Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

De eetclub

Saskia Noort

2004

239

1 uit 5

7.0 / 10
5e klas havo
 • Esther
 • Nederlands
 • 1965 woorden
 • 47146 keer
  41 deze maand
 • 12 januari 2005
Titelbeschrijving:

Saskia Noort, De eetclub, Uitgeverij Anthos, Amsterdam 2004, 12e druk.
Literaire thriller.

Motivatie keuze:

Ik heb gekozen voor dit boek, omdat een vriendin me dit boek aanraadde. Zij had hier net een boekverslag over gemaakt en had hem toevallig thuis liggen. Zij vertelde me dat het boek erg spannend was en goed te gebruiken voor de opdracht “nieuwe oogst” waar ik net een boek voor aan het zoeken was. Ze vertelde me waar het over ging en dat klonk erg interessant en bekend, want in feite lijkt dit boek erg op nicci french boeken en daar houd ik ook zo van.
Ik had ook al eerder ergens iets over het boek gelezen en dat maakte mij nieuwsgierig, dus hij stond eigenlijk al op me lijstje voor boeken die ik nog erg graag wou lezen.

Korte weergave inhoud:

Het boek gaat over een Karen en haar vriendengroep, genaamd ‘de eetclub’. Het zijn 5 succesvolle stellen, die wonen in een plaatsje vlakbij Amsterdam.
Op een nacht worden Karen, de hoofdpersoon, en haar man Michel gebeld dat het huis van hun vrienden in brand staat. Ze gaan er zo snel mogelijk heen, maar al snel blijkt dat Evert, een goede vriend, niet meer te redden is. Er wordt gezegd dat hij zijn eigen huis in brand heeft gestoken en zo zichzelf en zijn gezin om wilde brengen. Omdat Evert al lange tijd hallucineerde en zwaar overspannen was, ging iedereen ervan uit dat het zo gegaan was. Babette, de vrouw van Evert komt bij Karen en Michel in huis wonen. In het begin gaat het allemaal zoals het moet gaan. Totdat op de dag van de begrafenis van Evert, Hanneke ineens verdwijnt. Hanneke is de beste vriendin van Karen. Ze laat weten dat ze is ‘de eetclub’ even is ontvlucht, maar dat ze snel weer thuis komt. De dag dat Hanneke weer naar huis zou komen, wordt Karen gebeld dat Hanneke van het balkon is gevallen. Ook deze keer gaat iedereen ervan uit dat Hanneke zelfmoord wilde plegen. Ze had namelijk een verhouding met Evert.

Karen vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Dit is niet eenvoudig, want er is niemand die haar steunt, zelfs haar eigen man niet. Door een voorval met de politie, keert de hele ‘eetclub’ zich tegen Karen, behalve Simon. Simon is een rijke, charmante man en maakt deel uit van ‘de eetclub’. Na een avond doorzakken, gaat Karen vreemd met Simon. Ondanks dat ze zich erg schuldig voelt, heeft ze absoluut geen spijt van haar vergissing. Na dit voorval gaat het slecht tussen Karen en Michel. Door haar problemen thuis en haar eenzaamheid, kan Karen, Simon, niet loslaten. Ze krijgen een affaire.
Ondertussen komt Karen steeds verder met haar onderzoek. Ze krijgt door dat verschillende mensen van ‘de eetclub’ baat hebben bij de dood van Evert. Hieronder valt ook Simon. Simon had met alle mannen van ‘de eetclub’ een zakelijke relatie waar hij zelf ook beter van wordt. Hij zorgt ervoor dat Dorien Jager, de rechercheur van de zaak, niet meer mag deelnemen aan dit onderzoek. Karen komt steeds meer in contact met Dorien en samen gaan ze op zoek naar de oplossing.
Ondertussen is de relatie tussen Karen en ‘de eetclub’ verslechterd. Toch geeft ze niet op. Ze zoekt opnieuw contact met haar vriendinnen, waarna blijkt dat Babette vaak vreemd gaat en het met alle mannen doet.
Karen heeft een afspraak met Simon in een ‘van der Valk’ hotel. Plotseling wordt er geklopt en als Karen open maakt, krijgt ze een enorme stroomstoot. Ze is tijdelijk buiten westen. Wanneer ze wakker wordt hoort ze dat het Babette is, die ontzettend kwaad is, omdat ze zelf ook een seksuele relatie met Simon heeft gehad. Nu blijkt dat Babette beiden moorden heeft gepleegd.
In het laatste hoofdstuk werken Karen en Michel, na alles wat er gebeurd is, aan een nieuw huwelijk. Ze gaan verhuizen en beginnen helemaal opnieuw. Ver weg van alle ellende die ze hebben meegemaakt, op zoek naar onvoorwaardelijke vriendschap.

