Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Pelican brief door John Grisham

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover The Pelican brief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1146 woorden
  • 11 oktober 2001
  • 469 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
469 keer beoordeeld

Boekcover The Pelican brief
Shadow
The Pelican brief door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekgegevens: De titel van het boek is: the Pelican Brief (Achter Gesloten Deuren). De auteur is John Grisham en het is vertaald door Jan Smit. Het jaar van eerste uitgave was 1992. De uitgeverij is Bruna BV te Utrecht. Het boek dat ik las was de tweede druk en het was van 1998. 1.Beschrijvingsopdracht Ik heb dit boek gekozen omdat de verfilming van het boek veel prijzen gewonnen heeft. Daarom wilde ik weten waar het over ging. Omdat ik de film nog nooit gezien had, wist ik niet waar het over zou gaan en had ik dus ook geen verwachtingen over het boek. Nu een korte samenvatting: Het Hogegerechtshof is de hoogste rechtszaal in de VS, rechters worden aangewezen door de overheid, dus wil een Republikeinse overheid proberen Republikeinse rechters aan te stellen. Hier gaat het hele boek over. Rechter Rosenberg was een liberaal, hij verdedigde Indianen, homoseksuelen, armen, zwarten enzovoort. Omdat rechters van Het Hooggerechtshof altijd worden bedreigd, hebben ze lijfwachten, maar de lijfwacht van Rosenberg mocht niet in het appartement van de rechter komen. Dit bleek niet zo slim te zijn, want op een nacht wist een seriemoordenaar in de kamer van Rosenberg te komen. Drie schoten in Rosenbergs hoofd. Niemand hoorde de schoten omdat de moordenaar, genaamd Khamel, een geluiddemper op zijn pistool had gedraaid. Diezelfde avond nog werd er nog een liberaal neergeschoten, in een homoseksueel theater, toen niemand er was, behalve rechter Jensen. Rechter Jensen had ook lijfwachten maar hij plakte dan een nepsnor op en deed een bril op zijn neus. Hij deed dit omdat hij niet wilde dat mensen wisten dat hij homoseksueel was. Toen de president over de moorden te horen kreeg, had hij veel plezier, want twee Republikeinse rechter waren vermoord en de president was Democraat. Dus kon hij nu twee Democratische rechters ervoor in de plaats doen

Darby Shaw kende Rosenberg en Jensen goed, dus was zij verdrietig. Darby wilde weten wat er allemaal was gebeurd. Ze werkte die week heel hard aan een theorie. Een theorie die zij The Pelican Brief noemde. Die theorie gaat als volgt: In Louisiana woont een man die Victor Mattiece heet. Deze man vond een reusachtig olieveld, maar er weren veel pelikanen en pelikanen zijn beschermde dieren. Green Rescue, een milieugroep, ging naar het Hooggerechtshof. Ze kregen te maken met een Democratische rechter en Democraten zijn vaak natuurliefhebbers. Ze besloten dat Mattiece niet mocht boren naar olie. Als er een Republikeinse rechter was had het misschien wel gemogen. Hierdoor had Mattiece een goede reden om van de Democratische rechters af te komen. Toen de FBI de theorie las, begonnen ze direct met onderzoek. Op een dag ontmoette de president inspecteur Voyles, van de FBI. De president vroeg Voyles om te stoppen met het onderzoek. De president had illegale zaakjes met Mattiece, maar vertelde Voyles dit uiteraard niet. Maar Voyles bleef met het onderzoek door gaan. Ondertussen moest Darby op de vlucht, de mannen van Mattiece probeerden haar telkens te vermoorden omdat ze zoveel wist. Na een avondje dineren met een vriend, op erg afgelegen plek, ging Tom, de vriend, in de auto zitten en toen hij de sleutel omdraaide, ontplofte de auto. Darby stond nog buiten te wachten en ze wist dat de bom eigenlijk voor haar bedoeld was. Na weken van onrust was er eindelijk bewijs dat Mattiece hen vermoord had. Darby vertrok naar de Caribische eilanden en leefde nog lang en gelukkig. 2.Leesbeleving
Onderwerp
Het onderwerp werd mij al snel duidelijk want in het eerste hoofdstuk werden er al twee rechters vermoord, dus wist ik dat het over misdaad ging. Het onderwerp was erg spannend want er werden mensen vermoord en gevolgd. Over dit onderwerp heb ik uiteraard vaak nagedacht want het is continu op televisie. Dat misdaad slecht is en niet loont wordt duidelijk uitgelegd, dus ik ben niet van gedachte veranderd. Gebeurtenissen De belangrijkste gebeurtenis was toen Darby de theorie af had, het hele boek ging over deze theorie en was dus erg belangrijk. De gebeurtenissen vond ik erg spannend omdat er telkens om mensenlevens gingen. De gebeurtenissen maakten veel indruk op mij omdat je mee gaat voelen met de hoofdpersoon. Als de hoofdpersoon met de dood bedreigd wordt dan denk je zelf ook: ”Als dat maar goed gaat.” De indrukwekkendste gebeurtenis was voor mij toen de autobom ontplofte, omdat het eigenlijk voor de hoofdpersoon bedoeld was. Alle gebeurtenissen hebben me aan het denken gezet want de president was corrupt en een gewone burger met een lap grond was verantwoordelijk voor de dood van twee rechters. Na het lezen dacht ik of dat in het echt ook zo zou zijn. Er is steeds een dreigende sfeer in het verhaal, want telkens worden er mensen met de dood bedreigd. In het verhaal waren er weinig open plekken dus kon ik zelf niet zoveel fantaseren. Hoofdpersoon Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken want zij wordt steeds met de dood geconfronteerd, maar ze heeft wel een belangrijke theorie opgesteld, dus dat is weer iets positiefs. Misschien wil ik toch wel wat op de hoofdpersoon lijken. De goede eigenschappen van de hoofdpersoon zijn dat ze veel moeite doet om de overheid met het onderzoek te helpen. Slechte eigenschappen zijn niet echt naar voren gekomen in het boek. De gedachten van de hoofdpersoon waren erg begrijpelijk want ze was erg bang en dat is ook vrij normaal als je bedreigd wordt. Zelf was er nog vrij veel in te vullen over het karakter van de hoofdpersoon, want dit werd niet echt behandelt. Samenvattend eindoordeel Ik vind het een goed boek, omdat er steeds spanning is. Iedere vijf bladzijden gebeurt er wel iets spannends. Dit boek past goed in mijn leesgeschiedenis omdat ik vaak boeken lees die verfilmd zijn. Juist omdat ze verfilmd zijn moeten ze wel goed zijn. Ik vind dit zeker een aanrader voor klasgenoten maar het is een vrij dik boek, dus voor degene die boeken erg saai vinden is het niks. 3.Tekstbestudering
Beschrijving van de hoofdpersoon
Naam: Darby Shaw. Leeftijd: 24 jaar oud

