Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

❤️❤️ Zometeen van 16:00-17:00 uur: chatten met Sense.info. Heb jij een vraag over seks, liefde of relaties? Schrijf je vast in voor de reminder. ❤️❤️

Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen

Janwillem van de Wetering

1975

223

1 uit 5

5.9 / 10
5e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 683 woorden
  • 1678 keer
    2 deze maand
  • 12 maart 2006
1. Complete Titelbeschrijving

Schrijver: Janwillem van de Wetering
Naam: Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen
Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam
Druk: 1

2. Motivatie van je Boek

Boek gekregen van me moeder. Ik las het op de camping in de vakantie.

3. Korte Samenvatting van de inhoud

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, voornamelijk in de Haarlemmerhouttuinen. Het verhaal wordt chronologisch verteld, met enkele flashbacks door het verhaal heen.
Piet Verboom, de directeur van een Hindistioche Stichting, hangt dood aan een balk op zijn kamer. Doordat hij een buil op zijn hoofd heeft, vermoeden Grijpstra en de Gier, twee rechercheurs van de Amsterdamse politie, dat het moord was. In het pand bevinden zich onder de gasten twee dealers in verdovende middelen. Het zou dus best kunnen dat Piet in de verdovende middelen zat. De vraag is alleen; “Wie heeft Piet vermoord? ”. Was zijn vrouw, die in Parijs was; was het zijn vriendin, die in verwachting van Piet is of is het van Meteren, die een bekende van Piet was en in hetzelfde huis woont als Piet?

In een onderzoek blijkt dat er drugs in het huis is, maar dit spoor leidt niet tot de twee dealers. Piet had voor zijn dood drie mille van de bank gehaald, maar dit is spoorloos verdwenen. Piet zijn vrouw en zijn vriendin vallen af als verdachten.
Bij toeval wordt ontdekt dat Van Meteren veel te veel geld heeft uitgegeven. Als ze hem willen arresteren ontsnapt hij. Hij vlucht naar zijn boot, die op het IJselmeer ligt. Grijpstra en de Gier achtervolgen hem op een jacht. Van Meteren, die vroeger bij de politie in Indonesië is geweest, is gewapend en begint te schieten. Op een onbewaakt ogenblik schiet de Gier Van Meteren in zijn arm. Van Meteren wordt gearresteerd en legt een bekentenis af. Hij heeft Piet opgehangen, omdat Piet in de heroïne wilde gaan. Heroïne is veel gevaarlijker dan hasj. Van Meteren wilde deze handel voorkomen en heeft toen het recht in eigen handen genomen en zodoende Piet vermoord.
Van Meteren is bereid om mee te helpen om de hele heroïne bende op te rollen. Ze lopen in de val en worden allemaal gearresteerd. Alleen Van Meteren weet te ontsnappen met een deel van het geld. Hij is ontzettend slim en zullen hem dus nooit te pakken krijgen. Hij was altijd van plan, om als een rijk man terug te keren naar zijn eigen land, Indonesië.

4. Eerste Persoonlijke Reactie

Het verhaal vond ik interessant omdat het over het criminele circuit ging. Wel vond ik het ingewikkeld om te lezen wegen het ouderwetse taalgebruik, maar toen ik eenmaal in het verhaal zat viel het best wel mee.Het leerzame in het boek is dat je beter niet in het criminele milieu terecht moet komen, want je komt er niet, of heel moeilijk uit. Het is wel begrijpelijk dat de moord is gepleegd, omdat Piet naar de politie kon gaan om de hele bende aan te geven. Ik vind het wel zielig voor de vriendin van Piet, die net in verwachting was van een kind van hun beide. Het verhaal is geschreven zodat het een goed beeld geeft van de werkelijkheid van 20 jaar geleden. De achtervolging scène aan het eind is spannend omdat er ook nog een vuurgevecht plaatsvindt waarbij van Meteren word geraakt in zijn arm. Voor die tijd was het een origineel onderwerp, want drugs was toen een taboe.

5. Verhaalelementen

1. Titelverklaring:
De titel is heel gemakkelijk te verklaren. Het lijk van Piet, die gevonden wordt in de wijk, de Haarlemmerhouttuinen in Amsterdam.
2. Thematiek:
De verschillende thematieken zijn: moord en schuld.
3. Perspectiek:
Alwetende vertelsituatie
4. Tijd:
De vertelde tijd is ongeveer twee maanden.
5. Personages:
- Grijpstra & de Gier: Twee rechercheurs van de Amsterdamse politie.
- Van Meteren: Verdachte (Uiteindelijke dader)
- Piet Verboom: De directeur van een Hindistioche Stichting
- ‘Vriendin van Piet’: …vriendin van piet?

6. Leeservaring

1. Onderwerp
Moord en onderzoek
2. Gebeurtenissen
Onderzoek; achtervolgingen; Arrestaties.
3. Personages
(zie 5.5)
4. Bouw
223 bladzijdes, 19 hoofdstukken aangegeven door cijfers. Chronologisch opgebouwd.
5. Taalgebruik
Er was af en toe sprake van ouderwets taalgebruik

7. Eindoordeel
Het was een leuk boek, maar langdradig. Het lijkt een beetje op de tv-serie ‘Baantjer. Maar omdat dit een boek is volg je het verhaal anders. Je verzint zelf bijvoorbeeld hoe die boot eruitziet. Terwijl je in de tv-serie niet veel kunt verzinnen, want de boot zie je al.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2314

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?