Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wolfsroedel door Floortje Zwigtman

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Wolfsroedel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 812 woorden
  • 21 oktober 2003
  • 196 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
196 keer beoordeeld

Boekcover Wolfsroedel
Shadow
Wolfsroedel door Floortje Zwigtman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De titel van het boek: Wolfsroedel. 2. De naam van de auteur: Floortje Zwigtman. 3. De naam en plaats van de uitgeverij: Uitgeverij De Fontein, Baarn. 4. Het Genre: Historie en avontuur. 5. De hoofdpersonen van het boek: Ion Brebu, Alexandru Fagu en Vulpe Branistari zijn de hoofd-personen van het boek. Het zijn drie boerenzonen van 13 jaar die allemaal het boerenleven moe zijn. Daarom sluiten ze zich aan bij de roversbende van Vulpe’s broer, de bende van Branis-tari. 6. De belangrijkste bijpersonen: Lupu Branistari is de belangrijkste bijpersoon uit het boek. Op het moment dat Ion, Alexandru en Vulpe zich bij de rovers-bende aansluiten is hij de leider van de bende.
7. Samenvatting van het boek. Deel 1
Het boek Wolfsroedel gaat over drie boerenjongens die het le-ven op het platteland moe zijn. Daarom sluiten ze zich aan bij de roversbende van Lupu Branistari, de bende van Branistari. Ze moeten zich als groentjes eerst bewijzen dat ze wel sterk, moedig en slim zijn. Eerst moesten ze een kommetje soep drin-ken dat stonk en dat er vies uitzag. Toen ze dat ophadden raakten ze min of meer hun bewustzijn kwijt, daarna kwamen de bendeleden met knuppels en stokken naar hun toe rennen en be-gonnen ze de jongens hevig te slaan. De jongens redden hun le-vens door terug te vechten. De dag daarna moesten ze een brood stelen. Toen ze dat gedaan hadden waren ze min of meer in de groep opgenomen. Maar ze werden behandeld als groentjes die niets wisten en niets konden. Doordat ze zo slecht behandeld werden was er in het begin al grote ontevredenheid bij de jon-gens. Na een paar dagen verhuisde de roversbende van het bos naar een eiland op een meer in de buurt van het bos. Ze gingen nu in het spookachtige klooster van Sagnov wonen. Maar na een tijdje blijkt dat ze erheen zijn verhuist omdat er een schat zou moeten liggen in het graf van Vlad Tepes, die ook wel Vlad Dracula genoemd werd. Als Lupu en Vulpe het graf geopend heb-ben en er schatten uit geroofd hebben ontstaat er onenigheid in de bende over de verdeling van de buit met als gevolg dat de bende uit elkaar gaat en dat er twee bendes ontstaan. De ene bende heeft als leider Lupu en de andere bende heeft als leider Vulpe die de nieuwe heerser van Sagnov wil worden. Na-dat het graf was geopend en de bende was opgesplitst in twee bendes kwam er een mysterieuze schaapsherder opdagen. Hij bleek ook op het terrein van het klooster te wonen en zonder dat de jongens het in de gaten hebben neemt de schaapsherder de leiding over door Vulpe te vertellen wat hij allemaal moet doen. Doordat de schaapsherder zoveel invloed heeft op de ben-de gebeuren er allemaal verschrikkelijke dingen. Ze willen een groep reizigers overvallen maar het gaat helemaal mis met als gevolg dat er reizigers gedood worden. De schaapsherder zet ook de beide bendes tegen elkaar op waardoor er een soort oor-logssfeer tussen beide kampen ontstaat. De eerste moord vindt kort daarna plaats en Lupu spreekt recht. Deel 2
Dit deel van het boek heb ik al deels samengevat in deel 1, omdat in deel 2 voornamelijk veel van de geschiedenis wordt verteld. Het is wel nog belangrijk om te vermelden dat de schaapsherder de geest van Vlad Tepes was. En dat in de laats-te winter dat de bende op het eiland was Alexandru Fagu over-leden is. Hij is toen overleden omdat er te weinig eten in de zeer strenge winter was. Met de geschiedenis waarna het boek is geschreven zit het zo: Vlad Tepes wilde maar wat graag wraak nemen op de Osmaanse Sultan die Wallachije (Roemenië) bezet had. De broer van Vlad Tepes, Radu, was juist trouw aan de Osmaanse Sultan. Tussen deze broers speelde dus eigenlijk hetzelfde probleem als tussen Vulpe en Lupu. 8. Je eigen mening over het boek. Ik vind het een interessant boek omdat het gaat over de ge-schiedenis van landen. In het boek gaat het voornamelijk over de geschiedenis van het Osmaanse Rijk en deels over de ge-schiedenis van het Byzantijnse Rijk. Deel een van het boek is goed geschreven omdat er een duidelijke verhaallijn inzit en omdat als er nieuwe personages die uitvoerig worden beschreven zodat je ze zelf al meteen een plaats in het boek kunt geven. Deel twee vind ik minder goed geschreven omdat het dan ondui-delijk is. Die onduidelijkheid ontstaat doordat de geschiede-nis achter het verhaal door het verhaal over de bendes heen wordt verteld. Daardoor moet je na ieder hoofdstuk goed bij jezelf nagaan wat er nou precies instond en wat het nou pre-cies met de geschiedenis te maken heeft. Maar als je het boek hebt uitgelezen en als je alle minpunten en alle pluspunten bij elkaar gaat optellen, vind ik dat ik toch mag zeggen dat ik een mooi, interessant en goed geschre-ven boek heb gelezen ondanks de onduidelijkheden in het tweede deel.

REACTIES

S.

S.

er word in een zin vermeld dat Alexandru Fagu aan honger op het eiland is gestorven, maar dat slaat nergens op. Hij is niet gestorven terwijl ze met de bende op het eiland zijn, maar later als alleen Ion en Alexandru nog over zijn, sterft hij van ouderdom in het klooster.

17 jaar geleden

D.

D.

hey even bedankt voor dit boekverslag heb er veel mee kunnen doen maar er zij 3 delen en er worden er maar 2 besproken
greetzz dennis

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wolfsroedel door Floortje Zwigtman"