Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het Achterhuis door Anne Frank

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover Het Achterhuis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3025 woorden
  • 10 oktober 2017
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
9 keer beoordeeld

Boekcover Het Achterhuis
Shadow

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzam…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwi…

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Ze schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op de radio de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder meer dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Het Achterhuis door Anne Frank
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Zakelijke gegevens

 

Titel:

Uitgever:

Druk/jaar:

Het Achterhuis

Uitgeverij Bert Bakker 1947

Aantal bladzijden: Genre:

Auteur

302

dagboek, oorlogsroman, autobiografie, historische roman Anne Frank

 

Relevante gegevens schrijver:​       

Anne Frank was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje.​            ​  Zij​      ​ ​is bekend geworden​   door​   haar​    dagboek dat zij geschreven heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anne is geboren in Duitsland

 

Samenvatting

 

Op 12 ​ ​juni 1942 krijgt Anne​​ Frank een dagboek voor haar​​ 13de verjaardag.​       Hierin​              schrijft​            zij​       van​     alles op. In Duitsland werd Antisemitisme steeds populairder. De familie Frank verhuist in 1933 naar Nederland.

 

Ze schrijft​        ​ haar belevenissen in de​​ vorm van brieven ​​die ​​ze ​ ​aan ​ ​een denkbeeldige​   vriendin​          schrijft: Kitty. In de weken na haar verjaardag gaat ze nog naar​    ​ het joods​​ Lyceum in​​ Amsterdam. 

 

De oorlog in Nederland is inmiddels ook uitgebroken. Op​  6​​  juli 1942​  duikt​   de​       familie​            Frank onder voor de nazi’s. Een weekje later arriveert​  ​ ook de ​​familie van Daan (pseudoniem door​           Anne​  gegeven aan familie​  van​     Pels). Vier​   ​ ​maanden        ​  later​   ​ ​volgt  ​ ​             Albert  ​Dussel,              een​     tandarts.​          Anne moet​  haar kamer met hem delen.

 

Overdag wordt er in het kantoorpand gewerkt, de onderduikers moeten dan muisstil zijn. Via een​        radio luisteren alle bewoners van het ​ ​achterhuis          's avonds​       naar​    ​             berichten over​              het​      ​  verloop​              van​     de​       oorlog. De sfeer in het achterhuis is niet de​ ​ gezelligste, integendeel: de spanning is​​ om te​​ snijden met zoveel mensen in een zodanige kleine ruimte. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

4 augustus 1944, de nazi’s vallen het pand​   binnen.​            ​  Alle​    ​  bewoners​          worden​            gearresteerd. Ook​    de​       heren Kleiman en Kugler, die​          de​       ​  onderduikers hebben​             ​​geholpen,          worden​            ​ ​gearresteerd. Anne​  wordt naar Auschwitz in Polen ​ ​vervoerd.             Wanneer​         de​       Sovjet-Unie​   Auschwitz​       ​  nadert​              worden​            Anne en Margot, die allebei in Auschwitz verbleven, overgeplaatst naar Bergen-Belsen​             in

Nazi-Duitsland. 2 maanden voor de bevrijding van Bergen-Belsen overlijdt Margot, kort daarna Anne dankzij een Tyfusepidemie. Van​         alle​      ​  onderduikers overleeft​          ​​alleen Otto​   ​ ​Frank de​      

concentratiekampen. Kleiman werd wegens slechte gezondheid​      ​ ​vervroegd                                                            vrijgelaten.​ ​  Kugler​            

ontsnapte uit de handen van de nazi’s bij een “Spitfire” gevecht. Zij keerden na de​  oorlog​​ terug naar ​ ​Amsterdam.

 

Op ​ ​de dag van de arrestatie hebben Miep Gies en​                 ​                                                         Bep​ ​ Voskuijl,  ook​ ​ helpers van​                     ​  ​het                                           ​  achterhuis,​ 

Anne’s dagboek in veiligheid gebracht.​         

Nadat Otto terugkwam uit de​ ​ concentratiekampen ​​gaf Miep​         ​ hem het dagboek.

