Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 895 woorden
  • 7 januari 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
24 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Marga Minco.Titel:Het bittere kruid.Ondertitel:een kleine kroniek.Jaar van uitgave:36e druk: 1992, Amsterdam,1e druk: 1957, Antwerpen.Aantal bladzijden:90 bladzijden.Motto: Er rijdt door mijn hoofd een trein vol joden, ik leg het verleden als een wissel om... Bert VoetenWaarom heb ik het boek gekozen:Ik heb dit boek gekozen omdat ik iets meer over de joden wou leren. Ik wist niet veel van joden af en daarom heb ik dit boek gekozen. Wat de joden deden in het dagelijks leven en wat ze hebben meegemaakt in het oorlog.Wat zijn mijn verwachtingen:Ik verwacht van het boek dat ik meer over een joodse gezin in het oorlog te weten kom. En over joden in het algemeen. Verwerkingsopdracht 35: Verzin drie mogelijke alternatieve titels voor het boek en geef bij elke titel een verklaring waarom je deze geschikt vindt? 1. “Een joods gezin”, omdat het boek over een joodse gezin gaat in de oorlog. Wat ze allemaal tijdens de oorlog deden en hoe ze zich verschuilden van de soldaten. Hoe ze tijdens de oorlog leefden. 2. “Joods gezin in de Tweede wereld oorlog”, omdat het boek zich speelt tijdens de tweede wereld oorlog. Gebeurtenissen van een joodse gezin tijdens de hele tweede wereld oorlog. Het boek begint in het begin van de tweede wereld oorlog en eindigt toen de tweede wereld oorlog eindigde. 3. “Marga”, omdat het hele laatste deel van het boek over Marga gaat. Hoe ze verschuilde voor de soldaten, waar ze ging onderduiken. Hoe ze leefde toen iedereen van haar familie werd opgepakt. Ze had alleen nog haar oom maar die ging over een tijdje dood.
Verwerkingsopdracht 30: Beschrijf een fictief interview dat je houdt met een hoofdpersoon naar aanleiding van een cruciale gebeurtenis uit de boek? Interview met Marga. 1. Hoe voelde je je toen je ouders werd gepakt door de soldaten? Het was zwaar maar ik moest gewoon doorgaan met mijn leven. Omdat mijn ouders er niet waren moest ik voor mezelf zorgen. Zelf mijn eten maken enzovoort. De eerste weken voelde ik me heel erg ziek want ik kan bijna niet zonder mijn ouders en mijn broer. 2. Wat wou je verder gaan doen toen je ouders werd opgepakt? Ik dacht eerst aan dat ik mezelf vrijwillig zou aangeven, maar dat vond ik daarna niet zo’n goed idee, want ik dacht dat mijn ouders dan op mij kwaad zouden worden, omdat het heel zwaar is in het werkkamp. Ik moest gewoon zorgen dat ik niet opgepakt word. 3. Waar wou je gaan onderduiken als je geen plaats in Utrecht vond? Gewoon teruggaan naar Amsterdam en daar een onderduikadres gaan zoeken. En dankzij mijn vriend heb ik dat ook gevonden. 4. Hoe wou je gaan leven als je geld op was? Ik dacht eerst aan een baan gaan zoeken, maar dat was te riskant in de oorlog. Dus moest ik een onderduikadres gaan zoeken waar ik kon blijven tot de oorlog over was. 5. Hoe wist je dat je een oom had die in Zeist woonde? Dat zei mijn moeder tegen mij voor de oorlog. Ze zei als wij in problemen komen kan je altijd naar je oom die in Zeist woont. 6. Hoe vond je dat je oom altijd bij de tramhalte stond? Dat vond ik heel goed, want ik kon gelijk zien of er iets met mijn oom was gebeurd of niet. 7. Vond je je oom een aardige man? Ik vond mijn oom wel aardig. Hij was er altijd voor me als ik hem nodig heb. Hij wachtte altijd als er iemand aankwam. Als er ooit wat gebeurt kan ik altijd naar mijn oom toe
8. Wat dacht je te doen toen je naar je oom ging? Ik had geen idee wat ik bij mijn oom ging doen. Ik denk gewoon dat ik daar blijf tot mijn ouders weer vrij waren. Leven met mijn oom samen. 9. Wat dacht je toen je je oom niet zag toen je aankwam bij de tramhalte? Ik dacht eerst dat mijn oom was vergeten dat ik aankwam en daarom niet zat bij de tramhalte. 10. hoe voelde je je toen je gehoord had dat je oom was gestorven? Ik vond het heel erg toen ik gehoord had dat mijn oom was gestorven, want te eerste heb ik mijn eigen oom niet meer en ten tweede wist ik niet meer wat ik moest doen. Ik moest bij mijn tante blijven of ik moest terug naar huis gaan. Eigen mening: Ik heb dit boek in 3 dagen uitgelezen. Het was wel goed uitgekomen want ’s avonds heb ik toch niks te doen. En daarom heb ik dit boek ook alleen ’s avonds gelezen. Het boek was heel erg moeilijk voor mij, want dit is mijn tweede boek die ik lees en er waren ook heel moeilijke woorden in. Dat begreep ik niet, maar later toen ik verder las begreep ik wel wat ze ermee bedoelen. De boek ging het meeste over Marga en dat vond ik een beetje saai, want ze vertellen meestal over de gebeurtenissen over haar. Ze moesten ook de gebeurtenissen van andere personen beschrijven. Dat is wel gebeurd maar niet zo veel. En voor de rest ging de hele boek over een joods gezin die probeerden te overleven in de Tweede wereld oorlog voor de Duitse soldaten. Uiteindelijk vond ik dit boek een normale boek, er was weinig spanning erin. Maar ik zeg ook niet dat dit een niet leuke boek is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"