Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Circus

Alistair MacLean

1975

379

4.8 / 10
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 765 woorden
  • 9037 keer
    10 deze maand
  • 29 november 1999
Boek
Circus

Schrijver
Alistair Maclean

Pagina's
191

Uitgever
Fontana Collins

Jaar van uitgave
1986

Druk
8

Samenvatting
Het verhaal begint met een gesprek tussen Pelgrim en Fawcett, ze zijn beide geheim agent bij de CIA, waarin ze het hebben over een geheime opdracht in Crau waar geheime documenten gestolen moeten worden en dat moet Bruno Wildermann doen.

Daarna gaan Pelgrim en Fawcett naar het circus en gaan naar de voorstelling van mentalist Bruno, daarna kijken ze naar de voorstelling van het hele circus waar Bruno en zijn 2 broers Yoffe en Vladimir een geblinddoekte trapeze voorstelling houden.


Na de voorstelling maken ze kennis met Wrinfield, die de directeur van het circus is.

Nadat de voorstelling is afgelopen gaat Wrinfield met Fawcett en Bruno in een auto naar een huis in de sloppenwijken.

Fawcett begint wat voor document gestolen moeten, op die documenten staat de formule van een antimaterie, een stof waarmee als je maar 2 gram van nodig hebt om de aarde te vernietigen, Rusland is in het bezit van die formule en Amerika is bang dat ze het tegen hun zullen gebruiken, dus moet de formule gestolen worden.

Na dit gesprek gaat Fawcett naar het kantoor van Pelgrim waar hij hem dood op de grond ziet liggen, dit is de eerste tegenslag.

Maar bij deze moord blijft het niet want diezelfde avond wordt Fawcett naar het circus gelokt, en de volgende dag ligt hij half opgegeten in een kooi met tijgers, dit is dus de tweede tegenslag.

Een dag later komt er ook een meisje in het spel namelijk Maria Hopkins die de 'secretaresse' van Wrinfield maar ook de vriendin van Bruno moet worden, zij is ook een CIA-agente

Na een paar dagen vertrekt het circus naar Europa om een tournee te houden waarbij ze ook in Crau komen, dat is de dekmantel om de documenten te stelen.

Onder de reis bespreken dr. Harper, CIA agent, en Bruno de plannen hoe ze het moeten stelen, dr. Harper kan allen een platte grond geven maar Bruno moet zelf het plan bedenken.

Bruno bedenkt ook een plan en vertelt het aan dr. Harper en hij wil het plan op dinsdag uitvoeren.

Eenmaal in Crau aangekomen worden de 2 broers van Bruno, Vladimir en Yoffe, ontvoerd door de geheime politie van Rusland die vanaf dat ze in de Oostblok landen zijn bij alle voorstellingen zijn geweest.

Maar omdat de broers ontvoerd zijn moet Bruno de voorstelling alleen doen, en dat doet hij ook, en hij doet het steeds iets gevaarlijker en op het laatst gaat het mis want hij valt van boven naar beneden tussen een paar leeuwen maar een paar mensen weten hem nog net op tijd uit de kooi te slepen.

Dr. Harper laat weten dat Bruno is overleden en dat neemt iedereen aan, dit is een betere dekmantel voor Bruno voor de geheime politie.

Bruno neemt en hotelletje in de binnenstad en laat zich niet meer zien bij het circus.

Op maandag avond, de dag van Bruno's 'begrafenis' gaat de hoofdzaak gebeuren, de documenten worden gestolen.

Maandag avond vertrekt Bruno naar het gebouw maar hij niet alleen, ook Kan Dahn, de sterkste man van de wereld en Manuelle, de messenwerper, en Roebuck de lassowerper, samen gaan zij die documenten stelen.

Eerst schakelen zij de bewakers van de elektriciteit centrale uit en dringen de centrale in, dan gaat Bruno alleen over de hoogspanning kabel naar het centrum waar hij eerst alle bewakers uitschakelt en daar na een touw laat zakken waardoor Manuello, Kan Dahn en Roebuck naar binnen kunnen komen.

Daarna gaan ze naar dokter van Diemen die de formule heeft bedacht en uitgeschreven, ze nemen de documenten mee en gaan op weg naar de gevangenis vleugel van het centrum en bevrijden daar Vladimir en Yoffe en de ouders van Bruno

Maar dat komt dr. Harper en de mannen van de geheime politie en willen de documenten terug hebben dus Harper is dus een verrader maar Bruno neemt van Diemen als schild en Harper schiet maar Bruno schiet ook met dodelijke pijlenen Manuello gooit een mes naar de man van de geheime politie en Kan Dahn neemt er ook eentje voor zijn rekening.

Bruno spoelt de documenten door de wc zonder ze te onthouden.

Eenmaal terug in de USA zijn Maria en Bruno getrouwde en blijkt Bruno ook al vijf jaar geheim agent te zijn.

Zijn baas is boos omdat hij de documenten heeft doorgespoed, maar Bruno zegt de reden waarvoor hij dit ook heeft gedaan, 'Hij haat oorlog',

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7278

reacties

Goed gedaan. Bedankt
door Anthonie Poppe (reageren) op 19 maart 2002 om 19:36

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan