Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cirkeln door Mats Strandberg en Sara B. Elegren

Zeker Weten Goed
Foto van Vivian
Boekcover Cirkeln
Shadow
  • Boekverslag door Vivian
  • Zeker Weten Goed
  • 24 juli 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Cirkeln
Shadow
Cirkeln door Mats Strandberg en Sara B. Elegren
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 2012
  • 404 pagina's

Flaptekst

Op een nacht, wanneer de maan mysterieus rood kleurt, worden zes meiden naar een afgelegen plek geleid. Ze hebben niets met elkaar gemeen. Ze weten niet hoe ze daar gekomen zijn of waarom ze daar zijn, maar zonder elkaar zullen ze het niet overleven.

Kort daarvoor zijn Minco, Rebecka, Vanessa, Anna-Karin, Linea en Ida in het stadje Engelsfors aan een nieuw schooljaar begonnen. Ze kennen elkaar niet, maar alle zes merken ze dat er vreemde dingen gebeuren en dat ze bijzondere gaven hebben.

Wanneer ze op onverklaarbare wijze ’s nachts in het park terechtkomen, krijgen ze te horen dat er een eeuwenoud Kwaad in Engelsfors huist. En volgens een even oude voorspelling zijn zij uitverkoren om het Kwaad te verslaan. Alleen als ze samenwerken, kunnen ze de duistere machten overwinnen en veel tijd is er niet meer…

Eerste zin

Ze wacht op een antwoord, maar Elias weet niet wat hij moet zeggen.

Samenvatting

De middelbare scholier Elias pleegt kort na het begin van het nieuwe schooljaar zelfmoord in een toilethokje op school, daartoe gedwongen door stemmen in zijn hoofd. Enkele dagen later worden zes totaal verschillende meisjes door de ontdekking van zijn lichaam samengebracht: Minco, Vanessa, Rebecka, Linéa, Anne-Karin en Ida. Na een aantal vreemde voorvallen waarvoor steeds een van hun verantwoordelijk lijkt te zijn, worden ze op onverklaarbare wijze op een nacht bijeengebracht in het park, waar de schoolconciërge Nicolaus hen vertelt dat ze uitverkoren zijn om het Kwaad te bevechten. De meiden hebben elk een bijzondere kracht die ze in de weken erna trainen zonder al teveel met elkaar om te gaan. Rebecka, die de taak van leider op zich heeft genomen, probeert hen tevergeefs bij elkaar te krijgen: hoe belangrijk dat is, blijkt pas als ook zij zelfmoord pleegt door een stem. Omdat zowel Elias als Rebecka vlak voor hun dood een gesprek had met de rectrix Adriana Lopez, besluiten de meisjes om bij haar in te breken. Kort daarna vertelt ze hen zelf dat zij ook een heks is - net als zij - en dat zij een afgevaardigde is van de magische Raad en hen moet beschermen en lesgeven middels een boek der Patronen. Minco lijkt daarbij buiten de groep te vallen: zij heeft als enige geen element en lijkt ook geen kracht te hebben. Ze ontdekken dat de conciërge Nicolaus ook een heks is en zien in een visioen dat Rebecka geen zelfmoord pleegde, maar gedood werd door haar vriendje Gustaf, die de belichaming van het Kwaad lijkt te zijn,

Anna-Karin heeft met haar manipulatiekracht een vriendje gekregen, maar op aandringen van Vanessa en Linea houdt ze daarmee op. Minco wordt bijna gedwongen tot zelfmoord in bad door een sterke stem en zwarte rook, maar kan er nog net aan ontsnappen. Wanneer Vanessa Gustaf volgt, is hij ineens op twee plekken tegelijk: rouwend bij Rebecka's graf en bij Minco om haar te versieren. Ook Anna-Karin pleegt bijna zelfmoord en vlak daarna raakt haar opa zwaargewond bij een mysterieuze brand.

De meisjes maken een waarheidsserum waarmee ze Gustaf ondervragen en ontdekken dat hij compleet onschuldig is, en vlak daarna beseffen ze dat de schuldige de magie van de vermoorde heksen absorbeert en van gedaante kan veranderen. Minco realiseert zich dat Max, de leraar waarop ze al een tijd verliefd is en die ook gevoelens voor haar zei te hebben, alles gedaan heeft, dat hij het Kwaad is en dat zij de reïncarnatie van zijn verloren geliefde is. Max bekent en vertelt Minco ook dat zij bijzonder is, dat de Raad plannen met haar heeft.

De groep spreekt af om Max te dwingen zichzelf aan te geven, maar op de avond dat ze dat willen doen, gaat Linea op eigen houtje naar Max toe om hem te vermoorden als wraak voor Max’ moord op Elias. De anderen vinden hen in de school, waar Max Linea gegijzeld houdt. Minco is degene die hem uiteindelijk verslaat, op een manier die lijkt op Max’ demonische vermogen om heksenkracht te absorberen.

