Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

Spijt!

Carry Slee

1996

144

7.3 / 10
  • simone thomas
  • Nederlands
  • 1712 woorden
  • 114809 keer
    117 deze maand
  • 14 december 2001
A: zakelijke gegevens:
1)Titel van het boek: Spijt!
2)De schrijver/schrijfster van het boek spijt! is: Carry slee
3)Uitgegeven in: 1996 door uitgeverij van Holkema en Warendorf
4)Bekroond in 1997 door de Nederlandse kinder jury en in 1998 door de jonge jury.

B: inhoud van het boek:

1)Jochem is een jongen, hij zit in de tweede klas voelt zich niet gelukkig.
Hij wordt elke dag gepest op school, zelfs door de klassenleraar die gymnastiek geeft. Dat komt doordat de klassenleraar een hekel aan dikke kinderen heeft en Jochem is een dikke jongen. Jochem zelf lijkt zich er niets van aan te trekken, hij zegt niets en als de klas een grapje om Jochem maakt lacht hij zelf mee. David een jongen uit Jochemís klas bemoeit zich er niet mee hij denkt te veel aan Vera een meisje uit zín klas. David zei tegen jochem als je me nodig hebt dan roep je me maar.
Op een avond werd er een klassenfeest gehouden waar Jochem heel erg werd gepest.
Jochem riep David om hulp, maar david dacht die avond alleen maar aan Vera, dus hij hoorde Jochem niet.
De volgende dag kwam de rector in de klas en vertelde tegen de kinderen dat Jochem na het klassenfeest niet thuis was gekomen. David bedacht toen hoe hij hoorde dat Jochem die avond om hulp vroeg en voelt zich schuldig.

Samen met een vriendin gaat hij Jochhem zoeken om te zeggen dat het hem speet. Hij belde Jochemís vriendin op en samen gingen ze Jochem zoeken. Nienke, zijn vriendin wist waar Jochem altijd zat als hij verdrietig was. Hij ging dan naar een camping waar niemand stond, alleen oude caravans.
Jochem was daar ook niet maar nienke wist nog een plek waar hij ook wel eens zat, dat was bij het meer.
Nienke en David gingen naar het meer, daar zagen ze de tas van Jochem in het water liggen.
David en Nienke belden gelijk de politie. 2 duikmannen gingen op zoek naar het lichaam van jochem en ze vonden het lijk van Jochem.
De kinderen keken de andere kant op, ze schaamde zich zo erg dat ze begonnen te huilen. 3 kinderen en een klassen leraar werden geschorst.
Op school moest iedereen uit de klas een verslag maken over de gebeurtenissen. David had het mooiste verslag gemaakt. Hij had ook een goed idee voor de redaktie van de schoolkrant. Hij richtte een pestlijn op.
Dat heeft goed geholpen, omdat toen iemand anders, een meisje dat karin heette, werd gepest alle kinderen het voor haar opnamen.

2) Hoofdpersonen:
De hoofdpersonen van het boek zijn de personen die vaak voorkomen en die belangrijk zijn voor het boek. Dat zijn Jochem, David, Niels en Vera.

David is de hoofdpersoon van het boek. David zit in de tweede klas van de middelbare school.
David is een jongen die best wel populair is in de klas, hij wordt niet gepest, maar als David Jochem wil helpen, vinden Niels, Maaike, Remco en Sanne David maar een mietje. David is een beetje verlegen. Hij wil Jochem graag helpen, maar hij is ook bang dat zijn vrienden hem dan niet meer aardig vinden. David is verliefd op Vera een meisje uit zijn klas, maar omdat David zo verlegen is durft hij geen verkering te vragen met Vera.

Jochem is ook een hoofdpersoon in het boek Spijt!
Jochem is een dikke jongen hij is het mikpunt van getreiter zelfs de klassenleraar pest Jochem. Jochem houd alles voor zich zelf, wat hij voelt uit hij niet. Jochem propt alles op tot het niet meer kan. Hij vindt het heel naar. Uiteindelijk pleegt Jochem zelfmoord,

Vera is eigenlijk ook wel verliefd op David, maar zij durft het ook niet te laten blijken. Daarom gaat ze met Youssef. Op het einde ziet Vera dat het toch niets wordt met hem en gaat ze met David.
Niels is een wat oudere jongen, hij is heel open, hij zegt gelijk wat hij denkt. Je weet precies waar je aan toe bent.

