Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

The Witches

De heksen

Roald Dahl

1983

152

7.1 / 10
4e klas vwo
  • Anouk
  • Nederlands
  • 2220 woorden
  • 14052 keer
    46 deze maand
  • 24 april 2003
Engels Boekverslag ‘The witches’ van Roald Dahl

2) Titel: ‘The Witches’
Schrijver: Roald Dahl
Plaats van uitgave:
Jaartal 1e druk:
Jaartal gelezen druk:
Aantal bladzijdes:

3) Samenvatting

Laat ik maar bij het begin beginnen: Om het boek te kunnen begrijpen zul je toch eerst iets van ‘echte’ heksen af moeten weten. Vandaar dat het verhaal ook begint met wat achtergrond informatie over heksen. Denk aan uiterlijke kenmerken en gedrag.Pas daarna maken we kennis met Luke, een van de hoofdpersonen. Luke is ongeveer 7 jaar en zijn ouders en grootouders zijn Noors. Hij woont samen met zijn ouders in Engeland en leeft daar zijn leventje. Maar dan gebeurt er onverwachts iets verschrikkelijks met Luke’s ouders : Ze krijgen een ongeluk en zijn op slag dood. Luke zal dus verder opgevoed moeten worden door zijn oma, die nog in Noorwegen woont. Luke zijn oma weet ontzettend veel over heksen ( uit eigen ervaringen) en verteld Luke er dan ook zoveel mogelijk over. Na een tijdje verhuizen Luke en oma weer terug naar Engeland en eenmaal daar ontmoet Luke de eerste heks in zijn leven. Maar gelukkig krijgt ze hem niet te pakken en loopt alles goed af.
Maar natuurlijk heeft oma heimwee naar haar geboorteland, dus besluiten Luke en oma op vakantie te gaan naar Noorwegen. Maar 3 weken voor de geplande vakantie wordt oma ziek ( longontsteking) en adviseert de dokter hen om maar eens een vakantie te boeken aan de engelse kust omdat oma nog te zwak zou zijn voor een reis naar Noorwegen. Nou zo gezegd zo gedaan, en even later zitten ze in een hotel aan de engelse kust. En omdat dit niet helemaal de bedoeling was en Luke het lang niet zo leuk vind als een reis naar Noorwegen krijgt hij als troost 2 witte muizen. En dat is maar goed ook want eigenlijk is er in dat hotel niet zoveel voor hem te doen. Uiteindelijk besluit Luke maar om zijn muizen te gaan trainen. Helaas komt de directie van het hotel erachter dat hij muizen bij zich heeft , wat dus tegen de regels is. Gelukkig vindt hij in het hotel een grote, lege zaal waar hij gerust kan trainen met de muizen. Maar dan! Opeens komt er een grote groep vrouwen naar binnen. Luke zit verscholen achter een schot en houdt de dames goed in de gaten. Hij merkt dan ook op dat ze steeds op hun hoofd krabben en handschoenen dragen. En dan pas begrijpt hij het, hij zit in een zaal opgesloten met maar liefst 200 (!) heksen!!! Luke durft haast niet meer te ademen, zo bang is hij om ontdekt te worden. Helaas is dit niet genoeg. Heksen hebben nou eenmaal een zeer sterk ontwikkeld reukorgaan en ruiken elk kind op kilometers afstand, en dus ook Luke. De heksen veranderen Luke in een muis maar als geluk bij een ongeluk weet hij te ontsnappen en samen met nog een jongetje dat is veranderd in een muis gaat hij op zoek naar oma. Eenmaal daar verteld hij wat er is gebeurd en dat de heksen van plan zijn elk kind in Engeland in een muis te veranderen.Natuurlijk laten ze het er niet bij zitten en bedenken ze met z’n 3en een plan om de heksen te stoppen. Als eerst steelt Luke een flesje met de formule om iemand in een muis te veranderen een keert terug naar oma. S’avonds, als het etenstijd is gaan ze met z’n allen naar de eetzaal, waar Luke de keuken inglipt ( nog steeds als muis) om het flesje met de formule in het eten van de heksen te gooien. Als het hem is gelukt het in de soep van de heksen te gooien gaat hij terug naar de eetzaal, en is hij net op tijd om te zien hoe alle heksen in muizen veranderen. Snel pakken oma en Luke hun spullen om terug naar Noorwegen te gaan. Eenmaal terug in het huis van oma wordt het hele huis aangepast aan Luke, want deze moet helaas muis blijven. Maar gelukkig wil oma nog niet opgeven om ALLE heksen uit de wereld uit te schakelen. Wanneer oma achter het adres van de Opper heks komt stelt oma voor om alle heksen uit de wereld in muizen te veranderen, om ze zo allemaal uit te schakelen, voorgoed!!

4/a) Het verhaal gaat dus over heksen. ‘The witches’ betekend in het Nederlands ‘de heksen’ dus de titel zegt dus al meteen waar het verhaal over gaat. Verder komt er ook wel veel haat in voor. De heksen haten kinderen, en oma en Luke haten op hun beurt weer de heksen. Al met al dus niet echt een vrolijk thema maar tenslotte kunnen niet alle boeken over rozengeur en maneschijn gaan.

