Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ein Mann, ein Mord door Jakob Arjouni

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Ein Mann, ein Mord
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1172 woorden
  • 13 augustus 2004
  • 166 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
166 keer beoordeeld

Boekcover Ein Mann, ein Mord
Shadow
Ein Mann, ein Mord door Jakob Arjouni
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zakelijke gegevens Auteur: Jakob Arjouni
Titel: Ein mann, ein mord
Uitgeverij: Wolters-Noordhoff
Jaar van uitgave: 2003
Eerste druk: 1991
Huidige druk: Buchfinken 2003
Aantal bladzijden: 156 Gegevens over de auteur Jakob Arjouni werd in 1964 in Frankfurt geboren. Na zijn examen en studie in Frankrijk schrijft hij in 1985 zijn eerste roman, ‘Happy Birthday, Türke”, die later door Doris Dörrie verfilmd werd. Dit boek wordt opgevolgd door detectives als ‘Mehr Bier’ en ‘Ein Mann, ein Mord’ en in 1988 produceerd hij het theaterstuk ‘Die Garagen’. Jakob Arjouni reist vanaf dan regelmatig op en neer naar Duitsland en Frankrijk en zijn volgende roman ‘Magic Hoffmann’ verschijnt. In 1996 verschijnt het werk ‘Edelmanns Tochter’ en in 1998 ‘Ein Freund’. Eerste reactie Keuze: Dit boek is het derde boek dat ik uit de Buchfinkenreeks te lezen had, vandaar dat ik het gekozen heb. Inhoud: Ik vond het verhaal heel erg verwarrend, het was soms echt moeilijk te volgen. Het genre, detective, spreekt me op zich wel aan, maar deze uitwerking viel me helaas een beetje tegen. Door de vele moeilijke namen en irrelevante zaken was het te lastig om te volgen.
Verdieping
Samenvatting
Privé-detective Kayankaya heeft op zijn kantoor een gesprek met zijn baas over huurtarieven als plots een man (Manuel Weidenbusch) binnenkomt, die vertelt dat zijn vriendin ontvoerd is bij het afhalen van valse papieren. Zijn vriendin, Sri Dao Rakdee, komt uit Thailand en hij heeft haar leren kennen bij een dansclub. Ze is nu illegaal in Duitsland en om met haar te kunnen trouwen heeft het meisje identiteitspapieren nodig. Hij had met iemand afgesproken om samen met zijn vriendin op een bepaalde tijd ergens te zijn, er zou een busje stoppen en deze zou heb de papieren brengen. In het busje wordt echter een pistool tegen zijn hoofd gedrukt en hij moet het meisje in het busje achterlaten. Kayankaya besluit om eens wat rond te vragen bij kenissen die in het criminele circout zitten. Nummer één, Slibulsky, weet van niets. Met de tweede, Gerhard, verwikkeld Kayankaya eerst in een geveacht, maar uiteindelijk blijkt ook deze niets te weten. Bij zijn laatste poging treft hij een leeg huis aan. Hij gaat naar binnen en treft een lijk en een horloge aan, die hij beiden meeneemt. Als er na een paar dagen nog geen resultaat is, stelt Manuel voor om de zoektocht af te blazen, omdat hij uiteindelijk toch maar niet wil trouwen met Sri Dao. Kayankaya wil daar echter niets van weten en vindt dat Manuel daar nog een keer over na te denken. De volgende avond gaat Kayankaya naar een sportvereniging. Zijn nieuwsgierigheid wordt daar echter opgewekt door een brommend geluid; als hij op onderzoek uitgaat komt hij er achter dat het een stoomgenerator is. Dit wekt argwaan op, want er draait helemaal niets op stoom. Als hij wat verder rond wil sluipen, wordt hij plots aangevallen door een waakhond en hij raakt buiten bewustzijn. Als hij bijkomt zit Kayankaya in een ruimte vol met illegale asielzoekers. Dan komt de politie, die iedereen mee wil nemen, inclusief Kayankaya. Pas als deze dreigt met informatie over een gevonden lijk weet hij er onder uit te komen. Kayankaya krijgt zijn vermoedens en gaat op zoek naar de clubeigenaar waar Sri Dao altijd heeft gewerkt, Charly. Hij wil gaan vragen of het klopt dat Charly een aantal criminelen in zijn club heeft staan die valse papieren aanbieden en, zodra ze