Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Kruistocht in spijkerbroek

Thea Beckman

1973

366

1 uit 5

6.6 / 10
Titel
Kruistocht in een spijkerbroek

Genre
Historie

Hoofdpersonen en belangrijke bijpersonen in dit verhaal
Hoofdpersonen
Dolf Wega , Rudolf van Amstelveen , Dom Johannis , Leonardo Fibonacci -da Pisa , Dom Thaddeus , Dom Anselmus , Nicolaas

Bijpersonen
Dr. Simiak , Hilde van Marsburg , Dr. Kneveltoer , Evenard , Graaf Romhild van scharnitz , Frieda , Graaf Ludovico Trasimeno , Bertho , Peter , Fredo , Frank , Carolus

Het belangrijkste probleem in het verhaal
Dolf wordt door een foute berekening met behulp van de Materie- Transmitter (tijdmachine) naar Keulen in het jaar 1212 geflitst in plaats van de plaats Montgivray (midden frankrijk). Hij moest als hij aan gekomen was de plaats waar hij was neergekomen markeren en over precies 4 uur weer daar staan, zo niet dan konden ze hen nooit meer terug halen naar zijn eigen tijd. Naar een paar uur rond te hebben gelopen ging hij weer terug naar de plaats en nam afscheid van zijn nieuwe vriend, Leonardo Fiboncci. Toen hij de weg wou oversteken kwam er een gigantische kindermars voorbij Leonardo legde uit dat de kinderkruistocht was op weg naar het Heilige land om de Saracenen te verjagen. Een jongen uit de kindermars klom op de plaats die Dolf had gemarkeerd en schreeuwde iets onverstaanbaars uit. Dolf die bij de steen probeerde te komen werd omver geduwd door acht duizend kinderen en zag de jongen die zonet nog op de steen stond verdwenen was. Hij wist dat dat zijn enige kans om nog naar huis te komen. Hij en Leonardo besloten mee te lopen met de kinderkruistocht. Na vele weken en obstakels kwamen ze met nog maar achthonderd kinderen aan in het plaatsje Brindisi. Leonardo liet Dolf een doosje zien dat hij onderweg had gevonden. Dolf herkende het als een doosje van aluminium. Hij opende het en zag dat er een brief van de professoren in zat met daarop geschreven; we willen weten waar je bent. Dolf blij dat ze hem niet vergaten waren vroeg waar hij het vandaan had en zei dat hij het gevonden had in de stad Bari. Dolf werd verdrietig Bari ligt op een week loop afstand dus toen ze het doosje wilden terugstralen lag er niets. Maar Dolf gaf niet op, hij vroeg de kinderen als ze zo'n doosje ergens zien het gelijk tegen hem te zeggen.
Een paar dagen later kwam er een jongen naar Dolf toe genaamd Frank. Hij zei dat hij zo'n doosje had gevonden waar Dolf het eerst over had. Dolf Helemaal blij vroeg wanneer hij het had gevonden en waar. Frank zei dat hij het voor de kerk enkele uren had gevonden. Dolf sleurde Frank mee naar de kerk en vroeg de exacte plek, na veel denken wijste Frank de exacte plek aan. Dolf vroeg of hij z'n hand erop wilde houden totdat hij terug kwam. Dolf rende naar binnen in de kerk en vroeg de priester of hij inkt en veer mocht lenen, Dolf schreef dat hij in de plaats Brindisi was en nam de inkt en veer mee naar de plaats waar Frank z'n hand had neergelegd. Hij tekende een kruis en wachtte totdat het doosje werd weggeflitst. Die volgende ochtend vertrok hij vroeg richting stad en wachtte tot het tijd was.
Na een paar uur kwamen er steeds meer mensen maar de kerk en gingen bidden. Dolf keek op zijn horloge en zag dat hij nog maar 1 minuut hoefde te gaan. Hij zag een hele stoet mensen op hem afkomen en raakte in paniek, hij wist dat ze niet zouden wijken voor een jongen. Een fors gebouwde man kwam naar hem toe en wilden hem opzij duwen maar zag dat er opeens geen jongen meer stond maar een alleen nog maar een lege plaats. Dolf was terug in zijn eigen tijd.

Plaats
Het speelt zich af in Europa

Tijd
Het speelt zich af in het jaar 1212 tijdens de kinderkruistocht.

Titelverklaring
Dolf die uit de twintigste eeuw komt raakt verzeilt in de kinderkruistocht. Dolf is als hij aankomt gekleed in een spijkerbroek trui en winterjack. Dat verlkaard dus de naam kruistocht in spijkerbroek. Een kind uit de twintigste eeuw dat meedoet aan een kruistocht van de dertiende eeuw.