Titelverklaring en eventueel motto’s:

De titel is simpel te verklaren, het boek gaat namelijk over een club van 5 paren die vaak samen etentjes organiseren onder elkaar, “ de eetclub.
Karen en Evert komen uit de stad, op het platteland voelt Karen zich erg eenzaam, ze heeft helemaal geen vrienden. Op een gegeven moment dwingt ze zichzelf om een vriendin te zoeken. Ze komt Hanneke tegen op een basisschool, als ze haar kinderen gaat ophalen. Via Hanneke komt ze in contact met nog 3 vrouwen. Ze worden vrienden en ook hun mannen kunnen het met elkaar vinden. En voila "de eetclub"is geboren.

Er is niet echt een motto, wel staat er aan het begin; “Voor mijn geliefde Marcel”

Bronvermelding secundaire literatuur:

Karin Kuipers, “Algemeen”, In Algemeen Dagblad, 25-5-2004

Han Ceelen, “Seksueel misbruik en moordvrienden”, In De Volkskrant, 18-6-2004

Een analyse was nog niet te vinden voor dit boek, misschien later wel.

Verwerking:

Titel: De eetclub
Schrijver: Saskia Noort
Uitgever: Anthos
Genre: Literaire thriller

Recensie:

Saskia Noort debuteerde vorig jaar met de thriller ‘Terug naar de kust’. Met dit boek had ze direct een nominatie voor de Gouden Strop te pakken, niet niks voor een debuterend schrijfster. Ook haar tweede boek blijkt een groot succes, aangezien er in twee maanden tijd ruim 100.000 exemplaren zijn verkocht. Haar nieuwe uitdaging is “de eetclub” wat ook al een succes schijnt te worden.
De eetclub is een goed opgebouwde thriller, die erg gemakkelijk leest omdat Saskia Noort een duidelijke en niet al te moeilijk begrijpbare schrijfstijl heeft. De onderwerpen van het boek waren alledaags zodat je je goed in de situatie kan inleven. Wel jammer is dat je van de hoofdpersoon erg veel komt te weten, maar een stuk minder van de rest van de eetclub, zodat je eigenlijk niet de beweegreden weet waarom Babette die moorden heeft gepleegd. Ik ben van mening dat Noort de bijpersonen wel iets uitgebreider had kunnen beschrijven. Wel vond ik de personen erg oppervlakkig, Noort had duidelijk gekozen om de personen in hokjes te plaatsen, zo had je de gek, de slet, de rijkaard, de man met veel succes, en de persoon die niet opvalt. Ook gebeurden er erg veel dingen, moord, brand, overspel, criminaliteit, die vaak snel achter elkaar komen zodat je af en toe een beetje de draad kwijt raakte. Het boek is erg spannend, zodat je wordt gevangen door het verhaal en je het in een ruk uitleest. Het einde is ook uitermate verrassend en abrupt, zodat je je aan het einde er niet achterkomt wat er gaat gebeuren met de rest van de eetclub en hoe zij erover denken. Daarbij wordt er vanuit het ik-perspectief geschreven, waardoor je het door de ogen van het hoofdpersonage bekijkt. Je komt dus, net als het hoofdpersonage, telkens wat meer te weten over de karakters en hun achtergronden. Daardoor blijf je eigenlijk tot op het laatst in het ongewisse over wie de dader is.

Op een nacht gaat de vila van Babette en Evert in vlammen op. Babette weet de kinderen en zichzelf te redden, maar Evert komt om in de brand.
Hun vriendenclub ( ‘de eetclub”) is geschokt en verbijsterd. Er zijn veel vragen en twijfels omdat Evert voor zijn dood erg psychotisch zou zijn. Karen en haar man Michel ontfermen zich over Babette en ze komt tijdelijk bij hun in huis wonen.
Al snel komt Babette erachter dat “de eetclub” wel degelijk meer weet over de dood van Evert dan zij. Ook komt ze achter stiekeme verhoudingen, de mannen zijn onderling betrokken bij schimmige geldtransacties en de vriendschappen blijken helemaal niet zo onvoorwaardelijk te zijn. Als haar beste vriendin Hanneke ook nog eens op onverklaarbare wijze doodgaat, gaat ze zelf op onderzoek uit. Volgens haar vrienden speelt ze geheime informatie door over de verhouding tussen Hanneke en Evert die van invloed kan zijn op het onderzoek van de politie.Ze breken met haar, maar alleen Babette blijft haar steunen. Karen maakt een slippertje met eetclub lid Simon en ze komt er al snel achter dat ze het geheim wel eens bij hem kan zitten. Dorien is een politie agente die Karen gaat helpen met het onderzoek. Maar op geheel eigen wijze van Karen komt ze tot een onverwachte ontdekking.

