Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Robin en God door Sjoerd Kuyper

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Robin en God
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 24 juli 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Robin en God
Shadow
Robin en God door Sjoerd Kuyper
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 4e druk, 1996
  • 103 pagina's
  • Uitgeverij: Leopold

Flaptekst

Op een mooie winteravond staat Robin voor het raam. Hij ziet een ster die groter en helderder is dan alle andere sterren en opeens weet hij: daar woont God. Hij weet het heel zeker.

Mama en papa geloven niet in God. Dat is lastig. Gelukkig logeert opa bij Robin. Opa gelooft wel in God en hij weet er vrij veel van.

'Dus,' zegt Robin, 'dus.. God is niet gevaarlijk?' 'Welnee,' zegt opa. 'Een leeuw, die is gevaarlijk.' Robin zucht heel diep. Hij vindt het fijn dat God niet gevaarlijk is. Opa zucht ook heel diep.

'Dat was een moeilijk gesprek,' zegt hij. 'Maar je hebt het goed gedaan, opa,' zegt Robin.

'Dank je,' zegt opa.

Eerste zin

Als mama 's avonds voorleest, moet Robin in zijn bed gaan liggen. In zijn eigen bed.

Samenvatting

Bij Robin thuis logeren zijn opa en oma tijdens de kerstvakantie. Als hij 's nachts wakker wordt kijkt hij uit het raam. Hij ziet een hele mooie heldere ster. Hij is er bijna zeker van dat God daar woont.

De laatste dag dat Robin naar school gaat ligt er sneeuw en in de klas wordt het kerstverhaal verteld.

Als Robin weer thuis is, vraagt hij aan zijn vader of God bestaat. Die zegt van niet. Als hij aan zijn opa vraagt of God bestaat zegt hij van wel. Robin vraagt aan zijn opa hoe hij met God moet praten. Samen met opa bidt Robin het 'Onze Vader'. Als de vader van Robin binnenkomt, krijgen opa en vader ruzie. Robin schrikt ervan, maar oma en mama zeggen dat het ook wel weer over gaat.

Op kerstavond gaan Robin en zijn opa samen naar de kerk. Ze verstaan er niets van, maar hebben de grootste lol. Op een gegeven ogenblik denkt opa te verstaan dat de dominee 'poeier op het hoedje' zegt.

Opa en Robin maken samen een sneeuwpop van de sneeuw en verstoppen zich in de sneeuw als mama hen zoekt. Hun afdrukken blijven achter als ze toch maar naar binnen gaan.

Na het kerstdiner speelt het hele gezin samen het kerstverhaal uit. Als Robin naar bed gebracht wordt door opa kijken ze samen naar buiten naar de mooie ster, de sneeuwpop en hun afdrukken in de sneeuw.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

papa van Robin

De papa van Robin is een lieve man. Alleen als er gepraat wordt over God, slaat hij dicht. Hij heeft ook een kort lontje als het gaat om God en zijn vader en zijn zoontje.

Opa van Robin

De opa van Robin is een gekke en leuke opa. Ze kunnen samen veel lol hebben en Robin houdt enorm van zijn opa en de verhalen die hij kan vertellen. Opa heeft al veel meegemaakt en heeft veel levenservaring.

Oma van Robin

De oma van Robin lijkt op de moeder van Robin. Ze zijn allebei de rustige vrouwen van de twee mannen. De oma van Robin houdt veel van haar kleinkinderen.

Mama van Robin

De moeder van Robin is een lieve verzorgende moeder. Ze is rustig en kent de situatie tussen opa en vader goed en weet hoe ze daar mee om moet gaan.

Robin

Robin is een kleine jongen die nieuwsgierig is naar de wereld. Hij vraagt zich af of God echt bestaat en is niet bang om daarom te vragen. Hij is gevoelig voor de sfeer in huis want als er ruzie gemaakt wordt moet hij huilen. Hij is lief en geeft veel om zijn opa en oma. Hij vindt het heerlijk dat ze er zijn.