4/a) IK heb dit boek gekozen omdat ik het al een keer in het Nederlands heb gelezen en omdat ik dit het leukste boek van Roald Dahl vind. Ik vond het in het Nederlands al heel leuk en wilde wel weten hoe het nou was in het Engels, vandaar dat het dit boek is geworden.

4/a) Van het onderwerp zelf wist ik op zich niet echt veel af omdat ik me niet verdiep in heksenarij ofzo, maar van de schrijver wel. Zo heb ik al meerdere boeken van hem gelezen, o.a. de GVR, de reuzenperzik en Daantje de wereldkampioen.

B)

1. / 2. Luke: Luke is ongeveer 7 jaar. Hij woonde in Engeland met zijn ouders, maar na hun ongeluk gaat hij bij zijn oma in Noorwegen wonen, om vervolgens met haar naar Engeland terug te verhuizen. Luke wil graag anderen helpen, en dit doet hij bijvoorbeeld door te heksen te proberen uit te schakelen. Verder is hij veranderd in een muis maar opvallend is, is dat hij dit niet eens zo erg vind, erg optimistisch zou je hem dus ook kunnen noemen. Overigens kun je hem ook wel rustig en verstandig noemen: Blz. 129: “I took a deep breath and began to talk”.

Oma: Oma is een fantastische verhalen verteller, en dan vooral over heksen. Ze weet echt super veel over heksen en deelt dit graag met anderen, ook uit bescherming zodat ze weten waarvoor ze op moeten passen.Ze is 86 jaar oud en is vroeger een soort van heksenvanger geweest (ook wel heksuoloog genoemd) maar is nu helaas gepensioneerd. Verder is ze erg beschermend tegenover Luke, want als iemand aan hem zit zal ze meteen iets terug doen.
Blz. 12: “She was my mother’s mother and I absolutely adored her.”

Ik denk wel dat ze zijn veranderd door de gebeurtenissen in het boek. Ze zijn wijzer geworden, want weten nu wat ze tegen de heksen kunnen doen. Maar ook dichter naar elkaar toe gegroeid.

3. Luke en oma hebben een zeer goede relatie. Dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk want oma is het enige dat Luke nog heeft nu zijn ouders zijn overleden., En dat geldt ook voor oma, Luke is het enige wat zij nog heeft. Ik denk dat ze daarom een zeer goede, hechte relatie hebben. Verder kom je niet te weten met wie Luke nog meer een goede relatie heeft, in ieder geval heeft hij geen goede relatie met de heksen maar dat hebben natuurlijk alleen heksen.
4. Ik herken bepaalde karaktereigenschappen in het verhaal niet echt. De oma is veel ouder dan mij en gedraagt zich dus ook anders, dus daar herken ik mezelf al niet in. En Luke is veel jonger dan mij, en gedraagt zich dus ook anders waardoor ik mezelf ook niet in hem herken.

6. Mijn persoon is geen bekend figuur dus lijkt het me dat ik deze vraag niet hoef te beantwoorden. En vraag 5b ontbreekt trouwens ook!

7. Ik vind dat ze erg goed met het heksen probleem omgaan. In plaats van in paniek te raken, uit angst voor de heksen proberen ze hen juist uit te roeien, wat dus wel lef toont. Ik denk dat ik echt keihard zou weglopen voor die heksen, en ze al helemaal niet uit gaan roeien, dus daar heb ik wel bewondering voor.

8. Ik vind Oma het meest sympathiek omdat ze zo zachtaardig is en goed voor Luke probeert te zorgen en zorgt. Verder probeert ze hem zo goed mogelijk tegen de heksen te beschermen en dat laat toch wel zien dat ze erg van hem houdt en dat vind ik ook sympathiek aan haar.
Blz. 29 : “My grandmother leant back and softly touched my head.”

9. Het minst sympathiek vind ik natuurlijk de opperheks en de rest van de heksen want wie willen nou weer alle kinderen van de wereld uitroeien?? Kinderen zijn de toekomst, dan ga je ze toch niet uitroeien. Ik begrijp gewoon niet dat ze zo’n hekel hebben aan kinderen, ze zijn het tenslotte toch ook ooit zelf geweest.?!

C)

1. Het verhaal speelt niet echt in een bepaalde tijd zoals de middeleeuwen. Het speelt zich gewoon nu af. Dit is overigens niet echt heel erg belangrijk voor het verhaal. Want ook al had het zich in de middeleeuwen afgespeeld dan was de kern van het verhaal hetzelfde gebleven. Objecten, zoals auto’s, hotels enz. waren dan natuurlijk niet voorgekomen en nu juist wel maar de kern, waar het om gaat zou onveranderd blijven, ongeacht tijd.

