Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid door Marga Minco

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Het bittere kruid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 589 woorden
  • 10 oktober 2001
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
12 keer beoordeeld

Boekcover Het bittere kruid
Shadow

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop …

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerhe…

In 'Het bittere kruid' schrijft Marga Minco (1920) over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. In korte hoofdstukken realiseert zij de sfeer van toenemende onzekerheid en angst. Zelfs als de bezetter toeslaat, blijft er nog een spoor van hoop om aan het lot te ontkomen. Met kleine middelen roept de schrijfster een sfeer op van dreiging, ongegronde hoop en verwachting, die precies weergeeft wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. Sober omslag, duidelijke druk.

Het bittere kruid door Marga Minco
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Korte Inhoud: Boek: Het bittere kruid
Schijfster: Marga Minco ook wel Sara Menco
Eerste druk: Mei 1957
Gelezen druk: de 34 ste uit december 1990
Drukkerij: Tulp
Aantal Blz.: 90
Aantal Hoofdst.: 23
Prijzen: de vijverbergprijs
Verschenen: 10 landen
Andere boeken: De Val, Een leeg huis, De andere kant
Soort boek: levensverhaal
Tijd: Tweede wereld oorlog
Plaats: Breda bij haar ouders Amersfoort bij Dave en Lotte Net buiten Amsterdam bij haar ouders Onderduikt adres in Heemstede Zeist bij haar oom en tante
Titelverklaring: Het Bittere Kruid

Letterlijk: Joden eten met Pesach ( de joodse Paasdag ) bittere kruiden en deze kruiden hebben een lange nasmaak. Figuurlijk: De Tweede Wereld Oorlog waren bittere tijden voor de Joden en hadden een nog een lange nasmaak van de oorlog. Hoofdpersonen: Marga: de schrijfster zelf en hier gaat het verhaal om en zij overleeft de oorlog de rest van de familie niet. Vader van Marga: hij was altijd positief, en is een traditionele joodse vader. En door zijn optimisme wil hij niet onderduiken, omdat hij geloofd dat de oorlog snel over zal zijn. Moeder van Marga: zij is een strenge moeder, maar wel correct. Zij is snel bang en wil het liefste onderduiken, maar laat de beslissing over aan Vader. Dave: is een oudere broer van Marga. Hij is getrouwd met Lotte. Hij is verstandig en moedig, maar toch duikt hij onder samen met lotte. Hij geeft zich aan nadat Lotte opgepakt is. Lotte: de vrouw van Dave. Lotte zorgde voor Marga of haar zusje was. Verder staat er weinig van geschreven, omdat ze wordt opgepakt. Bettie: is een zus van marga. Bettie liep haar wanneer marga gepest werd omdat ze joods was. Verder staat er weinig over Bettie in. Samenvatting: Het verhaal start net voor het begin van de Tweede Wereld Oorlog. Daarvoor werden ze al uitgescholden omdat is jood was. Wanneer de Tweede Wereld Oorlog begint vluchtte ze naar Belgie. Wanneer ze horen dat er niks gaat gebeuren met de joden in Nederland keren ze terug. Maar zien overal Duitsers. Marga werd het eerste jaar van de WO 2 ziek en ze vertrokken naar Amersfoort. Ze gingen bij Marga´s broer wonen. En ze moest naar het ziekenhuis voor kuren. Nadat ze jodensterren kregen, kreeg Vader en Dave een oproep voor een werkkamp. Maar werden afgekeurd doordat Vader een huidaandoening had en dave had een bitter drankje dat hem voor een paar dagen ziek maakte. Marga en Lotte kregen ook een oproep, maar Lotte moest gaan zorgen voor Marga en Dave, later zou ze toch opgepakt worden. Vader en Moeder waren 50 geworden en verhuisde naar Amsterdam. Marga vertrok op een dag naar Amsterdam om haar ouders op te zoeken. Het werd voor haar wel gevaarlijk maar werd steeds niet gepakt. Dave en Lotte waren ondertussen ook in Amsterdam komen wonen. Op een avond wou ze door de achterdeur naar Dave en Lotte gaan toen de Duitser binnen kwamen. Zij wist nog te ontsnappen. Dave en Lotte waar Marga was komen wonen wouden naar Utrecht om daar te gaan onderduiken, maar op het Station worden Dave en Lotte gepakt. Ze gaat terug naar Amsterdam om onder te duiken. Daar ontmoet ze wout die haar aan een onderduik adres geeft tegen betaling. Ze moest een paar keer wisselen van plaats en zo ging haar geld op. En zo blijft ze tot na de oorlog in Heemstede. Na de oorlog gaat ze haar Oom en tante opzoeken in Zeist. Bij de halte ontmoet ze haar oom en nadat ook hij gestorven is mist ze het gevoel van, dat ze nog in leven zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid door Marga Minco"