Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

Wolfsroedel

Floortje Zwigtman

2002

512

6.3 / 10
3e klas vwo
  • tureluur
  • Nederlands
  • 812 woorden
  • 10171 keer
    34 deze maand
  • 21 oktober 2003
1. De titel van het boek:
Wolfsroedel.

2. De naam van de auteur:
Floortje Zwigtman.

3. De naam en plaats van de uitgeverij:
Uitgeverij De Fontein, Baarn.

4. Het Genre:
Historie en avontuur.

5. De hoofdpersonen van het boek:
Ion Brebu, Alexandru Fagu en Vulpe Branistari zijn de hoofd-personen van het boek. Het zijn drie boerenzonen van 13 jaar die allemaal het boerenleven moe zijn. Daarom sluiten ze zich aan bij de roversbende van Vulpeís broer, de bende van Branis-tari.

6. De belangrijkste bijpersonen:
Lupu Branistari is de belangrijkste bijpersoon uit het boek. Op het moment dat Ion, Alexandru en Vulpe zich bij de rovers-bende aansluiten is hij de leider van de bende.


7. Samenvatting van het boek.
Deel 1

Het boek Wolfsroedel gaat over drie boerenjongens die het le-ven op het platteland moe zijn. Daarom sluiten ze zich aan bij de roversbende van Lupu Branistari, de bende van Branistari. Ze moeten zich als groentjes eerst bewijzen dat ze wel sterk, moedig en slim zijn. Eerst moesten ze een kommetje soep drin-ken dat stonk en dat er vies uitzag. Toen ze dat ophadden raakten ze min of meer hun bewustzijn kwijt, daarna kwamen de bendeleden met knuppels en stokken naar hun toe rennen en be-gonnen ze de jongens hevig te slaan. De jongens redden hun le-vens door terug te vechten. De dag daarna moesten ze een brood stelen. Toen ze dat gedaan hadden waren ze min of meer in de groep opgenomen. Maar ze werden behandeld als groentjes die niets wisten en niets konden. Doordat ze zo slecht behandeld werden was er in het begin al grote ontevredenheid bij de jon-gens. Na een paar dagen verhuisde de roversbende van het bos naar een eiland op een meer in de buurt van het bos. Ze gingen nu in het spookachtige klooster van Sagnov wonen. Maar na een tijdje blijkt dat ze erheen zijn verhuist omdat er een schat zou moeten liggen in het graf van Vlad Tepes, die ook wel Vlad Dracula genoemd werd. Als Lupu en Vulpe het graf geopend heb-ben en er schatten uit geroofd hebben ontstaat er onenigheid in de bende over de verdeling van de buit met als gevolg dat de bende uit elkaar gaat en dat er twee bendes ontstaan. De ene bende heeft als leider Lupu en de andere bende heeft als leider Vulpe die de nieuwe heerser van Sagnov wil worden. Na-dat het graf was geopend en de bende was opgesplitst in twee bendes kwam er een mysterieuze schaapsherder opdagen. Hij bleek ook op het terrein van het klooster te wonen en zonder dat de jongens het in de gaten hebben neemt de schaapsherder de leiding over door Vulpe te vertellen wat hij allemaal moet doen. Doordat de schaapsherder zoveel invloed heeft op de ben-de gebeuren er allemaal verschrikkelijke dingen. Ze willen een groep reizigers overvallen maar het gaat helemaal mis met als gevolg dat er reizigers gedood worden. De schaapsherder zet ook de beide bendes tegen elkaar op waardoor er een soort oor-logssfeer tussen beide kampen ontstaat. De eerste moord vindt kort daarna plaats en Lupu spreekt recht.

Deel 2

Dit deel van het boek heb ik al deels samengevat in deel 1, omdat in deel 2 voornamelijk veel van de geschiedenis wordt verteld. Het is wel nog belangrijk om te vermelden dat de schaapsherder de geest van Vlad Tepes was. En dat in de laats-te winter dat de bende op het eiland was Alexandru Fagu over-leden is. Hij is toen overleden omdat er te weinig eten in de zeer strenge winter was. Met de geschiedenis waarna het boek is geschreven zit het zo: Vlad Tepes wilde maar wat graag wraak nemen op de Osmaanse Sultan die Wallachije (RoemeniŽ) bezet had. De broer van Vlad Tepes, Radu, was juist trouw aan de Osmaanse Sultan. Tussen deze broers speelde dus eigenlijk hetzelfde probleem als tussen Vulpe en Lupu.

8. Je eigen mening over het boek.
Ik vind het een interessant boek omdat het gaat over de ge-schiedenis van landen. In het boek gaat het voornamelijk over de geschiedenis van het Osmaanse Rijk en deels over de ge-schiedenis van het Byzantijnse Rijk. Deel een van het boek is goed geschreven omdat er een duidelijke verhaallijn inzit en omdat als er nieuwe personages die uitvoerig worden beschreven zodat je ze zelf al meteen een plaats in het boek kunt geven.
Deel twee vind ik minder goed geschreven omdat het dan ondui-delijk is. Die onduidelijkheid ontstaat doordat de geschiede-nis achter het verhaal door het verhaal over de bendes heen wordt verteld. Daardoor moet je na ieder hoofdstuk goed bij jezelf nagaan wat er nou precies instond en wat het nou pre-cies met de geschiedenis te maken heeft.
Maar als je het boek hebt uitgelezen en als je alle minpunten en alle pluspunten bij elkaar gaat optellen, vind ik dat ik toch mag zeggen dat ik een mooi, interessant en goed geschre-ven boek heb gelezen ondanks de onduidelijkheden in het tweede deel.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1852

reacties

er word in een zin vermeld dat Alexandru Fagu aan honger op het eiland is gestorven, maar dat slaat nergens op. Hij is niet gestorven terwijl ze met de bende op het eiland zijn, maar later als alleen Ion en Alexandru nog over zijn, sterft hij van ouderdom in het klooster.
door Simone Harmsen (reageren) op 6 mei 2006 om 13:51
hey even bedankt voor dit boekverslag heb er veel mee kunnen doen maar er zij 3 delen en er worden er maar 2 besproken greetzz dennis
door dennis (reageren) op 13 oktober 2010 om 18:54

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

tureluur 3e klas vwo6.3
Basje 2e klas vwo5.9
Bartman 5.4
Meer verslagen ›