Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Desert flower

Mijn woestijn

Waris Dirie

1998

238

7.5 / 10
4e klas vwo
  • Chantal
  • Nederlands
  • 2476 woorden
  • 4050 keer
    10 deze maand
  • 16 juni 2004
2.
A. Aantal bladzijden: 284
B. Soort werk: Autobiografie

C Literaire stroming: Moderne Tijd

3.
A. De schrijver van het boek:
Is de hoofdpersoon

B. Het verhaal is geschreven in de:
Ik-vorm


C De tijd verloopt:
Niet chronologisch

D. Hoeveel tijd verloopt er tussen de eerste en laatste bladzijde?
Verteltijd: 3 uur
Vertelde tijd: 22 jaar (van haar 6e tot en met haar 28e)

E. Het verhaal is verdeeld in:
Hoofdstukken

F. Ruimte (waar speelt het verhaal zich af?): geef een korte beschrijving (indien relevant, ook van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt):
Het verhaal speelt zich niet af op een bepaalde plek. Waris reist in het begin van haar leven steeds door de woestijn, dus dan is ze niet op een plek en als ze wat ouder is, woont ze nog steeds niet op een plek, want dan reist ze steeds rond door haar modellencarričre.
Ik zal eerst vertellen hoe een kamp eruit zag, die zij als nomaden opzetten op het moment dat ze een goede plaats in de woestijn gevonden hadden.
Kamp in de woestijn: Het kamp bestond uit tenten gemaakt van gedroogd gras. Daarbij waren een soort kleine paddocks gemaakt die als omheining jonge twijgjes hadden. In de woestijn is het altijd warm en droog en het regent bijna nooit.
Het oude huis van de ambassadeur (haar oom): Hier woonde ze 4 jaar als werkster. Het was een groot herenhuis met erg veel luxe. Het had 4 verdiepingen en was geel van buiten. Waris had er een klein kamertje met een bed en een nachtkastje.
Het appartement van Halwu in de YMCA: Dit was een kamer in een modern bakstenen gebouw. De kamer was erg klein met een tweepersoonsbed, een ruimte waar boeken stonden en een grote televisie.


4.
A. Omschrijf de thematiek:
Een nomadendochter die fotomodel wordt.

B. Noem de motieven:
- Het verschil tussen het leven in Somalië en in New York. Dit is een heel groot verschil en Waris Dirie die moet daar erg aan wennen, omdat ze altijd alleen maar met haar eigen stam contact heeft gehad en nooit in zo’n drukke stad met moderne technologie heeft geleefd.

- De verhouding tussen Waris en haar vader. Waris heeft een hele andere relatie met haar vader dan vaders en dochters in westerse landen. In Somalië heeft de vader ontzettend veel macht over zijn dochter, en besluit dat ze op haar 13e al wordt uitgehuwelijkt. Dit soort dingen komt in de westerse landen niet voor.

C Verklaar de titel (en eventueel de ondertitel):
De titel Mijn Woestijn slaat natuurlijk op Waris die in de woestijn woonde. Ik denk dat het woordje “mijn” te maken heeft met, toen Waris terug ging naar de woestijn om haar moeder te zien, ze zich af vroeg

D. Noem het motto:
Dit boek heeft eigenlijk geen motto, maar het is opgedragen aan “mijn moeder”. De moeder van Waris dus. Ik kan het me ook heel goed voorstellen dat ze het boek opdraagt aan haar moeder, want die heeft ze, toen ze vertrok uit de woestijn, in de steek gelaten. Door dit boek op te dragen aan haar moeder, laat ze merken hoe zij het leven daar ervaren heeft, en waarom ze weggegaan is.

