Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Turks fruit

Jan Wolkers

1969

192

2 uit 5

7.3 / 10
6e klas vwo
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 1480 woorden
  • 140171 keer
    233 deze maand
  • 3 januari 2002
1. Primaire gegevens
Auteur: Jan Wolkers
Titel: Turks Fruit
Ondertitel: -
Verschenen in: 1969
Aantal blz: 214
Leestijd: 4 uur
Uitgelezen op: 14 oktober 2001

2. Verantwoording van de keuze
Ik had van verschillende mensen gehoord dat het een leuk boek was en dat je het zeker moest lezen. Dus ik werd benieuwd en leende het boek bij de mediatheek.

3. verwachtingen vooraf
Ik had gehoord dat het een verschrikkelijke oversekst boek was, waarin niks onbesproken werd gelaten en dit verwachtte ik dus ook.

4. eerste reactie achteraf
spannend: 2
meeslepend: 3
ontroerend: 3
grappig: 2
realistisch: 2
fantasierijk: 3
interessant: 3
origineel: 3
goed te begrijpen: 3
Dit werk heeft mij aan het denken gezet, ja
Ik heb iets aan dit werk gehad. ja
Dit werk spreekt me aan omdat hier echte liefde van iemand wordt beschreven op een aparte manier.

5. Korte samenvatting
Het boek gaat over de ik-figuur en de relatie met zijn vrouw Olga. Olga heeft hem verlaten nadat zij samengewoond hebben en getrouwd zijn geweest. Hij blikt terug op de hoogtepunten van hun relatie. Het verhaal is dus niet chronologisch verteld. Het begint met de ontmoeting en eindigt met het afscheid. Ook beschrijft hij wat er in Olga’s leven nog meer gebeurd. Ze trouwt tweemaal met een andere man, maar die huwelijken worden alle twee verbroken.

In de eerste hoofdstukken van het boek beschrijft de ik-figuur de ontmoeting met Olga. Als hij staat te liften langs de snelweg en Olga hem mee neemt. Zij bedrijven in haar auto voor het eerst de liefde met elkaar. De ik-figuur vertelt hoe het leven bij Olga thuis was. Haar vader die vaak in zijn neus zat te peuteren en van het opgedroogde snot draaide hij bolletjes om ze vervolgens onder zijn stoel te plakken. Haar vader vertelde ook altijd dezelfde mop, van die twee jongens die naar Parijs gingen, die gingen niet. Olga’s moeder die de ik-figuur nooit heeft gemogen, die altijd vreemdging met klanten en vrienden, maar thuis de goede huisvrouw uithing. Ook worden de hoogtepunten nauwkeurig beschreven wanneer zij op seksueel gebied bezig zijn. Of de geweldige vakantie op Ameland.
De vele keren dat Olga model staat, en hun bijna niets kostende trouwdag, wanneer Olga achter op de fiets moet om naar het stadhuis te komen.

Er wordt langzaam naar een hoogtepunt (climax) toegewerkt. Als Olga tijdens een zakendiner zit te flirten met een zakenrelatie. De ik-figuur weet niet wat hij moet doen. Opstaan en weglopen of blijven zitten? Dan wordt hij er zo misselijk van dat hij de tafel onderkotst. Olga neemt dit niet en trekt weer bij haar moeder in, die eindelijk haar zin heeft dat ze uit elkaar zijn. Niet kort daarna volgt een echtscheiding. Nadat Olga hem verlaten heeft loopt de spanning weer af. Het verhaal gaat verder met het leven van de ik-figuur en soms wat fragmenten uit Olga’s leven. De ik-figuur vergooit zich aan alle meisjes die hij tegen komt. Maar hij blijft ze altijd vergelijken met Olga. En niemand komt volgens hem ook maar iets in de buurt. Ze zien elkaar alleen bij toeval soms in de stad, maar alleen nutteloze gesprekken volgen. Elke keer als ze elkaar weer ontmoeten voelt de ik-figuur zich weer enkele dagen heel eenzaam. Olga was alles voor hem.