Max raakt in een coma en de meisjes sluiten hun schooljaar af, vlak nadat Anna-Karin erachter is gekomen dat haar opa altijd al afwist van haar heks zijn en vlak nadat Linea ontdekt dat haar kracht gedachtelezen is.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Minco

Minco is de dochter van een psycholoog en de hoofdredacteur van de plaatselijke krant. Ze is altijd het brave meisje geweest met goede cijfers en zonder problemen, maar ze heeft een geheim: ze is namelijk smoorverliefd op haar wiskundeleraar, maar hij blijkt het Kwaad te zijn. Minco hoort wel bij de Cirkel, maar heeft geen element en ook geen bijzondere kracht, waardoor het lijkt alsof ze erbuiten valt. Later blijkt dat ze veel sterker is dan ze denkt, dat ze andere heksenkrachten kan absorberen.

Anna-Karin

Anna-Karin is een plattelands meisje wier moeder al jarenlang kampt met een ernstige depressie en die alleen maar liefde krijgt van haar opa. Op school wordt ze enorm gepest en ze is altijd het grijze muisje geweest, totdat haar kracht om gedachten te manipuleren zich openbaart en ze die gaat gebruiken om populair te worden en vrienden plus een vriendje te krijgen. Ze leert zichzelf daardoor beter kennen en krijgt meer zelfvertrouwen, maar komt ook tot de conclusie wat het verschil is tussen goed en kwaad.

Rebecka

Rebecka was op school het meisje met het populaire vriendje, het meisje waarvan altijd werd gezegd dat ze een eetstoornis had. Ze werd de leider van de Cirkel vanwege haar gezond verstand en zorgde thuis ook altijd voor haar broertjes en zusjes. Zij was altijd erg onzeker, maar wist dat goed te verbergen omdat ze van mening was dat ze geen recht had om gelukkig te zijn. Zij werd als tweede vermoord door het Kwaad. Haar kracht was telekinese.

Vanessa

Vanessa is eigenlijk het wildste van de zes meiden. Ze zit thuis niet lekker in haar vel omdat ze altijd ruzie heeft met haar moeder en beslist niet overweg kan met haar stiefvader. Ze heeft verkering met Wille, die al van school af is maar niets uitvoert, en wanneer de gemoederen bij Vanessa thuis te hoog oplopen, gaat ze bij Wille wonen maar is nooit echt tevreden. Vanessa kan enorm fel zijn, lijkt nooit ergens bang voor te zijn en heeft de gave van onzichtbaarheid.

Ida

Ida is degene in de groep die er helemaal niet bij wil horen. Ze is enorm populair, heeft veel vriendinnen en is ronduit gezegd ook een bitch. Ze pest iedereen, is niet bang om mensen te bedreigen en speelt graag de opschepperige betweter. Van zichzelf heeft ze geen kracht, maar een heks uit de zeventiende eeuw gebruikt Ida’s lichaam vaak als portaal om met de meisjes te praten. Ida’s zwakke plek is dat ze verliefd is op Gustaf.

Linea

Linea was de beste vriendin van Elias. Ze woont op zichzelf in een armoedig flatje : haar moeder is dood en haar alcoholistisch vader zwerft op straat. Ze wordt vaak gezien als gothic, is erg agressief en kan gedachtelezen. Ze weet wel bijna altijd hoe ze iets moet aanpakken en is niet bang om daarvoor mensen te kwetsen of op hun plaats te zetten.

Quotes

"Had haar moeder er maar niet zo levendig uitgezien. Haar manier van lopen straalt kracht uit. Ze lacht en ze heeft plezier en energie. Zou zijzelf ook niet liever deze persoon willen zijn, dan de vrouw die de hele avond op de bank lag te vergeten terwijl ze de ene na de andere sigaret rookte? Net zoals Anna-Karin zelf nooit meer de persoon wil worden die ze een aantal maanden geleden was. " Bladzijde 182
"De vrienden van Max zullen het vast heel normaal vinden dat hij iets heeft met een meisje dat nog maar net op de bovenbouw is begonnen, en hij zal zich er ook vast niet voor schamen. ‘Hoe zijn jullie elkaar tegengekomen?’ ‘Ach ja, Minco was heel goed in het oplossen van tweedegraads vergelijkingen en toen sloeg de vonk over!’ Opeens kan ze zich voorstellen hoe het er vanuit andermans oogpunt uit moet zien. " Bladzijde 290

Thematiek

Goed en kwaad

De strijd tussen goed en kwaad wordt gevochten aan de hand van de zes elementen (water, vuur, aarde, lucht, metaal en hout) en dat zijn ook de leidmotieven in het verhaal. De elementen van de meisjes worden duidelijk in het verhaal: hun krachten in de strijd tegen het Kwaad zijn daarop gebaseerd en worden ook duidelijk ingezet in de daadwerkelijke strijd.