5.
A. De auteur is geboren in: 1965
gestorven in (?): N.v.t.

B. Noem relevante biografische gegevens van de auteur: (maak gebruik van secundaire literatuur):
Waris Dirie werd in 1965 geboren in Somalië. Ze was nomadendochter en samen met 11 zusjes en broertjes, haar ouders, nog meer familie en de rest van de stam trok ze het hele jaar door de woestijn. Toen Waris 13 jaar was, wilde haar vader haar uithuwelijken. Nadat ze de man gezien had, met wie ze zou moeten trouwen, vluchtte ze. Ze wilde naar Mogadishu, naar haar tante, maar dat was natuurlijk niet gemakkelijk te vinden, als je er nog nooit geweest bent. Uiteindelijk komt ze in Galciao en bedenkt zich dat daar een rijke oom van haar woont. Ze denkt dat die haar wel wil helpen, dus gaat naar hem op zoek. Helaas wil deze oom haar helemaal niet onderdak geven, dus Waris vertrekt weer stiekem, haar neven helpen haar de weg naar haar zus te vinden, die ook ooit weggelopen was en nu in Mogadishu woonde. Daar aangekomen werkt ze een hele tijd als kinderoppas, maar krijgt er weer genoeg van. Zonder iets te zeggen tegen haar zus vertrekt ze weer, dit keer naar haar tante L’luul die ook in Mogadishu woont.

6.
Geef een korte kernachtige samenvatting (max. 100 woorden):
Waris Dirie is een nomadendochter die geboren en opgegroeid is in Somalië. Zij leidt een onbezorgd leventje al trekkend door de woestijn, totdat ze op haar 5e besneden wordt. Op haar 13e besluit vader Waris uit te huwelijken. Zij wil dat helemaal niet en loopt weg. Nadat ze bij familieleden in Mogadishu heeft gewoond, mag ze mee naar Londen met haar oom, als werkster. Dit doet ze 4 jaar, waarna ze ontdekt wordt als fotomodel. Ze verhuist naar New York. Vanaf dat moment gaat het goed met Waris. Ze ontmoet een man en krijgt een kind.

7.
Motivering van de keuze
A. Wat waren je verwachtingen? Ik verwachtte dat het een heel aangrijpend en mooi boek zou zijn. Gelukkig klopte dit ook.
B. Door wie of waardoor zijn die verwachtingen gewekt? Iris had dit boek al gelezen en had me verteld dat het erg mooi was.

8.
werking
A. Geef aan welke passages indruk op je hebben gemaakt en waarom juist die?
- Het stuk waarin Waris besneden werd heeft erg veel indruk op me gemaakt.
“Ze zag er net zo uit als alle andere oude Somalische vrouwen: met een kleurige doek o haar hoofd gewikkeld en een felgekleurde katoenen jurk, ze had alleen geen lach op haar gezicht. Ze keek me streng aan, ze had een dode blik in haar ogen, toen zocht ze in een oude reistas. Ik hield mijn ogen op haar gefixeerd omdat ik wilde weten waarmee ze me ging snijden. Ik verwachtte een groot mes, maar in plaats daarvan haalde ze een klein katoenen zakje uit haar tas. Met haar lange vingers viste ze er een gebroken scheermesje uit. Onderzoekend draaide ze het mesje om en om. D zon kwam al een beetje op: het was licht genoeg om kleuren te kunnen zien, maar geen details. Ik kon in elke geval zien dat er bloed zat aan de gekartelde kant van het mesje. Ze spuugde erop en veegde het af aan haar jurk. Terwijl ze aan het boenen was, werd de wereld om me heen donker omdat mijn moeder me blinddoekte met een sjaal.
Toen voelde ik dat mijn vlees werd weggesneden, mijn geslacht. Ik hoorde het geluid van het botte mesje dawt heen en weer zaagde door mijn huid. Wanneer ik eraan terugdenk, kan ik me echt niet voorstellen dat dit met mij is gebeurd. Ik heb het gevoel alsof ik het over iemand anders heb.”
Ik wist al dat er zo’n stuk voorkwam in het boek, maar ik had toch niet verwacht dat het zo verschrikkelijk was om te lezen. Bovendien vind ik het vreselijk dat dit soort dingen nog steeds gebeuren. Kleine meisjes die geen weerstand kunnen bieden tegen dit soort dingen, mag je dit echt niet aan doen. Natuurlijk niemand, maar het erge is, dat de ouders hun dochters wijs maken dat het een geweldig iets is, een verandering in je leven, als je besneden wordt. Dat is natuurlijk niet zo.

Beschrijf de karakters van de belangrijkste personen.
Waris Dirie (ik-persoon): Ze is een ontzettend sterke persoonlijkheid, die gevochten heeft voor haar vrijheid. Dat ze op haar 13e al zomaar alleen de wereld in durft te trekken zegt toch wel iets denk ik. Bovendien heeft ze ook gezegd dat ze in haar verdere leven nog een aantal dingen wil doen, maar dan wel in een bepaalde volgorde. Ze weet dus echt wat ze wil, en wanneer.