het geld binnenhebben, de illegalen dan aangeven bij de politie. Kayankaya en Charly gaan samen naar een loods, waar ze aan een tafel komen te zitten met Slibulsky em eme Axel Schmidt. Al vlug krijgen ze onenigheid en Axel wordt neergeschoten. Charly vlucht met een taxi en Kayankaya en Slibulsky gaan samen weg. Het onderzoek loopt verder en uiteindelijk komt Kayankaya er achter dat Weidenbusch zelf de dader is van een moordaanslag. Weidenbusch wordt gearresteerd en hiermee is het hele onderzoek afgelopen. De politie bedankt Kayankaya met een leuke geldsom en hiermee lost Kayankaya zijn huurschuld af. Onderzoek van de verhaaltechniek
De schrijfstijl
In het boek valt niet echt een bijzondere schrijfstijl te ontdekken. De zinnen hebben een normale lengte en de woordkeus is niet al te moeilijk. Het enige dat opvalt is dat veel details worden beschreven, bijvoorbeeld van kleding of hoe een kamer er uitziet. De ruimte Het verhaal speelt zich af in Frankfurt, Duitsland, in 1989. De verhaalfiguren Kemal Kayankaya: Kemal Kayankaya is een Turske man die legaal in Duitsland woont. Hij is een privédetective met zijn geheel eigen, opvallende methoden. Manuel Weidenbusch: Deze man heeft een zak voor Kayankaya, omdat zijn vriendin ontvoerd is. Hij gedraagt zich een beetje geheimzinnig. Sri Dao Rakdee: Zij is de vriendin van Manuel. Ze komt oorspronkelijk uit Thailand en wil graag valse papieren hebben om in Duitsland te mogen wonen. Charly Köberle: Deze man is eigenaar van de club waar Sri Dao gewerkt heeft. Het is een nogal gluiperig figuur. Ernst Slubulsky: Een crimineel die voor Köberle werkt. Een goede kennis van Kayankaya. De situaties Het boek is vrij standaard opgebouwd: het begint met een inleiding, dan komen er steeds meer aanwijzingen en uiteindelijk wordt de zaak opgelost en is er een happy end.
Vertelwijze Het boek is geschreven vanuit een ik-perspectief. Op zoek naar de thematiek
Thema
Het thema van het boek is de speurtocht naar een ontvoerde vrouw. Motieven Asielzoekers: Een zeer belangrijk motief voor dit boek zijn de asielzoekers, die geen verblijfsvergunningen kunnen krijgen. Door dit asielprobleem hebben asielzoekers een belangrijk aandeel in het criminele circuit. Verraad: Ook verraad is een niet onbelangrijk motief in dit boek. Sri Doa is uiteindelijk verraden door Charly en haar vriend, die haar hadden beloofd dat alles goed zouden komen. Schuld: In het boek komen schulden regelmatig terug. Ze heeft Slibulsky een schuld van meer dan 50000 mark en Kayankaya heeft ook schuld bij zijn huurbaas, omdat de huurprijzen alsmaar blijven stijgen. Titel en thema De titel, vertaald ‘een man, een moord’ verraad al dat het om een detective gaat, en ook het thema is een typisch thema voor een detective. Beoordeling “Ein Mann, ein Mord” is een vrij aardige detective met een goede verhaallijn. Er zitten veel komische aspecten in, met name de hoofdpersoon Kayankaya kan droog uit de hoek komen. Ik heb wel wat met detectives, al werd dit exemplaar nogal verwarrend uitgewerkt. Op den duur gebeurden er een heleboel irrelevante tegelijk en zeker als het boek niet in het Nederlands geschreven is vind ik het heel moeilijk hier verbanden tussen te leggen. Verder vond ik het einde ook niet echt bijster origineel, want het liep zoals gewoonlijk goed af en een groot gedeelte van de ontvoering was in scène gezet. Dat ervaarde ik toch wel als erg clichématig. Als je dit boek vergelijkt met bijvoorbeeld de populaire Nederlandstalige Baantjer-reeks zul je ontdekken dat Baantjer veel verrassender is en originelere zaken, terwijl dit bij ‘Ein Mann, ein Mord’ niet echt het geval was. Al met al zou ik dit boek niet direct aanraden aan vrienden, omdat het moeilijk te volgens is en niet echt een spectaculaire verhaallijn heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ein Mann, ein Mord door Jakob Arjouni"