3)De bijpersonen van het boek zijn: Sanne, Remco, en Justin. Zij zijn de treiterkoppen van de klas hun hebben Jochem zoveel getreiterd dat Jochem zelfmoord heeft gepleegd. David is verliefd op Vera hij kan haar niet uit zín hoofd zetten en daarom kon hij Jochem ook niet helpen op het klassenfeest.Maaike en Niels zijn ook bijpersonen maar over hun worden niet zoveel verteld Niels is de beste vriend van David en Maaike heeft in de eerste klas met David verkering gehad en wil nu weer met hem maar hij niet met haar want hij wil met Vera.


4) Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?: het verhaal speelt zich af in een stad met veel jongeren, verder in het verhaal staat er niet in welke stad of provincie ze wonen. Nienke woont zelf in Zandvoort maar waar David woont staat niet in niet boek. Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het is een modern verhaal. Er wordt door sommige kinderen gerookt en dat deed men vroeger niet. Ook rijdt er een trein.


5) Is het boek Spijt! fictie, non-fictie een sprookje enz: Het boek Spijt! zit tussen fictie en non-fictie in want wat Carry Slee schrijft is niet echt gebeurt maar ken wel echt gebeuren en daarom vind ik dat het tussen fictie en non-fictie is.


6) Wat is de bedoeling van Carry Slee op het boek Spijt!: overal op de wereld worden kinderen gepest ik, (Simone) pest ook wel eens maar ik hou op met pesten als ze zich rustig of verdrietig gaan gedragen maar in het boek van Carry Slee zijn kinderen zoals: Sanne, Remco en Justin die houden niet op met pesten ze houden pas op als Jochem er niet meer is en dat is ook zo, want als ze horen dat Jochem zelfmoord heeft gepleegd gaan ze zelfs een pestlijn maken om voor andere kinderen advies te geven. Carry Slee wil de kinderen laten leren dat pesten niet leuk is. Op de achter kant staat een verhaaltje van een meisje die een briefje naar Carry Slee stuurde. Op dat briefje staat dat er vorig jaar een jongen uit onze klas heel erg werd gepest. Onze mentrix heeft toen een stuk uit het boek Spijt van Carry Slee voorgelezen. Iedereen vond het erg aangrijpend.
P.S. Het voorlezen heeft erg goed geholpen, want de jongen is daarna nooit meer gepest.

C: Mening over het boek.

1)geef je eigen mening wat je er van vond was het moeilijk of makkelijk te lezen: Ik vind het boek Spijt een heel mooi boek want het lijkt net of het echt is ik denk dat het komt omdat als ik een boek lees dan voel ik ook wat de personen denken en voelen ik denk dan hoe ze er uit zien en ze zich gedragen. Het onderwerp vind ik heel goed, want pesten komt op school heel veel voor en je kunt er heel verdrietig van worden, zo verdrietig dat je niet meer wil leven Kijk maar naar Jochem, die wilde niet meer leven, die wilde dood.

D. Over de schrijfster.
De schrijfster van het boek is Carry Slee. Carry Slee is geboren in Amsterdam op 1 juli 1949.
Al op jonge leeftijd was ze veel met boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om haar heen en vertelde ze een verhaal. Op de lagere school had Carry een schrift waarin te verhaaltjes en gedichtjes schreef.
Na de middelbare school ging ze naar de academie voor woord en gebaar in Utrecht.
In 1975 slaag ze voor de academie. Daarna werd ze lerares drama op de middelbare school. Ze bedacht samen met haar leerlingen verhalen, die ze dan uitwerkte tot toneelstukken.
Carry Slee heeft 2 dochters Nadja en Masja. Zij vormen de grootste inspiratie voor haar verhalen. Toen haar dochters nog jong waren bedacht zij verhalen voor hen, waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde.
Haar dochters vonden het verhaal zo mooi, dat Carry besloot ze in te sturen naar het kinderblad BOBO. In de BOBO werden ze ook gepubliceerd.
Hierna schreef zij een boek over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje. Dit boek kwam uit in 1989. Dit was het begin van de schrijfster Carry Slee als kinderboekenschrijfster.