In het laatste gedeelte van het boek komt Olga terug uit de Arabische golf, waar zij met haar derde echtgenoot jaren heeft doorgebracht. Als Olga terug in Nederland is word het huwelijk verbroken. Olga heeft regelmatig last van hoofdpijn en is vaak moe. Dan belt op een dag haar moeder op naar de ik-figuur om de situatie uit te leggen. Olga had een hersentumor zo groot als een stuk toiletzeep. Ze moest een hersenoperatie ondergaan. De doktoren hadden alles weggehaald behalve de wortels, die zaten te diep. Olga was ongeneeslijk ziek. Door de vele bestralingen die Olga moest ondergaan verloor zij haar haar. De ik-figuur komt elke dag langs en ziet Olga aftakelen. Op het laatst ziet ze bijna niets meer, toch blijft hij haar bloemen geven en op een dag koopt hij voor haar een rode pruik. Het enige wat Olga durfde te eten met haar loszittende tanden was turks fruit (tevens ook titelverklaring). Olga sterft op een vroege voorjaarsavond. De dokter vraagt of Olga de pruik moet houden. De ik-figuur antwoordde met:,,Ja, zo had ze het zelf gewild.”

6. Tijd en ruimte
Het verhaal is niet chronologisch verteld, het begint ergens midden in het verhaal, maar eindigt wel met het einde. Er wordt niet heel veel gebruik van flashbacks, soms wel van Olga’s jeugd.
De tijd die in beslag wordt genomen is ongeveer acht tot tien jaar.
Het verhaal speelt zich af in Nederland, voornamelijk in Amsterdam, waar de beeldhouwer zijn atelier heeft.

7. De wijze van vertellen
Het verhaal wordt in de ik-persoon verteld.

8. Spanning
Het boek was redelijk spannend. De spanning kwam doordat je het vermoeden kreeg dat Olga bij hem terug zou komen, maar dit toch niet zeker wist. Uiteindelijk kwam ze niet bij hem terug.

9. Thema en motieven
Het thema is echte liefde die een man voor een vrouw voelt. Deze liefde wordt op een hele aparte manier beschreven,maar het is duidelijk dat de schrijver alles aan haar geweldig vind en het verschrikkelijk vond dat ze wegging.
De motieven zijn verdriet, ongeneeslijke ziekte, eenzaamheid, seks, dood en overspel.

10. De personages
De ik-persoon: Hij is een kunstenaar en beeldhouwer. Hij heeft een relatie met Olga met wie hij ook getrouwd is. Deze relatie is ook zeer diepgaand. Als Olga hem
verlaat weet hij niet meer wat hij moet doen, hij is radeloos. Hij geeft zijn schoonmoeder de
schuld, met wie hij een haat-relatie heeft. De ik-figuur is een vrij eenzaam persoon.
Olga: Olga is een vrouw met rode haren en volgens de ik-figuur heeft ze een droomlichaam. Zij heeft een relatie met de ik-persoon gehad en daarna nog twee relaties. Ze wilde geen kinderen, omdat haar moeder haar ‘de schuld’ had gegeven van haar borstkanker. Olga is op een zeer jonge leeftijd gestorven aan een hersentumor.
De moeder van Olga: Zij is een beetje ongevoelig. Als haar man overlijdt toont zij geen enkele emotie. Ze doet al zijn bezittingen weg en leeft vrolijk verder. Zij heeft borstkanker
gehad en daarom heeft ze maar één borst. Tegen Olga zij ze vroeger dat Olga zo hard had gezogen bij de borstvoeding, dat de borst nu helemaal leeg was. Olga heeft dat verhaal lang
gelooft.
De vader van Olga: Een man die zich eenzaam voelt. Hij maakte altijd dezelfde grap. Hij kan niet veel meer. Olga’s vader moet eigenlijk op dieet maar Olga’s moeder zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, zij geeft hem juist vet voedsel, wat later zijn dood wordt. De ik-persoon vond deze man aardig.