Quotes

"Als opa en oma er zijn, leest opa voor. Dat is het fijnst. Want opa leest beneden voor, in de kamer, bij de kachel. Als opa voorleest mag Robin bij hem op schoot zitten en opa slaat zijn armen om Robin heen. Zo leest opa voor. Vandaag ook." Bladzijde 5
"Hij schenkt dat glazen van mama en papa en opa en oma vol. Helemaal tot aan de rand. Papa doet limonade in Robins glas. Ook tot aan de rand. De limonade lijkt precies op de wijn. Daarom noemt oma de limonade kinderwijn." Bladzijde 85

Thematiek

Godsdienst en godsdienstwaanzin

Het verhaal gaat over de nieuwsgierigheid van Robin naar of er een God is. Hij vraagt het aan zijn vader en aan zijn opa en krijgt verschillende antwoorden.

Motieven

Gezinsleven

Het verhaal speelt zich af binnen een gezin met alle gebeurtenissen die er normaal in een gezin plaatsvinden.

Vader-zoonrelatie

De relaties tussen opa en vader en tussen vader en Robin spelen in dit boek een rol. De heftige reactie van vader op het bidden van opa en Robin zal te maken hebben met het verleden, hun geschiedenis. Hun relatie is goed maar op sommige vlakken worden ze beiden snel geprikkeld.

God

Het verhaal gaat over Robin en God.

Trivia

De eerste publicatie van Sjoerd Kuyper was toen hij 16 was en nu is het 16 jaar geleden dat hij het boek Robin en God schreef.

Titelverklaring

In het verhaal vraagt Robin zich af of God echt bestaat en waar hij dan woont. De gebeurtenissen die zich afspelen draaien om dat thema heen. Hij gaat naar de kerk met opa, zijn opa en vader maken ruzie om God etc. Daarom heet het boek Robin en God.

Structuur & perspectief

Het boek is opgedeeld in 15 hoofdstukken. Een hoofdstuk is gemiddeld 6 of 7 pagina's. Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Er zijn geen perspectiefwisselingen.

Decor

Het verhaal speelt zich af in het huis van Robin en op zijn school en schoolplein. De tijd die verloopt in het verhaal is ongeveer een week. Het loopt vanaf het moment dat Robin voor het laatst naar school gaat tot aan dat kerstavond geweest is. Er zijn geen tijdswisselingen, flashbacks of flashforwards.

Stijl

Het verhaal wordt op een mooie manier verteld. Soms gebruikt de schrijver korte zinnen waarin hij alleen beschrijft wat er echt gebeurt. Bijvoorbeeld: Mama. Hoi! Papa. Hoi! Op de bank. Plof. Gordijnen open. Roetsj - Roetsj. En dan.. naar buiten kijken.

Verder worden er geen moeilijke woorden gebruikt en het verhaal is goed te begrijpen.

Slotzin

Ze kijken naar de sneeuwpop en de kale bomen, naar de stempel-Robin en zijn stempel-opa in de sneeuw, naar de maan en de sterren in de hoge nacht, en naar die ene, grote, heldere ster, die met zijn prachtige licht over alle dingen schijnt.

Beoordeling

Robin en God is een erg mooi kinderboek. Het laat je nadenken over de situatie bij een gezin thuis waarin er geen eenheid is over of God wel of niet bestaat. Voor kinderen kan de onenigheid over zoiets herkenbaar zijn en het geeft ze inzicht in het feit dat niet iedereen hetzelfde is en hetzelfde gelooft.

Recensies

"Mijn eerste boek van Sjoerd Kuyper is Robin en God, een prachtig boekje dat een kind zelf kan lezen vanaf een jaar of 8, 9 denk ik, maar het is bij uitstek geschikt om voor te lezen, en er dan over te praten." http://www.leestafel.info...erd-kuyper
"In Robin en God van Sjoerd Kuyper wordt op een eenvoudige manier uitgezocht wat \'God\' zou kunnen betekenen. Het boek speelt in de kersttijd, waardoor er gemakkelijk natuurlijke aanknopingspunten gevonden kunnen worden voor Robins weetgierigheid, en waardoor ook ongedwongen het kerstverhaal verteld kan worden." http://nrcboeken.vorige.n...-leuke-opa
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.460 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine