Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Street door Inez van Loon

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Street
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 24 december 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Street
Shadow
Street door Inez van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 178 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis uitgeverij, Hasselt

Flaptekst

Het is zover: Levi en zijn vrienden moeten hun zelfgebouwde skatepark uit, ook al is het park van de gemeente nog lang niet klaar. Vlak voor de sloop houden ze een groot eindfeest in de houtzagerij. Inmiddels is het bijna zomervakantie en dan was het plan om met z'n allen op een skatetrip te gaan. Maar gaat die trip nog door? Eerst moeten Levi, Joep, Jim, Kees, Kath en Cyril nog zonder kleerscheuren door de proefwerkweek komen. Hoe raken Levi en Joep verwikkeld in een wel heel heftig avontuur? En wie wordt Jims nieuwe vriendin? Je leest het allemaal in dit vierde deel van Skatewise.

Eerste zin

Onze eigen crew met onze eigen naam! zegt Levi overtuigd van zijn zaak.

Samenvatting

Het park waar Levi, Joep, Jim, Kees, Kath en Cyril altijd skaten moet dicht. Met elkaar hebben ze bedacht om dit niet zomaar te laten gebeuren maar om een groots eindfeest te organiseren. Ze zorgen voor eten en drinken en ook de ouders komen kijken. Harry, de zwerver waarmee ze bevriend zijn, is er natuurlijk ook bij en vind het voor deze ene keer niet erg als ze ook in zijn loods skaten.

Omdat het bijna zomervakantie is willen ze met elkaar graag op een skatetrip. Helaas vinden alle ouders dit niet zo'n goed idee. Ze vinden ze allemaal nog te jong en Levi mag sowieso niet als hij niet overgaat. Hij is flink aan het studeren voor zijn volgende proefwerken en voor wiskunde gaat hij zelfs naar bijles.

De moeder van Jim komt met een heel goed idee. De kinderen mogen niet zelf op vakantie maar wat als ze nu bij de oma van Jim zouden logeren. Ze kunnen slapen op zolder en dan zijn ze toch in een nieuwe omgeving waar ze kunnen skaten. Iedereen vindt dit een fantastisch idee en zo gaan de zes met de trein naar Jims oma.

Levi heeft zijn camera meegenomen en probeert zoveel mogelijk mooie stunts te filmen. Ze worden weggestuurd door twee mannen in trainingspak waarvan er een een diamantje op zijn tand heeft. Maar elke keer vinden ze weer een mooie nieuwe plek.

Als Levi en Joep iets later teruggaan dan de rest van de kinderen filmt Levi Joep nog en wil daarna de omgeving filmen. Daarbij filmt hij ook de twee mannen in trainingspak. Deze bedreigen hem met bivakmutsen op en hij krijgt zelfs een mes tegen zijn keel. Levi moet zijn camera afgeven. Na zijn aangifte bij de politie bedenkt hij waarom hij zijn camera moest afgeven. De mannen skaten met hun skateboards onder de camera's door en zijn eigenlijk inbrekers. De recherche van de politie bedankt hem en als Levi weer thuis is wordt zijn teruggevonden camera naar hem opgestuurd.

Ondertussen hebben Jim en Cyril elkaar gevonden en hebben ze verkering gekregen. Alle kinderen bedanken de oma van Jim en proberen haar met alles te helpen. Zo hebben ze toch nog hun skatetrip gehad en die was heel wat spannender dan verwacht.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Joep

Joep is een toegewijde jongen. Als hij de kans krijgt door Levi gefilmd te worden probeert hij het zo goed en zo vaak mogelijk te doen. Hij gaat maar door en vergeet daardoor bijna de tijd.

Jim

Jim is een wat gevoeligere jongen. Hij voelt zich bijvoorbeeld erg gekleineerd als Bo hem schattig vindt, terwijl Kees zich daar niet zoveel van aantrekt. Jim is verliefd op Cyril en ze krijgen ook verkering.

Kees

Kees is ook een van de skaters. Hij ligt goed in de groep en maakt veel grapjes.

Cyril

Cyril is later bij de groep gekomen maar hoort er inmiddels helemaal bij. Ze is bevriend met Kath en is verliefd op Jim. Kath en Cyril zijn de dames van het geheel en gedragen zich soms ook echt zo; samen kletsen en kleren passen.

Kath

Kath is het vriendinnetje van Levi en hoort helemaal bij de groep. Zij zorgt ervoor dat Levi niet uit de band springt als hij de jongens in trainingspakken tegenkomt. Ze is vastberaden en houdt van aanpakken. Dit blijkt uit de manier waarop ze door de supermarkt gaat; snel en met een doel voor ogen.

Levi

Levi is het personage dat het meest omschreven wordt. Hij is een lieve jongen en heeft verkering met Kath. Hij is helaas niet zo goed op school en haalt lage cijfers voor wiskunde waardoor hij uiteindelijk ook blijft zitten. Hij is wel een doorzetter want hoe vervelend hij het ook vindt, hij doet er wel zijn best voor. Skaten is en blijft zijn leven, als hij een week niet mag skaten is hij helemaal down.

Quotes

"De ijskastcurb? vraagt Joep verbaasd. Nee, dude, m'n moeder ziet me al aankomen. Die houten curb natuurlijk! Daar vind ik wel een plaatsje voor bij ons in de schuur." Bladzijde 85
"Hoe bevalt het hier? Nou, uitstekend, ben wakker geworden van kwakende eendjes. Dat is weer wat anders dan door andere snurkende zwervers, hihihi." Bladzijde 170

Thematiek

Sport/ sportwereld

De sport skaten is het thema van dit boek. Het leven van de kinderen bestaat uit skaten en ze doen er alles voor om zoveel mogelijk te kunnen skaten op de mooiste plekjes. Alle gebeurtenissen in het boek komen door hun fanatisme voor hun skatesport.

