Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Vogelvrije vrienden

Gijs Wanders

1987

133

7.0 / 10
4e klas havo
  • Stefan
  • Nederlands
  • 2555 woorden
  • 36822 keer
    42 deze maand
  • 15 mei 2002
1. Titel
De titel van het boek is Vogelvrije vrienden

2. Naam van de auteur.
De auteur van het boek is Gijs Wanders

3. In welk jaar werd het boek uitgegeven, of in welk jaar voor het eerst uitgegeven?
Het boek werd in 1987 geschreven, en ook in dat jaar voor het eerst uitgegeven. De druk die ik voor mijn verslag heb gebruikt is de derde druk.

4. De naam en plaats van de uitgever.
De naam van de uitgever is Lemniscaat en is gehuisvest in Rotterdam.

5. Enkele gegevens over de auteur.
Gijs Wanders werd op 13 april 1950 in Winschoten(Groningen) geboren. Na zij middelbare school ging hij werken bij de Winschoter Courant, want hij vond zichzelf te onrustig om door te leren, en hij wilde wereldreiziger of journalist worden dus ging hij maar bij een krant werken.

Na drie jaar hard werken had hij genoeg geld gespaard om zijn droom uit te laten komen, hij ging namelijk een wereld reis maken met zijn vrouw Hilda. Ze trokken samen ruim een jaar door Noord-, Midden, - en Zuid-Amerika. In 1976 gingen ze met een vrachtschip terug naar Nederland. Tijdens deze reis schreef hij verschillende verhalen voor de Winschoter Courant.
Toen hij weer terug was gekomen in Nederland ging hij werken op de buitenlandredactie van het Nieuwsblad van het Noorden. Na enige tijd kreeg hij weer reiskoorts. Daarom werd hij freelancer voor de gemeenschappelijke Pers Dienst, dat is het weekblad ‘De tijd’ en het maandblad Avenue en mocht met deze baan reizen door Latijs-Amerika, Australië, Azië en Afrika. Omdat hij hierdoor vaak in oorlogsgebieden kwam, werd hij gevraagd om als verslaggever voor de radio te gaan werken, die baan nam hij aan en maakte documentaires en reportages uit oorlogsgebieden. Via de NOS-radio kwam hij terecht bij de televisie. Hij werd redacteur bij het journaal en presentator van het programma Panoramiek.Hij is getrouwd en hij heeft twee dochters.

Zijn jeugdboeken zijn gebaseerd op gebeurtenissen die hij als journalist zelf heeft meegemaakt. De basis voor het schrijven van het boek ‘Vogelvrije vrienden’ was het beschieten van een klooster in Guatemala in Zuid-Amerika. De boeken ‘Spoorloos verdwenen’ en ‘Stille getuigen’ spellen zich ook af in Zuid-Amerika.

De boeken die Gijs Wanders geschreven heeft zijn:

-Vogelvrije vrienden in 1987
-Spoorloos verdwenen 1989, getipt door de Nederlandse Kinderjury in 1990
-Stille getuigen 1992, ook getipt door de Nederlandse Kinderjury in 1993
-Gedwongen verzet, dit is het derde boek dat door de Nederlandse Kinderjury is getipt.

Gijs Wanders leeft nog steeds en is nieuwslezer bij NOS, hij heeft in zijn leven heel veel banen gehad, maar nu werkt hij dus nog steeds bij de NOS.

6. Genre
Het genre van het boek is: oorlog. Want in het boek heerst een soort oorlog tussen de nonnen en de soldaten, het klooster wordt bekogeld en er worden mensen vermoord die uit het klooster komen dus dan is het wel overduidelijk dat het genre oorlog is.

7. Wat is het thema van het boek?
Het thema van het boek is geweld, er komt heel veel geweld in voor en dat staat natuurlijk in verhouding met het genre van het boek want dat is oorlog en in een oorlog komt helaas heel veel geweld voor.

8. Wie is (zijn) de hoofdpersoon (personen) in het boek?
In het boek is er maar een hoofdpersoon en dat is Carlos. Hij is een 13 jarige Indiaans jongen, hij is wees want zijn ouders zijn doodgeschoten toen hij 8 was. Het uiterlijk van Carlos wordt in het boek niet beschreven, wel is hij op de kaft van het boek afgebeeld met zwart haar en bruine ogen. Carlos verandert in de loop van het verhaal niet echt, wel is hij een beetje onzeker over de gebeurtenissen en weet er niet echt raad mee. Carlos is een bepaald type, omdat hij op sommige dingen heel anders reageert als je zou verwachten, bijvoorbeeld bij het einde reageert hij heel cool en rustig op José, en dat zou je niet verwachten.

9. Beschrijf ook de belangrijkste bij personen.
De belangrijkste bijpersonen zijn:

-Tante Brenda Marques: de tante en voogd van Carlos, ze is alleenstaand en al wat ouder. Ze is niet bang en verzet zich tegen het regime.