 

 

 

 

 

Verhaaltechniek

 

Personages*

 

Annelies Marie "Anne" Frank:

Anne is een in Duitsland (Frankfurt Am​     Main, 1929) geboren​           meisje,​              van​     Joodse​             ​  afkomst.​         Anne is 13 jaar wanneer zij het dagboek krijgt. Zij schrijft daar dan regelmatig in.

 

Margot Betti Frank:​  

Margot is een in Duitsland geboren meisje, van Joodse afkomst. Zij is de oudere zus van Anne. 

 

Edith Frank-Holländer, "Moeder":​     

Edith is ​ ​de moeder ​ ​van Margot en Anne. Zij is geboren in Duitsland. Anne ​​houdt minder van haar dan van haar vader.

 

Otto Heinrich Frank, "Vader" of "Pim”;​    

Otto is de vader van Anne en Margot. Anne kan goed met hem omgaan en praten. 

 

Peter van Daan (Peter van Pels);​       

In eerste instantie kan​              ​ ​Anne Peter niet ​​uitstaan. ​​Uiteindelijk, mede dankzij de eenzaamheid, groeien ze naar elkaar. Ze helpen elkaar met studeren.

 

Petronella ​ ​van Daan (Auguste van​       Pels-Röttgen);​            Moeder van Peter. Anne kan ​ ​haar niet uitstaan.

 

Hermann van Daan (Hermann van Pels);

De vader​ ​ van Peter. Anne kan​​ hem ook niet uitstaan.

 

Albert Dussel (Fritz Pfeffer);​           

Is tandarts​ ​ en de achtste onderduiker.

 

Elisabeth "Bep" Voskuijl;​    

Een van ​ ​de helpers​    van ​​het Achterhuis. Zij bestelde onder haar eigen naam​​ cursussen Stenografie en Latijn voor Anne en Peter.

 

Miep Gies;

Miep is de secretaresse van ​ ​Otto's bedrijf: Opekta.​             

Miep verzorgt samen met Bep de boodschappen voor Anne en de rest. Miep neemt ook vaak boeken voor Anne mee.

 

Johannes "Jo" Kleiman​         

Jo is een helper van het Achterhuis. Hij is samen met Victor verantwoordelijk voor de veiligheid en financiering van de onderduikers.

 

Victor Kugler:

Victor brengt kranten en tijdschriften mee voor de onderduikers.

 

Jan Gies:

Jan is de man van Miep. Hij regelt de voedselbonnen voor de familie Frank. 

Kitty:

Kitty is ​ ​de naam die ​​Anne het dagboek geeft.

 

*Bij een aantal personen zijn de namen in het boek veranderd dan dat ze werkelijk zijn. De echte naam staat tussen haakjes. 

 

Ruimte & Tijd​         

Het boek speelt zich af vanaf 1942​  ​ ​            tot 1945.​          ​  Dit​      is het​ ​  moment  vanaf​              ​              ​Anne het          ​ ​ ​dagboek          ​  ​krijgt  tot​       het moment de nazi’s het Achterhuis binnenvallen en de families ​ ​meenemen naar​           een concentratiekamp. Het verhaal begint in Duitsland,​         ​ maar al​​ gauw verhuisden zij naar Amsterdam​          in Nederland. 

 

Perspectief

 

              Ik vertelsituatie;​         

Anne vertelt hoe zij zelf dingen meemaakt. Haar belevingen en gedachten deelt ze met haar dagboek genaamd​          ​ Kitty. 

 

Thema

Het thema van het boek is oorlog en onderduiken. 

 

Motieven

Een motief in het verhaal​       is oorlog.​       De​      verschillende families​             ​ ​zijn ondergedoken​   ​ ​om      de​       afschuwelijke concentratiekampen te ontwijken. Een ander motief​              ​​is ​​liefde. Dit is een motief omdat Anne en Peter verliefd worden. 

 

Titelverklaring & Verklaring Motto​         

De titel is Het​              Achterhuis.​    Anne​  ​ ​            en haar​             familie​ ​  waren​ ​  ondergedoken.            ​  ​Zij      waren​ ​  ​verstopt          ​  ​op       ​ ​een       zolder achter een boekenkast. Deze plek noemde ze Het Achterhuis. 

