Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afgunst door Saskia Noort

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Afgunst
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Afgunst
Shadow
Afgunst door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2007
  • 95 pagina's
  • Uitgeverij: Stichting Collectieve propaganda van het Nederlandse boek (CPNB)

Flaptekst

Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Alles wat ze deed en waar ze voor stond was in zijn ogen minderwaardig. Zij op haar beurt aanbad hem. Toen Susan eindelijk uit zijn schaduw durfde te treden door hun relatie te verbreken, én net als hij te gaan schrijven, was hij woedend. Afgunst is een kort verhaal van Saskia Noort.

Eerste zin

Een topuitzending was het, al zegt hij het zelf.

Samenvatting

In de proloog ontvangt Thomas, een televisiepresentator, een bericht op zijn palmtop waarbij hij beelden ziet van zijn minnares Susan. Ze bericht hem dat zij is ontvoerd en dat de ontvoerders losgeld willen hebben. In het bericht dat voor haar man Dave bestemd is, doet ze een oproep geen politie te waarschuwen. In de proloog wordt duidelijk dat Susan en Thomas een relatie buiten hun huwelijk hebben: ze spreken na hun werk af in restaurants en motels. 

In het eerste hoofdstuk geeft de succesvolle schrijfster Susan van Doorn een lezing in de bibliotheek van Noord-Scharwoude. In de zaal heeft ze haar vroegere partner Ernst Scholten zien zitten. Ze schrikt van hem en glimlacht, maar hij laat verder niets merken. Ze is erg van slag en blijft met zijn beeld zitten. In de pauze heeft Ernst de zaal verlaten. Maar ze blijft zich tijdens de lezing bezighouden met de vraag waarom hij in de zaal zit. Na afloop wordt haar dat vrijwel direct duidelijk, want wanneer ze naar haar Peugeot loopt, merkt ze dat Ernst Scholten in haar auto heeft plaatsgenomen en weinig goeds van plan is. Ze wordt bedwelmd en ontvoerd door Ernst Scholten die op de kop af vijftien jaar geleden Susan voor het laatste bezeten heeft. Het is vandaag ook de verjaardag van Max, het zoontje van Susan en Dave.

Wat later komt Susan weer bij en Ernst neemt een fotootje van haar met zijn mobiel. Susan vraagt hem waarom hij vijftien jaar nadat hun relatie verbroken is, wraak wil nemen. 
Hij antwoordt dat hij wil terugnemen wat hij heeft bezeten. Susan denkt na over de adviezen die haar therapeut JP over mannen aan haar heeft gegeven. Ze biedt Ernst geld aan. Die laat haar echter een boodschap maken voor haar man die hij ook aan Susans minnaar stuurt (proloog). Susan heeft na de relatie met Ernst - die nogal gekenmerkt werd door macht - gekozen voor een relatie met de veel rustigere Dave. Die relatie miste op een zeker moment de uitdaging en ze stortte zich in de armen van de tv-journalist Thomas. Na afloop van hun werk (lezingen en presentaties) spraken ze af in restaurants en motels. Het blijkt dat Ernst op de hoogte is van die verboden relatie. Hij heeft haar jaren gestalkt. Door het bericht aan Thomas te versturen wil hij eigenlijk drie twee gezinnen in één klap treffen. Susan geeft aan dat hij ook zijn eigen gezin ten gronde zal richten. Het is haar nog niet duidelijk wat de motivatie van Ernst is.
Langzamerhand kom er wel wat meer gesprek op gang tussen ontvoerder en ontvoerde. Even lijkt Ernst zich te willen vergrijpen aan Susan, maar veel verder dan in haar tepel bijten en een geringschattende opmerking maken over haar borsten komt het niet. Het doet haar denken aan haar relatie met Ernst die vooral gebaseerd was op macht en jaloezie. Op een bepaald moment was ze voor zichzelf opgekomen en had ze een einde gemaakt aan de relatie (zie het motto van Churchill). Ze had hem laten zitten, maar toen ze thuis was had hij haar opgewacht en haar voor de laatste keer tot seks gedwongen. Ze had het toegestaan in de wetenschap dat het de laatste keer zou zijn.