-José: hij is een soldaat van 20 jaar oud en was er bij toen Carlos ouders vermoord werden door het leger, en hij was het leger daarna zat en toen ging hij in het verzet. Nu wil hij aar het buitenland vluchten.

-Eén van de zusters in het klooster: ze is een vriendin van tante Brenda en is zeer gelovig ze helpt Carlos uit het klooster te vluchten en is zeer gelovig.

Bij alle belangrijke bijpersonen word in het boek niet over hun uiterlijk en gevoelens verteld, maar dat is meestal niet zo bij bijpersonen. Ook gaat het in dit boek meer over de gebeurtenissen dan over de personen.

10. Beschrijf de verhouding tussen de hoofdpersoon en de andere personen.
De verhouding tussen Carlos en zijn tante is goed, ze heeft Carlos toen opgevangen toen zijn ouders zijn vermoord. Ze was de enige die er nog voor Carlos was, de verhouding veranderd ook in de loop van het verhaal niet. De verhouding tussen José en Carlos loopt in het begin niet zo goed, dat komt doordat José vertelt dat hij er bij was toen zijn ouders vermoord waren, dus het is heel begrijpelijk dat hij boos regeert maar later is hij blij dat José het verteld heeft, en dat hij nu precies weet hoe het zit. De verhouding tussen de non en Carlos loopt aardig normaal, de non zegt dat hij niet in het klooster kan blijven, maar als hij de brief van zijn tante laat zien is het goed, en vanaf daar loopt het normaal.

11. Leg de keuze van de titel uit.
Vogelvrij betekent buiten bescherming van de wet, dat betekent dat iemand je bijvoorbeeld gewoon dood kan schieten zonder dat daar gevolgen aan vast zitten. Carlos maakt daar vrienden die allemaal vogelvrij verklaard zijn bijvoorbeeld de priesters en de nonnen. Zij zijn vogelvrij verklaard doordat zij de Indianen hebben geholpen en dat mocht niet van de regering, dus het zijn vogelvrije vrienden van Carlos.

12. Maak een uittreksel/samenvatting van het boek.
Carlos zijn ouders zijn doodgeschoten door soldaten, er was geen enkele reden voor, sindsdien woont hij bij zijn tante Brenda, ergens in Zuid-Amerika. Op een dag gaat Carlos terug naar zijn geboortedorp, hij gaat er met een bus heen in de bus en later met de trein. Als hij in het dorp aankomt ziet het er heel verlaten uit, op het plein staat alleen een gewapende soldaat. Hij loopt naar het klooster toe om te vragen of hij er mag slapen, eerst mocht het niet totdat hij een brief van zijn tante liet zien, want die had een vriendin in het klooster, toen werd hij binnengelaten. Ze hadden hem verteld dat ze moesten vluchten want het leger kwam in opstand tegen de kerk omdat ze geld aan de Indianen hadden gegeven voor hun levensonderhoud, en dat mocht volgens het leger niet en ze zagen de kerk dus als vijanden. Na een nacht geslapen te hebben besluiten Carlos en een priester om te vluchten, maar ‘s avonds valt het leger het klooster aan en bijna alles wordt vernielt, maar gelukkig waren er geen doden gevallen. De volgende morgen vluchten ze met twee van de drie jeeps want de ander was vernield, maar al snel stopen de auto’s ermee opdat de radiatoren kapot zijn. Gelukkig komt er een vrachtauto aan en kunnen Carlos en de vriendin van z’n tante vluchten. Als hij thuis aankomt ziet hij een vreemde man in de kamer zitten, zijn naam is José hij is een oud soldaat en was erbij toen Carlos zijn ouders werden vermoord. Hij vertelde alles en eerst werd Carlos een beetje boos, maar even later was hij blij dat José het verteld had want dan wist hij eindelijk de waarheid.

13. Hoe behandelt de schrijver het begrip tijd
Van het begin tot het einde zit ongeveer een paar dagen, in die dagen zijn er wel eens Flashbacks. Carlos denkt bijvoorbeeld wel eens aan hoe het nu geweest zou zijn als hij zijn ouders nog had of aan de tijd toen zijn ouders nog leefde.

14. Wat is het perspectief?
Het verhaal wordt verteld vanuit de afwetende verteller, bijvoorbeeld staat er: ‘Zijn vader…’ Als het bijvoorbeeld vanuit de ikpersoon of te wel vanuit Carlos oogpunt vertelt zou worden zou er: ‘Mijn vader…’ moeten staan in plaats van ‘Zijn vader…’. En zo staan er nog wel honderd voorbeelden in het boek.

