Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Zwaar examen Engels houdt vwo'ers lang bezig

Zwaar examen Engels houdt vwo'ers lang bezig

Door Oscar

Woensdagmiddag beleefden 41.672 vwo'ers het eindexamen Engels. Het kernvak werd door onze correspondenten met enige moeite afgesloten. "Het cijfer wat ik ga halen zal niet overeenkomen met dat van mijn schoolexamencijfer. Gelukkig kan ik het hebben", onthulde Megan Davies (18) alvast.

Jasper den Boon (18) sluit zich aan bij Megan: "Hij was pittig en vrij lang. Heb mijn woordenboek heel vaak moeten gebruiken. En de teksten waren een beetje kleurloos, met als uitzondering die over match-fixing in het Engelse voetbal." Hij voegt toe: "En er was een tekst over feminisme, maar dat is na de examens van vorig jaar wel een beetje cliché hoor."

Bekijk hier de beste memes over het vwo-examen Engels. 

Deprimerende fabrieken

"Ik was wel snel klaar, om kwart voor drie ofzo. Of dat netjes is, weet ik niet. Ik kon amper opstarten door een deprimerende tekst over de fabrieken. Daar raakte ik echt gedemotiveerd van", zo verklaart Megan haar ongelukkige examen nader. Ook Bram Laurens (18) was niet blij met de artikelen: "Ze waren actueel en daardoor te begrijpen, maar absoluut stevige teksten. Er stond bijvoorbeeld een stukje Frans bij vraag 12. Ik ga daar wel over klagen hoor."

Jasper plaatst een kanttekening bij de klacht van Bram. "Volgens mij stond er alleen raison d’être, dat vond ik niet zo ingewikkeld." Hij legt uit waar zijn eigen pijnpunt zat: "De achtste tekst was een eerste hoofdstuk uit een boek en de vragen daarbij waren moeilijk te verdragen. Dat waren een aantal stellingen. Heel lastig."

Joyce van Hoorn, docent Engels aan het Hooghuis College, vond het geen eenvoudig examen: "Het viel me op dat er veel lange teksten in zaten, waarvan twee van dezelfde auteur. Dan maak je het de kandidaten die de auteur niet leuk vinden wel moeilijk. Tekst 5 over de baard als fashion vond ik echt lastig."

Tijd nodig

Net als Megan, en in tegenstelling tot Jasper, was Bram al vrij snel klaar: "Binnen twee uur was ik weg ja, maar volgens mij hadden veel van mijn klasgenoten de tijd wel harder nodig." Dat veel collega-kandidaten hun tijd hard nodig hebben verbaast hem dan ook niet: "Deze toets was zeker moeilijker dan die van vorig jaar. Heb mijn woordenboek absoluut vaker gebruikt dan bij de oefenexamens."

"Ik ga eerst even kijken of de rest van mijn klas gaat klagen. Als zij een punt hebben klaag ik van harte mee", toont Megan zich solidair. Dit terwijl Jasper zijn commentaar niet met het LAKS zal delen: "Het niveau was aan de hoge kant, maar wat mij betreft geen reden tot klagen."

Vermeende fouten

Via Twitter berichtten enkele vwo-leerlingen ons met vermeende fouten in het examen. Dit ging onder meer over vraag 20. Volgens Van Hoorn was er bij vraag 20 geen sprake van een fout: "Cito mag het gewoon zo vragen. En ik vind het vrij normaal dat leerlingen antwoord op zo’n vraag kunnen geven." Een andere vraag sprong bij de docente meer in het oog: "Er was een vraag waarbij leerlingen alinea’s op een juiste volgorde moesten zetten, maar die stonden dus al in de juiste volgorde. Ja, dan beginnen ze te twijfelen."

Uitleg: De vraag is welke van die 4 feiten (die dus allemaal kloppen) het beste past bij de conclusie zoals die in alinea 9 genoemd wordt. Dat feit zelf hoeft dus niet in alinea 9 te staan.

Ook vraag 26 bevatte volgens enkelen een fout. Lizelot: "Er werd geklaagd dat er twee keer 'are' in een zin zou staan, maar dat klopt, naar het lijkt, wel." Op moment van schrijven heeft het LAKS meer dan 1.700 klachten ontvangen. 

Na inzage van het correctievoorschrift vond Van Hoorn nog een bijzondere passage. "Ik hamer er altijd op dat mijn leerlingen open vragen in het Nederlands beantwoorden en dat staat ook op het opgavenblad. Maar nu lees ik in het correctievoorschrift dat de vraag 2 wél in het Engels beantwoord had mogen worden. En bij 14, een andere open vraag, mag dat weer niet. Beetje gemeen hoor."

Slapende surveillant 

Overigens was niet iedereen in de examenzaal van Megan even geconcentreerd: "Ik zat op de eerste rij en zag hoe een van mijn surveillanten in slaap viel." De voorbeeldige leerlinge voegt daaraan toe dat ze niet van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om af te kijken.  

Update:

Megan gaat wel klagen.

[poll:1177]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 16 mei 2018
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.