Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Hoe overleef ik mijn vakantie?

Francine Oomen

2004

103

6.5 / 10
groep 8
  • anoniem
  • Nederlands
  • 3746 woorden
  • 26663 keer
    8 deze maand
  • 6 januari 2005
1a

1b. Hoe overleef ik mijn vakantie gaat over een meisje die op vakantie is in Frankrijk. Ze wil meer avontuur in de vakantie anders zou ze niet weten of ze haar vakantie zou overleven. Dan gaat ze op avontuur samen met een jongen maar ze raken meteen verdwaald en dan weet ze helemaal niet zeker of ze haar vakantie nu nog zou overleven!

2a. De hoofdrol spelers zijn; Rosa, Jonas en Pierre [-hij komt later in het boek voor]. De moeder van Rosa, de vriend van Rosa’s moeder, hij heet Alexander en de vader en moeder van Jonas komen alleen in het begin en einde van het boek eventjes voor.

2B. Rosa is een meisje van elf jaar. Ze woont in Nederland en ze is vegetariër. Haar vader en moeder zijn gescheiden omdat haar moeder een andere vriend had namelijk Alexander. Rosa heeft een broer van zestien jaar. Hij woont bij zijn vader en Rosa bij haar moeder. Ze durft heel veel en is een beetje kattig. Rosa ziet er een beetje jongensachtig uit. Ze heeft meestal een pet op die ze meestal achterste voren op heeft daar onder uit komt haar bruine haar tot ongeveer op haar schouders. Haar kleding ziet er ook een beetje jongensachtig uit; een T-shirt en een korte broek met sportschoenen eronder. Rosa weet ook veel over de wildernis. Ze is heel dapper.

Jonas is een beleefde en verlegen jongen van elf jaar uit Nederland. Hij is enigskind. Hij is heel erg aardig en voorzichtig. Jonas is absoluut geen durfal zoals Rosa maar hij is wel een doorzetter. Jonas heeft bruin krullend haar en hij heeft een klein rond brilletje. Hij heeft meestal een trui of een T-shirt aan en daar onder een spijkerbroek.

Pierre is een fransman. Hij is zestig jaar. Pierre is heel aardig en handig. Hij woont in Frankrijk op het eiland Corsica hoog in de bergen. Hij praat Nederlands omdat hij jaren lang in Nederland als kluizenaar bij de havens heeft gewerkt. Pierre was vroeger vrijheidsstrijder. Pierre heeft donkere wenkbrauwen waardoor het lijkt alsof hij heel boos kijkt. Hij heeft altijd een rode stro hoed op en hij heeft hele oude kleding aan met vieze vlekken en grote gaten erin. Pierre heeft een tuinbroek aan met goede bergschoenen eronder. Op zijn wang heeft hij een groot wit litteken.

3a Het verhaal speelt zich af op het eiland Corsica in het plaatsje Calenzana hoog in de bergen. In het begin van het verhaal speelt het zich af in een restaurant en op het einde speelt het af op het politiebureau en in het ziekenhuis.

3b – Het geroezemoes in het restaurant verstomt en alle gezichten keren zich naar de tafel van Rosa en haar ouders.
-‘Maar ik wil spanning en sensatie, ik wil van alles meemaken; met mijn blote handen slangen wurgen, op beren jagen, diep zee duiken, parelvissen, op kamelen rijden….. ,, Er zijn hier op het eiland Corsica helemaal geen kamelen slimmerd!’’
-,, Ik heb een veel beter plan’’ en hij draait zich om naar de donkere bergen.
- ’s Ochtens vroeg staan Rosa en Jonas hun tas te vullen bij de ontbijt tafel in het hotel.
-Even later staan ze op een rotsblok en kijken uit op het plaatsje Calenzana waar ze op vakantie zijn dat aan hun voeten ligt. Ze klommen hoger de berg op.
- Een uur later zitten Rosa en Jonas op het politiebureau stralend achter een groot glas limonade en een schaal croissantjes.
- Ze lopen door de lange gangen van het ziekenhuis.