Motieven

Zelfmoord

Veel personages overkomt dit en het boek duidt aan hoeveel problemen een tiener kan hebben.

Magie

Er vinden een hoop magische, parallelle verschijnselen voor in het boek: de verschillen in belevingswereld tussen de periode vóór het heks-zijn en de veranderingen die deze ontdekking teweeg brengt in het dagelijks leven van de personages. De grote verschillen tussen een normaal en paranormaal leven, de verschillen tussen normale mensen en heksen, het constante onzekere schommelen tussen leven en dood zijn ook symbolische thema’s die een belangrijke rol spelen in het boek en dan vooral in de psychologische karakters van de personages en hun dagelijkse levens.

Trivia

Deel twee van de trilogie komt uit in september 2013 en deel vier in september 2014.

Titelverklaring

De Cirkel verwijst heel simpel naar de hekseneenheid die wordt gevormd door Anna-Karin, Minco, Vanessa, Ida, Linea en voorheen ook Rebecka en Elias.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld in vijf delen, maar er is niet echt sprake van een vijfdelige structuur. In het begin leren we de zes meiden kennen en gebeuren er vreemde dingen in Engelsfors, in de kern van het verhaal komen de meisjes erachter dat ze heksen zijn en hoe ze daarmee omgaan en in het slotgedeelte zien we hoe ze echt de strijd met het kwaad aangaan. Het perspectief ligt afwisselend bij elk van de zes meisjes.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd van internet, computers en smartphones. De setting is het fictieve Zweedse plaatsje Engelsfors en we zien afwisselend de woonplaatsen van de meisjes en de middelbare school waar alle gebeurtenissen en persoonlijkheden zich centraliseren.

Stijl

De auteurs schrijven alsof het om een tv-serie gaat: luchtig, met veel dialogen en gebeurtenissen, een meeslepende spanningsboog en weinig beschrijving(en) van sfeer of omgeving.

Beoordeling

Het boek is door twee verschillende mensen geschreven, maar dat is niet duidelijk want de schrijfstijl vormt een glad geheel en leest prettig. Weinig beschrijvingen en veel dialogen en gebeurtenissen, precies zoals de tiener van vandaag het graag schijnt te hebben - maar de ervaren lezer wordt hierin wel een beetje teniet gedaan. De personages zijn erg verschillend en wel een beetje stereotiep: de populaire bitch, het gepeste meisje dat wraak neemt, de agressieve gothic, het brave kind dat wil losbreken, het rebellerende meisje dat het moeilijk heeft en degene die al haar gevoelens verbergt achter een façade van perfectie. De plot is interessant, maar als het erop aankomt toch te voorspelbaar en te weinig verrassend. Het ontbreekt de auteurs aan echte overtuigingskracht, want ik kreeg bij het lezen van dit boek het gevoel dat ik naar een tv-serie keek. Dat zou enerzijds kunnen betekenen dat het levendig en meeslepend is, maar anderzijds dat het niet geloofwaardig genoeg is om echt te kunnen lijken. Er wordt teveel gebruik gemaakt van tell in plaats van show, en vaak is het allemaal wel een beetje erg makkelijk en magisch. Aan het einde van het boek is het alsof je het eerste seizoen van een nieuwe tv-serie hebt gezien: je bent wel benieuwd naar het vervolg (daarvoor moeten we overigens nog tot september 2013 wachten) maar je hoeft het niet meteen te zien/lezen. Een goed boek, maar het had veel beter gekund. Jammer.

Recensies

"Het mooie van dit boek is dat het wel een afgesloten verhaal is, maar dat er nog genoeg lijnen open liggen om je te doen verlangen naar meer. Het is dus niet echt een open eind, met een spannende cliffhanger, maar een verhaal dat zeker zijn vervolg nodig heeft. Een superboek over magie en het duister!" http://coolesuggesties.nl...-elfgren/
"Op een gegeven moment (ergens in het midden van het boek) kabbelt het een beetje op rustig water en begon ik me een beetje te vervelen in het verhaal… Maar dat gebeurt gelukkig niet te lang, want net op het moment dat ik het boek wilde wegleggen, gebeurde er iets en vanaf dat moment gaat het er weer hard en spannend aan toe!" http://www.storyhunters.n...b-elfgren/
"De cirkel is een spannend boek over magie, liefde en vriendschap. Het is geschreven door twee schrijvers, maar hier merkte ik niet veel van. De schrijfstijl bleef tijdens het hele boek hetzelfde, namelijk goed en niet al te ingewikkeld. " http://www.youngadultbook...de-cirkel/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.445 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

D.

D.

ik vindt het geweldige boeken en je moet ze gelezen hebben

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Vivian