In de schuur waar ze verblijven, is het allemaal vrij donker. Dan begint Ernst Susan te boeien en hij heeft een luguber plan. Met een grote schaar knipt hij de linkerwijsvinger van haar hand (de hand waarmee ze schrijft; voor de ultieme wraak) Susan ervaart een helse pijn. Maar opeens kentert de situatie. Ernst kronkelt over de grond van pijn vanwege krampen in zijn maag en hij smeekt haar om pillen aan te geven. Susan probeert in het duister te vluchten, wat eerst wel een beetje maar later toch weer niet lukt. 
In de passage van Ernst verneemt de lezer dat hij aan een terminale vorm van kanker lijdt en dat hij nog maar weinig tijd heeft om zijn wraak op Susan te nemen. Hij laat haar in een jeep rijden, wat ze eerst weigert, maar met een pistool op haar gericht doet ze het toch. Wanneer ze een helling moeten nemen, krijgt ze een idee en laat de motor afslaan. De hellingproef mislukt tot twee keer toe en de jeep rijdt de berg achteruit af. Ernst loopt om de auto heen om achter het stuur plaats te nemen. Dan grijpt Susan haar kans en rijdt naar voren over Ernst heen. Ze rijdt verder maar verliest de macht over het stuur en de auto kantelt. Door de verbrijzelde voorruit weet ze te ontsnappen voordat er een explosie van de benzinetank plaatsvindt. Ze ontsnapt dus aan de dood en gaat op zoek naar Ernst. Ze vindt ook zijn Browning en in het laatste gevecht waarbij ze te weten komt dat Ernst aan pancreaskanker lijdt met uitzaaiingen, gaat het pistoolschot af. Bovenop de berg had hij beiden voor eeuwig willen verbinden in een gezamenlijk graf. 

Uit het hoofd van Ernst stroomt bloedt en zijn lijk wordt wat later in de ambulance geschoven. Een jonge agent hoort het relaas van Susan aan. Wanneer ze haar man belt, reageert die koel: hij is heel boos dat ze de verjaardag van Max vergeten heeft en hij is het eigenlijk zat. Hij luistert nauwelijks, maar ze zegt dat ze hem nodig heeft. Ze merkt ook dat hij van niets weet en dat Thomas Dave dus niet gewaarschuwd heeft.

In een soort epiloog stuurt Thomas de Witte een mail aan Susan (suusje35@hotmail.com) waarin hij zijn spijt betuigt. Hij heeft het bericht nooit op zijn palmtop ontvangen, want zijn mobiel was door een ongelukkig toeval in de gracht terecht gekomen. Nee, met zijn liefde zit het wel goed en hij hoopt dat ze nog eens contact wil opnemen. Hij heeft altijd tijd voor haar.

De lezer die de proloog en de e-mail met elkaar kan verbinden, hoort een Bijbelse haan kraaien... Susan moet de mannen met wie ze omgaat heel wat zorgvuldiger uitzoeken. Daarin heeft haar therapeut JP zeker gelijk.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Susan

Susan is de hoofdpersonage. Ze is een onzekere meid die het gemaakt heeft als thriller schrijfster. Haar leven lijkt goed te gaan maar eigenlijk gaat ze vreemd, stampt ze over haar man Dave heen (omdat hij zelf geen zelfvertrouwen heeft) en is ze mentaal instabiel en nogsteeds angstig door de relatie die zijn met Ernst had. De succesvolle, spontane vrouw die zij oogt te zijn is eigenlijk een masker. Wanneer zij ontvoerd wordt ontdekt zij dat ze haar kinderen zo belangrijk vindt dat ze de hele tijd blijft vechten om in leven te blijven.

Ernst

Is de ex van Susan die haar leerde schrijven. Hij kan het niet hebben dat zij succesvol is geworden met een verhaal die ze hem niet heeft laten lezen en dat hij niks is geworden. Omdat hij (uitgezaaide) pancreas kanker heeft besluit hij haar te ontvoeren en dan na martelingen samen te sterven om zijn geruineerde leven (waarvan hij vind dat Susan de schuldige van is) te wreken.

