Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Are you experienced?

Ben je ervaren?

William Sutcliffe

1998

256

7.6 / 10
5e klas havo
Titel: Are you experienced?
Schrijver: William Sutcliffe.
Wanneer leefde hij/zij? De schrijver is nog steeds in leven en is nu een jaar of 35. Hij begon rond zijn twintigste te schrijven (jaren ’90), dus zijn boeken zijn redelijk recent.
Waar/wanneer uitgegeven? Het was voor het eerst uitgegeven door Hamish Hamilton in 1997. Ik las de in 1998 door Penguin Books uitgegeven versie.

Uitleg titel: “Are you experienced?” slaat op twee dingen in het boek. Als eerste gaat het over het liefdesleven van de hoofdpersoon, die nogal moeite heeft om aan zijn trekken te komen (althans, zo’n indruk wekt hij). Maar, als je verder leest in het boek, gaat het vooral over ‘levens ervaring’ die hij opdoet in India.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af in Engeland, maar vooral in diverse plekken in India, aangezien de hoofdpersoon (en een aantal anderen) daar op reis zijn.

Wat voor soort roman is het? Het is een komisch reisverhaal, met een vreemd (maar leuk) soort, bijna bizarre humor.

Wat is het thema/zijn de thema’s? Reizen, liefde, vriendschap en ‘het vinden van jezelf’.

Wie vertelt het verhaal? Het verhaal wordt verelt in de ik-vorm, alsof de schrijver het werkelijk meegemaakt heeft.

Wat voor taalgebruik houdt het boek in? Ik let er zelf bijna nooit op, aangezien ik bijna nooit echt moeite heb met wat dialect/slang, en heb in het boek op een uitzondering na niks gemerkt van wat dialect/slang. Als ik na het lezen van deze vraag even in het boek kijk, daarentegen, valt er wel wat op aan het taalgebruik, onder andere dat hij een aantal verschillende personen verschillende dialecten gaf. Zo is er een Londense/Indiase jongen die met een zwaar Londens accent praat, en praat de hoofdpersoon met een Indiase gelovige die heel formeel praat, wat je ook als een dialect/aparte manier van schrijven zou kunnen zien.

Ik vond het boek erg makkelijk om te lezen, na een aantal boeken van Robert Jordan gelezen te hebben, hoewel het taalgebruik nog steeds normaal tot lastig is en verre van gemakkelijk of saai.

Noem en beschrijf de hoofdpersonen:
Dave: Een 19-jarige scholier die een jaar vrij heeft, waarna hij naar de universiteit zal gaan. In dat jaar werkt hij vooral, maar besluit hij, om dichter bij Liz te komen, met haar naar India op reis te gaan. Hij is niet bijzonder inteligent, en mist nogal wat ‘social skills’. Het is een erg cynisch/sarcastisch personage, wat ik leuk aan hem vind.

Liz: Een meisje van Dave’s leeftijd. De vriendin van James, de beste vriend van Dave.
Zij en Dave kunnen in het begin goed met elkaar overweg, maar vlak voor ze op vakantie gaan gaat het mis en blijkt ze een ‘bitch’ te zijn. In het begin van de roman kunnen Liz en Dave prima met elkaar overweg, maar aan het eind haten ze elkaar.

Ranj: Een Londense/Indiase jongen, ook rond Dave’s leeftijd, misschien wat ouder. Hij vlucht voor zijn familie omdat hij uitgehuwelijkt zou worden en raakt bevriend met Dave.
Ranj is de eerste Indiër met wie Dave meer dan oppervlakkig spreekt en omgaat, en een van de weinigen wie Dave echt mag. In het begin van het boek kennen ze elkaar niet, en in het eind zijn ze goed bevriend geraakt, maar gaan ze wel allebei hun eigen ding doen.

Jeremy: Een van de eerste mensen die Dave en Liz ontmoeten in India. Hij leeft in India van het geld dat hij van zijn ouders krijgt, is behoorlijk arrogant en denkt alles over India te weten. Dave en Jeremy kunnen elkaar niet uitstaan, maar Liz en Jeremy kunnen goed met elkaar overweg.

