Zoektocht naar Olympisch talent

Pepijn

Honderden jonge sporters kwamen zondag bijeen om hun skills te tonen in Papendal. Het Nederlands Olympisch Comité organiseerde daarom een talentdag. Zo kunnen ze onontdekt talent uit de massa plukken en ze klaarstomen voor de Olympische Spelen. Het is namelijk belangrijk dat een sporter al vroeg begint met trainen. Ik nam een kijkje op de talentdag.

De dag is georganiseerd omdat het Olympisch Comité graag wil dat de Nederlandse Olympische sporters tot de top tien best presterende landen behoren. "We willen zoveel mogelijk talent uit de kleine 'kweekvijver' van ons land halen", vertelt een woordvoerder. "Uit eerder onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat volleybaltalent zich niet alleen tussen jongeren die al volleyballen bevindt, maar ook tussen jongeren die aan een andere sport doen. Daarom screenen we vandaag ongeveer 300 jongeren om te kijken of ze potentie hebben voor een bepaalde sport. Om mee te kunnen doen, moet je wel aan kunnen geven dat je goed bent in sport."

Zenuwachtig

De testen vinden plaats in een zaal, waar de jongeren in groepen oefeningen moeten doen. Ze rennen de longen uit hun lijf, terwijl aan de zijkant van de zaal ouders fanatiek foto's staan te maken van hun kroost.

Er worden vandaag twee groepen afzonderlijk getest: de groep 'lang & sterk' voor o.a volleybal en de groep 'snel & explosief' voor o.a baanwielrennen. Zo moeten de jongeren zo hoog mogelijk springen en zo hard mogelijk fietsen op een stationary bike.

Trouwste fan

De groep snel & explosief moet nog even wachten tot ze aan de beurt zijn. Tycho (links, 14 jaar) en Maerten (rechts, 15 jaar) horen bij die groep. Ze doen aan voetbal. Hun trouwste (en waarschijnlijke enige) fan, hun moeder, brandt gelijk los over hun 'carrière' terwijl de jongens een voetbalwedstrijd proberen te volgen op hun mobiel. Ze vertelt trots dat Tycho is doorverwezen door zijn gymleraar: "Hij moest meteen aan mijn zoon denken. Blijkbaar pakt Tycho sporten zo goed op! Hij had zelf nooit het idee om naar de Spelen te gaan." 

Maerten heeft zich gewoon aangemeld via de sportopleiding die hij doet. Hij en Tycho geven aan wel een beetje zenuwachtig te zijn. "We hopen dat het leuk wordt, we willen er in de toekomst ook wat mee bereiken. Op de Olympische Spelen zouden we wel willen hardlopen of sprinten!"

Steppen en fietsen

Fiona is ook ingedeeld in de snelle & explosieve groep. Zij doet aan steppen, een sport waarbij je gebruikmaakt van een step van carbon met twee grote wielen. Als ik vraag wat dat inhoudt, blijkt ook haar moeder een trouwe fan, want ik krijg gelijk een website onder mijn neus geduwd. 

Fiona vertelt: "Via mijn moeder had ik de link gevonden naar deze dag, en toen heb ik me aangemeld. Ik had niet de ambitie om naar de Spelen te gaan, maar nu eigenlijk toch wel. Ik ben wel zenuwachtig voor de testen, maar ik heb er zeker weten zin in! Mijn trainer zei dat ik misschien potentie heb voor baanwielrennen of sprinten."

Na de eerste test spreek ik Fiona nog een keer: "Het springen ging slecht, maar het fietsen op de stationary bikes, wat ik hierna ga doen, zal beter gaan," zegt ze vol zelfvertrouwen.

Pushy ouders

Opvallend aan beide moeders en de ouders van de kinderen in de zaal, is dat ze al precies weten hoe de loopbaan van hun 'sporter in de dop' eruit zal gaan zien. Allemaal hopen ze dat hun kind uitgekozen zal worden voor het voortraject; waar je voor geselecteerd kan worden als uit de testen blijkt dat je talentvol bent. Dan wordt de jongere namelijk overgedragen aan de bond van de sport waarvoor hij of zij talent heeft en gaan ze zich voorbereiden op belangrijke wedstrijden. Misschien zien we Fiona, Tycho of Maerten dus ooit wel terug op de Olympische Spelen..

Gepubliceerd op 12 november 2014
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.