Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

6.7 / 10
3e klas vmbo
 • marvin
 • Nederlands
 • 659 woorden
 • 29318 keer
  29 deze maand
 • 24 oktober 2001
Informatie over de schrijver:

Jan Terlouw is op 15 november 1931 geboren in Kamperveen. Hij studeert wiskunde en natuurkunde in Utrecht en promoveert in 1963. In 1971 wordt hij lid van de Tweede Kamer voor D´66. Hij is in het tweede en derde kabinet Van Agt minister van Economische Zaken en vice-premier. Van 1991 tot 1996 is hij Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland. Hij debuteert als kinderboekenschrijver in 1970 met Pjotr en De avonturen van oom Willibrord. Hij ontvangt de Gouden Griffel voor Koning van Katoren (1971) en Oorlogswinter (1972).


Hoofdpersonen:

Michiel, die vijftien is, is een behulpzame, stille jongen. Als zijn vader sterft, wordt hij veel volwassener. Hij is constant op zijn hoede omdat hij bang voor verraad is. Hij is een rond karakter.

Dirk pleegt een overval op een distributiekantoor maar wordt opgepakt omdat hij verraden is. Hij is een vlak karakter.

Jack is een Engelse piloot die met een vliegtuig neerstort en door Dirk en Michiel gered wordt. Jack en Dirk hebben een Duitse soldaat vermoord. Hij is een vlak karakter.

'Oom' Ben doet zich voor als een rustige man en komt vaak langs als vriend van de familie. Michiel vertrouwde 'oom' Ben totdat hij achter zijn verraad komt, 'oom' Ben werkt namelijk voor de Duitsers. Hij is een vlak karakter.

Michiels moeder ziet het na haar mans dood niet meer zitten en steunt ontzettend op Michiel. Ze begint zich tegen de Duitsers te verzetten en steunt Michiel, die ook verzet pleegt. Ze is een vlak karakter.

Michiels vader is burgemeester van Vlank. Hij speelt geen grote rol in het verhaal. Hij is een vlak karakter.

Erica is Michiels zus. Zij is een mooie jonge vrouw, die Michiel meehelpt met de verzorging van Jack, met wie ze een relatie krijgt. Ze is een vlak karakter.

Schafter wordt gezien als NSB-er, maar is dit niet. Hij is een goede man die zelfs Joden in zijn huis verbergt. Hij is een vlak karakter.

Samenvatting:

Michiel helpt zijn ouders bij de hulp die zij aan anderen verlenen. Regelmatig komt ´oom´ Ben langs, die geen echte oom van Michiel is. Michiels vader is de burgemeester van Vlank. Op een dag bespreken Michiel en zijn buurjongen Dirk, die bij het verzet zit, het plan van Dirk om met drie anderen een distributiekantoor te overvallen. Dirk geeft Michiel een brief die hij, als er iets misgaat, aan Bertus van Gelder moet geven. Ze weten niet dat ze afgeluisterd worden.
De overval mislukt maar Michiel krijgt de brief niet op tijd naar Bertus. Bertus wordt de volgende dag opgepakt en Michiel besluit de brief te lezen. In de brief staat dat er in het bos een Engelse soldaat zit die verzorgd moet worden. De Duitsers vinden een dode Duitse soldaat en pakken een aantal mannen op die ze dreigen te doden als de dader zich niet meldt. Dat gebeurt niet en Michiels vader sneuvelt. Michiel moet nu de vliegenier verzorgen en thuis alles regelen. Hij besluit zijn zus Erica een deel van de verzorging van Jack over te laten nemen. Dirk ontsnapt uit de trein naar Duitsland en bereikt hun schuilplaats. Daar vertellen Michiel en Dirk elkaar wat ze hebben meegemaakt. De piloot, Jack, wil weg en Michiel zegt dat hij met 'oom' Ben zal gaan praten omdat die veel connecties heeft in Engeland.
Oom Ben neemt de piloot mee. Als hij in het kippenhok zit, beseft Michiel dat de enige, die Dirk kan hebben verraden, 'oom' Ben is. Michiel kan 'oom' Ben en de piloot net op tijd inhalen. Jack ontsnapt aan de dood, 'oom' Ben wordt aan het verzet uitgeleverd en Michiel gaat naar huis. Een paar dagen later wordt het dorp bevrijd.

Eigen mening:

Ik vind dit boek erg leuk omdat hij weer vol spanning zit.Ik heb het boek al een paar keer gelezen en keer op keer vind je nieuwe dingen erin waar je de vorige keer over heen gelezen heb.Ook elke keer als je hem leest ga je je weer inleven in het verhaal en wordt het elke keer weer spannender.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7719

reacties

je hebt m'nleven gered
door wouter (reageren) op 29 oktober 2001 om 17:18
geweldig bedankt
door jef somogyi (reageren) op 9 november 2001 om 14:13
bedankt maar ik vind hem welo een beetje kort wat voor cijfer heb je er voor gehad
door vincent heikens (reageren) op 27 december 2001 om 18:19
@vincent heikens:
door anoniem (reageren) op 17 mei 2017 om 21:49
ik vind het een prachtig verslagf maar mocht wel iets geamuteerde. Maar nog eens mijn wettenlijken absurtie
door Roderick (reageren) op 22 maart 2004 om 13:57
goed verslag
door kees (reageren) op 1 juni 2004 om 15:52
tnx k had alleen je samenvatting nodig ff aanpassen en daar komt weer een cijfer
door maxime (reageren) op 24 juni 2012 om 14:57

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.1
Frank 2e klas vwo7.0
sjoerd 2e klas vwo7.0
Goofy 3e klas havo7.0
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?