Mening
Ik vind het een zeer goed boek dat ik aan andere echt zou aanraden. Vooral omdat het wel over een andere tijd gaat maar het nog steeds voorkomt in onze tijd. Niet precies hetzelfde van dat ze Jeruzalem gaan bevrijden, maar je kan het vergelijken met de kinderen die in Afrika gingen vechten voor vrijheid.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9090

reacties

weet je hoe je een boekverslag moet stuuren, zodat andere hem kunnen printen? (dat hij tussen de rest staat)
door jurian (reageren) op 8 mei 2003 om 17:21
@jurian: ja ik weet dat
door fsdv (reageren) op 23 november 2013 om 16:03
leuke boekbespreking alleen jammer dat je niks over de schrijfster hebt verteld groetjes inge(mail me terug!)
door inge (reageren) op 25 mei 2004 om 19:55
ik vind dat je het leuk geschreven hebt. ik heb zelf ook het boek gelezen en vond het ook een heel mooi boek
door sammie (reageren) op 23 april 2005 om 10:36
Ik heb een fout gevonden in de tekst Dolf ( Rudolf Wega ) komt niet aan in Keulen maar in Speyer (Spiers) Ze komen wel door Keulen !!
door Emma (reageren) op 14 oktober 2008 om 11:21
er staan super veel spel fouten in dit verslag en het is zeer verwarrend geschreven.
door Koen (reageren) op 26 mei 2009 om 16:16
Er ontbreken veel personen, waaronder Dom Johannis en het meisje dat Dolf leert kennen. Verder laat de samenvatting veel stukken van het verhaal weg. Zonde.
door Meghann (reageren) op 8 november 2010 om 17:47
Dolf Wega en Rudolf van Amstelveen zijn 1 persoon; gewoon Dolf, maar voor de rest vind ik hem supergoed, alleen wat fouten. ik heb er iets aan gehad
door Leonardo (reageren) op 19 december 2010 om 11:31
dit boek is gwn awesome,,en de film trouwens ook...ik hoop dat ik ng meer boeken van thea kan lezen...want dit is de eerste en meteen al de beste
door bobo (reageren) op 16 januari 2011 om 18:24
ik vind het een leuk boek maar er staan in dit verslag dingen die niet waar zijn zoals dat hij op zijn horloge keek en dat het nog 1 minuut was want zijn horloge ging die ochtend kapot en er staat ook niet dat er een fors geboude man naar hem toe kwam die hem beet pakte
door leon (reageren) op 19 januari 2011 om 22:15
het meisje dat Dolf leerde kennen was Marijke :P
door klaas vaak (reageren) op 11 januari 2012 om 16:31
het was wel een chil verslag
door jan (reageren) op 21 januari 2012 om 19:44
echt goed gedaan, alleen vertelt het niet zoveel.. er staat niks over Carolus of dat Dom Anselmus een leugenaar was etc
door xpp (reageren) op 21 maart 2012 om 16:51
Wow ontzettend bedankt!!! Top: niet te lang, kort en krachtig. Top: heel overzichtelijk Tip: soms klinken de zinnen een beetje maf (kan aan mij liggen) ps. nogmaals ontzettend bedankt!
door Randoom (reageren) op 5 juni 2012 om 17:51
je bent goed in verslagen maar je hebt het 3/4 deel van het boek overgeslagen maar voor de rest was het PERFECT
door hi (reageren) op 23 augustus 2012 om 20:19
hoe wort ik ook zo goet in boekverslaggen makken geweldig gedaan meid
door profesioneel (reageren) op 23 augustus 2012 om 20:24
je liet veel stukken weg maar verder wel goed
door randoom (reageren) op 3 januari 2013 om 12:50
Mariecke ben je vergeten en dat Carolus overleed... Wel goed alleen bij de samenvatting had je het grootste deel van het einde opgeschreven. Ik vind het matig
door Jelle (reageren) op 14 januari 2013 om 16:28
Geweldig super bedankt ik moet IN HET ENGELS ! O_o iets maken over een boek ik koos dit boek omdat het makkelijk uit te leggen is en gewoon geweldig
door Cardolletje (reageren) op 20 januari 2013 om 19:49
wat is het onderwerp
door hans (reageren) op 22 juni 2015 om 10:39

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Lyanne van den Bergzeker weten goedZeker Weten Goed
laura 3e klas vwo7.7
anoniem4e klas vmbo7.7
Anoniem7.2
Joey Kan 1e klas havo/vwo7.2
Femke 3e klas vwo7.2
Meer verslagen ›