4a De schrijfster van het boek is Francine Oomen. Francine Oomen is op zevenentwintig maart 1960 in Laren geboren en is nu dus vierenveertig jaar. Francine Oomen is in haar jeugd heel vaak verhuisd. Eerst woonde ze in Laren en toen zijn ze verhuisd naar Eindhoven, toen zijn ze naar Groningen verhuisd en toen weer terug naar Eindhoven. Nadat Francine klaar was met de middelbare school ging ze naar de academie voor industriële vormgeving in Eindhoven. Naar haar examen begon ze gelijk als ontwerper. Ze ging samen wonen en kreeg twee zonen en een dochter. Toen ze een serie boeken voor een drukkerij had bedacht [de serie Saartje en Tommie] vond ze al snel een illustrator maar nog geen schrijver. Omdat ze geen schrijver kon vinden schreef ze maar zelf de boeken. Ze vond dat zó leuk dat ze niet meer stopte met boeken schrijven. Francine woonde heel lang in zuid Limburg maar nu woont ze in noord Holland in een hele grote boerderij. Francine begon met boeken te schrijven voor peuters en kleuters. Van de serie Saartje en Tommie schreef ze zevenentwintig boeken. Ook maakte ze voor jonge kinderen boekjes van speciale materialen zoals van hout en stof. Ze begon ook te tekenen[illustreren]. Toen haar kinderen ouder werden ging ze ook boeken voor oudere kinderen schrijven. Er zijn nu elf boeken van de serie,, Hoe overleef ik….’’. Een deel van de boeken zijn gegaan over haar eigen jeugd. Francine heeft heel veel prijzen voor haar boeken gekregen;
in: 2002 Tip van de jonge jury voor Hoe overleef ik de brugklas?
2002 De kinderboekwinkel prijs voor Lena’s lijstje
2003 Tip van de jonge jury voor Hoe overleef ik mijn eerste zoen
2003 Prijs van de Nederlandse kinderjury 10t/m12 jaar voor Hoe overleef ik mezelf
2003 Hotze de roos prijs voor Hoe overleef ik mezelf?
2004 Prijs van de jonge jury voor Hoe overleef ik mezelf?

in: 2004 Prijs van de Nederlandse kinderjury 10t/m12 jaar voor Hoe overleef
ik een gebroken hart?
2004 Tip van de Nederlandse kinderjury 10t/m12 jaar voor Het geheim
van Lena’s lijstje
2004 Hotze de roos prijs voor Hoe overleef ik een gebroken hart?

4b Dit zijn alle boeken van de Hoe overleef ik serie maar Francine heeft nog veel meer andere boeken geschreven.
GAAT OVER:
Hoe overleef ik mijn vakantie? Rosa en Jonas gaan met zijn tweeën op survival tocht. Ze raken de weg kwijt en beleven spannende avonturen.
Hoe overleef ik een gebroken hart? In dit boek staan een heleboel handige tips over liefdes verdriet en puberproblemen maar het gaat vooral over vriendschap.
Hoe overleef ik mijn eerste zoen? Voor de eerste keer verliefd…Hoe voelt dat eigenlijk? Hoe moet je iemand versieren? En hoe gaat zo’n eerste zoen?
Hoe overleef ik mezelf? De puberteit, hoe voelt dat eigenlijk? Jij verandert, maar doen je ouders dat ook?
Hoe overleef ik het jaar 2000? Rosa breng haar oud en nieuw door bij haar vriendje Jonas, die op een boerderij in Limburg woont. Ontploft de boel of niet?
Hoe overleef ik met / zonder jouw? Rosa heeft het niet makkelijk, een depri-moeder, weer een verhuizing en een wel héél erg behulpzame buurman.
Hoe overleef de brugklas? Als je naar de brugklas gaat veranderd er een heleboel in je leven. Van stoere achtste-groeper word je brugpieper.
Hoe overleef ik mijn vakantie in Frankrijk? Een taalgidsje
Hoe overleef ik mijn vakantie in Spanje? Een taalgidsje
Hoe overleef ik mijn vakantie in Italië? Een taalgidsje
Hoe overleef ik mijn vakantie in Engeland? Een taalgidsje

5a
Rosa zit met haar moeder en met de vriend van haar moeder in een sjiek restaurant. Rosa wil haar vlees niet op eten en daarom wordt haar moeder heel boos. Jonas die een tafel achter Rosa zit kijkt om en ziet dat Rosa haar tong naar haar moeder uitsteekt.

