Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1536 woorden
  • 10 mei 2005
  • 337 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
337 keer beoordeeld

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Koning van Katoren

Titel: Koning van Katoren

Schrijver: Jan Terlouw

Omslag en illustrator: Dick van der Maat

Uitgever: Leminscaat b.v., Rotterdam
Druk: C. Haasbeek b.v., Alphen aan den Rijn

Genre: fantasie

Beknopte samenvatting: Stach wil koning van Katoren worden daarvoor moet moet allemaal opdrachten doen. Uiteindelijk lukt het hem en wordt hij de koning van Katoren.

Mening over de titel: Ik vind de titel goed bij het boek passen want het boek gaat er over hoe Stach koning van Katoren word!

Omslag: Op de omslag is Stach getekend op voor het moment dat hij opdracht 4a gaat uitvoeren, die opdracht is van de St.-Aloïsius afspringen, dat is een kathedraal die in de hoofdstad van het land katoren staat. Op de achterkant staat een samenvatting van waar het boek over gaat.


Bekroningen:
1.) 1972 de Gouden Griffel
2.) 1972 bekroond door de kinderjury’s van Amsterdam en Rotterdam
3.) 1973 tweede Europese Jeugdboekenprijs
4.) 1973 Oostenrijkse Jeugdboekenprijs

Bouw

Opbouw:
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken. Om precies te zijn 14 hoofdstukken.

Verloop tijd:
het verhaal verloopt in een logische volgorde, Er zit ook soms een sprong in de tijd in.

Plaatsen:
Het verhaal speelt af in het land van Katoren. Het speelt zich af op verschillende plaatsen waarvan de belangrijkste zijn: Afzette, Stellingwoude, Decibel, Ekilibrie, Wiss, Smook, Wapenfelt, Uikumene en Rijerbroekrije.

Tijd:
in het boek wordt niet gezegd in welke tijd het zich afspeelt, want het is een fantasie verhaal en dat kan vaak op elk tijdstip zijn gebeurd.


Manier van schrijven:
De schrijver schrijft het boek in een ik persoon perspectief, namelijk door de ogen van Stach.

Inhoud

Hoofdpersoon: Stach

Personen:
Stach de hoofdpersoon, Gervaas zijn oom, Burgemeesters van Afzette, Stellingwoude, Decibel, Ekilibrie, Smook, Wapenfelt, Uikumene en Rijerbroekrije.
Kim zijn vriendinnetje, Irma, Tara’s , Pantaar, de Ministers en Geesje van Dorp.

Samenvatting:
Hst. 1 de dood van een koning:
Deze geschiedenis gaat over het land katoren.De koning van katoren sterft. Stach die op de nacht dat de koning sterft word geboren wil op latere leeftijden koning worden. De volgende dag komt zijn vader door een ongelukkige val om het leven zijn moeder die daar zo van schrikt overleeft de kraamvrouwenkoorts niet. Dus ging zijn oom gervaas voor hem zorgen.
Er was die periode veel geharrewar in het land, tenslotte grepen 6 ministers naar de macht die al snel het land regeerden. Op een dag komt stach bij de ministers en krijgt hij zijn eerste opdracht: maak een eind aan het geschreeuw van de vogels van Decibel


Hst.2 de vogels van decibel
Decibel is een stad die veel last heeft van vogels die op gelijke hoogte één toon krijsen die toon is zo hard dat je doof wordt als je zonder oorkleppen op straat loopt. Stach die dit probleem moet oplossen verzint het idee dat als je met een toongenerator steeds een hogere toon uitzend dat de vogels dan nog hoger willen krijsen zo laat hij de stembanden van de vogels knappen en is er groot feest in decibel.

Hst.3 wapenfelt
Wapenfelt is een plaats die te maken heeft met een granaat-appel boom die als de boom een vrucht laat vallen die vrucht ontploft. Stach verblijft er enige tijd tot hij op een keer gewond raakt als hij te dicht bij de boom komt en dan bedenkt hij een plan dat is zorgen dat de wapen- fabriek die naast de boom staat geen kruit meer fabriceert zodat er geen stof-kruit meer op de appels valt zo komen er of een gegeven moment geen ontploffingen meer en kan de boom worden omgehakt.

Hst.4 stach krijgt zijn derde opdracht.
Stach krijgt de opdracht de draak van smookte verslaan en ook zo nu aanvaart hij deze opdracht

Hst.5 smook
Smook is een stad die midden in een moeras ligt en er wonnen alleen maar mensen die rijk zijn. Maar er woont een draak in het moeras bij de stad die draak blaast de hele tijd zwavel uit toen bedacht stach het plan om de draak salpeter en houtskool te laten en zodat als er vuur bij komt de draak ontploft zo gebeurt het en stach heeft de draak verslagen

Hst.6 de ministerraad ergert zich weer eens.
Stach moet bij de ministers komen voor een nieuwe opdracht namelijk het schuifelen van de kerken van uikumene af te leren zo gaat hij de volgende ochtend op weg

Hst.7 de schuifelende kerken van uikumene

Toen stach in uikumene kwam hoorde hij dat de kerken te bestuuren zijn zo bedenkt hij het plan om alle kerken naar een plek te laten schuiven en dan allemaal tegelijk tegen elkaar te laten gaan en ja hoor het werkt de kerken drukken allemaal aan een kant en zo staan alle kerken stil nu is het alleen nog een kwestie van een paar wandjes weg breken en je hebt een prachtig grootte kerk