15. Beschrijf uitgebreid je leeservaring.

Onderwerp:

-Spreekt het onderwerp je aan? Is het een onderwerp waar je wel eens over hebt nagedacht? Heeft het boek je een nieuwe kant van het onderwerp laten zien?
*Het onderwerp spreekt mij heel erg aan, want ik hou wel van een spannend verhaal met veel actie, dus het is een perfect boek voor mij. Ik heb nog nooit over dit onderwerp nagedacht, het is wel een interessant onderwerp. Het boek heeft me geen nieuwe kant van het onderwerp laten zien, omdat ik er eigenlijk alles wel van af weet.

-Heb je door het lezen van dit boek iets geleerd? Wat?
*Ik heb door het lezen van het boek wel iets geleerd, namelijk dat het voor sommige mensen in de maatschappij heel moeilijk is om normaal te kunnen leven, doordat ze benadeeld worden in de maatschappij en dat is gewoon niet eerlijk iedereen heeft recht op een gelijke plaats in de maatschappij. In de meeste Europese landen is dat goed geregeld maar helaas in arme landen is dat meestal niet zo.

-Ben je het eens met de mening die uit dit boek over dit onderwerp blijkt?
*Ik ben het wel eens met de mening die uit dit boek over dit onderwerp blijkt, want hoe het in het boek beschreven staat zo is het in de werkelijkheid ook.

-Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel/ te weinig aandacht gekregen?
*Ik vind dat de Indianen die in het boek benadeeld worden maar heel even aandacht krijgen, dus ik vind dat ze dat wel wat meer aandacht had mogen zijn. Want het is toch een heel belangrijk onderwerp.

Gebeurtenissen:

-Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?
*Ik vind dat het verhaal genoeg gebeurtenissen bevat om te blijven boeien. Eigenlijk draait het maar om één echte gebeurtenis, maar die is zo boeien en word uitgebreid beschreven dat het verhaal gewoon blijft boeien.

-Vind je het boek (kies uit) spannend/ boeiend/ herkenbaar/ dramatisch/ humoristisch/ zwaarwichtig/ geloofwaardig/ verrassend/ onaanvaardbaar/ waarschijnlijk/ schokkend. Leg je keuze duidelijk uit met voorbeelden.
*Ik vind het boek spannend, schokkend en waarschijnlijk. Ik vind het spannend omdat er heel veel avontuur en spanning in zit en dat boeit me heel erg. Ook vind ik verhaal schokkend om te zien dat mensen een kerk aanvallen omdat ze hun eigen geld aan mensen schenken die het nodig hebben, en daarom vogelvrij verklaart worden, dat is toch heel erg schokkend. En tenslotte vind ik het verhaal waarschijnlijk, want helaas gebeuren zulke dingen nog steeds dus het verhaal is ook heel erg waarschijnlijk.

-Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je heeft gemaakt.
*In het verhaal zijn niet zoveel gebeurtenissen, maar de gebeurtenis die het meeste indruk op mij heeft gemaakt is toen het leger de kerk aanviel, ik vind dat omdat een aanval op de kerk heel verrassend is en je dat ook niet zou verwachten en bovendien was het ook nog eens heel erg spannend/

Personen (personages):

-Is de hoofdpersoon een held op wie zou je willen lijken? Waarom?
*Ik vind de hoofdpersoon geen held, hij komt in een situatie terecht waarin hij in levensgevaar komt en moet zichzelf daaruit redden, maar voor de rest doet hij niets voor iemand anders of zo.

-Van welke personages kom je het meeste te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen?
*Over Carlos kom je het meeste te weten, dat komt natuurlijk doordat hij de hoofdpersoon van het verhaal is. Maar ik vind dat je niet genoeg te weten komt om zijn gedrag te bepalen, maar nogmaals in het verhaal gaat het meer om de gebeurtenissen dan om de karakters.

-Wat vind jij van de manier waarop de hoofdpersoon zijn probleem probeert op te lossen? Zou jij het anders doen?
*Ik vind de manier waarop hij zijn probleem oplost wel een beetje goed, maar hij zou ook kunnen vechten tegen het leger, en dat zou ik ook doen.

-Iedereen heeft normen. Normen geven aan wat men wel of niet goed vindt. Wat zijn de verschillen tussen de normen van de verhaalpersoon en die van jou? Zijn er ook overeenkomsten?
*Nee, ik denk niet dat er echt verschillen zijn tussen de normen ik denk dat wij ongeveer hetzelfde zouden denken over dit onderwerp.

Bouw:

-Wat vind je van de bouw van het verhaal? Hangt alles goed met elkaar samen of juist niet? Is het ingewikkeld of niet? Is het boek daardoor interessanter voor jou om te lezen of juist niet?
*Ik vind de bouw van het verhaal goed opgebouwd alles hangt goed samen in een goede volgorde, het is ook niet ingewikkeld, het maakt voor mij niks uit of het dan interessanter is of niet.