Maar dan wordt Rosa geslagen door haar moeder. Rosa geeft een schop tegen de tafelpoot waardoor de fles wijn omvalt en op haar moeders jurk leeggiet. Rosa rent vlug het restaurant uit. De moeder van Jonas vraagt of hij dat meisje kent. Jonas vertelt dat hij haar gisteren heeft zien lopen. Even later mag Jonas mag van tafel en hij loopt naar buiten. Daar zit Rosa. Jonas loopt naar haar toe. Rosa wordt kwaad en schreeuwt dat hij weg moet gaan. Even later doet Rosa wel wat vriendelijker. Rosa vertelt dat ze haar moeder vreselijk vindt maar dat ze haar vader juist hartstikke lief vindt, maar dat hij er niet is. Jonas snapt er niks van en zegt dat haar vader gewoon binnen zit. Maar dan wordt Rosa nog kwader dan dat ze eerst was en zegt ze scheldend dat hij haar vader niet is maar het vriendje van haar moeder. Rosa zegt dat ze haar vakantie saai vindt en ze weet niet zeker of ze het wel overleeft. Jonas heeft een goed idee en hij wijst naar de donkere bergen. Rosa vindt het een goed idee. De volgende ochtend zijn ze hun tassen aan het vullen bij de ontbijtzaal. Als ze genoeg hebben rennen ze naar buiten. Jonas heeft een briefje achtergelaten voor zijn ouders maar Rosa niet. Ze zegt dat het haar moeder toch niks kan schelen waar ze uithangt. Jonas pakt een boekje uit zijn tas en zegt dat ze de GR 20 route gaan lopen die achter de kerk begint. Rosa is na een half uur al heel moe. Jonas geeft haar een halve reep chocola. Ze lopen verder. Achter de bergen verschijnen grote grijze wolken. Opeens horen ze een raar geluid. Voor hun stroomt de rivier Arghioa. Het water is glashelder en overal steken grote rotsblokken uit het water. De GR 20 route gaat verder aan de andere kant van de rivier en Rosa en Jonas springen van steen naar steen naar de overkant. Als ze aan de overkant zijn twijfelen ze welke kant ze op moeten gaan. Ze lopen rechtdoor het donkere bos in. Het wordt steeds stiller. Plotseling schiet er een felle bliksemschicht door de bomen die gevolgd word door een krakelende donderslag. Het begint ook heel hard te regenen. Jonas is hartstikke bang. Hij wil onder een boom gaan liggen maar Rosa houdt hem tegen en zegt dat je met onweer uit de weg moet blijven van hoge voorwerpen. Ze sleurt Jonas mee naar een lager punt maar ze glijden uit! Rosa schreeuwt tegen Jonas dat hij moet blijven liggen tot het onweer voorbij is. Een half uur later is het opgehouden met onweren. Rosa en Jonas gaan zo snel mogelijk de rivier zoeken om de weg terug naar het hotel te vinden. Na een tijdje zoeken zijn ze verdwaald en helemaal doorweekt. Gelukkig zien ze een grot en gaan erin schuilen. Rosa gaat de grot doorzoeken.