Bezigheden: ze studeert rechten
Karakter: ze is erg leergierig en wil mensen graag helpen, ze veranderd niet in het verhaal Thema van het boek Het belangrijkste onderwerp is misdaad, de hele tijd gebeuren er dingen die niet door de beugel kunnen. Ook legt het boek duidelijk uit dat misdaad niet loont, en dus zit er een boodschap van de schrijver in. Titelverklaring Er zit geen figuurlijke betekenis in, want het boek heet The Pelican Brief en dat is simpelweg de naam van de theorie, waar het boek over gaat. Tijd & tijdsduur De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is rond deze tijd, want er wordt gebruik gemaakt van geluiddempers op pistolen, autobommen en personages roken joints enzovoort. Hoeveel tijd er in het boek verstrijkt is niet duidelijk maar ik ga er van uit dat het over enkele weken gaat, dus precies kan ik dat niet zeggen.

REACTIES

S.

S.

lees het zelf maar eens door.. op het gegeven moment worden Democraten en Republiekeinen omgewisseld.. dat is echt zwaar vervelend.. als iemand dat AUB ff zou willen veranderen..!

16 jaar geleden

R.

R.

Ik wau effe doorgeven dat dit verlsalg niet compleet is.

MVG,
raza

17 jaar geleden

M.

M.

Hoi,

bedankt dat ik je uitreksel kon lezen. Zo werden dingen wat duidelijker die ik niet echt begreep.

groetjes Marjolein

22 jaar geleden

W.

W.

He RD

Bedankt
Ik heb veel aan je samenvatting gehad
want ik moest het boek in het engels lezen en kon het nu beter volgen !

Willem

22 jaar geleden

M.

M.

heel errug bedankt voor het plaatsen van een verslag van de pelican brief op scholieren.com.
'k kon namelijk nergens een samenvatting over 't boek vinden, 'k heb het wel gelezen, maar een samenvatting van internet is toch wel ff makkelijker, duz heel errug bedankt!!

22 jaar geleden

N.

N.

nou ik heb er niks aan gehad
baggersamenvatting

19 jaar geleden

J.

J.

Fout! het boek gaat over liberalen die vermoord worden omdat de republikeinen een volledig republikeins hooggerechtshof willen!! beter lezen!

13 jaar geleden

R.

R.

nee zeker niet

ik zou het boek nog een keer lezen

6 jaar geleden

L.

L.

Heee,,
Thanx,, ik moest een Engelse versie lezen van het verhaal,, maar daar snapte ik niets van,, nu wel!
Dankjewel RD,,
X

12 jaar geleden

N.

N.

Wat een makkelijk boek zowel engels als nederlands ..

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Pelican brief door John Grisham"