Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Als de olifanten vechten

Dirk Bracke

2002

226

7.1 / 10
3e klas vwo
  • Jelske
  • Nederlands
  • 832 woorden
  • 19798 keer
    14 deze maand
  • 9 februari 2005
1.1 Genre
Het genre van het boek ‘ als de olifanten vechten ’ is oorlogsroman. Het gaat namelijk over een oorlog in Afrika. Het vindt plaats in Noord – Oeganda. Dagelijks worden er kinderen ontvoerd door de rebellen van Joseph Kony. Hiebij krijgen ze de missie om met hen met te strijden tegen het leger van de regering ook wel UPDF genoemd. Doordat ze wapens en goederen nodig hebben, worden ze bevriend met de Arabs. Maar die hebben ook een vijand de Dinka’s ook wel het SPLA genoemd, dus hebben de rebellen met iedereen oorlog en daarom is het genre: oorlogsroman.

1.2 Titel
Ik vind de titel ‘ als de olifanten vechten ’ een redelijk goede titel, omdat ze met de olifanten de leiders van beide partijen bedoelen. Alleen vind ik dat de titel nog moest worden afgemaakt met ‘wordt het gras plat gestampt ’. omdat dat het een spreek woord uit het boek is. met het gras worden namelijk de kindsoldaten bedoelt die voor de leiders sneuvelen en met de olifanten de leiders van beide partijen. De titel die ik beter vind is dus: ‘Als de olifanten vechten, wordt het gras plat gestampt’.

1.3 Hoofdpersonen
Dit boek heeft een aantal hoofdpersonen:

Isaac Oboma: Isaac is een donkere jongen die,voordat de rebellen hem kwamen ontvoeren, vredig leefde samen met zijn ouders en zijn broertje en zusje. Tijdens de oorlog veranderd Isaac totaal van karakter zo wordt hij van een stille jongen, een moordmachine! Maar hij blijft zijn gevoel wel houden, zo wordt hij verliefd op een meisje…

Monica: Monica is een donker meisje die, voordat ze ontvoerd werd uit een kostschool, lekker leefde samen met een aantal vriendinnen. Midden in de nacht wordt ze ontvoerd en naar een kamp gebracht. Tijdens de reis naar het kamp komt ze in aanraking met Isaac, hij geeft haar meteen wat drinken en het klikt meteen alleen mogen ze niet bij elkaar gezien worden. Monica wordt de vrouw van Scar en wordt meteen verkracht door hem en raak in verwachting. Ook zij verandert in de oorlog van schoolmeisje naar moeder…

Richard: Richard is een donkere jongen en tevens de beste vriend van Isaac die gevlucht is uit een vluchtelingenkamp, omdat het leven daar zwaar was. Hij leefde daar samen met zijn moeder en zijn zusje. Hij dacht dat hij wat meer kon
bereiken in het rebellenleger. Ook hij veranderde van rustige jongen tot moordmachine.

1.4 Bijpersonen
Scar: Scar is de donkere commandant van het rebellenleger en ontvoert ook alle kinderen. Hij heeft een litteken op zijn donkere wang, dat rood wordt als hij boos wordt. Dat maakt hem angstaanjagend. Ook is hij harteloos en schiet mensen neer die volgens hem niet voldoen aan zijn eisen.
Colin: Colin is een donkere luitenant van het rebellenleger die later tot kapitein wordt benoemd. Daardoor mag hij meer meisjes, want daar zeurt hij vaak over. Ook hij is harteloos, want hij slaat graag mensen die hem tegenspreken. Hij draagt altijd zijn helm.

1.5 Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in een kamp de rebellen in Soedan waar kinderen tot kindsoldaten worden opgeleid. Het verhaal speelt zich in deze tijd af, waar het verhaal over gaat gebeurt ook nu elke dag nog. De vertelde tijd van dit boek is ongeveer een jaar,want dat kun je zien door zwangerschap van Monica. Het verhaal begint enkele weken of maanden voor haar zwangerschap en eindigt enkele weken of maanden na haar zwangerschap.

1.6 Korte samenvatting van het boek
Isaac is een jongen die op 15 jarige leeftijd gevangen wordt genomen door de rebellen. Hij moet naar een kamp in zuid – Soedan. Daar komt hij in aanmerking met Scar die alle kinderen mishandeld als ze niet doen wat hij zegt. Ook leert hij Richard. Ze worden de beste vrienden. Als hij goed opgeleid is en een kostschool moet overvallen, ziet hij Monica en wordt verliefd. Monica moet naar het zelfse kamp als Richard, maar word gedwongen met Scar te trouwen. Scar verkracht haar en ze raakt zwanger van hem. Als Scar denkt dat Isaac wil vluchten laat hij hem zijn broertje en zusje doodschieten. Later besluit hij toch te vluchten als de rebellen vechten tegen het SPLA. Hij verstopt zich samen met Monica en haar baby in een gleuf onder een steen. Als hij uit de gleuf komt staat hij oog in oog met Richard en die laat hem tot zijn verbazing gaan. Helaas wordt Isaac later toch nog getroffen door een landmijn en verliest zijn been. Ook krijgt Monica te horen dat Richard is vermoord. Verder leven ze toch nog lang en gelukkig.
160 woorden

1.7 Eigen mening
Ik vind het boek ‘ als de olifanten vechten ’ boeiend en realistisch.
Boeiend, omdat het heel boeiend is om te leze wat er allemaal wel niet voor erge dingen daar gebeuren. Ook kun je je helemaal inleven in het boek, omdat het boeiend en spannend is, bijvoorbeeld als Isaac en Richard met z’n tweeën een dorp moeten bestormen zonder dat ze weten over er een teken van leven is.
Realistisch, omdat het nog steeds dagelijks plaats vind en als je het leest kun je je voorstellen dat er echt zoveel ellende is geweest.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1783

reacties

IK VIND HET ECHT EEN SCHIJTEGOE BOEKSBESPREKINGSKEEEEEE LUFFyOu BOmmzsS
door aron (reageren) op 16 februari 2011 om 10:00
yeep, merci voor die informatie
door anoniem kweniewie (reageren) op 4 februari 2013 om 18:13
echt super goed: kort en bondig
door yoa (reageren) op 15 februari 2017 om 15:37

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem1e klas vwo7.5
anoniem7.2
Jelske 3e klas vwo7.1
thara de graaf 4e klas vmbo/havo7.1
anoniem4e klas aso6.0
Meer verslagen ›