Ineens klinkt er een luide gil en Rosa schreeuwt dat Jonas moet bukken. Uit het niets komt er een hele grote zwerm vleermuizen aan vliegen en Jonas laat zich vlug op de grond zakken. De zwerm vleermuizen vliegt de grot uit. Ze zijn allebei heel erg geschrokken. Ze klimmen de grot uit en lopen verder. Uiteindelijk staan ze voor een rivier. Dit is niet de rivier die hun hebben overgestoken. Er staat flinke stroming. Volgens Jonas boekje loopt de GR 20 terugweg route aan de andere kant van de rivier. Rosa springt op de eerste kei in het water. Jonas volgt. Er is heel veel afstand tussen de stenen. Ze zijn op de helft maar er zijn geen stenen meer. Jonas zet zijn beide benen in het water en Rosa ook. Rosa houdt de hand van Jonas stevig vast maar ze glijdt uit en laat zijn hand los. Ze wordt door het woeste water meegesleurd en ze raakt kopje onder. Jonas springt vliegensvlug op de kant en hij ziet dat Rosa tegen een rots opknalt. Hij rent naar haar toe en haalt haar uit het water. Er loopt een diepe snee over haar been. Snel bindt hij een stuk van zijn shirt om Rosa’s been. Rosa ziet heel bleekjes. Even later zijn ze bijgekomen van het avontuur en laten ze hun kleding drogen. Na een tijdje lopen zijn ze weer verdwaald en krijgen ze ruzie en lopen ze allebei een andere kant op. Plotseling klinkt er een luide schreeuw en Rosa rent erop af. Daar hangt Jonas ondersteboven aan een boom. Rosa pakt het zakmes van Jonas en snijdt het touw ermee door. Jonas komt hard op de grond terecht. Hij staat op en schrikt zich dood, voor hun staat een oude man. Hij zegt; alt of iek skiet[halt of ik schiet]. Daarna begint de man te lachen en hij zegt krapje[grapje].De man stelt zich voor en hij zegt dat hij Pierre heet. Pierre ziet dat Rosa gewond is en pakt zijn verband trommel en ontsmet haar wond en plakt er zwaluwstaartjes op en daarna bindt hij er verband omheen. Met zijn drieën lopen ze naar Pierre’s huis. Als ze er zijn gaat Pierre een dode haas bereiden en voor Rosa een vegetarische maaltijd. Als ze het eten op hebben stelt Pierre voor om naar de sterren te kijken. Na tien minuten moeten ze van Pierre naar bed. Rosa kan niet slapen want ze wilt perse weten wat er in de kist zit naast hun bedden. Ze liep erna toe en scheen er met de zaklamp in. Er liggen allemaal draden in. Rosa gaat snel weer slapen. De volgende ochtend eten ze eerst wat. Er wordt nieuw verband om Rosa’s been gedaan en daarna vertrekken ze. Halverwege moet Jonas poepen. Ze stoppen even en Pierre geeft Jonas speciale bladeren. Jonas zoekt een geschikte plaats en doet zijn broek naar beneden maar dan ziet hij iets ritselen, het is een slang! Vlug hijst hij zijn broek weer op en roept naar Pierre.

Pierre komt aanrennen maar de slang is al weg. Ze lopen weer verder. Ze komen bij een rivier. Pierre haalt er een visnet uit. Er zitten allemaal kleine visjes in. Pierre gaat de visjes bereiden voor Jonas en hem zelf. Rosa krijgt natuurlijk een vegetarisch gerecht. Rosa heeft zin om even een wandelingetje te maken. Na een tijdje vindt Pierre dat Rosa wel erg lang weg blijft en daarom gaat hij even kijken. Even later als Pierre weg is roept Pierre haastig om Jonas. Jonas rent op het geluid af. Hij ziet dat Pierre half over het ravijn ligt. Jonas vraagt haastig wat er aan de hand is. Maar dan ziet hij het al. Rosa hangt aan een tak in het ravijn. Ze zegt dat ze haar sleutelhanger met een foto van haar vader erin in het ravijn heeft laten vallen en hem wilde pakken maar dat ze uitgleed. Pierre gaat een touw halen. Pierre is al snel terug met een touw. Hij knoopt het touw aan een boomstronk en zegt tegen Rosa dat ze het touw om haar middel moet binden. Hij laat het touw zakken. Rosa wil het touw pakken maar ze glijdt uit, er klinkt een ijzige schreeuw en Rosa glijdt een paar meter naar beneden. Uit paniek grijpt ze een doornstruik vast. Ze schreeuwt dat ze het niet langer houdt. Pierre heeft een idee en hij klimt het ravijn in. Als Pierre eenmaal bij Rosa is bindt hij het touw om haar middel. Jonas trekt voorzichtig aan het touw. Maar dan stapt Rosa per ongeluk op een los liggende steen, de steen schiet weg en komt op Pierre’s schouder terecht. Hij slaakt een gil uit. Rosa is net op de kant. Haar handen zitten onder het bloed en ze heeft een grote snee op haar wang. Angstig vragen Jonas en Rosa wat er met Pierre is. Hij is bang dat zijn schouder gebroken is en vraagt of ze het touw willen gooien en dat ze hem optrekken. Jonas gooit het touw en Pierre bindt hem om zijn middel. Samen trekken Rosa en Jonas hem moeizaam op. Na een tijdje is Pierre op de kant. Pierre pakt zijn verband doos en verzorgd Rosa’s en zijn eigen wond. Daarna lopen ze weer verder. Maar dan klinkt er een luid geblaf. Er komen drie politie agenten met drie politie honden aan lopen….

