwerp interessant, omdat je zoiets in het dagelijks leven zomaar kan overkomen. Het is realistisch. Was het onderwerp herkenbaar? Het onderwerp was voor mij niet echt heel erg herkenbaar. Ik heb wel eens meegemaakt dat er mensen zijn overleden aan kanker maar niet echt in mijn naaste omgeving. Mijn oma heeft ook borstkanker gehad maar zij heeft het overleefd en toen was ik nog niet geboren. Dus het was niet echt herkenbaar. Was het boek oppervlakkig of was het juist een diepgaand onderwerp? Ik vond het een diepgaand onderwerp, omdat het heel diep op de gevoelens ingaat. Ik heb ook moeten huilen en dat doet volgens mij bijna iedereen bij dit boek. Ik vond hem zeker niet oppervlakkig.
2. de gebeurtenissen Wat was belangrijker, de gebeurtenissen of de gevoelens/gedachten van de personen? De gevoelens en gedachten waren belangrijker. Maar de gebeurtenissen speelden ook een grote rol in het boek. Maar centraal staat de onvoorwaardelijke liefde dus zijn de gevoelens en gedachten belangrijker dan de gebeurtenissen. Alleen de kanker is ook belangrijk in het boek. Kwamen er genoeg of te veel gebeurtenissen voor in het boek? Er kwamen genoeg gebeurtenissen voor in het boek. De belangrijkste waren de kanker en het vreemdgaan. Meer gebeurt er eigenlijk niet in het boek en dat is goed. Zo kan je het goed volgen en het is ook spannend genoeg. Wat vond je van de gebeurtenissen en waarom? Er waren maar twee belangrijke gebeurtenissen in het boek. Dat waren de kanker en het vreemdgaan. Het wasgoed dat er niet meer belangrijke gebeurtenissen waren want dat zou verwarrend zijn en nu was het ook spannend genoeg. Waren de gebeurtenissen geloofwaardig? Waarom wel/niet? Ja, Stijn kon bijvoorbeeld op seksueel gebied niet bij één vrouw blijven. Als zijn vrouw kanker krijgt belooft hij dat hij niet meer zou vreemdgaan. Het lukt hem niet. Het klinkt misschien raar, maar ik vond dat goed. Zo Blijft het wel realistisch. Als hij eerder ook had kunnen stoppen is het geen ziekte. Carmen heeft kanker en gaat er uiteindelijk aan dood. Dat hoeft niet altijd maar het maakt het wel nog net iets geloofwaardiger. Waren de gebeurtenissen gemakkelijk te volgend of kon je er geen touw aan vast knopen? De gebeurtenissen waren gemakkelijk te volgen, omdat het op een chronologische volgorde werd verteld. 3. de personen Kwamen de personen levensecht over? Ja, doordat ze ook fouten maakten. Stijn maakt steeds opnieuw dezelfde fout met het vreemdgaan. Daardoor kwam hij wel erg levensecht over. Je leest ook hoe Carmen met de kanker omgaat. Dat is ook erg realistisch. Het wordt niet mooier gemaakt dan het is. Kon je, je goed in de personages inleven? Ja, de gedachten en gevoelens werden uitgebreid beschreven waardoor je, je goed kon inleven. Ik kon me goed in Stijn inleven hoewel hij wel vreemdgaan waar ik echt heel erg tegen ben. Maar zoals het beschreven wordt begrijp je het wel min of meer. Ben je door het gedrag van de hoofdpersoon beïnvloed? Nee. Welke eigenschappen van de hoofdpersoon vond je positief en welke negatief? Het vreemdgaan vond ik negatief, maar hoe hij zijn vrouw in de laatste paar weken behandeld heeft, liefdevol en geduldig, vond ik positief. 