Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

6.8 / 10
3e klas vwo
  • Jelle Visser
  • Nederlands
  • 1202 woorden
  • 62133 keer
    704 deze maand
  • 15 april 2000
Algemene gegens:

Titel: Oorlogswinter
Schrijver: Jan Terlouw
Illustrator: Jan Wesseling
Uitgeverij: Lemniscaat 50e druk
ISBN: 90-60-69-118-0.
In enkele woorden het onderwerp: De tweede wereldoorlog, eenzaamheid, verzet

Hoofdpersonen:

Hoofdpersoon:
Michiel:
Michiel is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is een jongen van ongeveer 15 jaar. Hij gaat niet meer naar school en is in zijn leven erg zelfstandig. Hij heeft een oudere zus en een jonger broertje. Het is een jongen met rossig, blond haar, heeft een lengte van ongeveer 1.70 tot 1.80 meter, en hij heeft een lichte huidskleur. Hij maakt in het begin van de oorlog als toeschouwer mee, later betrokken in het ondergrondse werk. Hij heeft een goed karakter, maar denkt al snel dat hij ergens de schuld van is. Hij is ook een aardige jongen met een goed verstand. Hij leeft een goed karakter. Dat kan je afleiden uit zijn gedrag, hij laat bijv. niet iemand aan zijn lot over.


Dirk:
Een stevige man van ongeveer 20 tot en met 30 jaar. Hij is een belangrijke persoon in het verhaal en hij is voor de duvel nog niet bang. Hij is betrokken in het ondergrondse werk, omdat hij wil laten merken dat hij het niet met aldolf hitler en zijn mensen eens is. Hij heeft een goed verstand en denkt goed over dingen na voordat hij iets doet. Hij heeft ook en goed karakter dat merk je aan zijn gedrag, hij is erg behulpzaam (als dat kan). Een sterke geest heeft dirk ook, als ze in het verhaal Dirk oppakken en martelen (De Duitsers deden dat als ze wilden dat je adressen of mensen verraadde) hij verraadde niemand zelfs niet toen ze hem zijn tanden uitsloegen.

Jack:
Jack is ook een belangrijk persoon in het verhaal, hij is een Engelse piloot die is neergestort in de oorlog door de Duitsers. Hij overleefde het ongeluk maar had wel wonden en een gebroken been. Hij had zich verstopt in een bos in een hol die Dirk in het begin van de oorlog had gegraven. Hij was ongeveer 25 jaar die in Londen in Engeland woont. Hij kan snel leren en is erg voorzichtig en hij heeft een goed karakter dat zie je aan hoe hij dingen doet of oplost.

Oom Ben:
Een niet echte oom van Michiel. Hij is fors gebouwd en heeft een blanke huidskleur. Hij is goed te vertrouwen, maar later in het verhaal blijkt hij een verrader (NSB-er) te zijn geweest. Hij trekt soms met Michiel op. Veel informatie heb ik niet over Oom Ben.

Schafter:
Door iedereen in het dorp gezien als een man die niet te vertouwen is bijna als een verrader wordt beschouwt, Dat kwam doordat hij vaak met Duitsers optrok. Later in het verhaal als de bevrijders komen blijkt dat ook hij Joodse onderduikers heeft in huis. Over zijn uiterlijk heb ik geen informatie.

Erica:
Erica is de persoon in het verhaal die Jack in het ondergrondse hol verzorgt voor de wonden en het gebroken been, zij is namelijk in opleiding voor dokter of verpleegkundige. Later word Erica op Jack verliefd (Erica is een zus van Michiel). Michiels broertje heet Jochem, hij heeft geen belangrijke rol in het verhaal.

Moeder van Michiel:
Emotioneel maar vertrouwt volledig op Michiel. Ze heeft het vermoeden dat Michiel bij het verzet zit. Ze heeft geen belangrijke rol maar ze komt wel vaak voor in het verhaal, maar dan is dat stukje niet erg belangrijk.

Vader van Michiel:
Burgermeester van Vlank, later werd hij in het verhaal gegijzeld en dood geschoten. Het was een stil iemand, was te vertrouwen en voorzichtig, maar wel een man met een goed karakter.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het dorp Vlank.
Het ligt op de noordrand van de Veluwe, dicht bij Zwolle, en tussen Zwolle en Vlank ligt nog de rivier de IJsel. Daar lag een belangrijke brug voor de Duitsers, dus werd de brug veel gebombardeerd door de Engelsen.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
In de tweede wereld oorlog, in de winter van 1944/45.