Hst.8 katoren in druk
De ministers zijn druk aan het vergaderen na het herhaalde succes van stach op een dag hoort hij dat hij van de kathedraal de St.-Aloïsius moet afspringen stach die dat een onzinnige opdracht vind wil het niet doen maar besluit toch maar even op de kathedraal te klimmen op de beslissende dag, wat stach niet weet is dat kim zijn vriendinnetje in de krant heeft gevraagd iedereen zijn hoofdkussen op de dag onder de kathedraal te leggen in zo springt stach toch van de kathedraal af met al die kussens en heeft hij ook deze opdracht tot een goed einde gebracht

Hst.9 een zielig stadje
Dit keer heeft stach als opdracht genees de neuzen van afzette en rije dat is een stadje dat last heeft van k-neuzen dat zijn neuzen de je krijgt van een muggensteek maar je kunt als je er snel bij bent genezen worden voor die genezing zijn tara´s dat zijn mensen die zalfjes maken voor de genezing op een dag ontmoet stach irina een meisje dat ook een k-neus heeft hij krijgt dan het idee om heel veel potjes zalf te verzamelen en dat dan irina elke avond dik op te laten smeren en wel ja het werkt de neus krimt en dan helpt irina hem als weder dienst aan tara kleren en andere benodigheden zo verkleed gaat hij die dag na de tara vergadering op die vergadering blijken de tara´s niet veel bijzonders te doen maar na afloop vraagt hij aan een echte tara of hij even nog wat “paddestoelensmurrie” heeft die antwoord op zijn beurt: niet bij me maar wel in de zaak loop maar even mee zo gezegd zo gedaan en stach ontvrutselt de tara zijn geheim. De volgende dag maakt stach onder ogen van alle mensen de zalf en ook hier is nu het probleem opgelost

Hst.10 de ministers zijn laat
In dit hoofdstuk krijgt stach de opdracht de tovenaar van Ekilibrie te vernietigen maar de ministers geven hem maar een enkele reis naar Ekilibrie ze denken dat stach toch niet terug komt!

Hst.11 de onaantastbare pantaar.
Toen stach in Ekilibrie aan kwam hoorde hij van alle mensen die hij bezocht dat hij terug moest gaan maar dat deed hij nog vaster besluiten dit probleem op te lossen. Dan besluit hij een bezoekje te brengen aan een ieder waar pantaar (pantaar is de naam van de tovenaar)die nacht is geweest. Zo krijgt hij bijna elke keer een zielig verhaal te horen. Tot op een avond dat hij bij de burgemeester is de bel gaat en hij wordt meegenomen door pantaar! dan na een tocht door de bergen komen ze bij een grot. Daar zorgt stach er voor dat pantaar gaat vertelen hij vertelt als iemand vrijwillig zich in het vuur werpt dat dat vuur dan 100 maal 100000 jaar blijft branden want dat vuur zorgt er namelijk voor dat de stad niet in een afgrond verdwijnt en zo wil stach zich vrijwillig in het werpen maar pantaar is daar fel op tegen hij vindt dat stach jong is en nog van het leven moet genieten dan werpt pantaar zich zelf in het vuur en blijft het vuur eeuwen branden.

Hst.12 een vergadering in het park

De ministers die allemaal in de krant hadden gelezen over het herhaalde succes van stach bestuiten een ommetje in het park te maken daar besluiten ze dat de volgende opdracht voor stach zal zijn: plaats nemen op de stoel van stellingwoude.

Hst.13 een dagje Stellingwoude
Stach gaat een dagje naar Stellingwoude daar aangekomen krijgt hij een verhaal te horen van Geesje van Dorp dat er al veel mensen zijn dood gegaan aan de stoel maar er is een oplossing als je je er door 6 gewichtige personen op laat zetten ga je niet dood, en dan tot ieders behalve stach z´n verrassing komen uiteindelijk de Burgemeesters van Afzette, Stellingwoude, Decibel, Ekilibrie, Smook, Wapenfelt, Uikumene en Rijerbroekrije er aan zetten.

Hst.14 koning van Katoren
Op de grote dag zelf rijden stach en de Burgemeesters naar stellingwoude waar de Burgemeesters stach op de stoel zetten dan breekt er een ontzettend gejuich uit: leve de koning van katoren!

Mening/conclusie:
- het is fantasie verhaal, want ik geloof niet dat er draken bestaan
- het is een origineel verhaal, want het is goed geschreven.
- het is een verhaal dat voor iedereen goed te begrijpen is.
- het is een spannend verhaal, want je weet niet of Stach de opdrachten goed zal oplossen.
Waarom dit boek: Ik las het boek en ik vond het wel een mooi boek voor een boekverslag.

REACTIES

M.

M.

in het einde staan al die burgemeester die stach helpen met hem in de stoel te beuren in verslag staat er 8 maar het moeten er 6 zijn
burgenmeester van stellingwoude hielp niet mee en rijebroekrije ofzo ook niet

17 jaar geleden

J.

J.

hij zegt:
Personen:
Stach de hoofdpersoon, Gervaas zijn oom, Burgemeesters van Afzette, STELLINGWOUDE, Decibel, Ekilibrie, Smook, Wapenfelt, Uikumene en Rijerbroekrije.
Kim zijn vriendinnetje, Irma, Tara

maar in stellingwoude zit helemaal geen burgemeester.


18 jaar geleden

I.

I.

het is geen rijebroekrije....maar: Afzette-rije! (staat op blz. 99 op de onderste regel!) En in hoofdstuk 9 komt ook een keertje Rijebroek voor, maar daar hoeft hij geen opdracht voor te doen!

13 jaar geleden

J.

J.

ik vind dit boek erg leuk . ik heb ook die film gezien

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"