Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 393 woorden
  • 26 november 2001
  • 306 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
306 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1a Titel: Oorlogswinter
b Schrijver: Jan Terlouw
c Uitgever: Lemniscaat B.V. d Eerste uitgave: 1972 e Waarom ik dit boek heb gekozen is: Ik wou eens wat anders lezen en deze boek werd mij aangeraden om te lezen en nu heb ik er een boek verslag van gemaakt. En ik heb er van genoten om het te lezen want je beleefd het verhaal helemaal mee f Mijn menig over dit boek is: Het is een heel spannend maar ook droevige boek en je beleefd het verhaal helemaal mee. Het boek is niet te kort en het heeft een goede slot en het boek is ook niet lang om het maar zo te zeggen. En ik zou dit boek dolgraag aan iedereen aan raden want het is gewoon een te gek boek… G Korte samenvatting van dit boek: Michiel( een jongen van 15 jaar ) leeft in de tweede wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor gaan overvallen. Als dit mislukt moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar deze is al opgepakt door de Duitse bezetters. Hij besluit zelf de brief te openen, en raakt door de inhoud van de brief, verwikkeld in het verzetsleven. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die gewond is. De piloot is in het bos ondergedoken. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen omdat zij zuster is, en daardoor de piloot kan verzorgen, ook informeert hij zijn ‘oom Ben’. Er worden dan tien mannen uit het dorp gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos is doodgeschoten. Als straf voor degene die zich niet komt melden dat hij de Duitser heeft vermoord, worden vijf van de tien mannen geëxecuteerd, waaronder de vader van Michiel. Later in het verhaal komt Michiel erachter dat ‘oom Ben’ geen oom is, maar een verrader in Duitse dienst. Terwijl Michiel al die tijd dacht Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelfs joden die bij hem ondergedoken waren. Samen met enkele anderen wordt het plan gemaakt om Ben van Hierden uit de weg te ruimen. Deze nare klus klaart Michiel samen met meneer Postma. Mijn cijfer over dit boekverslag is een 7.5 ik hoop dat het goed bruikbaar is…

REACTIES

M.

M.

goed so keesie

18 jaar geleden

J.

J.

Kees=100% Echte Kaas.

13 jaar geleden

P.

P.

hallo,
goed gedaan keesie.
leuk boek. ookal heb ik hem niet gelezen maar ik heb de film wel gezien.

13 jaar geleden

J.

J.

ik gebruik het in men boekverslag dankje hij is goed ik heb een 10 ervoor ik zit in de eerste

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"