Quotes

"Hij beweegt. Zijn leren jas kraakt. Een vlaag koud zweet slaat over mijn rug. Hij gaat me vermoorden, daarvan ben ik overtuigd. Ik vraag me alleen af waarom hij het nog niet eerder heeft gedaan." Bladzijde 29
"Het is fijn haar te pijnigen, fijner dan ik van tevoren had gedacht. Ik had verwacht dat het me weinig zou doen, haar lijden, maar dat het me genot zou geven had ik niet verwacht. Ik lach haar uit, zoals ze mij ooit uitlachte." Bladzijde 49
"Ernst legt zijn hand op mijn been. Opent traag zijn mond. Ik breng mijn gezicht dichter bij het zijne. 'Het geld was bedoeld voor mijn jongens...' Ik knik, terwijl mijn tranen op zijn bloedende hoofd druppelen. Ik leg mijn hand langs zijn wang. 'Ik zal ervoor zorgen dat zij het goed krijgen,' fluister ik." Bladzijde 90

Thematiek

Wraak / bloedwraak / eerwraak

De dominante ex van Susan, Ernst, ontvoert Susan om wraak te nemen. Wraak voor een relatie van 15 jaar geleden. In hun relatie verbood Ernst Susan allerlei dingen, zoals het dragen van hoge hakken en make-up. Toen stond ze voor zichzelf op en maakte ze het uit. Dit is een enorme schaamte voor Ernst. Omdat zij na hun breuk net als hij schrijver is geworden, ontvoert Ernst Susan en hakt hij haar linkerwijsvinger af, de vinger waarmee zij schrijft. Ook wilde hij hen samen begraven (iets wat hem overigens niet lukt), als wraak voor de breuk. Zo zouden ze toch nog eeuwig samen zijn.

Motieven

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang

Susan vlucht uit de relatie met Ernst, omdat ze door hem beklemd wordt in haar groei. Het verlangen naar vrijheid is sterk en zo ontsnapt ze aan Ernst, iets wat hij niet zo goed kan verdragen.

Ontrouw

Hoewel ze netjes hun relatie heeft afgebroken, voelt het voor Ernst alsof Susan hem bedrogen heeft. Ze is ontrouw geweest, vindt hij, en hij wil nog steeds de macht hebben over haar. Door deze zogenaamde ontrouw heeft hij gevoel dat hij haar mag ontvoeren.

Schrijverschap

Ernst is een schrijver, maar geen succesvolle. Susan wordt ook een schrijver na hun breuk, iets wat Ernst niet goed kan verdragen. Het schrijverschap staat symbool voor vrijheid, voor dominantie. Nu Susan immers vrij is, is ze ook vrij genoeg om haar gedachten op papier te zetten.

Motto

Het motto luidt: You have enemies? Good, that means you’ve stood up for something, sometime in your life. Het is een uitspraak van Winston Churchill. In het verhaal verwijst het motto naar Susan die zich in het verleden heeft verzet tegen de dominantie van Ernst Scholten. Die is dat na 15 jaar nog niet vergeten en hij wil wraak nemen.

Trivia

Saskia Noort heeft een huis in Ibiza waar ze zich vaak in terugtrekt om te schrijven. Ook als je geëmotioneerd raakt van een boek (meestal gaan haar boeken over zware onderwerpen) gaat ze naar haar huis in Ibiza om bij te komen.

Titelverklaring

“Afgunst” is een eenvoudig te verklaren titel. De wraak die Ernst Scholten wil nemen, komt voort uit een verregaande vorm van jaloezie en bezitsdrang. Hij heeft Susan in het verleden willen domineren, maar ze is op een bepaald moment tegen hem in opstand gekomen. Daarna werd zij een succesvol schrijfster en de pogingen van Ernst om dat ook te bereiken mislukten. Ernst is al die tijd op wraak uit geweest.