11. Titel en motto
De titel van het boek is Turks Fruit. Dit slaat op het snoep dat Olga de ik-persoon liet halen, toen zij kanker had. Dit was het enige wat ze nog durfde te snoepen met haar loszittende tanden.
Het motto van het boek is : Rastapopoulos: Ik, naar? Ik ben de grootste naarling van de hele wereld! Het is erg, maar toch is het echt waar!
Carreidas: O ,nee, ik ben de grootste naarling van de wereld...En ik ben trouwens veel rijker!
Rastapopoulos: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen....Nou, wat zegt u daarvan?
Carreidas: dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet!
Rastapopoulos: Nu heb ik er genoeg van! Vooruit, geef toe, dat ik slechter ben dan u!
Carreidas: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!
De avonturen van Kuifje
VLUCHT 714

Verklaring van het motto:
Het motto is een zinloze discussie tussen twee eenzame figuren die allebei voor hun gelijk gaan. Olga en de hoofdpersoon waren ook eenzame figuren die voor hun gelijk gingen.
Het motto is een overeenkomst met het tweede deel van het boek Want dan voeren Olga en de hoofdpersoon ook veel van zulke zinloze gesprekken.

12. relatie tekst en auteur
Er is een duidelijk relatie tussen de tekst en de auteur, want Jan Wolkers is zelf ook beeldhouwer (net zoals de ik-persoon) en hierdoor beschrijft hij heel veel details, bijvoorbeeld van Olga’s lichaam als de ik-persoon haar aan het beeldhouwen is. Je kunt aan het lezen merken dat Jan Wolkers zelf ook beeldhouwer is.

13. Persoonlijke beoordeling
Het boek voldeed een beetje aan mijn verwachtingen. Er waren inderdaad heel veel seksscènes, maar daar lees je wel overheen. Wat ik totaal niet verwachtte was dat ik het boek eigenlijk nog heel interessant zou gaan vinden. Ik vond het namelijk erg interessant om te lezen hoe eerst de ik-persoon kapot ging toen Olga hen verliet en vervolgens dat Olga kapot ging aan haar ziekte. Dit werd erg mooi beschreven in het boek en vind ik een groot compliment voor de schrijver. Het is niet alleen maar een flutboek met veel seksscènes, maar het is méér. Het gaat over een relatie en hoe een ziekte die kan verpesten, het gaat over echte liefde en het verdriet als dit niet wederzijds blijkt te zijn. Kortom een boeiend boek!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8032

reacties

Ik geloof echt niet dat jij in 6 vwo zit! Als je zoveel spelfouten maakt als in het boekverslag van Turks Fruit haal je 3 mavo nog niet eens. Groetjes Pim p.s. doe er wat aan!!!!!
door Pim (reageren) op 28 januari 2003 om 19:42
bedankt, k heb een tien, ik ben nu 18
door bob (reageren) op 18 oktober 2003 om 14:49
prachtieg precies wat ik nodig had
door khadra hassan (reageren) op 28 november 2003 om 13:10
als dit geen 10 waard is dan weet k het ook niet meer geert houdt van boeken
door geert (reageren) op 7 maart 2005 om 12:50
Als ik jou was zou ik het boek nog een keer overnieuw lezen, want die samenvatting van jou mist de ten eerste de essentie van het boek. En ten tweede zitten er gewoon fouten in. Schaam je.
door Simon (reageren) op 6 maart 2011 om 11:24
'de seksscènes daar lees je wel over heen' Wat heb jij tegen seks???:O
door William (reageren) op 11 april 2011 om 16:31
Heuj mooi boek alleen jammer dat je anoniem blijft ik had je graag beter leren kennen
door Weetnie Ff vergete (reageren) op 28 november 2016 om 10:01

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Linda 4e klas vwo8.3
chris 4e klas havo7.9
mij 4e klas havo7.6
Ernst Beekhuizen 7.5
Tessa 7.4
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Nazanin over Turks fruit