Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bederf is de weg van alle vlees door Marcel Möring

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Bederf is de weg van alle vlees
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 992 woorden
  • 4 april 2006
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6
4 keer beoordeeld

Boekcover Bederf is de weg van alle vlees
Shadow
Bederf is de weg van alle vlees door Marcel Möring
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens: Het boek is geschreven door Marcel Möring en heeft 79 bladzijdes. Het is dus een novelle. Het boek dat ik gelezen heb is uitgegeven door Meulenhoff en is tweede druk. Het boek is uitgegeven in Amsterdam. Het boek is verdeeld in delen en heeft 3 delen. Je kan die delen ook als 3 hele grote hoofdstukken zien, want verder heeft het boek geen hoofdstukken. De kaft is geel vermengd met oranje en over de kaft verdeeld staat de titel, verder is er geen afbeelding op de kaft te zien. Samenvatting: Het verhaal komt uit de mond van een jongen die met lef en enige arrogantie vertelt hoe hij in een hotel-restaurant in de provincie werkt. Hij vertelt over de mensen die op hun vaste avond komen eten, de kaartende leden van De Club Van Twintig, de struise serveerster Rosa, de handelende eigenaar, slager Tulp en de kok die Haas wordt genoemd. Het boek bestaat uit 3 dagen, en vooral avonden. In die tijd komt er tweehonderd kilo biefstuk met onduidelijke herkomst het restaurant binnen,dat moeten ze zo snel mogelijk verkopen, wie het snelst het meeste biefstukken verkoopt,verdient extra geld. Ook ontmoet hij een paar Roemenen van de ambassade en die vragen of hij met een vriend een avond wil bedienen op een feest van de ambassade, dat doen ze. De volgende dag ziet hij Rosa en de slager Tulp een kamer ingaan, hij heeft zo zijn vermoedens wat ze daar aan het doen zijn. Na het werken dwaalt hij rond door de stad en komt hij uiteindelijk weer uit bij het hotel-restaurant waar Rosa staat. Zij vertelt hem snikkend dat Haas dood is. Hij gaat met Rosa mee naar huis en daar zegt Rosa hem dat ze vindt dat hij wel beter kan leven op zijn leeftijd en dat ze het raar vindt wat hij in zo’n restaurant doet, terwijl dit de wilde jaren voor hem zijn. Na het gesprek met Rosa valt Rosa in slaap en vertrekt de ik-persoon naar het hotel-restaurant. Daar gooit hij allemaal schoonmaakmiddelen enz. bij het vlees terwijl Leon staat toe te kijken. Leon zegt dat hij zo problemen gaat krijgen en de ik-persoon zegt: “Bederf is de weg van alle vlees.” Vervolgens loopt hij weg, langs de haven, hij loopt tot de volgende ochtend.
Verhaalanalyse: Tijd en ruimte: De belangrijkste ruimte is duidelijk het hotel-restaurant, daar gebeurt bijna alles en speelt dus bijna het hele verhaal zich af. Het is een beetje oud gebouw en heeft zijn beste jaren al gehad. Het was heel vroeger het huis van de prins en zo heet het hotel-restaurant ook. Het verhaal speelt zich af in het heden. Af en toe zijn er flashbacks in het verhaal en lees je hoe de ik-persoon terugdenkt aan vroegere tijden. Zo kom je weer dingen te weten over wat er gebeurd is voor hij in het hotel-restaurant kwam werken. Het verhaal heeft een open einde. Vertelperspectief: Het vertelperspectief is duidelijk het ik-perspectief. Je leest alleen de gedachtes van de ik-persoon en je beleeft alles door zijn ogen. Spanning: Dit boek vond ik totaal niet spannend. Er zat ook geen spanningslijn in naar mijn idee, ik heb dit boek met moeite uitgelezen en er was ook geen impuls om door te lezen. Thema en motieven: Het belangrijkste thema in dit boek is: onzekerheid. De ik-persoon waar het om gaat in dit verhaal weet niet precies wat hij nou echt wil. Ik vond het heel moeilijk om motieven te ontdekken in dit verhaal, toch heb ik er hier een uitgezocht: - Onzekerheid, onzekerheid over wat de ik-persoon nou eigenlijk wil. Personage: De ik-persoon is de hoofdpersoon in het boek. In het boek kom je niet te weten hoe de ik-persoon heet. Het is een jongen van 22 en hij is gestopt met de kunstacademie. Hij weet niet precies wat hij met zijn leven wil en werkt in het restaurant. Hij is er trots op dat hij altijd wint met wie het meest verkoopt van iets, maar eigenlijk weet hij dat dit geen werk voor hem is en dat hij nog een heel leven voor zich heeft. Hij wil weten wat het doel van zijn leven is en aan het eind van het boek komt hij erachter dat dat niet het hotel-restaurant is. Titelverklaring: De titel komt uit een zin die 2 keer wordt uitgesproken in het boek, 1 keer aan het begin door de kok Haas en 1 keer aan het eind als de ik-persoon het vlees verpest en Leon staat te kijken.
Eigen mening: Onderwerp: Ik vond het totaal geen boeiend onderwerp. Ik vond het maar een vaag boek. Het onderwerp opzicht (onzekerheid) kan heus wel boeiend zijn, maar in dit geval is het echt saai. Personen: Je komt er niet achter wat de ik-persoon wil doen en wat de ik-persoon überhaupt wil. Dit vage vind ik niet fijn, ik vroeg me het hele boek eigenlijk af wat de ik-persoon wilde en uiteindelijk was ik er aan het eind van het boek nog steeds niet helemaal achter. Gebeurtenissen: Ook de gebeurtenissen in dit boek vond ik maar vaag, je leest wel dat er wat gebeurt, maar wat er écht gebeurd, dat leek niet tot mij door te dringen. Verder was er geen moment in het boek, dat het boek écht spannend was. Daardoor had ik ook niet echt het impuls om door te lezen en maakte dat het boek heel saai. Ik las het alleen maar omdat het moest en omdat het boek weinig bladzijdes had. Opbouw: De verhaalopbouw is opzicht niet veel mis mee, je komt er langzaam in,in het verhaal en iedereen wordt in de loop van het verhaal aan je voorgesteld. Verder is het een open einde, wat je misschien nog een klein beetje aan het denken zet over wat er nu met de ik-persoon gaat gebeuren. Taalgebruik: Ik vond dat er in dit boek taal was gebruikt met veel moeilijke woorden, als je dit boek leest, lijkt het een ‘echt volwassenenboek’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bederf is de weg van alle vlees door Marcel Möring"