Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Beach party

De waarschuwing

R.L. Stine

1999

176

5.8 / 10
2e klas havo
 • Nicky
 • Nederlands
 • 608 woorden
 • 3911 keer
  2 deze maand
 • 10 maart 2005
A1 Titel: De Waarschuwing
Auteur: R.L.Stine
Uitgever: Kluitman
Aantal bladzijde: 158 bladzijde
Genre: Thriller
Vertaling: Ja

A2 De hoofdpersonen zijn: Karen, zij houdt van spanning en is niet snel bang te maken. Eric, hij is heel lief voor Karen, maar het blijkt later dat hij niet de lieve, zorgzame jongen blijkt te zijn die hij leek.

A3 Andere belangrijke personen die voorkomen zijn: Evelyn ( vriendinnetje van Eric) en Patricia (de beste vriendin van Karen)


A4 het speelt zich in een bij zee en strand liggend stadje.

A5 Het verhaal speelt zich nu af.

B Karen gaat in de zomervakantie bij haar beste vriendin Patricia logeren, terwijl haar ouders niet weten dat ze alleen in een huis zitten.
Als Karen en Patricia op een avond over het strand lopen worden ze lastig gevallen door een stel jongens. Op het moment dat ze in paniek beginnen te raken worden ze geholpen door twee jongens, Eric en Martin. Karen vindt Eric wel leuk, maar ze komt al snel te weten dat Eric een vriendin heeft, Evelien. Zij waarschuwt Karen dat ze uit Eric\'s buurt moet blijven. Karen trekt zich hier niks van aan en blijft gewoon met Eric omgaan. Maar hoe meer ze bevriend raakt met Eric, hoe erger de waarschuwingen worden. Ze krijgt bedreigende telefoontjes en dreigbrieven, er wordt met verf op de deur van haar vaders huis geschreven en er wordt zoutzuur in haar zonnebrandolie gedaan. Steeds verdenkt ze Evelyn ervan degene te zijn die haar waarschuwt om bij haar vriendje uit de buurt te blijven. Maar nadat Evelyn vermoord is blijven de waarschuwingen door gaan. Ze verdenkt zelfs haar beste vriendin, Patricia, ervan haar te hebben gewaarschuwd, maar als ze met Eric gaat snorkelen veranderd dat. Eric blijkt schizofreen te zijn, zijn broertje is overleden en hij denkt dat hij de schuld daarvan heeft en krijgt. Eric probeert zichzelf te straffen door allemaal mensen waar hij van houdt bij hem uit de buurt te houden. Als de zus van Eric dit aan Karen vertelt gelooft ze haar niet, totdat Eric haar probeert te vermoorden. Hij vertelt dat hij haar heeft geprobeerd te waarschuwen, maar ze luisterde maar niet, net als Evelyn. Karen weet te ontsnappen en Eric vlucht voor de politie, zwemt naar de rotsen en is nooit meer terug gezien. Nu kan de vakantie pas echt beginnen!

C1 Het mooiste fragment vind ik wanneer ze erachter komt dat Eric haar heeft gewaarschuwd.

C2 Ik vind dat dit boek voor jongens en voor meisjes is omdat: wat er in het boek gebeurt, voor jongens en voor meisjes leuk is.

C3 Ik vond dit boek: een goed spannend boek, omdat je benieuwd bent wat er gaat gebeuren en wie de waarschuwingen geeft.

C4 Gegevens over de auteurs:
R.L.Stine is geboren op 8-10-1943 in de verenigde staten. Als kind hield R.L.Stine al heel veel van lezen. Toen hij 9 was vond hij op zolder een oude typemachine, waarop hij boeken en verhalen begon te schrijven. Hij wilde toen al schrijver worden. Hij verhuisde toen naar New York. In 1968 kwam hij bij de uitgever Scholastic, waar hij zestien jaar zou blijven. Hij werkte daar voor vier tijdschriften en ontmoette er zijn vrouw. In die tijd begon hij ook met het schrijven van boeken. Dat waren toen voornamelijk humoristische boeken. Toen het slecht ging bij de uitgever werd R.L. Stine ontslagen. Hij begon met het schrijven van griezelige boeken voor jongeren en dat werd een doorslaand succes. Voorbeelden van boeken zijn: Nachtfeest, Verblind, De bekentenis, Vergeet me niet!, Kastje 13, Hoi dagboek, ik ben dood, Ze noemen me een monster, Spoken! en Schaduwmeisje.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4803

reacties

Er staat dat Karen gaat logeren bij Patricia, maar Patricia gaat bij Karen logeren.
door Aranka (reageren) op 17 maart 2006 om 14:49

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Sandraa 3e klas havo7.8
Stef Stijnman 4e klas vmbo6.8
ilse8 6.5
margriet 1e klas vmbo6.5
Marlies 3e klas vwo6.5
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?