Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Control & Copy door Mirjam Oldenhave

Zeker Weten Goed
Foto van Anouk
Boekcover Control & Copy
Shadow
  • Boekverslag door Anouk
  • Zeker Weten Goed
  • 4 februari 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Control & Copy
Shadow
Control & Copy door Mirjam Oldenhave
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2007
  • 128 pagina's
  • Uitgeverij: Ploegsma

Flaptekst

Hardloopkampioen Rogier wordt uitgezocht om mee te doen aan ‘Top in de Dop’, een organisatie die talentvolle jongeren een houden toekomst belooft. Samen met drie anderen moet hij een weekend lang allerlei testjes doen en medisch onderzocht worden. Maar klopt het allemaal wel? Waarom mogen ze met niemand bellen? Waarom hangen er overal bewakingscamera’s en waarom is het hek op slot?

Eerste zin

Op de derde plaats is geëindigd…

Samenvatting

Rogier is helemaal trots als hij het record weet te verbreken en eerste wordt. Hij wil een topsporter worden! Als hij vervolgens een aanbod krijgt om bij de besten te horen, slaat hij dit uiteraard niet af. Samen met nog drie anderen gaat hij een weekendje weg. Ze zouden hier onderzocht worden om te kijken hoe ze het best individueel getraind te worden. Na een aantal rare opdrachten en onderzoeken, vermoedt Rogier dat er iets niet klopt. Stijn is al weggestuurd en Bo komt in zijn plaats. Als hij dan een bericht krijgt van Barbara, nadat zij zogezegd naar huis is gegaan, weet hij dat er iets mis is. Nina wil hem echter eerst niet geloven. Pas als Barbara hem een berichtje stuurt, nadat hij haar een signaal heeft gegeven, is ze bezorgd. Bo is hier ook bij.

Samen proberen ze een plan te bedenken, maar al snel zien ze het somber in. Ze weten bovendien niet precies wat er aan de hand is: wat zijn Stefan en zijn team met hen van plan? Ze komen er niet uit. De jongeren leggen contact met Barbara, die is weggestopt in de achterste kamer. Zij heeft slechts informatie weten op te vangen. Ondertussen breekt de volgende dag aan en krijgen ze opnieuw individuele opdrachten en onderzoeken. Rogier weet van Stefan te ontsnappen en gaat over het hek heen, onder het prikkeldraad door. Hij rent een tijdje, maar dan beseft hij zich dat hij zijn mobieltje niet bij zich heeft. Ook raakt hij verwond: hij loopt nu mank. Wanneer hij een auto ziet, probeert hij hulp in te roepen, maar helaas wordt hij teruggebracht. Opnieuw worden ze opgesloten, maar Stefan is nu nergens meer te bekennen, net als Bo overigens. Nina gaat nu over het hek heen om te bellen, met zijn mobieltje.

Een tijdje later komen er twee agenten die het hek openbreken. Barbara wordt vrijgelaten uit de ruimte en ook Bo wordt gelukkig teruggevonden, hij was gewoon in slaap gevallen, ergens in het gebouw. Rogier wordt verzorgd en Stefan wordt opgepakt. Gelukkig heeft het weekend hen ook goeds gebracht: Barbara krijgt een baan aangeboden, Nina kreeg een hoofdrol in een film, Bo en Rogier worden beste vrienden en Rogier is aan het trainen voor de New York marathon. Op de laatste bladzijde staat een scène van vele jaren later in Spanje: een soortgelijke scène aan het begin van het boek, maar dan een andere jongen: de kloon van Rogier die iemand toch heeft weten mee te smokkelen uit het pand.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Barbara

Degene die als eerste doorheeft dat er iets niet pluis is. Helaas voor haar wordt ze opgesloten en raakt haar mobieltjes batterij op, waardoor ze op een gegeven moment ook Rogier niet meer kan berichten van wat ze hoort. Wanneer redding er is, wordt ze eindelijk uit de kamer bevrijd. Barbara is degene die ontdekt dat ze klonen wilden maken van hen, nadat ze de computers heeft gehackt.

Bo

Een jongen die Stijn heeft vervangen en daarna alles nog moet inhalen. Hij schiet Nina en Rogier uiteraard meteen te hulp. Wanneer hij vermist raakt als Rogier eenmaal is ontsnapt en teruggebracht naar het pand, lijkt het even alsof ze hem hebben meegenomen. Gelukkig vinden ze hem later slapend ergens terug.

Nina

Een vrolijke dame die toch wel een beetje luxe is gewend. Eerst wil ze Rogier niet geloven, maar wanneer Barbara weer een berichtje stuurt, moet ze wel. Ze is heel bang en denkt dat ze verloren zijn als verschillende opties om te vluchten wegvallen.