Korte samenvatting in 8 regels.
Het gaat over een jongen, Michiel genaamd in de honger winter van 1944/45. Hij maakt de oorlog eerst mee als toeschouwer later is hij betrokken geraakt in het verzet. Op een dag wordt een man, Dirk genaamd gevangengenomen, hij verzorgde een Engelse piloot. Michiel moet daarom in Dirks plaats de Engelse piloot verzorgen met hulp van zijn zus. Dirk ontsnapt later van de Duitsers. Veel mensen wisten dat Dirk was verraden, ze dachten door een ene Schafter maar dat was niet zo. Later in het verhaal blijkt dat de oom van Michiel een verrader is. Als de bevrijders komen blijkt dat Schafter geen verrader was, maar zelf onderduikers in huis had.

Mijn mening:
Ik vind het een goed boek waar de inhoud goed van is. Ik vind het een goed boek omdat hij goed begrijpelijk te lezen is. Ik vond dat er meer plaatjes bij moesten, alleen op de kaft van het boek staat een illustratie, dat mochten er wel meer zijn. Ik vond de inhoud goed omdat je dingen las die je niet in het verhaal zou verwachten. Bijvoorbeeld: De oom van Michiel leek het hele verhaal betrouwbaar maar op het eind blijk het een verrader te zijn geweest. Alles in het boek was wel goed geschreven behalve het einde, dat vond ik afgeraffeld. Als je het boek leest dan vergeet je bijna alles om je heen want het is ook een leuk boek. Ik vond ook dat het verhaal wel wat langer mocht zijn. Nu was het aantal bladzijdes op 162 van mij mocht het wel 250-300 zijn, want dan ben je langer met het boek bezig. Ik vind ook dat het een goede indruk geeft hoe het in die tijd was. Binnen op de kaft van het boek staat dat het over de tweede wereldoorlog gaat en eenzaamheid. Over die eenzaamheid ben ik het niet helemaal eens, want hij heeft mensen in zijn omgeving, bijv. Dirk, zijn zus Erica. Ik vind dat hij gewoon zelfstandig is, niet eenzaam!
Soms vind ik het jammer dat er zo weinig informatie is over hen (de personen in het verhaal) uiterlijk is, hoewel het niet zo belangrijk is, zou ik het toch wel willen weten.
Beoordeling van het boek:
Orginaliteit: 9-
Inhoud: 9-
Leesbaarheid: 9
Algemeen: 9

Aan wie zou ik dit boek aanraden en afraden?
Ik zou dit boek aan bijna iedereen aanraden ook mensen die niet van oorlogsboeken of geschiedenis houden, omdat het in het verhaal meer over personen gaat in een avontuur.

Ik zou dit boek afraden aan de mensen die veel van romantische, liefdes boeken houden omdat het verhaal door nauwelijks over gaat.

Van af welke leeftijd zou je dit boek kunnen lezen?
Ongeveer van 10-11 jaar en ouder.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2212

reacties

ik vindt het mooi geschreven maar er mist een genre dat vindt ik een grote minpunt omdat het toch een heel belangrijk ding is Ik zit in klas 5 vwo
door hielke kuperus (reageren) op 21 mei 2002 om 15:24
@hielke. ik ben het helemaal met je eens. Ik mis de genre (ik weet niet wat een genre is maar dat maakt niet uit) ik mis de componie?!
door piet (reageren) op 23 april 2011 om 11:44
Een dikke 1, er is slecht gelet op zinsbouw/loop van het verhaal. Ook is de taal niet altijd even goed. Als docent zou ik dit zwaar afkeuren.
door Anoniem (reageren) op 7 november 2012 om 15:23
@anoniem: ik denk dat jij je muil moet houden en als het verhaal jouw niet bevalt schrijf er dan zelf eentje en ga het dan niet opzoeken
door Anoniem penis (reageren) op 9 maart 2015 om 17:01
genre kan je zelf wel bedenken toch? of hoe dom ben je dan hahahahahha als je havo 5 zit kan je net zo goed gwn de achterkant van het boek lezen ofz ksweer. goed werkstuk hoor! ik heb er veel aan gehad thanks :*
door Gabi (reageren) op 25 april 2013 om 17:44
In het verslag staat dat de verrader Michiels oom is maar oom ben is Michiels oom niet maar hij noemt hem oom omdat hij heel erg betrokken is bij de familie
door Anoniem Penis (reageren) op 9 maart 2015 om 16:59
ik vind het een dikke 10
door ilse (reageren) op 6 november 2016 om 14:39
ik heb het boek gelezen en het komt niet helemaal overeen met dit werkstuk dus volgens mij is dit werkstuk gebaseerd op de film en het klopt daardoor niet. het is niet verstandig om een film te kiezen als je geen zin hebt om het boek te lezen want in de film gaat het meestal toch iets anders
door iris (reageren) op 18 februari 2018 om 19:47

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.2
Frank 2e klas vwo7.1
Goofy 3e klas havo7.0
sjoerd 2e klas vwo7.0
Meer verslagen ›