Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The black cat door Edgar Allan Poe

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover The black cat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 511 woorden
  • 18 december 2004
  • 220 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
220 keer beoordeeld

Boekcover The black cat
Shadow
The black cat door Edgar Allan Poe
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
short stories: The black cat, Edgar ellen Poe

Eerst gepubliceerd op de voorpagina van de Post van de Avond van de
Zaterdag van Philadelphia in Augustus, zijn 1843, de "Zwarte Kat"
één van Poe's beroemde moordverhalen. Het verhaal wordt verteld door
de moordenaar zelf,hij verteld over de voor avonden tot het vermoorden van zijn vrouw.
Hij begint met het vertellen over zijn vroegere kinderjaren. Hij vertelt dat hij een uiterst gevoelige en mpassieve jongen was en dat ze hem op school plaagde. Zijn ouders zagen dat hij verschillende dieren thuis had. Zijn ouders vonden dat wat minder.
hij huwde met een vrouw die vrij jong was, maar die het karakter van hem aanvulde. Zij bracht kleine huisdieren in het huis, zo ook de zwarte kat die ze Pluto noemde.Hij vormde vooral een sterke band met Pluto, die hem constant volgde.

Door het vele gebruik van drank, ging zijn socialistische leven ten onder.
Onder de invloed van alcohol misbruikte zowel mondeling als fysiek zijn vrouw en huisdieren. De kat merkte dat op en vermijdde zijn ‘meester’. Dit irriteerde hem dus stak hij uit woede het oog van de kat eruit en sneed de kat door de keel. Die ochtend daarna had hij veel spijt, hij dronk dat weg met wijn.
Pluto vermijdde hem als hij dichterbij kwam. Hij was erg verdirietig over dit verlies van gezeldschap. Zijn hart werd getroffen door wat hij de geest van
‘PERVERSENESS’ noemt. Onder invloed van die geest hangt hij de kat aan een boom buiten zijn huis. Die nacht werd heel het bezit van hem afgebrand. Alles was platgebrand behalve de opgehangen dode kat en 1 muur die gespaard bleven.
Hij begon toen een andere kat te zoeken om de dode Pluto te
vervangen. Hij vond een kat die heel erg op de oude kat leek, behalve de witte vlek op zijn borst.Thuis omhelsde zijn vrouw onmiddellijk het nieuwe huisdier. Daardoor had hij weer een afkeer tegen zijn kat gekregen. Het gekke was dat deze vervanging van Pluto aan 1 oog blind was. Hij werd weer gefrustreerd en misbruitke zijn vrouw, maar hij kon zjin nieuwe kat op een 1 of andere manier niet kwaad doen. Op een dag ging zijn vrouw en hij naar de oude kelder. De kat haalde hem onderuit bij de trap. Hij was zo boos dat hij een bijl nam en richtte het op de kat. Maar zijn vrouw hield hem tegen. Hij veranderde van gedachte en stak de bijl in het lichaam van zijn vrouw.
Hij verstopte het lichaam in een oude schoorsteen in de kelder, zodat niemand het zou ontdekken.
Nadat hij zijn vrouw had vermoord zocht hij naar zijn kat. Hij was nergens te bekennen, na een paar dagen beseft hij dat hij verlost was van de kat.
Toen de politie kwam voor inspectie, konden ze het lichaam van zijn vrouw niet vinden. Maar door zijn eigen schuld, kwam de politie erachter dat het lichaam in de muur zat. Hij realiseerde dat hij het lichaam van de kat mee had gemetseld met zijn vrouw. Hij bestrafte zichzelf ermee door zichzelf op te hangen.

REACTIES

S.

S.

het boekverslag klopt hoor, maar alan schrijf je met twee llen dus is het eigenlijk allen

16 jaar geleden

B.

B.

Eigenlijk is het Allan en niet Allen

13 jaar geleden

K.

K.

In de versie die ik heb gelezen, en de nederlandse hoorspel versie die ik heb beluisterd, ben ik nergens tegengekomen dat hij zichzelf bestrafd door zich op te hangen..?

11 jaar geleden

A.

A.

T is gwn pure poep

6 jaar geleden

T.

T.

bedankt voor de samenvatting zeer goed gemaakt ik ga zeker een 9 halen op mijn toets :)

5 jaar geleden

E.

E.

echt he ik hoop dat ik zoals altijd weer een 10 haal maar met deze fantastische samenvatting moet dat zeker lukken!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The black cat door Edgar Allan Poe"