Een uur later zitten Rosa en Jonas op het politie bureau samen met hun ouders. Ze vertellen het hele verhaal. Pierre ligt in het ziekenhuis voor zijn schouder. De volgende dag gaan ze met zijn allen naar het ziekenhuis om Pierre te verrassen omdat hij Rosa en Jonas heeft teruggebracht.

Als ze in het ziekenhuis zijn staan ze voor de kamer van Pierre. Voor de kamer staat een politie agent. Alexander vraagt aan de agent wat er aan de hand is. Hij vertelt dat Pierre vrijheidsstrijder is geweest en dat hij een gesloten hotel heeft opgeblazen, als Pierre weer beter is moet hij de gevangenis in. Rosa doet de deur van Pierre’s kamer open maar er is helemaal geen Pierre. Wel ligt er een brief en het kompas van Pierre op het bed. De vader van Jonas leest de brief voor. Je moet altijd je eigen weg volgen, staat er in. Jonas zegt verdrietig ‘’ Pierre is geen slecht mens.’’ Hij volgt gewoon de weg van zijn hart maar hij blijft altijd onze vriend.

Francine Oomen heeft heel veel boeken geschreven. Hieronder staan alle boeken die ze heeft geschreven en heeft geïllustreerd. Ze staan van 1990 t/m 2004 hieronder en er staat ook bij van welke uitgever ze komen.

Boeken:

(tekst & tekeningen)
1993 Baby's eerste kerst (Van Holkema & Warendorf)
1993 Baby's eerste winter (Van Holkema & Warendorf)
1995 Sammie Eigenwijs (Van Goor / 3e druk 2001)
1995 Winterpret met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1995 Sinterklaas met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1995 Kerstmis met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1995 Oud en nieuw met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1995 Max de ziekenhuiskat (Van Holkema & Warendorf)
1996 Feest met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1996 Kamperen met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1996 Picknicken met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1996 Zwemmen met de bosmuisjes (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
1996 Sammie grote held (Van Goor)
1997 Vogeltje kan niet vliegen (Van Goor)
1997 Sammie, eet je bord leeg! (Van Goor)
1998 Stoute Sammie (Van Goor)
1998 Max de tandartskat (Van Holkema & Warendorf)
1999 Goeiemorgen Sammie (Piccolo)
1999 Welterusten Sammie (Piccolo)
2000 Koosjes kerst-knutsel-boek (The House of Books)
2001 Lena Lijstje (Van Holkema & Warendorf / 5e druk 2003)
2001 Anders en aap (The House of Books)
2001 Anders en giraf (The House of Books)
2001 Anders en krokodil (The House of Books)
2001 Anders en zebra (The House of Books)
2001 Anders is leuk! (The House of Books)
2001 Een zusje voor Sammie (Piccolo)
2002 Het alfabet van anders (The House of Books)
2003 Het geheim van Lena Lijstje (Van Holkema & Warendorf / 3e druk 2003)
2003 Kleertjes aan, Brammetje Beer! (Kitt)
2003 Kleertjes aan, Keesje Konijn! (Kitt)
2004 Ezzie's dagboek (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2004)
2004 De reis van Lena Lijstje (Van Holkema & Warendorf)