Moeder van Waris: Zij is ook een sterke vrouw, hier komt Waris achter als ze haar oma (de moeder van haar moeder) ontmoet. De moeder van Waris moet in haar eentje 12 kinderen opvoeden, waarbij ze nauwelijks geholpen wordt door haar man. Toch houdt ze zich sterk doet het zonder klagen. Ook op het moment dat haar man met een andere vrouw thuiskomt, gaat ze geen rare dingen doen. Ze is wel jaloers natuurlijk, maar laat niets merken.

Welke vraag zou je aan wie in het verhaal willen stellen en waarom?
Aan de vader van Waris. Ik zou willen vragen of hij eerlijk wil zeggen of hij er geen spijt van heeft dat hij al zijn dochters laat besnijden. En of hij er wel enig idee van heeft hoe zeer het doet. Ik vind het namelijk onvoorstelbaar dat je kind zoiets moet doorstaan, dat is gewoon onmenselijk. Aangezien de vader het meeste te zeggen heeft over zijn dochter, heeft hij de “macht” om te zeggen of het wel of niet moet gebeuren.
Eigenlijk zou ik ook nog wel iets aan de moeder van Waris willen vragen. Namelijk of ze er nooit spijt van gehad heeft dat ze getrouwd is met de vader van Waris. Zij komt namelijk gewoon uit de stad, en heeft absoluut niet haar hele leven door de woestijn getrokken. Ik vraag me toch af of dat niet een enorme overgang is.

Bedenk een alternatieve titel voor het werk en motiveer je keuze:
Van nomade tot topmodel.
Dit slaat gewoon op de inhoud van het verhaal, omdat Waris, van een nomade, tot een topmodel is uitgegroeid. Het is haar levensgeschiedenis, tot dan toe.

9.
Evaluatie (persoonlijke beoordeling)
onderwerp
- Ik vond (en vind) het onderwerp erg interessant. In ieder geval vind ik autobiografieën altijd erg mooi om te lezen, omdat het echt gebeurd is, waardoor het nog aangrijpender is om te lezen.

- Het onderwerp was niet herkenbaar in mijn eigen belevingswereld, want ik ken geen Somalische mensen, voor zover ik weet, en heb zoiets nog nooit meegemaakt.

- Eigenlijk had ik nog nooit nagedacht over dit onderwerp! Ik wist niet dat dit soort dingen nog gebeurden (besnijdenis, uithuwelijking aan oude mannen), en dat Somalische stammen die door de woestijn trekken op deze manier moeten overleven (leven op kamelenmelk). Het heeft me dus absoluut aan het denken gezet.

- Ik heb dezelfde mening als Waris wat betreft besnijdenis. Dat vind ik ook gruwelijk. Ook vind ik het goed dat ze gevlucht is nadat ze wist dat ze uitgehuwelijkt zou worden. Ik heb zo’n idee dat ik wel eens hetzelfde gedaan zou kunnen hebben als ik in die situatie zat.
Het verhaal had absoluut voldoende diepgang. De passage over de besnijdenis kon volgens mij niet uitvoeriger beschreven worden. Het was zo levensecht dat je het je helemaal kon voorstellen.

- Eigenlijk zou ik niet weten wat ik weg moest laten, en al helemaal niet wat ik toe zou moeten voegen. Het is ook moeilijk
om het te veranderen, want zo is haar biografie nou eenmaal.

- Ik ken (helaas) geen boeken of films die over hetzelfde
onderwerp gaan.

gebeurtenissen
- Ik denk dat de gebeurtenissen net iets belangrijker waren dan de gedachten van Waris. Zonder de gebeurtenissen is het maar een saai verhaal, want bijvoorbeeld de besnijdenis, de uithuwelijking en hoe zij een aantal keren aangerand wordt, maken het verhaal.
Natuurlijk zijn de gedachten van de hoofdpersoon ook wel belangrijk, want deze laten juist zien hoe zijn overal tegenaan kijkt, en hoe sterk haar persoonlijkheid is.

- Het aantal gebeurtenissen is wel goed zo. Er gebeurt precies genoeg zodat je nog kunt nadenken over wat de vorige gebeurtenis was.