-Zitten er veel terugblikken in het verhaal? Wat vind je daarvan?
*In het verhaal zitten een aantal terugblikken maar niet zo heel veel, ik vind het niet zo erg dat er een aantal terugblikken in zitten het verhaal is goed te volgen het is niet zo dat je daardoor in de war raakt.

-Wat vind je van het eind? Blijft er veel onduidelijk?
*Ik vind het een duidelijk einde van het verhaal, gelukkig is het geen open einde want daar hou ik niet van. Alles wordt op het einde heel duidelijk en alles is opgelost.

Taalgebruik:

-Vind je het verhaal lastig om te lezen?
*Ik vind het verhaal helemaal niet lastig om te lezen, alles is heel duidelijk. Dat komt misschien zo omdat er niet zo heel veel gebeurtenissen in voor komen.

-Hoe vind je de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten of gevoelens?
*De verhoudingen tussen de hierboven genoemde dingen vind ik goed, de beschrijvingen zijn heel duidelijk, kortom alles vind ik heel duidelijk aan het boek.

-Vind je de dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
*Ja, het zijn beleefde nette personen in het boek en zo is het taalgebruik ook, dus alles past precies bij elkaar.

16. Zoek minstens over één boek een recensie.
Ik heb geen recensies over dit boek gevonden. Ik heb op heel het internet en in de plaatselijke bibliotheek gezocht en ik kon echt geen recensies vinden, ik heb in de bibliotheek gevraagd en toen zeiden ze dat ze geen recensies hadden over dit boek.

17. Bij elk leesverslag moet je een van de volgende extra opdrachten kiezen:
Ik heb opdracht 7 gekozen omdat ik vind dat die goed bij dit boek past.

Het boek is heel realistisch beschreven in onze cultuur is het niet voor te stellen dat sommige mensen vogelvrij verklaart zijn, terwijl dat in sommige landen nog de normaalste zaak van de wereld is. In zo’n land kun je niks beginnen van buiten af, er zijn een paar mensen in zo’n land die alles uitmaken en alleen maar aan zichzelf denken. Ik vind dat de personen in het boek zich goed gedragen het is moeilijk om zo maar te luisteren, maar je wil soms natuurlijk ook in opstand komen tegen zo iemand, maar dat is heel moeilijk want zulk soort mensen hebben heel veel macht. Ik denk dat de bedoeling van het boek heel goed naar voren komt, de bedoeling is natuurlijk mensen te laten zien hoe erg het wel niet is om onderdrukt te worden of buitengesloten te worden in de maatschappij.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3924

reacties

Heej Stefan! Ikke heb niet echt veel te zeggen maare tnx dat je zo aardug geweest ben dit uitreksel op internet te zetten Ik heb et errug hard nodig! XxX Romy
door Romy (reageren) op 10 oktober 2002 om 20:14
ik vind het een heel goed verslag. alles staat er duidelijk in. de hoofdpersonen worden ook allemaal heel duidelijk omschreven. bedankt he!!
door gertjan (reageren) op 8 april 2003 om 18:31
hoiz Stefan, ff vraagje weet je maybe ook of Jose een buitenlander is want ik heb het boek nie gelezuh maar dat is het enige wat ik nog moet wetuh wil je please ff mailuh Greetz
door mezelf (reageren) op 9 december 2003 om 20:59
Cool werkstuk ofzo veel aan gehad..!!!!!!
door simone (reageren) op 20 december 2004 om 16:36
ongeloofelijk!!!!dit boekverslag is gewoonweg super!!!!heel erg bedankt...dankzij jou heb ik veel kunnen toevoegen aan mijn boekverslag!!!! ik geef je er een dikke 10+ voor!!!
door Rick Westerhof (reageren) op 17 januari 2005 om 19:12
heeeeey, was op zoek naar een uittreksel en zag jouwe hier staan goed man een 8.9 heb ik eigenlijk ook wel nodig kan ik mooi mijn cijfer ophalen!! bedankt h'e! hier heb ik egt wat aan. suc6 op school verder. doei, joanne
door Jo-Anne SIomns (reageren) op 16 februari 2005 om 19:50
gooed zo jongen! klasse
door Oom jan (reageren) op 22 februari 2005 om 14:56
dit iseen leuk boek ik heb het 23 keer gelezen en ik vind hem nog stteds spannend
door tinne (reageren) op 20 januari 2011 om 20:22
You are my saver!
door Lisa (reageren) op 16 maart 2011 om 19:58
hoi,een goede verslag alles stond er in wat ik nodig had XD
door jaap de likker (reageren) op 10 december 2012 om 8:58

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

mist 3e klas vwo7.4
Stefan 4e klas havo7.0
Dario Lo Conte 7.1
Hanneke 3e klas vwo7.0
stefan 7.1
Meer verslagen ›