Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 789 woorden
  • 20 maart 2001
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
18 keer beoordeeld

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
jaar van uitgave : 1996
uitgeverij : Van Holkema & Warendorf
genre : school- en liefdesverhaal
aantal blz. : 144
leestijd : ongeveer 2 uur
B Inhoud
David is de hoofdpersoon in dit verhaal. Hij is wat verlegen maar ook vrolijk en vriendelijk. Het verhaal speelt zich voornamelijk in de school af. Andere personen die in het verhaal voorkomen; z’n vrienden en klasgenoten: Niels, Youssef, Manon en Vera. Sanne, Justin en Remco de pesters, het slachtoffer is Jochem. En een paar leraren. David is hopeloos verliefd op Vera maar durft er niets van te zeggen. Hij ergert zich dat Jochem zoveel gepest wordt, maar ook hier durft hij niets van te zeggen bang dat hij Justin, Sanne en Remco op zijn dak krijgt. Ze hebben gym van Tino van Dijk hun klassenleraar. Als Jochem na de les gaat douchen pakken Sanne, Justin en Remco zijn kleren weg. Jochem sluit zich op en de klas vertrekt zonder Jochem. David, Niels, Youssef, Manon en Vera hebben redactievergadering van de schoolkrant. Youssef heeft een stencil bij zich. Dat is van een vriend van Youssef.. Het is het proefwerk Engels dat ze die week krijgen. Ze kopiëren het voor iedereen van de klas behalve Jochem. Hun Engels leraar, meneer Ruiter, is er achter gekomen dat ze het proefwerk hebben gekopieerd. Wat zou hun te wachten staan, zouden ze geschorst worden ? David en Niels gaan naar de stad. Er wordt een kat aangereden die ze naar de dierenarts brengen. De kat is van meneer Ruiter en heeft het overleefd. Hij is Niels en David heel dankbaar en de hele klas komt er met een 1 van af. David komt de moeder van Jochem tegen. Jochem heeft zijn moeder voorgelogen dat hij elke middag bij David zit. Zij weet niets van het gepest af. Wat zou hij die hele tijd doen? David achtervolgt Jochem omdat hij de reden van zijn leugen wil weten. Hij doet de krantenwijk van Justin tot de dag van het klassenfeest. Daarna pesten Sanne, Justin en Remco hem niet meer. Als ze het toch doen komt David in actie. Het klassenfeest is bezig. David zoekt Vera, ze ziet haar met Youssef…ze zijn aan het zoenen! In paniek vlucht hij de tuin in. Daar is Jochem ook en Sanne, Justin en Remco pesten hem weer. Als Jochem David’s hulp vraagt zegt hij: "Rot op". Jochem vertrekt en niemand merkt dat op. Jochem was die avond niet thuis gekomen en is ook niet op school. David meldt zich ziek en belt een oude vriendin van Jochem op(Nienke) om hem te zoeken. Ze gaan naar een camping waar hij misschien kan zijn. Bij een meer zien ze de tas van Jochem drijven…. De duikers onderzoeken het meer en komen boven met het verstijfde lichaam van Jochem. Iedereen is geschokt! David voelt zich schuldig en wil iets met zijn schuldgevoel doen. Hij gaat samen met de redactie van de schoolkrant een pestrubriek oprichten. Maar er komt nog meer; een pestlijn, leraren informeren, verhalen kopiëren en verzenden…. zoiets mag nooit meer gebeuren! Het is uit tussen Vera en Youssef. Vera is nu verliefd op David maar durft het niet te vragen. Manon bedenkt een plan zodat Vera en David elkaar toch verkering vragen. Eindelijk komt David’s droom toch uit! C Eigen Mening
Ik vind dit een heel mooi boek. Het was erg verrassend want meestal denk je dat het allemaal wel goed afloopt maar dat is bij dit verhaal toch niet het geval. Dat Jochem dood gaat was wel het minst wat ik had verwacht. Het verhaal vond ik erg knap en mooi geschreven. Hij gaat eigenlijk om twee verhalen. Het gepest rondom Jochem, en de verliefdheid van David. Het gepest komt het meest naar voren in het verhaal. Dat komt denk ik omdat je dat niet verwacht wat er allemaal gebeurd met Jochem. Dat het met David en Vera toch goed komt kun je wel een beetje voor spellen. Hoe dat samen tot een geheel is gebracht is mooi gedaan dat merk je pas op aan het eind. Het heeft me ook aan het denken gezet. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zo gepest wordt dat hij zelfmoord pleegt. Zo’n dingen gebeuren wel eens maar dan is dat niet in je eigen omgeving en ben je er niet zo mee bezig. Ik denk er nu ook anders bij na als iemand gepest wordt, en ik ga er nu ook beter op letten. Waar zo’n boek niet allemaal nuttig voor is. Dit is denk ik ook de bedoeling van de schrijver. Je aan het denken zetten, goed opletten wat er allemaal afspeelt om je heen. Dat heeft ze erg mooi naar voren gebracht. En niet bang zijn om iets te zeggen anders krijg je misschien spijt!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"