4. de opbouw Vond je het verhaal moeilijk opgebouwd of kon je het vlot lezen? Ik kon het vlot lezen, omdat het chronologisch was verteld en er niet veel moeilijke woorden in zaten. Zaten er delen in het boek die erg saai of erg moeilijk waren? Nee. Welke onderdelen vond je spannend en kwamen op het goede moment? Het spannendste vond ik het einde. Toen Luna afscheid nam van Carmen. Hij kwam op het goede moment en was heel mooi geschreven. Ik vond het ook spannend toen Stijn een verhouding kreeg, omdat de relatie van Stijn en Carmen toen al niet goed was. Hij kwam dus op het goede moment voor de spanning. Wat vond je van het einde van het boek? Ik vond het einde echt super mooi. Het was het afscheid nemen van Carmen. Vooral met Luna was dat heel mooi. Ze nam een drankje zodat ze in zou slapen. Dat lukte niet terwijl dat normaal heel makkelijk zou moeten gaan. De dokter wou gaan spuiten maar de aderen zaten te diep. Uiteindelijk spoot hij in haar lies en overleed ze. Maar omdat het zo lang duurde voordat ze in was geslapen was het einde toch nog heel spannend of ze het misschien wel zou overleven. Maar het was goed dat ze toch overleed anders zou het onrealistisch zijn. 5. het taalgebruik Vond je het taalgebruik moeilijk of makkelijk? Makkelijk, er werden niet zo veel moeilijke woorden gebruikt. Kwamen er veel dialogen in voor en kwamen deze natuurlijk over? Ja, er kwamen best wel veel dialogen in voor. Ze kwamen natuurlijk over. Over de antwoorden was niet te lang nagedacht zodat je niet zo’n perfect antwoord kreeg. Daarom kwamen ze natuurlijk over. Zijn er zinnen die je zijn bijgebleven? Ja, maar dat zijn wel zinnen die bovenaan een nieuw hoofdstuk stonden. Ik vond ze gewoon mooi. De schrijver heeft ze niet zelf bedacht, maar hij heeft ze wel uitgezocht en precies bij het goede hoofstuk neergezet. Twee zinnen zijn me het meeste bijgebleven: ‘een typisch kenmerk van spijt, is dat het steeds te laat komt en nooit op tijd’ en ‘I hide my tears behind a painted smile’. Die vond ik erg mooi. D 1. relatie tussen tekst en auteur Raymond van de Klundert (1964), kortweg Kluun verloor zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij gaf zich een halfjaar over aan het nachtleven van Amsterdam en Ibiza, tot hij twijfels kreeg over het helende vermogen van deze lifestyle. Hij verkocht vervolgens zijn aandelen in Project X aan de andere drie partners en vertrok met dochter Eva (3) naar Australië. Tegenwoordig woont Kluun samen met Nathalie en zijn dochters Eva (6) en Roos (0) in Amsterdam en werkt aan het vervolg op Komt een vrouw bij de dokter én aan "Help, Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!", dat dit najaar uit komt. Het boek gaat ook over man die op 36- jarige leeftijd zijn vrouw aan kanker verliest en die samen een dochter van drie jaar hebben. Maar ik weet niet of Kluun zelf ook vreemdging toen hij nog getrouwd was. Toen ze dood was gaf hij zich wel over aan het nachtleven. Maar ik weet dus niet of hij dat tijdens de relatie zelf ook deed.
2. secundaire literatuur Zit er los bij. 3. verbanden tussen boeken Kluun heeft nog een boek geschreven: ‘help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’. Dit boek heeft geen verband met ‘komt een vrouw bij de dokter’. Wel komt er nog een vervolg van ‘komt een vrouw bij de dokter’ 4. Plaats van het boek binnen het oeuvre van de schrijver Dit is Kluun zijn debuut. Ik denk wel dat het een beetje belangrijk is, omdat het wel gebaseerd is op de waarheid. Het is waarschijnlijk niet waar gebeurd. Maar het lijkt wel een beetje op zijn leven. En daarom is het van belang omdat het zijn eerste boek is.

REACTIES

A.

A.

ik vinde deze helegoeie samevatting jij zeker zo door moeten gaan jij mij goed hebben geholpen hier mee dank jou wel a mattie

12 jaar geleden

M.

M.

Hey,
het is een heel goed verslag alleen bij je motieven zeg je twee keer Carmen en stijn terwijl de vrouw waarmee stijn vreemdgaat Roos heet

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"