Motieven

Vrienden

Het groepje vrienden is echt een hechte club, maar ook tegen andere skaters doen ze alsof ze vrienden zijn. Zo gaat dat in de skatewereld. De vriendschap tussen de groep wordt soms op de proef gesteld en dan moet er wat uitgepraat worden en door sommige gebeurtenissen wordt de vriendschap ook alleen maar sterker.

Misdaad

Het verliezen van de camera, het mes op de keel van Levi en het oplossen van de misdaden van de twee mannen in trainingspak zijn een groot onderdeel van dit verhaal. Doordat Levi de mannen gefilmd heeft, willen zij de camera hebben. Levi herinnert zich door zijn droom opeens hoe de misdadigers te werk gaan en helpt de recherche de misdaad op te lossen.

Trivia

Inez van Loon heeft zich altijd geërgerd aan de negativiteit rondom skaten. Als moeder van een skater is zij daarom boeken gaan schrijven die de positieve kanten van Skaten laten zien.

Titelverklaring

In dit deel van Skatewise gaan de kinderen eropuit en mogen ze niet meer skaten in hun skatepark. Ze moeten de straat op om daar hun skatemoves uit te proberen. Daarom heet dit boek, dit deel van de serie, Street.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in 18 hoofdstukken. Al deze hoofdstukken hebben een naam die slaat op een bepaalde uitspraak die er gedaan wordt in het betreffende hoofdstuk. De hoofdstukken zijn niet allemaal even lang; de ene is wat langer, de ander wat korter.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Je leest over de gedachtegang van de kinderen uit het boek en de gebeurtenissen zijn beschreven als door een persoon die alles overziet.

Decor

Het verhaal speelt zich af in het dorp waar de kinderen vandaan komen en in het stadje waar de oma van Jim woont. Levi's leven is hetgeen het meest gebruikt wordt als rode draad door het verhaal en daarom volg je hem naar zijn huis, het huis van zijn bijlesleraar en naar de houtzagerij. Het meest vinden de activiteiten plaats op plekken waar de kinderen skaten. In het begin van het verhaal dus het meest in de houtzagerij waar ze een skatepark hebben gemaakt en in het tweede deel van het verhaal op verschillende skateplekken in het stadje van de oma van Jim.

Van het begin tot het eind van het boek gaan er ongeveer 4 à 5 weken voorbij. Ze vieren het eindfeest, maken de proefwerken en gaan op de skatetrip aan het begin van de zomervakantie.

Stijl

De stijl waarin het boek geschreven is valt te omschrijven als vrij droog. Er worden weinig metaforen en vergelijkingen gebruikt die het verhaal verdieping kunnen geven. Daarnaast worden er erg veel woorden gebruikt vanuit de skatewereld. Daarnaast gebruiken de personages in het boek ook veel straattaal zoals: chicks, dude, trick, trip etc.

Het boek is niet vanuit de ik-persoon verteld, maar vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Hierdoor kom je van alle hoofdpersonen wel wat gedachten te weten maar kan er niet diep ingegaan worden op de gedachtegang van een bepaald persoon.

Soms zijn er afwisselingen tussen het heden en verleden die wat verwarrend kunnen zijn, omdat ze niet altijd even duidelijk zijn. Hieronder kun je een voorbeeld lezen van zo'n stukje:

"Levi schuift bij hen aan tafel. O, ik snap het al, lacht zijn moeder. O, wat aardig van die oma, zegt zijn vader, die nu ook door heeft waar het over gaat. Natuurlijk had Levi al gelijk over de oma van Jim verteld toen hij gisteravond na het feest thuiskwam. Zijn ouders hadden hem toen nogal ongelovig aangekeken. Hoe oud is die oma dan? en heeft ze wel genoeg slaapruimte voor jullie allemaal? Nou zeg dat wel, knikt zijn moeder nu tussen twee slokjes koffie door."

Slotzin

Het leven kan niet meer stuk! En nu nog uitzoeken waar die pool is.

Beoordeling

De verhaallijn van dit boek is goed bedacht en leuk om te lezen. Het is spannend, er komt wat romantiek in voor en het gaat over herkenbare problemen zoals een proefwerkweek en op vakantie gaan terwijl je ouders je te jong vinden. Dat maakt het aantrekkelijk om te lezen.

Het gebruik van allerlei skate-achtige woorden maakt het juist weer lastig om te lezen. Soms worden er meerdere in één zin gebruikt en dan weet je niet meer zo goed waar het over gaat, tenzij je een skater bent. Er staat een uitleg van de woorden achterin het boek, maar om die betekenissen nu voor elk woord op te zoeken, dan ben je erg lang bezig.

Recensies

"In het verhaal van Street zit een ongelofelijk tempo. Dat moet ook wel, om alle gebeurtenissen te kunnen vertellen!" http://coolesuggesties.nl...-van-loon/
"Het einde van het boek is wel een beetje abrupt maar dat is niet storend, er komen vast nog meer boeken zodat we verder kunnen lezen over wat de vrienden allemaal uitspoken en wat voor (skate) avonturen ze beleven." http://www.leestafel.info...z-van-loon
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.461 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine