Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

6.8 / 10
3e klas vwo
  • Jelle Visser
  • Nederlands
  • 1202 woorden
  • 66475 keer
    346 deze maand
  • 15 april 2000
Algemene gegens:

Titel: Oorlogswinter
Schrijver: Jan Terlouw
Illustrator: Jan Wesseling
Uitgeverij: Lemniscaat 50e druk
ISBN: 90-60-69-118-0.
In enkele woorden het onderwerp: De tweede wereldoorlog, eenzaamheid, verzet

Hoofdpersonen:

Hoofdpersoon:
Michiel:
Michiel is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is een jongen van ongeveer 15 jaar. Hij gaat niet meer naar school en is in zijn leven erg zelfstandig. Hij heeft een oudere zus en een jonger broertje. Het is een jongen met rossig, blond haar, heeft een lengte van ongeveer 1.70 tot 1.80 meter, en hij heeft een lichte huidskleur. Hij maakt in het begin van de oorlog als toeschouwer mee, later betrokken in het ondergrondse werk. Hij heeft een goed karakter, maar denkt al snel dat hij ergens de schuld van is. Hij is ook een aardige jongen met een goed verstand. Hij leeft een goed karakter. Dat kan je afleiden uit zijn gedrag, hij laat bijv. niet iemand aan zijn lot over.


Dirk:
Een stevige man van ongeveer 20 tot en met 30 jaar. Hij is een belangrijke persoon in het verhaal en hij is voor de duvel nog niet bang. Hij is betrokken in het ondergrondse werk, omdat hij wil laten merken dat hij het niet met aldolf hitler en zijn mensen eens is. Hij heeft een goed verstand en denkt goed over dingen na voordat hij iets doet. Hij heeft ook en goed karakter dat merk je aan zijn gedrag, hij is erg behulpzaam (als dat kan). Een sterke geest heeft dirk ook, als ze in het verhaal Dirk oppakken en martelen (De Duitsers deden dat als ze wilden dat je adressen of mensen verraadde) hij verraadde niemand zelfs niet toen ze hem zijn tanden uitsloegen.

Jack:
Jack is ook een belangrijk persoon in het verhaal, hij is een Engelse piloot die is neergestort in de oorlog door de Duitsers. Hij overleefde het ongeluk maar had wel wonden en een gebroken been. Hij had zich verstopt in een bos in een hol die Dirk in het begin van de oorlog had gegraven. Hij was ongeveer 25 jaar die in Londen in Engeland woont. Hij kan snel leren en is erg voorzichtig en hij heeft een goed karakter dat zie je aan hoe hij dingen doet of oplost.

Oom Ben:
Een niet echte oom van Michiel. Hij is fors gebouwd en heeft een blanke huidskleur. Hij is goed te vertrouwen, maar later in het verhaal blijkt hij een verrader (NSB-er) te zijn geweest. Hij trekt soms met Michiel op. Veel informatie heb ik niet over Oom Ben.

Schafter:
Door iedereen in het dorp gezien als een man die niet te vertouwen is bijna als een verrader wordt beschouwt, Dat kwam doordat hij vaak met Duitsers optrok. Later in het verhaal als de bevrijders komen blijkt dat ook hij Joodse onderduikers heeft in huis. Over zijn uiterlijk heb ik geen informatie.

Erica:
Erica is de persoon in het verhaal die Jack in het ondergrondse hol verzorgt voor de wonden en het gebroken been, zij is namelijk in opleiding voor dokter of verpleegkundige. Later word Erica op Jack verliefd (Erica is een zus van Michiel). Michiels broertje heet Jochem, hij heeft geen belangrijke rol in het verhaal.

Moeder van Michiel:
Emotioneel maar vertrouwt volledig op Michiel. Ze heeft het vermoeden dat Michiel bij het verzet zit. Ze heeft geen belangrijke rol maar ze komt wel vaak voor in het verhaal, maar dan is dat stukje niet erg belangrijk.

Vader van Michiel:
Burgermeester van Vlank, later werd hij in het verhaal gegijzeld en dood geschoten. Het was een stil iemand, was te vertrouwen en voorzichtig, maar wel een man met een goed karakter.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het dorp Vlank.
Het ligt op de noordrand van de Veluwe, dicht bij Zwolle, en tussen Zwolle en Vlank ligt nog de rivier de IJsel. Daar lag een belangrijke brug voor de Duitsers, dus werd de brug veel gebombardeerd door de Engelsen.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
In de tweede wereld oorlog, in de winter van 1944/45.

