Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 461 woorden
  • 22 april 2005
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
60 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Titel: Turks fruit
Acteur: Jan Wolkers
Wanneer uitgebracht: 1969
Titelverklaring: De titel wordt een keer letterlijk in het boek vermeld. De ik- persoon gaat bij Olga op bezoek in het ziekenhuis, zij ligt daar vanwege een hersentumor. Olga is snel achteruitgegaan, en haar voortanden zitten los, naja dat denkt ze. Vroeger was ze altijd gek op Turks Fruit, dus bracht de ik- figuur een bakje Turks Fruit voor haar mee. 2. Thema: Het thema van dit boek is liefde, maar ook verdriet. Het hele boek draait om deze twee centrale problemen. Eenzaamheid, als Olga de Ik- figuur verlaat, en verdriet. Deze twee motieven samen leiden weer tot het thema liefde.
3. De ik-persoon en Olga hebben een relatie met elkaar. De moeder van Olga vind de ik-persoon geen goede man voor haar dochter en weet door slimme trucjes hun uit elkaar te krijgen, de vader in tegendeel vind de ik-persoon erg aardig. Als de relatie over is de ik-persoon helemaal van slag en in bed liggen, na twee weken besluit hij uit bed te komen en een tweede Olga te zoeken, als dat niet lukt probeert hij sirieuse relaties te beginnen maar dat heeft ook geen succes. Hij denkt steeds terug aan Olga en begint allemaal dingen te vertellen, op deze manier kom je te weten wat er allemaal mis is gegaan in hun relatie. Een belangrijk iets in het mislopen van hun relatie is dat Olga angst heeft om zwanger te raken, dit komt omdat haar moeder haar in haar jeugd veel onzin heeft vertelt. Een ander voorbeeld waarom het niet goed ging in hun relatie is de seksuele bezetenheid van de ik-persoon. Hij is zo bezeten van Olga dat het haar misschien ook wel heeft beknelt. Hij was zó gek op haar, dat het op een manier gewoon niet goed kon gaan. 4. a. De belangrijkste persoon is de ik-persoon want hij vertelt het, je weet wat hij denkt omdat hij dat vertelt. b. Het is een karakter. c. Ik vind het zielig voor hem, dat hij zoveel problemen heeft, zoals dat zijn ware liefde hem verlaat. 5. a. bijpersonen:Olga en Olga’s moeder. b. Olga is een type, je weet door de ik-persoon dat zij een mooie lieve vrouw is. Olga’s moeder is ook een type, dat komt eigenlijk ook, omdat de ik-persoon allemaal dingen over haar vertel. 6. De spanning in het verhaal is de erotiek in combinatie met het verdriet. 7a. Het verhaal is niet in chronologische volgorde geschreven, maar bestaat uit verschillende flashbacks, die ook weer door elkaar staan. Het verhaal is wel realistisch. b. Ik vond het een triest boek, omdat het het meest over verdriet, ziekte en dood gaat. Maar het is wel leuk om te lezen hoe groot de liefde van de ik-persoon voor Olga is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"