Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Kidnap in Krimpen

Ben de Raaf

2005

181

6.9 / 10
3e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2076 woorden
  • 7864 keer
    19 deze maand
  • 17 maart 2006
A. Algemeen

Ben de Raaf, Kidnap in Krimpen, 1e druk, Capelle aan den IJssel, 2005.

De schrijver werd geboren in de grote stad Rotterdam, in het jaar 1961. Hij is getrouwd in 1982 en heeft 4 kinderen gekregen.

De Raaf werkt sinds 1979 bij de politie.
<1990: de raaf werkt in surveillancedienst.
1990 – 1999: hij is de wijkagent van de Rotterdams wijk Alexanderpolder.
1999 – 2002: De Raaf is weer teruggestapt in de surveillancedienst.
2002 – heden: op dit moment werkt De Raaf als brigadier in de meldkamer van Regiopolitie Rotterdam Rijnmond.

Sinds 1999 schrijft hij ook boeken, inmiddels heeft hij 11 boeken op zijn naam staan en zijn nummer 12 en 13 in aantocht.

Hieronder volgen de boek van Ben de Raaf.
Politieserie:
2000: Moord in Ommoord.
2001: Paniek in prinsenland.
2002: Commotie in Crooswijk.
2003: Ramkraak in Kralingen.
2004: Rovers op het Rivium.
2005: Kidnap in Krimpen.
2006: Metroramp in Zevenkamp. (verschijnt in september)
Surveillances:
1999: Op surveillance (deel 1).
2003: Op surveillance (deel 2).
Kinderboeken:
1999: Bomen Jatten
2002: Vlucht BR 41 keert terug.
2005: Bardo (deel 1)
2006: Bardo (deel 2, titel nog onbekend)

De schrijver probeert in zijn boeken, zoveel mogelijk, op waarheid berustende gebeurtenissen te vertellen.
De surveillanceserie bestaat uit allemaal waargebeurde verhalen.
In de politieserie staan veel kenmerken uit echt gebeurde gebeurtenissen, maar De Raaf heeft in deze boeken ook veel dingen laten gebeuren, om de boeken spannender te maken.

De kinderboeken zijn helemaal zelf verzonnen door de schrijver, heel af en toe komt er iets in voor wat met zijn werk te maken heeft.

De schrijver probeert van zijn boeken, spannende boeken te maken. Toch houdt hij altijd de werkelijkheid voor ogen en vertelt geen dingen die in werkelijkheid eigenlijk niet kunnen gebeuren.
De schrijver wil in zijn boeken over het werk bij de politie. Bijv. hoe een rechercheonderzoek gaat en over de gevaren van XTC.
Hij probeert in al zijn boeken, in verhalende vorm, te waarschuwen of juist aan te sporen tot bepaalde dingen.

De schrijver laat zijn boeken uitgeven bij uitgeverij Mes, omdat deze uitgever zich vooral richt op kinder/jeugdboeken.

De schrijver probeert zijn boeken een christelijke uitstraling te geven. De hoofdpersoon, Roel Westland, komt ook uit een christelijk gezin.
De Raaf laat zien dat het niet altijd makkelijk is, om als christen door het leven te gaan. Soms komen er moeilijke situaties of vragen van buitenstaanders, hoe moet je daar dan op antwoorden? Roel moet, bijvoorbeeld, op het politiebureau, aan de anderen, of ze even stil willen zijn zodat Roel kan bidden. Nadat Roel dan heeft gebeden vragen zijn collega’s wat Roel dan bid en waarom, dit soort situaties zullen veel jongeren later ook krijgen. Daarom is het goed dat de schrijver dit behandelt.
Hij wil daarmee bereiken dat jongeren, als ze straks de maatschappij ingaan, wel weten hoe ze zich moeten ‘verweren’ als er ‘lastige’ vragen worden gesteld. Hij laat de Bijbel heel duidelijk naar voren komen.
Dit maakt zijn boeken uniek, vaak zie je in boeken ‘nep’ christenen, mensen die alleen bidden en danken voor het eten en dat is het. Dit is in de boeken van De Raaf duidelijk anders. Zo als ik net al zei, De Raaf laat de hoofdpersoon de moeilijke situaties zelf meemaken en de schrijver behandelt deze situaties best uitgebreid.

B. Genre

Het boek heeft als genre:
Ø Jeugddetective:
Hier heb ik voor gekozen omdat het politieleven duidelijk wordt beschreven. Je leeft als het ware naast Roel, je voelt de spanning als ze Mannus Kruk achtervolgen.
In dit boek mag je meekijken met het politieleven, alles is ook net als in het echt. Het rechercheteam wordt in dit boek helemaal gevolgd en zo beleef je alle hoogtepunten en spanningen in het politiewerk.
Het genre past ook bij de leefwereld van de schrijver, want hij werkt bij de politie, hij kan hierover dus makkelijk vertellen.