Korte samenvatting in 8 regels.
Het gaat over een jongen, Michiel genaamd in de honger winter van 1944/45. Hij maakt de oorlog eerst mee als toeschouwer later is hij betrokken geraakt in het verzet. Op een dag wordt een man, Dirk genaamd gevangengenomen, hij verzorgde een Engelse piloot. Michiel moet daarom in Dirks plaats de Engelse piloot verzorgen met hulp van zijn zus. Dirk ontsnapt later van de Duitsers. Veel mensen wisten dat Dirk was verraden, ze dachten door een ene Schafter maar dat was niet zo. Later in het verhaal blijkt dat de oom van Michiel een verrader is. Als de bevrijders komen blijkt dat Schafter geen verrader was, maar zelf onderduikers in huis had.

Mijn mening:
Ik vind het een goed boek waar de inhoud goed van is. Ik vind het een goed boek omdat hij goed begrijpelijk te lezen is. Ik vond dat er meer plaatjes bij moesten, alleen op de kaft van het boek staat een illustratie, dat mochten er wel meer zijn. Ik vond de inhoud goed omdat je dingen las die je niet in het verhaal zou verwachten. Bijvoorbeeld: De oom van Michiel leek het hele verhaal betrouwbaar maar op het eind blijk het een verrader te zijn geweest. Alles in het boek was wel goed geschreven behalve het einde, dat vond ik afgeraffeld. Als je het boek leest dan vergeet je bijna alles om je heen want het is ook een leuk boek. Ik vond ook dat het verhaal wel wat langer mocht zijn. Nu was het aantal bladzijdes op 162 van mij mocht het wel 250-300 zijn, want dan ben je langer met het boek bezig. Ik vind ook dat het een goede indruk geeft hoe het in die tijd was. Binnen op de kaft van het boek staat dat het over de tweede wereldoorlog gaat en eenzaamheid. Over die eenzaamheid ben ik het niet helemaal eens, want hij heeft mensen in zijn omgeving, bijv. Dirk, zijn zus Erica. Ik vind dat hij gewoon zelfstandig is, niet eenzaam!
Soms vind ik het jammer dat er zo weinig informatie is over hen (de personen in het verhaal) uiterlijk is, hoewel het niet zo belangrijk is, zou ik het toch wel willen weten.
Beoordeling van het boek:
Orginaliteit: 9-
Inhoud: 9-
Leesbaarheid: 9
Algemeen: 9—

Aan wie zou ik dit boek aanraden en afraden?
Ik zou dit boek aan bijna iedereen aanraden ook mensen die niet van oorlogsboeken of geschiedenis houden, omdat het in het verhaal meer over personen gaat in een avontuur.

Ik zou dit boek afraden aan de mensen die veel van romantische, liefdes boeken houden omdat het verhaal door nauwelijks over gaat.

Van af welke leeftijd zou je dit boek kunnen lezen?
Ongeveer van 10-11 jaar en ouder.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8033