“O god, Karen! Dit is zo erg. Zo verschrikkelijk erg.. “
Simon kreeg het te kwaad in Michels armen en begon met overslaande stem te schelden.
“Het is godverdomme zo oneerlijk! Wat een ontzettende teringzooi! Goverdomme!
Gisteren was hij nog bij me.. “
Hij klampte zich aan Michels schouders vast, klauwde met zijn vingers in zijn jas.
“En nu … Hij is dood! Mijn vriend is dood!

·Deze literaire thriller is niet erg origineel, je ziet meer van dit soort boeken zoals de verhalen van Nicci French. Maar als Nederlandse thriller is dit boek wel erg vernieuwend. Het is erg eigentijds met een mix van spanning en soap-achtige intriges. Alhoewel het af en toe wel heel erg GTST-achtig werd, met moord, overspel, bedrog, criminaliteit etc. Maar het Nederlandse publiek houd erg van soaps, aangezien de kijkcijfers, dus vandaar waarschijnlijk dat dit hoog gaat scoren en dat het boek verfilmd gaat worden door Rinkel Film Productions.

·Geen van de personen is sympathiek, ze roepen allemaal irritatie op vanwege hun arrogantie, hun leegheid, afhankelijkheid en schijnheiligheid. Alleen het stel Karen, die gelukkig de hoofdpersoon is, en Michel lijken nog een beetje op normale mensen, ook al verbaasde ik me over het slippertje tussen Simon en Karen die ik echt niet vond kunnen. Maar in feite zijn alle “eetclubleden” een stel verwaande kakkers met te veel geld.

·Het verhaal heeft veel goede en sterke fragmenten, alleen ze hangen vaak als los zand aan elkaar. Er wordt snel over geswitcht van de ene gebeurtenis naar de ander zodat de boel erg onoverzichtelijk wordt. Er gebeuren ook erg veel gebeurtenissen achter elkaar, die ze best wel een beetje over het boek kon verspreiden. Ook wordt er gebruik gemaakt in dit boek van terugblikken zodat je goed moet nadenken waar je nu weer bent beland in het verhaal, zit je in het heden of het verleden?

·“De eetclub is een zeer spannend verhaal, die al vanaf het begin spannend is. Al op een van de eerste bladzijdes breekt de brand uit en denk je meteen dit is niet in de haak. Dit gevoel blijf je vasthouden tot het einde van het boek. Het boek is geschreven met veel korte dialoogjes, snel wisselende gebeurtenissen en mysterieuze ontdekkingen. Zelfs als het boek uit is blijft het nog in je hoofd zitten.

Reactie op recensie:

Ik ben het absoluut niet eens met de mening van Ceelen, die zegt dat de ontknoping van “de eetclub” maar zwak is en dat het verhaal nauwelijks spannend is.
Het boek was namelijk vanaf het begin erg spannend, omdat al op de eerste bladzijde de brand in Babette en Everts huis uitbrak. En die spanning heeft geen moment losgelaten. Tijdens het lezen verdenk je iedereen van de moorden, behalve Babette en als dan op het einde blijkt dat zij de moordenares is sta je even met stomheid geslagen. Het einde is uitermate verrassend en erg plotseling.
Daarbij zegt Ceelen ook dat de lezers van Nicci French iedere titel van hun blijven omarmen en dat zij moeten oppassen dat hun niet te gemakkelijk worden uitgemolken. Dit is een erg zware belediging, want Noort is net niet Nicci French, maar komt wel een beetje in de buurt. Toch kan ze deze vergelijking niet maken, Nicci French boeken hebben toch iets meer klasse. Maar Noort komt toch zeker in de buurt en er zouden meer van dit soort literaire thrillers moeten worden geschreven. Ga vooral zo door!

Als je van literaire thrillers a la Nicci French houdt en van zenuwslopende spanning met een spectaculaire ontknoping, dan moet je zeker dit boek lezen. Alhoewel ik er wel bij moet zeggen dat dit geen hoogstaande literatuur is. Het is een fijn boek, om snel weg te lezen, bijvoorbeeld in de vakantie, of op een luie zondagmiddag. Maar je moet niet verwachten dat je een geweldig literatuur boek gaat lezen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1434

reacties

jeetje. ik heb nog noooit zown goed verslag gelezen zeg. egt vet gruwelijk ist! ik ben trots op je esther ook al ken ik je niet:P naja ik zie je wel weer he, zomaar lopen dus en dan ga ik je handtekening vrage ofzo -xxx- maart
door maartje (reageren) op 14 januari 2005 om 19:47
Bij titelverklaring staat karen en evert. Maar is het niet karen en michel?
door nina (reageren) op 25 november 2010 om 18:39
goed verslag, alleen moet het bij de titelverklaring volgens mij Karen en Michel zijn en niet Karen en Evert
door suzanne (reageren) op 24 november 2012 om 14:46

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Vief 5e klas havo7.5
Kees van der Pol Docent7.3
Fleur 4e klas vwo7.4
Michelle 4e klas havo7.1
anoniem6e klas vwo7.1
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?