Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Littekens door Erik de Gruijter

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Littekens
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1101 woorden
  • 10 juni 2005
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
32 keer beoordeeld

Boekcover Littekens
Shadow
Littekens door Erik de Gruijter
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A: Zakelijke gegevens 1 Het boek heet ‘Littekens’. 2 De schrijver is Erik de Gruijter. 3 De uitgever is Den Hertog in Houten. B: Samenvatting van de inhoud Wouter, Remco en Sander willen een ‘grap’ uithalen met de asielzoekers in de wijk. Ze gaan hen met een zelfgemaakt geweer bekogelen met steentjes en besjes. Wouter raakt in gevecht met Rajan, een jongen uit het asielzoekerscentrum die denkt dat Wouter zijn zusje heeft aangevallen. Maar de volgende dag staat het in de krant, en de politie is op zoek naar de daders. Sander wil zichzelf gelijk aangeven, Wouter wil niets doen en Remco vindt het tijd voor actie. Hij wil dat de schuld op Rajan komt. Sander doet niet mee, maar Remco en Wouter zijn er achter gekomen wat de slaapkamer van Rajan is. Ze leggen gestolen spullen onder Rajans matras en geven het door middel van een briefje door aan de leiding van het AZC. Wouter wil ook een dreigbriefje in Rajans kamer leggen, maar Rajan heeft hem door. Toen hij met een mes bovenop Wouter zat, begon zijn zusje Sheena heel hard te schreeuwen. Wouter kon vluchten, maar Rajan stak Sheena in haar buik. Daarna komt er nog een gevecht met Rajan en Wouter, en dan ziet Wouter ineens de echte Rajan. Rajan is ook een mens.. Met Rajan en Sheena loopt het niet goed af. Ze hebben vreselijke dingen meegemaakt en zullen dat niet snel vergeten. Het zijn asielzoekers met littekens in hun ziel. De hoofdpersoon is Wouter, zijn belangrijkste probleem is het verbergen van wat hij heeft gedaan met de asielzoekers. En dat lukt niet altijd, dus moet hij nog ergere dingen doen. Het verhaal kan zich nu afspelen, of misschien een paar jaar geleden. Het grootste deel van het verhaal gebeurt in en rondom het asielzoekerscentrum. De schrijver wil hiermee laten zien wat asielzoekers vaak hebben meegemaakt en dat je ze niet moet discrimineren. Hij wil je een boodschap meegeven. C: Eigen mening onderwerp Door het verhaal leer je meer over het onderwerp: discriminatie. Het wordt beschreven door de ogen van de asielzoekers, Wouter en zijn moeder. De mening van de schrijver is dat je niet moet discrimineren en zeker asielzoekers niet, want zij hebben al vaak heel veel meegemaakt. Daar ben ik het mee eens, want iedereen is gelijk en evenveel waard. Ik vind het goed dat er ook stukjes vanuit Rajan (een asielzoeker) worden beschreven, want dan weet je hoe hij erover denkt. En dan snap je hem ook beter als hij soms raar reageert.
gebeurtenissen De gebeurtenissen zijn geloofwaardig, ze zouden echt kunnen gebeuren. Want het komt vaak voor dat asielzoekers worden gepest en gediscrimineerd. Het verhaal is ook verrassend, want er gebeurt elke keer weer iets wat je niet verwacht. personages De hoofdpersoon gaat voor je leven, omdat zijn gedachten en gevoelens worden beschreven. Ik vind wel dat hij soms vreemde keuzes maakt. Bijvoorbeeld dat hij de asielzoekers discrimineert en het daarna ook nog verzwijgt. En dat hij niet meer met zijn vriend Sander omgaat, maar veel meer met Remco. bouw De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op, het wordt verteld in de volgorde dat het gebeurt. Er zijn meer verhaallijnen, stukjes worden verteld vanuit Wouter en vanuit Rajan. Die zijn wel goed met elkaar verbonden, want Wouter en Rajan hebben ook veel met elkaar te maken. Het slot vind ik niet zo leuk, omdat het niet goed afloopt. Zo gaat het in het echt ook wel vaak, maar het is toch leuker om te lezen als het een goed slot is. Het verhaal had ook nog wel iets langer gemogen, want er wordt niet beschreven hoe Wouter het goed maakt met Sander en Rajan. En hoe het verder gaat met Rajan en zijn zus Sheena. Dat wordt later in het nawoord kort verteld, dat is wel jammer. taalgebruik Het taalgebruik is gemakkelijk, er staan niet veel moeilijke woorden in. Maar wel veel gesprekken, dat maakt het weer wat lastiger om snel door te lezen. In het asielzoekerscentrum praat de leiding met de asielzoekers Engels. Stukken tekst in het boek worden dan deels in het Engels, deels in het Nederlands beschreven. Dat is wel irritant, het zou beter zijn als alles in het Nederlands werd vertaald of alles in het Engels. D: Interview met de hoofdpersoon 1 Hoe heet je? Wouter de Groot

2 Waarom gingen Remco, Sander en jij de asielzoekers ‘bekogelen’? Tja, we hadden niets te doen en vonden dat zij niet in onze stad hoorden. Het was uiteindelijk het idee van Remco. 3 Maar Sander en jij hebben ook meegedaan en zijn dus even schuldig. Ja, dat is waar. Maar zo erg was dat toch niet. Wat we daarna allemaal hebben gedaan was veel erger. En daar heeft Sander niet aan meegedaan, dus hij is niet even schuldig als wij. 4 Als Remco nu vraagt of je mee gaat de asielzoekers pesten, doe je dat dan? Nee, ik heb geleerd dat asielzoekers ook mensen zijn die vaak heel erge dingen hebben meegemaakt. Ik zou het zeker niet meer doen, en Remco is mijn vriend niet meer. 5 Heb je nog contact met Rajan? Niet veel, maar ik ga af en toe nog wel even op bezoek en mijn moeder vertelt veel over hem. Ik ben in ieder geval blij dat het weer goed is tussen ons. 6 Was het moeilijk om niet te vertellen dat jullie het waren die de asielzoekers discrimineerden? Nee, want we wìlden het ook echt niet vertellen. Maar het was soms wel lastig als mensen erover begonnen te praten. 7 Hebben jullie het verteld aan je klasgenoten? Remco wilde het niet, maar uiteindelijk hebben we het wel in het kort verteld. Niet alles, want dat gaat ze niet aan. 8 Is Sander wel weer jouw vriend? Ja, tussen ons is alles weer goed. Ik heb hem wel gemist, toen ik zoveel met Remco omging. Maar gelukkig is dat nu over. 9 Hoe gaat het met Lisanne en jou? Heel goed, we hebben verkering! En we vertellen elkaar alles, had ik dat maar eerder gedaan… 10 Heb je nog straf gekregen? Ja, Remco en ik hebben een taakstraf gekregen. We moeten elke zaterdag werken. Niet leuk, maar ik snap wel dat we het hebben verdiend. 11 Vind je het erg als dit interview in een jongerentijdschrift komt? Nee, ik hoop juist dat zoveel mogelijk mensen het lezen. Dan weten ze hoe stom ik ben geweest en doen ze het zelf hopelijk niet. 12 Wil je nog iets zeggen tegen alle lezers? Discrimineer geen asielzoekers, want juist deze mensen hebben al heel veel erge dingen meegemaakt. Ik heb het wel gedaan, maar ik heb er spijt van. Asielzoekers zijn ook mensen! Bedankt, Wouter!

REACTIES

H.

H.

hallo heel goed gedaan ik ben trots op je ik vond het leuk om te lezen dus chapeau.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Littekens door Erik de Gruijter"