Carry Slee schrijft meestal voor kinderen van alle leeftijden van 6+ tot 11+.
De boeken die zij schrijft voor 11+ gaan meestal over bepaalde problemen waarmee kinderen te maken krijgen.
Soms gaan haar boeken over dingen die echt gebeurd zijn en die zij of haar dochters zelf hebben meegemaakt. Soms zijn haar verhalen ook helemaal verzonnen. Zij schrijft in een makkelijke taal. Een taal die kinderen aanspreekt, heel duidelijk, zonder al te veel moeilijke woorden. De gebeurtenissen die zij beschrijft zijn heel herkenbaar voor kinderen, Alle kinderen krijgen er wel eens mee te maken,
De personen die in de boeken voorkomen zijn heel goed beschreven, zodat je als kind je hiermee kan vergelijken.
De boeken zijn spannend, soms zo spannend dat je ze in een keer wilt uitlezen en soms ook wel twee of drie keer wil lezen.
In haar boeken komen veel verschillende onderwerpen voor, ook moeilijke onderwerpen zoals homoseksualiteit, PESTEN, scheiden, drugs, verkrachting.
Het idee voor een verhaal haalt zij uit gesprekken met kinderen. Ze leest altijd de achterkant van de VPRO-gids, dat zijn brieven van kinderen, waarin ze schrijven wat hen bezighoudt.
Door haar boeken met deze onderwerpen gaan kinderen erover nadenken en leren ze problemen op een andere manier op te lossen.
Behalve onder haar eigen naam schrijft Carry Slee ook gedichten. Zij schrijft deze onder de naam Sofie Mileau.

Een keuze uit van wat Carry Slee vanaf 1989 heeft geschreven:

- Rik en Roosje ( 1989)
- Verdriet met mayonaise, bekroon in 1992 door de Ned. Kinderjury
- Confetti conflict, bekroond in 1995
- Ridder Schijtebroek, bekroond in 1995
- Meester paardepoep, bekroond in 1999
- Hokus Pokus plas, bekroond in 2001

Probleemboeken:
*Spijt: een boek over het onderwerp pesten en wat er kan gebeuren als je heel erg gepest wordt, bekroond in 1997 door de Nederlandse Kinderjury en in 1998 door de jonge jury;
*Kappen: een boek over zinloos geweld op straat, bekroon door de Jonge Jury in 2001;
*Afblijven een boek over het gebruiken van drugs door jonge mensen, bekroond door de Ned. Kinderjury in 1999 en door de Jonge Jury in 2000;
*Pijnstillers: een boek over ziekte, bekroond door de Ned. Kinderjury in 1998 en door de Jonge Jury in 1999;
*Razend: een boek over mishandeling, bekroon door de Kinderjury in 2001;
*Paniek: een boek over homoseksualiteit en verkrachting, een van de nieuwste boeken van Carry Slee.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9396