2. De auteur heeft wel een beetje met de tijd gemanipuleerd want soms verteld oma eens iets uit haar verleden, bijvoorbeeld haar ontmoetingen met heksen. Maar verder heeft hij niet echt gemanipuleerd want alles gebeurd gewoon in een chronologische volgorde, behalve dan dus die flashbacks van oma tussendoor.
Blz.15 : “I have known no less than 5 children who have sim;u vanished off the face of this earth,never been seen again.”
v
D)

1. Het verhaal speelt zich voor een gedeelte af in Engeland en voor het andere gedeelte in Noorwegen. De precieze plaatsen worden niet gegeven.
Blz.14: “You will stay here with me and i will look after you.’Arent’t I going back to england?’. ‘No, I could never do that.’

2. De omstandigheden vormen wel het onderwerp want er gebeuren veel dingen met Luke die weer te maken hebben met heksen. Het onderwerp is heksen dus vandaar dat de omstandigheden wel het onderwerp vormen.

E)


1. Ik zie het verhaal door de ogen van Luke omdat hij het meest te verduren krijgt en omdat hij alle nog moet leren.De oma verteld hem van alles maar hij moet daar weer mee leren om te gaan, met al die informatie.
Blz 14: “My grandmother started telling me stories and she was a wonderful story-teller and i was enthralled by everything she told me.”

2. Door de wijze van vertellen krijg je wel alles te weten wat je te weten moet krijgen. Als het nou geschreven was vanuit de ogen van oma dan had je niet geweten wat Luke allemaal meemaakt en andersom ook niet. Op deze manier krijg je dus alles te weten wat er speelt en dat vind ik altijd leuker dan dat je alleen alles te weten krijgt van maar een persoon in een boek.

F)


1. Ik denk niet dat de schrijver je wat wilt vertellen met dit verhaal. Ja , dat je moet oppassen voor vrouwen met handschoenen en pruiken omdat dat dus heksen zijn . Maar volgens mij gelooft er nu niemand meer in heksen dus wat zou dat voor zin hebben. Ik denk dat hij gewoon je wil vermaken en heel misschien wel wil misleiden door je te laten nadenken over het bestaan van heksen. Je denkt dat ze er niet zijn , maar na dit verhaal te hebben gelezen kun je daar aan gaan twijfelen, en ik denk dat dat zijn doel is geweest.

2. Ik heb na het lezen van dit verhaal niet het idee dat heksen dan misschien toch bestaan omdat ik daar te oud voor ben , denk ik . Maar ik denk wel dat jongere kinderen wel kunnen gaan denken dat ze misschien toch bestaan.

3. Het verhaal leert mij niet echt iets en brengt me ook niet echt iets bij. Nouja misschien dat je van iets ongeloofwaardigs, zoals heksen toch een heel geloofwaardig verhaal kunt maken dat je ervaart alsof het echt is gebeurd. Maar om nou te zeggen dat ik nu spontaan uitkijk voor heksen, nee dat niet hoor.

G)

1. Ik denk niet dat ik nu nog eens een boek van Roald ga lezen omdat ik vind dat die boeken iets meer voor jongeren zijn. Dit boek vond ik nog wel gaan maar de rest vind ik toch allemaal iets te fictief, en daar houd ik niet zo van, Ik ben dus niet van plan nog een boek van hem te gaan lezen

2. Over dezelfde tijd ga ik vast nog wel eens lezen . Maar ik ga niet opzoek naar boeken met dezelfde tijd. Als ik een boek tegenkom die zich toevallig in dezelfde tijd als dit boek afspeelt is dat toeval. IK kan dus eigenlijk deze vraag niet beantwoorden, omdat dat gewoon ligt aan wat ik nog tegen ga komen qua boeken.

3. Net als bij de vorige vraag ook weer: Als ik een boek over dezelfde plaats tegen kom is dat leuk, en gewoon toeval. Ik ga niet een boek uitzoeken dat zich op dezelfde plek afspeelt maar als het nou toevallig zo is, vind ik dat wel leuk omdat je zo ook lezenderwijs iets leert van andere landen, zonder er zelf echt te zijn geweest.

4. Ik heb eigenlijk niet meer zo’n in nog een boek over heksen omdat ik er toch niet in geloof. Ik hou helemaal niet van fictieve boeken dus de kans is klein dat ik ooit nog een boek over heksen ga lezen, bijna 1 % of minder.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5866

reacties

hey...kheb even een vraag. Kmoet voor engels een bookreport maken over Witches. Is jouw nederlandse verslag echt betrouwbaar? Het is echt heel belangrijk voor me om dat te weten! bedankt! groetjes Lotte
door belangrijke vraag (reageren) op 5 juni 2003 om 17:53
wat voor een punt had je hiervoor want ik moet ook een verslag maken mar ik be veel te laat en kan het boek niet meer lezen dus.....
door ikkuh (reageren) op 28 februari 2011 om 10:58
Mwah, redelijk betrouwbaar, wel veel grammatica- en spelfouten maar verder valt het wel mee.
door Oude Zwerver (reageren) op 10 januari 2012 om 18:14
het is niet het verhaal vcan het hele boek,want luke wordt weer veranderd naar mens
door gaatjenicaan (reageren) op 11 januari 2012 om 16:27

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Elise 4e klas vwo7.6
Anouk 4e klas vwo7.1
kelly 3e klas vwo7.0
Marijn 1e klas vwo7.0
Anoniem2e klas vwo6.8
Meer verslagen ›