C. Onderwerp

Het gaat over een man die in geldnood zit en die man die gaat werken voor een criminele bende. Roel Westland zit bij de politie en probeert een einde te maken aan de duistere praktijken van deze criminele bende.

D. Thematiek

Crimineel worden om rijk te worden? Wees eerlijk en kom op een eerlijke manier aan je geld.

E. Samenvatting van de inhoud

Mannes Kruk zit zwaar in geldnood. Hij besluit om een dochter van een rijke vrouw te ontvoeren, Chantal Bergh. Mannes Kruk denkt zo snel van zijn geldzorgen af te zijn.

Mannes Kruk wil met zijn auto het ruime erf van zijn boerderij oprijden, als hij een vreemde auto ziet. Mannes loopt naar binnen en ziet daar deurwaarder, deze eist geld van Mannes en anders gaat hij belangrijke spullen van Mannes Kruk verkopen.

Een paar dagen later komt het bericht binnen dat Chantal Bergh niet op school is aangekomen, door alle aanwijzingen die de politie verzameld zien ze Mannes als de dader. Vincent, een rechercheur denkt dat Mannes het niet heeft gedaan ondanks al het bewijs. Later blijkt dat Vincent gelijk had.

De politie zit achter een criminele bende, die in contact staat met de maffia. Deze criminele groep heeft Chantal ontvoerd.
De criminele groep nemen contact met de vader van Chantal, ze geven hem opdracht om met een veel geld in zijn auto mee te nemen, vervolgens moet hij het geld in een zak van het viaduct naar beneden gooien.

Onderaan het viaduct staan mensen van de criminele groep, die het geld op zullen halen.
Ondertussen hebben Roel en Vincent het plan van de bende ontdekt en steken ze daar een stokje voor.

De mannen rijden met het geld weg. Maar inmiddels is het AT gewaarschuwd en zij volgen de auto.
Bij de Brienenoordbrug besluiten de leden van het arrestatieteam tot de actie over te gaan, maar eerst laten ze een groot rood kruis boven de weg plaatsen.

De mercedes, van het AT, slipt voor de BMW, van de criminelen, een botsing is onvermijdelijk. Snel worden de mannen uit de auto gesleurd en geboeid.
Uiteindelijk is het geld terecht, maar één vraag is nog niet opgelost, “waar is Chantal?”.

Ondertussen zijn Roel en Vincent achter de derde crimineel aangegaan. Deze loopt recht op een schuurtje aan. Roel en Vincent lopen achter Passadena aan, maar jammer genoeg ontdekt deze Vincent te vroeg en Passadena zet het op een hollen. Na een korte run heeft Vincent de man te pakken en arresteert hem.

Roel heeft inmiddels Chantal uit het schuurtje en helpt haar. Roel ziet dat Chantal er niet best aan toe is en laat een ambulance komen. Chantal wordt naar het ziekenhuis gebracht en daar onderzocht. Gelukkig blijkt Chantal niet gewond, maar ze is wel hevig onderkoeld.

Roel en Vincent gaan naar het huis van Chantal en vertellen daar hun verhaal. Daarna gaan ze naar het bureau waar ze hartelijk worden ontvangen.
Van Buren heeft voor deze gelegenheid een grote taart aan laten rukken, dat valt natuurlijk bij iedereen in de smaak!!!

F. Hoofdpersoon

De absolute hoofdpersoon is Roel Westland. Roel is getrouwd met Ingrid van der Heiden, nu Ingrid Westland. Zij hebben een huis in Krimpen aan den IJssel.
In het boek staat niet de precieze leeftijd van Roel, maar als je nagaat dat Roel 17 jaar was in het eerste deel en er wordt één boek per jaar geschreven is het nu dus 17 + 6 jaar = 23 jaar oud.
Roel heeft een rustig en avontuurlijk karakter, hij zit daarom ook niet voor niets bij de politie. Daarom heeft zijn karakter ook duidelijk invloed op het boek, want als Roel Westland geen avontuurlijk karakter zou hebben, had hij waarschijnlijk niet bij de politie gewerkt en dan had dit boek niet geschreven kunnen worden, of in ieder geval zou er een heel ander verhaal uit zijn gekomen.
Op zich heeft Roel zelf geen problemen, maar door zijn werk moet hij wel problemen van andere mensen op proberen te lossen. Hij moet samen met het hele team de problemen van Mannes Kruk en Chantal zien op te lossen en ditmaal met succes.

G. Plaats

Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Krimpen, de titel is daarom ook “Kidnap in Krimpen”.
De plaats past goed bij het verhaal, maar het is niet persé gebonden aan deze omgeving, het had net zo goed ergens anders kunnen gebeuren. Maar omdat er in de voorgaande delen steeds is gekozen voor regio Rotterdam, zet de schrijver dit in “Kidnap in Krimpen” voort.
De Raaf woont en werkt in deze omgeving, dus dan is het wel makkelijk als je echte gebeurtenissen wilt gebruiken, dat je die zelf hebt meegemaakt. Dan is het voor de schrijver makkelijk om zijn eigen werkterrein, in de politiewereld, te beschrijven.