Rogier

Eerst heeft Rogier al het vertrouwen in het programma, maar zodra hij aankomt vind hij het maar een raar pand. Wanneer ze verschillende testen en onderzoeken moeten ondergaan, vind hij het steeds raarder worden. Zeker wanneer Barbara hem berichtjes stuurt dat ze nog gewoon in het gebouw is terwijl ze naar huis wilde. Eerst wil Nina hem niet geloven, maar dan zorgt hij voor bewijs. Samen proberen ze een uitweg te zoeken.

Quotes

"Mijn moeder denkt altijd dat ze belazerd wordt." Bladzijde 8
"‘Ze wilden ons komen’, zei Barbara." Bladzijde 89

Thematiek

Macht

Stefan is uiteindelijk met de kinderen van plan om ze te klonen: ze zijn perfect en daarom ook perfect om meerdere keren te bestaan. Een soort tweelingbroer of zus, maar dan veel jonger. Dit is een soort uiting van macht, omdat Stefan een soort goddelijke positie hiermee inneemt waarin hij zelf besluit over van wie er een kloon mag leven.

Motieven

Atletiek

Atletiek, omdat Rogier hieraan doet en ze er grapjes over maken als hij gewond of langzaam is.

Gevangenschap

Gevangenschap is een motief omdat ze eigenlijk gewoon gevangen worden gehouden zodat Stefan en meer mensen in zijn team de tijd hebben voor onderzoeken.

Trivia

Mirjam Oldenhave heeft een eigen muziek/theatergroep, namelijk de ‘Mirjam Oldenhave Express’ oftowel ‘MOEX’.

Van de boeken ‘Mees Kees’ zijn ook voorstellingen gemaakt.

Titelverklaring

Op de computer kun je ‘control’ en ‘c’ in drukken om iets te kopiëren, zo noemt Barbara het hele kloonverhaal daarom ook: zij is immers de computernerd. Dit komt pas op het einde naar voren.

Structuur & perspectief

Er wordt gebruik gemaakt van kleine hoofdstukken, dit is heel overzichtelijk en bovendien handig voor kinderen wanneer ze maar een stukje willen lezen. Er wordt geschreven vanuit de ik-persoon. Alleen de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon kom je te weten, daarbij wel in zijn visie. 

Decor

Hoewel er wel een aantal dagen tussen de wedstrijd (en dus het aanbod) en de werkelijke start van het weekend van Top in de Dop, gaat er over het echte verhaal maar twee dagen. Daarbij vindt het verhaal in een loods plaats waar de kinderen worden opgesloten en onderzocht.

Stijl

Er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Wat er wordt omschreven, is niet suggestief, maar helder en duidelijk. Er wordt geen gebruik gemaakt van flashbacks of –forwards, het speelt zich in het heden af. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van korte zinnen. 

Slotzin

Yes! Hij stak één vuist in de lucht en liep naar het erepodium.

Beoordeling

Toen ik begon met het boekje te lezen, wist ik wel ongeveer waar het over ging. Toch wist ik niet echt waar het naartoe moest leiden. Dat is natuurlijk juist leuk, want dan moet je verder lezen om erachter te komen, maar jammer genoeg vond ik het niet echt ‘spannend’ gemaakt. Sowieso is het natuurlijk een jeugdboek, maar ik werd er niet echt door aangetrokken. Wel had ik hem binnen een paar uurtjes uit, maar dit komt simpelweg door het feit dat ik snel lees en het een dun boekje is.

Recensies

"‘Control & Copy’ is een lekker spannend boek waarbij je de hele tijd op het puntje van je stoel zit. Rogier is de altijd sympathieke held tegen wil en dank." http://www.leesfeest.nl/node/1226
"Het is een spannend verhaal. Je weet dat er iets gaat gebeuren dat anders is dan Rogier denkt. Maar waarom? Het is toch fantastisch dat Rogier tijdens dat weekend helemaal wordt gescand, zodat hij echt de beste begeleiding krijgt om bij de top van atletiek te komen! Wat zit erachter? Aan het eind van het boek wordt het je duidelijk! Je leest het vast in één keer uit. Het is heel spannend en geen dik boek." http://jeugdboekenvoorjou...trol-copy/

Bronnen

Mirjam Oldenhave
http://www.mirjamoldenhave.nl
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.455 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

E.

E.

mooie tekst goed gedaan

8 jaar geleden

A.

A.

Bij personages mis ik Stefan

7 jaar geleden

Nick

Nick

Weer een gratis boekverslag! Thnx

5 jaar geleden

S.

S.

leuk boek zeg

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Anouk