reacties

ik vindt het mooi geschreven maar er mist een genre dat vindt ik een grote minpunt omdat het toch een heel belangrijk ding is Ik zit in klas 5 vwo
door hielke kuperus (reageren) op 21 mei 2002 om 15:24
@hielke. ik ben het helemaal met je eens. Ik mis de genre (ik weet niet wat een genre is maar dat maakt niet uit) ik mis de componie?!
door piet (reageren) op 23 april 2011 om 11:44
Een dikke 1, er is slecht gelet op zinsbouw/loop van het verhaal. Ook is de taal niet altijd even goed. Als docent zou ik dit zwaar afkeuren.
door Anoniem (reageren) op 7 november 2012 om 15:23
@anoniem: ik denk dat jij je muil moet houden en als het verhaal jouw niet bevalt schrijf er dan zelf eentje en ga het dan niet opzoeken
door Anoniem penis (reageren) op 9 maart 2015 om 17:01
genre kan je zelf wel bedenken toch? of hoe dom ben je dan hahahahahha als je havo 5 zit kan je net zo goed gwn de achterkant van het boek lezen ofz ksweer. goed werkstuk hoor! ik heb er veel aan gehad thanks :*
door Gabi (reageren) op 25 april 2013 om 17:44
In het verslag staat dat de verrader Michiels oom is maar oom ben is Michiels oom niet maar hij noemt hem oom omdat hij heel erg betrokken is bij de familie
door Anoniem Penis (reageren) op 9 maart 2015 om 16:59
ik vind het een dikke 10
door ilse (reageren) op 6 november 2016 om 14:39
ik heb het boek gelezen en het komt niet helemaal overeen met dit werkstuk dus volgens mij is dit werkstuk gebaseerd op de film en het klopt daardoor niet. het is niet verstandig om een film te kiezen als je geen zin hebt om het boek te lezen want in de film gaat het meestal toch iets anders
door iris (reageren) op 18 februari 2018 om 19:47
Michiel( een jongen van 15 jaar ) leeft in de tweede wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt Dirk dat hij en drie anderen het distributiekantoor gaan overvallen. Als dit mislukt moet Michiel de brief aan Bertus geven. De overval mislukt en Michiel wil de brief naar Bertus brengen. Maar deze is al opgepakt door de Duitse bezetters. Hij besluit zelf de brief te openen, en raakt door de inhoud van de brief, verwikkeld in het verzetsleven. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die gewond is. De piloot is in het bos ondergedoken. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen omdat zij zuster is, en daardoor de piloot kan verzorgen, ook informeert hij zijn ‘oom Ben’. Er worden dan tien mannen uit het dorp gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos is doodgeschoten. Als straf voor degene die zich niet komt melden dat hij de Duitser heeft vermoord, worden vijf van de tien mannen geëxecuteerd, waaronder de vader van Michiel. Later in het verhaal komt Michiel erachter dat ‘oom Ben’ geen oom is, maar een verrader in Duitse dienst. Terwijl Michiel al die tijd dacht Schafter de verrader in het dorp was. Maar Schafter had zelfs joden die bij hem ondergedoken waren. Samen met enkele anderen wordt het plan gemaakt om Ben van Hierden uit de weg te ruimen. Deze nare klus klaart Michiel samen met meneer Postma. C 1. Oorlogsverhalen 2. Oorlogswinter betekent dat het verhaal zicht afspeelt in de winter van de oorlog. Dat het de hongerwinter is komt pas later in het boek naar voren. Maar op de een of andere manier straalt de titel ‘Oorlogswinter’ wel iets uit. Je noemt het boek geen ‘Oorlogszomer’. Dat hij voor Oorlogswinter heeft gekozen zal komen doordat het in de winter koud is en dat men moeilijk aan voedsel kon komen. Dit maakt het boek spannender en aantrekkelijker. 3. Het verhaal is absoluut realistisch. Het is geschreven naar de waarheid. Alles over de oorlog het verzet, de Duitsers, de bezetting enzovoort komt realistisch over en komt overeen met de waarheid. Met het vorige oorlogsboek dat ik heb gelezen( boekverslag 2), had ik dat niet voor honderd procent, omdat er toen wel heel veel gebeurtenissen zich opeenstapelden achter elkaar. Maar in dit boek, blijft het bij het realistische. 4. Het verhaal begint wanneer de oorlog al bezig is. Alleen het begint wel bij het begin. Want het verhaal draait om Michiel en het begint bij de belangrijke gebeurtenissen van Michiel. Het verhaal begint in de herfst voor de hongerwinter. 