Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nframa, zwarte ster door Lydia Rood

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Nframa, zwarte ster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 678 woorden
  • 6 februari 2002
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
47 keer beoordeeld

Boekcover Nframa, zwarte ster
Shadow
Nframa, zwarte ster door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Nframa, zwarte ster
Auteur: Lydia Rood
Datum: 1999
Uitgever: Ooievaar Verwachting en eerste reactie: Ik had niet echte een eerste reactie. Eigenlijk is het heel raar dat ik een boek over voetbal gekozen heb aangezien ik echt een ontzettende afkeer jegens die sport heb. Ik denk dat ik hoopte dat het boek meer over de gevoelens enz. zou gaan en over hoe hij het ervaart om in een vreemd land te komen. Ik heb namelijk ook een aantal Afrikaanse kennissen die iets soortgelijks is overkomen. En ik wou graag vergelijken of de jongen in het boek hetzelfde meemaakte als zij deden. Ook was ik benieuwd of zijn belevenis van de Nederlanders hetzelfde was. Mijn eerste reactie was dat mijn dat mijn ‘voorspelling’ wel klopte. Dus dat het meer over zijn belevenissen en gevoelens ging en dat voetbal slechts een rode draad in het verhaal is. En daar ben ik wel blij mee. Samenvatting: Ebenezer Yaw Adjei is een jonge Ghanees. Zijn ouders zijn overleden en daarom woont hij bij een vriendin van zijn moeder, die hij tante noemt. Zijn grootste passie is voetballen, hij is een werkelijk talent met de bal en vandaar dat hij de bijnaam: Nframa heeft gekregen, wat de wind betekent. Hij woont in Jamestown waar hij zijn eigen kost moet verdienen met ijs verkopen. Maar zodra hij even tijd heeft is hij aan het voetballen. Zijn grootste droom is om ooit ontdekt te worden en profvoetballer te worden. Op een dag wordt hij gevraagd voor de club GA maar na één wedstrijd gespeeld te hebben mag hij niet verder van zijn tante omdat hij moet werken. Maar een scout heeft hem toch opgemerkt en hij wordt gevraagd voor een selectie procedure waar ook veel internationale scouts komen kijken. En hoewel hij het niet verwachtte wordt hij uitgekozen door een Italiaanse scout die voor Ajax werkt. Hij mag mee naar Nederland om daar een maand op proef te spelen voor het jeugdelftal van Ajax. Hij komt in Nederland bij een pleeggezin terecht. Hij moet heel erg wennen aan Nederland, zijn inwoners en hun cultuur maar hij leeft voor het voetbal. Ondertussen droomt hij van Akosua, zijn ‘zus’ in Jamestown. Hij is altijd verliefd op haar geweest en wil met haar trouwen. Hij doet heel erg zijn best om beroemd voetballer te worden zo dat hij met haar mag trouwen.
Analyse ruimte en perspectief Ruimte: Het verhaal speelt zich in het eerste gedeelte af in een arm gedeelte van Jamestown en op voetbal veldjes. In het 2e gedeelte speelt het zich af in Amsterdam. Op het trainingsveld, de ArenA en bij zijn pleegouders thuis. Ondertussen zijn er zo nu en dan stukken die zich weer in Afrika afspelen wanneer hij daar op bezoek is. Perspectief: het is geschreven vanuit het perspectief van de schrijver. Hij beschrijft hoe Nframa zich voelt en hoe hij alles beleeft. Eindoordeel en evaluatie: Ik vond dit een ontzettend mooi boek. Het is makkelijk leesbaar en goed te begrijpen. Je beleeft de dingen die Nframa meemaakt als het ware ook. In principe is het voor mij lastig om te voelen hoe het is om zo’n passie voor voetbal te hebben dat je er zelfs je land voor wilt verlaten. Maar het is juist leuk om daar dan over te horen. Ook vond ik het leuk om te vergelijken. In de zin van; welke oordelen over Nederlanders die Nframa noemt komen overeen met de dingen die ik gehoord heb van buitenlanders die ik ken. Leuk is dan te zien dat zij ook bijna allemaal noemen dat Nederlanders zo gehaast zijn. Nooit de tijd voor een praatje ofzo nemen en dat je altijd dingen met ze moet afspreken. Verder was ik blij dat het boek niet al teveel voetbal technische aspecten bevatte aangezien ik dat helemaal niet interessant vind. Al met al vond ik dit een ontzettend leuk boek met een super einde. Het maken van het boekverslag vond ik zoals gewoonlijk nou niet echt super. Hoewel het boek wel simpel kon worden samengevat. Ook vond ik de verwerkingsopdracht leuk om te doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Nframa, zwarte ster door Lydia Rood"