Structuur & perspectief

Structuur

Er zijn negen korte hoofdstukken. Die hoofdstukken zijn onderverdeeld in meestal drie of vier passages met twee verschillende vertellers (zie hieronder perspectief).
Er gaat een proloog aan de negen hoofdstukken vooraf met een andere hij-verteller, en dezelfde verteller besluit het boek met een aan Susan verstuurde e-mail. Het is een overwegend chronologisch verteld verhaal met in één van de passages een korte flashback over hoe de relatie tussen Susan en Ernst werd beëindigd. Alleen de proloog past strikt genomen niet in de chronologische volgorde. Wanneer Thomas het bericht op zijn telefoon ontvangt, is Susan namelijk al ontvoerd en dat element wordt pas in hoofdstuk 2 aan de lezer verteld.

Perspectief 
Er is sprake van een meervoudig perspectief.
In de Proloog wordt een deel van de vertelling gezien door de ogen van de televisiejournalist Thomas. Hij krijgt een bericht via zijn palmtop over de ontvoering van Susan.
In de negen hoofdstukken zijn steeds twee vertellers aan het woord: afwisselend vertellen Ernst (cursief gedrukt) en Susan hun ervaringen en belevenissen tijdens de ontvoering.
In de laatste passage stuurt Thomas een email naar Susan. Dat is dus eigenlijk een bericht in de ik-vorm.

Decor

Het is een donderdagavond (blz. 35). Susan heeft een lezing gegeven en wordt na de lezing ontvoerd. Alles gebeurt daarna op dezelfde avond en in de daaropvolgende nacht. Het is een actueel verhaal, hoewel nergens concrete aanwijzingen voor een jaar of maand worden gegeven. Maar de journalist beschikt over een palmtop en Ernst over een moderne mobiel. Er komt één opmerking voor over gegijzelden in Irak (blz. 36) en dat betekent dat er sprake is van een dag die in ieder geval na 2004 ligt. 

De ruimte waarin het verhaal zich afspeelt is in de provincie Noord-Holland. Susan geeft een lezing in Noord-Scharwoude en wordt daarna ontvoerd. Ergens in die buurt van Alkmaar wordt ze ondergebracht in een schuur. Belangrijker dan de geografische ruimte is de symbolische ruimte van het gevangen worden genomen. De vrijheid van ruimte voor de toch wat loszinnige vertelster wordt daardoor sterk beperkt. Ze denkt daardoor veel na over de raadgevingen van haar psychiater JP die haar afraadt teveel naar de pijpen van de mannen te dansen.

Stijl

Saskia Noort hanteert een erg simpele, beschrijvende stijl in haar boek. Soms een beetje vulgair (naar mijn mening) omdat dingen af en toe erg seksueel en lichamelijk worden beschreven. Niet alles wordt meteen uitgelegd om de spanning er in te houden, in dit boek beschrijft ze zowel Ernsts perspectief als die van Susan waardoor je beide kanten van de munt meekrijgt (en ook je een beetje kan inleven in Ernst).

Slotzin

Voor jou maak ik tijd, altijd. Liefs en kussen, Jouw Thom

Beoordeling

Het boek is redelijk simpel en kort (komt omdat het een spannende boek boekenweekgeschenk was) maar toch erg spannend waardoor de thriller liefhebber het wel zou kunnen waarderen.

Zelf vind ik het een beetje simpel en vraag ik mij af of het wel op de leeslijst van Nederlands staat/mag staan. Maar voor een kort thriller verhaal is het zeker een aanrader. Saskia Noort is niet voor niks een van de meest bekende thriller schrijfsters.

Recensies

"Afgunst is een bloedstollend verhaal over dominantie en onderwerping, en over de vernietigende kracht van jaloezie." http://www.volkskrant.nl/...elijk.html
"Saskia Noort is met dit geschenkboekje goed op dreef. De thematiek is haar als bestsellerauteur natuurlijk op de buik geschreven, terwijl critici haar in de nek hijgen." http://www.mpobooks.nl/re...fgunst.htm
"Afgunst van Saskia Noort is het beste misdaadboekje dat ooit als geschenk is weggegeven tijdens de maand van het spannende boek." http://www.tzum.info/2013...t-afgunst/

Bronnen

Website van de schrijfster
http://www.saskianoort.nl/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.446 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afgunst door Saskia Noort"

Ook geschreven door Cees