5. Michiel van Beusekom is een stille jongen van 15 jaar oud. Hij is al volwassen voor zijn leeftijd. Als zijn vader wordt gedood door de Duitsers groeit er binnen in Michiel iets van haat en wraak. Hij komt in het verzet veel mensen tegen maar weet dat hij maar enkelen mensen kan vertrouwen, wanneer hij erachter komt dat de mensen die hij vertrouwt hem ook nog eens bedonderen weet hij het ook even niet meer. Hij helpt in het boek mensen met gevaar voor eigen leven zonder er iets voor terug te krijgen( behalve de vrijheid waar hij voor vecht ). Conclusie: Michiel is een behulpzame, volwassen en stille jongen. Michiel is een blonde knaap die al iets groter is voor zijn leeftijd. 6. De schrijver vertelt over hem en zijn gebeurtenissen. Het verhaal is dus personaal. 7. Jack de Engelse piloot is een typisch stereotype, ik ben namelijk al in twee andere boeken eenzelfde persoon tegengekomen als Jack en hij wordt steeds hetzelfde beschreven. Ze hebben namelijk een ongelofelijke haat jegens de Duisters en zijn soms ietwat te onvoorzichtig en zeker als ze ondergedoken zitten willen ze graag meehelpen om de Duitsers dwars te zitten. En zo is Jack ook, hij haat de Duisters met grote mate, en hij wil nog wel eens zomaar een boswandeling gaan maken. 8. Het hij- perspectief: Op een woensdagmiddag maakte Michiel zich klaar om naar Jack te gaan. In zijn fietstas stopte hij een rugzakje, waarin een paar boterhammen zaten, twee appels, een fles melk, een pannetje met gekookte, koude bruine bonen en een stuk ham. 9. Er is één verhaallijn en dat is die van Michiel, Michiel zijn gebeurtenissen worden hierin beschreven. Alle informatie krijg je dus via deze verhaallijn. 10. Het verhaal speel zich af in de tweede wereldoorlog, dit merk je aan de woorden die worden gebruikt in de tekst: hongerwinter 1944/45, N.S.B, verzet en moffen zijn van die woorden. 11. Ja, het verhaal speelt zich op chronologische volgorde af, het begint in de maanden voor de hongerwinter en het eindigt in 1972, daarin staat nog iets over Michiel, 27 jaar na de oorlog. 12. Nee, er wordt wel over vroeger gepraat, alleen er wordt niet een moment van vroeger direct beschreven. 13. De vertelde tijd is 27/28 jaar, het verhaal eindigt met een stukje over de hoofdpersoon 27 jaar na de oorlog. 14. Weer een oorlogsverhaal en daar hou ik van. 15. Zeker, dit is natuurlijk al een heel bekend jeugdboek. Maar als je hem nog niet gelezen hebt moet je het toch echt is doen. De hoofdpersoon is 15, dus ga je daar maar eens mee vergelijken in het boek. Hij was een parachutist aan het verzorgen met gevaar voor eigen leven, en ik ben op een zonnige zaterdagmiddag een beokverslag Nederlands aan het maken. 16. Recensie Oorlogswinter, Het verhaal: Het verhaal is fijn en leuk om te lezen, je hebt dit boek wel zo uit, maar dat heb je vaak als je geïnteresseerd bent in een boek. Dus dit geldt niet voor iedere lezer. Meeslepend is het boek nou net weer niet, wat je soms ook kunt hebben bij een boek. Het verhaal is wel op de één of andere manier heel apart geschreven, dit is moeilijk uit te leggen. Je bent als het ware soms zelf de persoon die de dingen doet, je leeft je dus wel erg in, wanneer je het boek leest. Cijfer: 7.5 De personen: Jack: Engelse piloot die is neergestort. Zeer strijdlustig persoon die eerst door Dirk verzorgd wordt maar daarna wordt deze taak overgenomen door Michiel. Jack probeert ook nog wat Nederlands te leren, en krijgt na de oorlog een relatie met het zusje van Michiel. Dirk Knopper: Een jongen net iets ouder dan Michiel. Weet tegen wie hij zijn mond moet houden, en heeft veel lef. Dat komt hem in het verhaal ook nog wel eens duur te staan. Erica van Beusekom: Zusje van de hoofdpersoon Michiel. Zij wordt in vertrouwen genomen door Michiel en helpt hem een engelse piloot te verzorgen nadat deze gewond is geraakt. Zij wordt verliefd op Jack, de Engelse piloot, en zal na de oorlog een relatie met hem krijgen. Moeder van Michiel: Niet zeer belangrijk in het verhaal, ze maakt zich veel zorgen om haar familie en moedigt na de dood van Michiel zijn vader, Michiel aan om in het verzet te gaan terwijl hij dat zal zat. Oom Ben: Hij werd oom genoemd omdat hij vaak langs kwam bij de familie van Beusekom, blijkt dus een verrader te zijn, terwijl hij zei al vier jaar in het verzet te zitten. Aan het einde wordt Ben doodgeschoten omdat hij anders nog meer akn verraden van het verzet. Cijfer voor het beschrijven en uitbeelden personen in boek:
door lololol (reageren) op 26 maart 2018 om 12:29

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.1
Frank 2e klas vwo7.1
Goofy 3e klas havo7.0
sjoerd 2e klas vwo7.0
Meer verslagen ›

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?