 

Schrijfstijl

Het boek​          was​    in eerste​         ​ instantie​           ​ ​niet    ​  geschreven​    ​ ​om       ​             gelezen​ ​ te  ​worden,    ​  maar​  ​  ​als       ​  ​uitlaatklep     ​  ​voor   Anne. Het boek is dan ook een autobiografie, omdat​            het​      vertelt​  over​    ​​            het leven​           ​van     ​ Anne​  ​ ​en       ​  de​       andere onderduikers. Anne heeft​       in het​              boek​   ​  dagboek​          brieven​              geschreven​    aan​     ​ ​haar    denkbeeldige vriendin Kitty. Doordat het een dagboek is schrijft Anne niet elke dag. Het einde​    van​      het​      boek​  ​  is dan ook geen gesloten einde, het verhaal stopt abrupt. 

 

 

Plaats in de literatuurgeschiedenis

 

Het naoorlogse proza is geschreven vanuit een​         pessimistisch wereldbeeld. Dit​         pessimisme​    kun​     je als lezer​    herkennen​      aan​       de​       volgende​        ​ ​kenmerken:

 

1). Angst: Anne is bang voor de nazi’s. Ze is bang dat men het​       Achterhuis​       ontdekt,​          waardoor​        ​  zij​       en haar familie naar een concentratiekamp gebracht worden.

 

2). De werkelijkheid wordt ervaren als een​   chaos,​              ​  vol​      ​ met onduidelijkheden ​ ​en  ​ misverstanden.​            Dit komt doordat er oorlog is uitgebroken, hierdoor is de dagelijkse gang van zaken doorbroken. 

 

3). Een aantal personages lijkt geen moreel ​             besef​​  te hebben.​         Dit​       geldt​  niet​    voor​   ​ ​Anne, maar​  de​       nazi’s en​         ​ ​de persoon​             die​      Anne​  en​       ​ de andere onderduikers heeft verraden. Zij​    ​ hebben hierdoor geen ​ ​moreel besef, omdat zij zonder schuldgevoel hun​​ medemens kunnen verraden en​     ​​iets aandoen. 

 

4). Anne is een antiheld. Dit is een personage dat​    geen​   ​  richting​           ​ ​kan      ​  geven              ​aan zijn​            of​        ​  ​haar    ​  ​leven. Anne kan dit niet, omdat ze al die jaren genoodzaakt ondergedoken​         ​ is. Hierdoor​​ heeft zij​​ geen keuze om een eigen leven te leiden.

 

5). Het pessimistische wereldbeeld ​ ​wordt benadrukt, doordat het​​ verhaal zich​      ​ in de ​ ​oorlog afspeelt. De oorlog is het decor dat de situatie waarin de personages verkeren benadrukt. 

 

 

Beoordeling

 

De spanning is om​     te snijden,​     natuurlijk​       ​ ​wist    ​  ik ​ ​de afloop​  al;​       ​ ​Anne overleeft het niet. ​​Maar ​​om zoiets te lezen van iemand die net zo oud is als ik, daar heb ik eigenlijk​            geen​   ​  woorden​            voor…​            Toen ik dit boek voor het eerst las was ik 13/14 jaar,​        ​​nu ben ik 17. Nog​​ is het een boek​​ waar ​​ik stil van wordt. 

De spanning is om​     te snijden,​     natuurlijk​       ​ ​wist    ​  ik ​ ​de afloop​  al;​       ​ ​Anne overleeft het niet. ​​Maar ​​om zoiets te lezen van iemand die net zo oud is als ik, daar heb ik eigenlijk​            geen​   ​  woorden​            voor…​            Toen ik dit boek voor het eerst las was ik 13/14 jaar,​        ​​nu ben ik 17. Nog​​ is het een boek​​ waar ​​ik stil van wordt. 

Vanaf het moment dat​             de​       familie​            onderduikt,​    begint​  ​  de​       ​ ​spanning:       “Worden​        ze​        ​ ​verraden?”     “Hoe​  en wanneer dan?” Zijn vragen die dan bij je naar boven komen. Naast de spanning​          is​ ​ het​ ​  ook​     een​     droevig boek, omdat iedereen in Het Achterhuis, behalve Otto Frank, het niet overleven. 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het Achterhuis door Anne Frank"