Samenvatting:
Dave en Liz zitten in het vliegtuig naar India, waar Dave er al snel achter komt dat het niet is wat hij verwacht had. Ze zoeken een verblijfplaats en komen Jeremy tegen, die hun wat plekjes laat zien en hun tips geeft. Vervolgens gaat het verhaal terug naar de tijd dat Dave en Liz elkaar net leerden kennen, via hun gezamenlijke vriend, James.
James gaat voor een maand of acht op vakantie en Liz kan niet mee, want ze zit aan haar opleiding vast. Dave en Liz raken bevriend en doen steeds vaker dingen samen, en krijgen een soort liefdes-relatie, hoewel Liz het daar niet mee eens is.
Ze hebben allebei tijd over, en Liz wil nog op vakantie, waarna ze besluiten naar India te gaan. Liz wil daar ‘zichzelf vinden’ en Dave gaat vooral mee om zijn kansen met Liz te gebruiken. Vervolgens gaat het verhaal weer naar het ‘heden’ en reizen Dave, Liz en Jeremy verder om de leuke dingen in India te zien. Ze bezoeken diverse steden, waarna de relatie tussen Dave en Liz er steeds verder op achteruit gaat, tot ze op een gegeven moment weer samen gaan blowen en seks hebben, hoewel Liz dat weer tegenspreekt.
Op een gegeven moment komt Liz een oude vriendin, Fee, tegen, waarna ze besluit Dave te lozen en met haar mee te gaan naar een vreemd oord.
Dave wordt depressief en heeft steeds minder zin om door te reizen, tot hij Ranj ontmoet, met wie hij goed overweg kan. Met Ranj heeft hij voor het eerst een goede tijd en doet hij leuke dingen, totdat Ranj door zijn familie meegesleept wordt naar huis.
Dave blijft weer alleen over en reist verder, waarbij hij een aantal plekken overslaat die hij oorspronkelijk zou bezoeken, en direct naar Goa doorgaat.
Verderop wordt Dave behoorlijk ziek en kan hij nauwelijks eten/slapen zonder over zijn nek te gaan. Gelukkig krijgt hij hulp van een Nederlandse reiziger, die speciaal om hem te helpen langer in India blijft. Als Dave er goed genoeg aan toe is gaat de reiziger verder en blijft Dave wederom alleen over, waarna hij het weer niet meer ziet zitten.
Na een tijdje reist hij weer verder, en op een gegeven moment beseft hij dat hij er maar het beste van moet maken en het als een echte reiziger moet doorstaan. Vlak daarna ontmoet hij Ranj weer als hij een kamer huurt bij een hotel, waarna hij het weer helemaal ziet zitten.
Ranj had wat geld en creditcards gestolen voor hij wederom van huis weg vluchtte en betaalde alles voor zichzelf en voor Dave op die manier. Ze kochten wat kleren en huurden een kamer in het duurste hotel in de stad, waarna ze op meiden-jacht gingen.
De volgende ochtend word Ranj aangetroffen met 3-4 meiden in zijn bed, waarna hij het hotel uitgeschopt wordt. Even later komt de hotel eigenaar ook bij Dave naar binnen, waar hij hem met twee vrouwen aantreft, en ook hem het hotel uit schopt.
Daarna zetten ze de meisjes bij het vliegveld af, en verder bereidt Dave zich voor op zijn reis naar Engeland, waarna er verder weinig spannends gebeurt in India.
Eenmaal terug in Engeland moet Dave weer wennen aan het ‘echte’ leven en ontmoet hij James en Liz in een lokale kroeg, waar ze het over de vakantie hebben.
Dave denkt niet veel te verliezen te hebben en probeert op te biechten wat er gebeurt was tussen hem en Liz, waarna Liz hem onderbreekt en het verhaal als een leugen voort verteld. James gelooft Liz en geeft Dave een stomp, waarna ze vertrekken.
Dave bedenkt zich na een tijdje dat het niet zo erg is dat hij zijn twee beste vrienden kwijt is, aangezien hij een nieuwe periode in zijn leven tegemoet gaat op de universiteit.

The End.

Word het verhaal chronologisch verteld? Het merendeel van het verhaal wel, maar op twee of drie stukken niet.
Zijn er meerdere lagen in het boek of bijzonderheden? Nee, niet echt. Het verhaal gaat over een personage en volgt zijn verhaal. Er komen niet vervolgens nog een aantal andere verhalen bij.
Heeft het boek een open of gesloten einde? Het einde is redelijk gesloten, wanneer je kijkt naar de relaties tussen de personages en het reisverhaal, maar niet als je kijkt naar de rest van Dave’s leven op de universiteit etc. Maar ja, ik zou het wel een gesloten einde noemen.
Mijn mening over de roman: Ik vond het een erg leuk boek om te lezen. Het was op geen enkel punt echt saai, hoewel er betere en mindere stukken in zaten. De schrijver durft redelijk ‘grof’ te zijn, zowel in taalgebruik als in zijn meningen over India en dergelijke, wat ik erg leuk vond aan het boek.
De humor was soms redelijk grof, wat ik ook erg leuk vond, en er was eigenlijk niets dat me echt tegenviel aan het boek. Ik ga waarschijnlijk binnenkort maar is op zoek naar de andere boeken van deze schrijver.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5851

reacties

hoeveel paginas heeft dit boek?
door Caroline AndrĂ (reageren) op 14 februari 2011 om 16:23
238 bladzijde
door Henk Hamer (reageren) op 9 maart 2011 om 9:32

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Finbar Mulchrone 5e klas havo7.6
Liesbet 6.6
Minou 5e klas vwo5.2
Mara 4e klas vwo5.2
Meer verslagen ›