- De gebeurtenissen vond ik af en toe echt wel zielig en schokkend. Ik verwachtte sommige dingen gewoon niet, en het kwam zo levensecht over, dat het echt vreselijk was. Gelukkig werden de gebeurtenissen aan het eind van het boek veel vrolijker en het kwam een beetje goed, zodat de gebeurtenissen niet meer schokkend waren, maar een opluchting.

- Het hele verhaal, dus ook de gebeurtenissen, was absoluut geloofwaardig. Het is echt gebeurd, en ook goed beschreven.

- Ja, er vonden wel schokkende gebeurtenissen plaats. De besnijdenis en de keren dat Waris aangerand werd, waren wel schokkend. Ook schrok ik erg toen ze een mes meenam naar haar kamer omdat ze een einde aan haar leven wilde maken.

- Ik moet zeggen dat ik er wel verdrietig van werd, toen ik deze gebeurtenissen las, en ook wel boos op de mensen die anderen
zoiets vreselijks aandoen.

- Het einde vond ik erg goed, want alles kwam weer goed. Waris ontmoet een man en ze krijgen een kind. Dat is een goede afloop en dat vind ik mooi.

personen
- De hoofdpersoon ís levensecht, en zo kwam ze ook over. Dit komt waarschijnlijk doordat ze alles zelf beschrijft, en niets mooier voordoet dan het is. Het is gewoon de harde waarheid.

- Ik kon me absoluut goed inleven in de hoofdpersoon. Ze vertelde erg duidelijk wat er gebeurde en hoe, zodat je helemaal in het verhaal zat.

- Zoals ik zei heb ik dezelfde mening over het uithuwelijken als zij, en zou ik dus hetzelfde hebben gedaan als dat met mij zou gebeuren, ook voor de vrijheid kiezen dus.

- Nee, ik herkende geen personen van mijn eigen leefwereld.

- Eigenlijk herken ik geen negatieve eigenschappen van Waris. Voor zover ik weet wat haar eigenschappen zijn, vind ik ze allemaal erg positief. Ze weet wat ze wil, gaat daar ook voor en is erg sterk.

- Niet van toepassing, want het is een autobiografie.

opbouw
- Het verhaal was niet moeilijk om te lezen, ondanks dat er erg veel flashbacks in zaten. Ik vond dat niet hinderlijk, omdat er duidelijk bij gezegd werd waar in het verhaal ze nu terug ging. Het boek las erg vlot en ik heb niet een keer terug hoeven bladeren om te kijken hoe iets nou ook al weer zat.
- N.v.t.

- Er zaten geen delen in het boek die ik te saai of onbegrijpelijk vond om te lezen. Alles was aangrijpend en interessant naar mijn mening, en ik heb het hele boek met plezier gelezen. Voor zover het plezierig kon zijn dan.

- Ik vond het stuk waarin Waris in haar eentje op weg naar Mogadishu bij een vreemde man in de auto stapte wel spannend. Ik was erg bang dat er iets ging gebeuren en dat was uiteindelijk ook zo, maar Waris sloeg de man dood met een steen…
- De afloop vond ik erg goed. Het verhaal liep goed af en dat vind ik altijd mooi.

taalgebruik
- Ik had totaal geen moeite met het taalgebruik. Eigenlijk begreep ik alles wel en zaten er geen moeilijke woorden in.

- De gebeurtenissen worden erg duidelijk weergegeven. Zo goed, dat ik zelf helemaal gruwelde van de besnijding en dat ik me de andere gebeurtenissen erg goed kon voorstellen.

- In het begin van het boek (toen Waris aan het vluchten was uit de woestijn) kwamen er niet zoveel dialogen voor in het boek. Toen kwam ze niemand tegen, dus dat kon ook niet. Toen ze eenmaal in Mogadishu was kwamen er wel veel dialogen voor, maar eigenlijk precies genoeg.

- Ik vond dit fragment, na aanleiding van de besnijdenis, erg mooi:
“Als God had gewild dat die lichaamsdelen ontbraken, waarom heeft hij ze dan geschapen?”

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3734

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Robyn Beekmanzeker weten goedZeker Weten Goed
Salina 4e klas havo8.1
anoniem3e klas vwo7.2
Anne de Bruijn 5e klas vwo7.3
Loes 5e klas havo7.4
Floor 4e klas havo7.0
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Ahlam over Mijn Woestijn

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?