reacties

hee simoon!!!! bedankt ik heb een acht en een half! xxx wendy
door Anoniem (reageren) op 3 september 2002 om 14:56
Bedankt voor je verslag is erg goed hoor!!!! Ik zou er zo wie zo een 8.5 ofzo voor geven. Hij is erg uitgebreid. De hobby's van David heb je er niet in staan.
door HB (reageren) op 13 november 2002 om 19:26
he goed werkstuk groeten uit zwolle
door sander (reageren) op 18 november 2002 om 9:52
hey simone ik heb hem gelezen en ik vind hem goed dus meer over te zeggen heb ik niet dus groetjes lizzy
door lizzy honders (reageren) op 2 december 2002 om 19:59
bedankt voor het verslag ik had een 9 toen ik het inleverde
door lonneke (reageren) op 6 januari 2003 om 19:54
bedankt voor je verslag meschien haal ik door jouw wel een hoog cijfer groetjes, leonie
door leonie (reageren) op 10 februari 2003 om 16:44
he lauwe boeverslag man maar ja en hoe oud ben jij eigenlijk en waar wooon je enz enz en nou ik ga maar weer is doeggggggggggg
door hoi een meisje uit de eerste (reageren) op 13 februari 2003 om 13:45
@hoi een meisje uit de eerste: jij vraag om persoonlijke dingen. denk je echt dat ze dan antwoord ? dacht het niet.
door Damian is BOWZ (reageren) op 26 november 2013 om 17:32
dank je wel ik had een tien gekregen ik doe nou motor voertuigen in de 4ierde bij nederlands kreeg ik een tien voor spijt ik het een mooie boek
door osama bin laden (reageren) op 19 februari 2003 om 12:39
Haaay! Leuk boekverslag! Vet man! Zielig voor je, dat je vriend daardoor is overleden! :'( (huil, huil) Kusz, Yara!
door Yara (reageren) op 2 maart 2003 om 14:50
hey simone, hartstikke bedankt ik ben er erg mee geholpen. Alleen ik zou graag willen weten wat voor cijfer je ervoor heb gehad... -xxx-jes Lisanne
door lisanne (reageren) op 4 maart 2003 om 12:19
hoe veel bladzxijde heeft het boek spijt en hoooftstukken en plaatjes en tekken ingen
door hawta (reageren) op 11 maart 2003 om 18:32
ik vind het een goed uitreksel en ik wouw nog een ding vragen waar woon jij mail zo snel mogelijk terug
door rik_omhoog (reageren) op 7 april 2003 om 14:54
hey! ik had er egt een hoop aan ik hoefde er zelf niks aan te doen dank je wel!!!
door eric (reageren) op 2 september 2003 om 20:46
hey simone nou,ikkuh wou ff zegguh dat ik erg veel aan je verslag heb gehad over apijt duzz hierbij erg bedankt ghahaha grotjuZzZzZZ Annuhhh
door anne (reageren) op 12 november 2003 om 19:02
he bedankt voor je boekverslag van spijt want nu heb ik een mooie tien bedankt martini
door martijn (reageren) op 24 november 2003 om 11:31
ik vind jeh boekverslag heel goed maar ik heb een vraagjeh wat hebben de personen met elkaar te maken bijv. vera heeft te maken met david ze zitten bijelkaar in de klas maar wat dan met de anderen
door debra (reageren) op 5 januari 2004 om 11:06
alles goed men
door dilemma (reageren) op 15 april 2004 om 20:23
ik vindt het wel dat goed is maar waar kan ik nou het plaatjes halen van het Boek!!
door Dilayy (reageren) op 7 juni 2004 om 22:13
goed boek verslag dankzij jouw hebk een 10
door mick (reageren) op 30 september 2004 om 20:08
Hartelijk bedankt voor deze informatie
door j compagner (reageren) op 6 juni 2005 om 19:54
Hallo ik vond het best goed ALEEN IK HAAL NOOIT WAT VAN INTERNET
door a (reageren) op 12 juni 2006 om 10:42
@a: dat zou ik ook doen, maar soms doe ik het toch
door Damian is BOWZ (reageren) op 26 november 2013 om 17:33
er staat ken in plaats van kan
door Serpil Durmus (reageren) op 11 februari 2007 om 23:46
hoveel bladzijde heeft het boek spijt
door ali (reageren) op 28 februari 2007 om 6:13
er staat Jochem's klas bemoeid zich er niet mee hij denkt te veel aan vera een meisje uit zijn klas maar dat moet zijn David bemoeid zizch er niet mee....
door effie (reageren) op 26 maart 2008 om 20:04
hoeveel blz geeft het boek ik heb het nu nodig geef snel mogelijk een anderwoord
door ikram (reageren) op 1 november 2010 om 9:35
@Ali het boek spijt heeft 144 bladzijden
door Trompet (reageren) op 28 november 2010 om 10:21
Thx voor de info!
door Ammie12 (reageren) op 11 januari 2011 om 16:55
nice man
door jotum (reageren) op 2 maart 2011 om 17:09
ojooooooo tenx ikeb morgen een spreekbeurt en ikeb deze titel gegeven+ikeb et boek nie gelezen dit heeft me zwaar geholpen:-)
door loeloe (reageren) op 31 maart 2011 om 20:57
Niet gedacht dat je iemand nog kon pesten nadat je dat boek gelezen hebt PFF
door Simone=bitch (reageren) op 13 juni 2011 om 16:42
echt heel zielig dit boek
door ahum (reageren) op 13 november 2011 om 20:02
thanx!!heel handig!
door Sahdia (reageren) op 5 maart 2012 om 17:53
bedankt ik moet boekverslagen maken
door ajay (reageren) op 26 maart 2012 om 19:03
Niet slim om het hele boekverslag over te schrijven!!! Dat is nou echt dom
door Sharon (reageren) op 3 januari 2013 om 10:13
Niet vertellen dat die dood ging, hou het spannend
door Laila (reageren) op 30 oktober 2013 om 12:41
Ik moet voor een opdracht 4 verhaallijnen weten! Kun(nen) u/jullie mij daarbij helpen?
door noa (reageren) op 9 december 2013 om 20:50
dit klopt volgens mij niet hoor, in iedergevql komt het niet overeen met de film.
door melanie (reageren) op 15 juni 2015 om 17:31
ik heb het boek gelezen hij is super mooi en heel erg ik heb er een boekbespreking van gemaakt en ze vonden het allemaal een heel mooi verhaal
door Kato De Pauw (reageren) op 5 november 2017 om 11:01
leuk
door floris kraak (reageren) op 23 april 2018 om 11:42

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Jessica zeker weten goedZeker Weten Goed
jazz 4e klas vmbo7.7
Tamara 2e klas vwo7.6
anoniem3e klas vmbo7.5
Anoniem2e klas vmbo/havo7.5
maadie 7.4
Meer verslagen ›

Lerarenopleiding?

Een lerarenopleiding is voor mij ..