(tekst)
1990 Saartje en Tommie gaan kamperen (Van Goor)
1990 Saartje en Tommie in de dierentuin (Van Goor)
1990 Saartje en Tommie in het warenhuis (Van Goor)
1990 Saartje en Tommie op de boerderij (Van Goor)
1991 In de middeleeuwen : een panoramaboek (De Hoeve)
1991 In de stad : een panoramaboek (De Hoeve)
1991 In het dorp : een panoramaboek (De Hoeve)
1991 Beer en big vieren feest (ICOB)
1991 Kip en konijn doen boodschappen (ICOB)
1991 Mol en muis gaan op reis (ICOB)
1991 Blijven eten bij Saartje en Tommie (Van Goor)
1991 De dieren van Saartje en Tommie (Van Goor)
1991 De kleertjes van Saartje en Tommie (Van Goor)
1991 Het speelgoed van Saartje en Tommie (Van Goor)
1992 Saartje en Tommie's dieren (Van Goor)
1992 Saartje en Tommie's eten (Van Goor)
1992 Saartje en Tommie's kleertjes (Van Goor)
1992 Saartje en Tommie's speelgoed (Van Goor)
1992 Roodkapje spelen (Van Goor)
1992 Flappie is ziek (Van Goor)
1992 Het verkleed partijtje (Van Goor)
1992 Pannekoeken bakken (Van Goor)
1993 Jan Klaassen en Katrijn presenteren de bereboef (Van Holkema & Warendorf)
1993 Jan Klaassen en Katrijn presenteren het circusspook (Van Holkema & Warendorf)
1993 De reis van Daantje en Doeke (Ploegsma)
1993 Het stripboek van Saartje en Tommie (Piccolo)
1993 Koken met Saartje en Tommie (Piccolo)
1993 Tuinieren met Saartje en Tommie (Piccolo)
1994 Het knutselboek van Saartje en Tommie (Piccolo)
1995 Saartje en Tommie aan zee (Piccolo)
1995 Saartje en Tommie in bad (Piccolo)
1995 Saartje en Tommie in de regen (Piccolo)
1995 Saartje en Tommie in de tuin (Piccolo)
1995 Buiten spelen met Saartje en Tommie (Piccolo)
1995 De feestjes van Saartje en Tommie (Piccolo)
1995 De witte Piet : de knutselboot (NOT)
1996 De computerheks (Van Holkema & Warendorf / 6e druk 2003)
1996 Het grote Saartje en Tommie boek (Piccolo)
1997 Saartje en Tommie in de speeltuin (Piccolo)


1997 Saartje en Tommie in de supermarkt (Piccolo)
1997 Saartje en Tommie in de tuin (Piccolo)
1997 Saartje en Tommie naar bed! (Piccolo)
1997 Computerheks in gevaar (Van Holkema & Warendorf / 5e druk 2002)


1997 Quarks! (Van Holkema & Warendorf)
1998 Voorleesverhalen uit Knuffeldorp (Piccolo / 2e druk 1999)
1998 Allemaal poppenkast (Van Holkema & Warendorf)
1998 Hoe overleef ik mijn vakantie? (Van Reemst / 11e druk 2004)
1999 Lang leve de computerheks! (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2003)
1999 Hoe overleef ik het jaar 2000? (Van Reemst / 8e druk 2004)
2000 Computerheks in de sneeuw (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2003)
2000 Hoe overleef ik de brugklas? (Van Reemst / 13e druk 2004)
2001 Kaboutermuziek (Kok)
2001 Kabouterspelletjes (Kok)
2001 Kaboutervriendjes (Kok)
2001 Wat kabouters doen (Kok)
2001 Hoe overleef ik mijn eerste zoen? (Van Holkema & Warendorf / 12e druk 2004)
2002 Hoe overleef ik mezelf? (Van Holkema & Warendorf / 9e druk 2004)
2002 Krokotel (Sanoma)
2003 De computerheks ziet ze vliegen (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2003)
2003 Hoe overleef ik een gebroken hart? (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2004)
2003 Het zwanenmeer (maar dan anders) (Stichting CPNB)
2004 De computerheks tovert er op los (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2004)
2004 Hoe overleef ik mijn vakantie in Engeland (Van Holkema & Warendorf)
2004 Hoe overleef ik mijn vakantie in Frankrijk (Van Holkema & Warendorf)
2004 Hoe overleef ik mijn vakantie in Italië (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2004)
2004 Hoe overleef ik mijn vakantie in Spanje (Van Holkema & Warendorf / 2e druk 2004)
2004 Hoe overleef ik met/zonder jou? (Van Holkema & Warendorf)