H. Tijd

Het verhaal speelt zich in deze tijd af.
Het verhaal is absoluut chronologisch opgebouwd. Het speelt zich in tijdsvolgorde achter elkaar af. De schrijver gaat wel soms van de ene plaats naar de andere plaats, of van de ene persoon naar de andere.
Vaak wordt er ieder hoofdstuk een ander persoon verteld. Dat maakt het verhaal best duidelijk, omdat je zo telkens ziet wat er ondertussen met een andere persoon gebeurt en zo blijf je het hele verhaal goed volgen.

I. Perspectief

Het verhaal is geschreven in het personale perspectief. Roel wordt duidelijk gevolgd, je voelt zelf wat Roel voelt. De schrijver verspringt alleen wel van persoon, maar telkens wordt de centrale persoon in een hoofdstuk uit een ik-verteller beschreven.
De rest van de personen worden beschreven als hij/zij figuren. Hier kom je minder over te weten, toch worden ook zij goed gevolgd.

J. Spanning

In dit boek zit een gemiddelde spanning. De mensen, zoals Roel, moeten dit verschrikkelijk spannend vinden, maar als ik dit boek lees zit ik niet te trillen op mijn stoel.

Toch zit er wel pit in het verhaal, je wilt weten hoe het afloopt. De spanning wordt een heel stuk weggenomen door het verhaal zelf, doordat er zo’n goede hoofdstukindeling is en er steeds verschillende personen worden gevolgd, weet je het hele verhaal al, dit neemt een groot deel van de spanning weg.

K. Opbouw

De verdeling van de hoofdstukken is zeer goed. Het is makkelijk dat er in dit boek bij ieder hoofdstuk een titel is, dan weet je toch al een beetje waar het hoofdstuk over gaat.
Het boek is makkelijk te volgen, dit komt vooral doordat er (bijna) geen flashbacks in het boek zijn. Het verhaal is in goede chronologische volgorde opgebouwd, wel wordt er soms van de ene persoon naar de andere persoon ‘gesprongen’.

Het slot is blij, gesloten en toch ook een beetje open. Dit komt waarschijnlijk een beetje raar over.
Het boek wordt afgesloten met de oplossing van de ontvoering, Chantal is weer thuis en de ontvoerders zitten achter slot en grendel. De recherche en de familie van Chantal zijn daarom natuurlijk heel blij dat Chantal weer thuis is. Deze afsluiting daarom ook gesloten.
Misschien denkt u nu van; “hoe kan dat boek nu ook een open einde hebben”.
Roel en Vincent moeten op het einde naar de familie van Chantal gaan, om Chantal voorzichtig te gaan overhoren. In dit boek wordt verder niets meer over deze overhoring gezegd, maar ik denk dat dit nog best goed bij het boek zou passen, nu wil je nog weten wat daar wordt besproken etc… Toch is het einde van het boek goed, maar ik weet niet wat voor een einde dit boek heeft, open óf gesloten?!?!

L. Mening

Ik vind het een erg goed boek, want het is duidelijk beschreven. De hoofdpersoon wordt goed gevolgd en de persoon van de tegenpartij wordt ook goed gevolgd, dat maakt het boek heel duidelijke en goed te volgen. Toch is er ook op dit boek, zoals op (bijna) ieder boek, wel iets aan te merken; het boek loopt namelijk, zoals in zeer veel boeken, goed af en dat is weer jammer.

Het verhaal is goed geschreven en best interessant, je komt dingen te weten uit het politieleven en dat vind ik knap van de schrijver dat je een jongeren boek kunt schrijven met een christelijke boodschap erin en dan ook nog goede informatief door kan geven en dan tenslotte het boek ook nog levensecht houden, dat vind ik echt uitzonderlijk knap, niet veel boeken zijn zo geschreven. Kortom, een hele originele serie!!!

De schrijver laat naast serieuze dingen, ook humoristische gebeurtenissen naar voren komen, daardoor ben je het boek niet zo snel zat. Het boek is perfect van lengte, dat komt mede door de humor, maar ook omdat er steeds weer ‘nieuwe’ gebeurtenissen plaats vinden.

Ten slotte is het een echt christelijk boek. De Raaf laat Roel Westland soms voor moeilijke situaties staan, er worden op het bureau weleens lastige vragen aan hem gesteld. Hiermee wil de schrijver de lezers leren hoe je, je kan ‘verweren’ in deze maatschappij. De schrijver laat duidelijk de christelijke boodschap door al het politiewerk heen gaan, dit maakt het boek uniek.

Bron:
Ik heb de informatie van de onderstaande site gehaald en ik heb mijn verslag gemaild naar de schrijver, hij heeft hem nog ‘nagekeken’ en daaruit heb ik nog enkele dingen kunne wijzigen.
(www.benderaaf.nl)

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5305

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?