(tekeningen)
1995 In huis ; Naar buiten (Van Holkema & Warendorf)
1995 Om mij heen (Kluitman)
1995 Hier woon ik (Kluitman)
1995 Al mijn dieren (Kluitman)
1995 Hier speel ik mee (Kluitman)
1995 Naar buiten : mijn eerste woordjes. In huis : mijn eerste woordjes (Van Holkema & Warendorf)
1997 Brom! zegt Bollie (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2002)
1997 Hap! zegt Bollie (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2002)
1997 Speel met Bollie (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2002)
1997 Wat doet Bollie? (Van Holkema & Warendorf / 4e druk 2002)
1998 Een muis in huis (Kluitman)
1998 Een staart in de taart (Kluitman)
1998 Ga uit de sla! (Kluitman)
1998 Ik zie Snuffie (Kluitman)
2000 Vosje Floris aan het strand (Van Holkema & Warendorf)
2000 Vosje Floris in de speeltuin (Van Holkema & Warendorf)
2000 Vosje Floris in het bos (Van Holkema & Warendorf)2000 Vosje Floris in het zwembad (Van Holkema & Warendorf)

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3467

reacties

bij vraag 2b staat er dat rosa bruin haar heeft maar ze is eigenlijk blond dus dat zou ik maar veranderen want daar trappen denk ik heel veel mensen in. groetjes.
door onbekend (reageren) op 14 maart 2006 om 15:56
rosa de hoofdpersoon heeft geen broer ik heb alle delen namelijk zelf gelezen.
door rik (reageren) op 24 april 2007 om 14:00
Ik vind Pierre niet egt bij de hoofdpersonen horen.Alleen Rosa en Jonas want daar gaat het egt de hele tijd over en over pierre niet egt .
door M (reageren) op 3 januari 2011 om 18:38
het is gewoon een superleuk verslag, jullie moeten julllie monden houden...
door M (reageren) op 8 februari 2011 om 10:44
Waneer is dit boek uitgegeven??en waar?
door Anoniemeloesje (reageren) op 3 april 2011 om 12:53
Rosa heeft geen broer
door hy4y (reageren) op 3 april 2011 om 16:39
ik vond dat ook raar. Dat ze alleen in het eerste boek een broer had (eddie). maar veder in de andere boeken niet. ik vind de samenvatting veder wel heel gedetailleerd. een samenvatting hoort in grote lijnen te zijn, niet een heel verhaal nog eens opnieuw vertellen
door juul (reageren) op 26 januari 2012 om 8:29
ik vind het een wel goed boekverslag, maar geen goede samenvatting. veel te uitgebreid. ook een beetje onoverzichtelijk,en ik zie ook geen mening van de schrijver.
door anoniempje (reageren) op 22 juni 2012 om 14:03
Ik vond het leukste boek dat ik hab gelezen
door Tessa (reageren) op 5 november 2013 om 12:53
he leuk verslag zeg!maar der staat nergens in het boek dat eddie 16 jaar is,of ben ik nou kippig?
door jonathan (reageren) op 20 augustus 2015 om 11:29

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Liza 1e klas havo/vwo7.4
romy 2e klas havo6.7
anoniem 6.6
anoniemgroep 86.5
Chayen Tjaa1e klas vmbo6.2
Meer verslagen ›