Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo maak je jezelf klaar voor het studentenleven

In samenwerking met Studie Bijdehand

Slagen voor de middelbare school is voor veel jongeren het einde van een tijdperk, waar allerlei veranderingen bij komen kijken. Als je ervoor kiest om te gaan studeren, krijg je bijvoorbeeld opeens te maken met DUO en sluit je je misschien wel aan bij een vereniging. Al deze nieuwe dingen in je leven kunnen best overweldigend zijn. Maar maak je geen zorgen! Met de juiste voorbereiding kun jij jezelf helemaal klaarstomen voor deze nieuwe fase in je leven.

In dit blog geef ik je vijf handige tips om je tijd als student met vertrouwen tegemoet te gaan. 

Studieboeken

Welke opleiding je ook kiest, de kans dat je bepaalde studieboeken nodig zal hebben is erg groot. Die moet je zelf aanschaffen, waar voorheen de administratie van je middelbare school het misschien nog voor je deed. Het kan dan best onduidelijk en lastig zijn om de goede boeken te bestellen voor de studie waar je nog maar zo weinig over weet. Hier springt Studie Bijdehand in de bres. Deze webshop heeft voor vrijwel alle hbo- en wo-studies de goede studieboeken voor jou al op een rijtje gezet, waardoor je nog voordat je begint met je opleiding ze allemaal al kan bekijken en aanschaffen. Ook bieden ze van veel boeken een online variant aan, wat weer sjouwen scheelt.

Maar Studie Bijdehand heeft ook nog allerlei andere artikelen die handig zijn voor iedere student, zoals schriften, planners en rekenmachines, maar ook labjassen en diverse soorten elektronica-kits. Zeker dus een handige website voor all-things studeren.

Verenigingen

Naast het academische aspect, is het studentenleven een geweldige kans om deel uit te maken van verschillende verenigingen. Of je nu geïnteresseerd bent in sport, cultuur, politiek, of iets anders, er is altijd wel een club die bij je past. Lid worden van een vereniging biedt niet alleen de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten: het kan er ook voor zorgen dat je bepaalde (organisatorische/sociale) vaardigheden verder ontwikkelt, die je niet per se leert via een studie. Al met al dus zeker de moeite waard.

Neem daarom de tijd om verschillende soorten verenigingen te verkennen, zoals studentenverenigingen, sportverenigingen, of religieuze verenigingen. Deins ook niet terug om je vervolgens aan te melden voor eentje. Dat is aan het begin misschien een beetje spannend, maar iedereen zal het alleen maar leuk vinden als je interesse hebt. Verder is het lidmaatschap van de meeste verenigingen goed te betalen, dus geld hoeft niet per definitie een hele grote rol te spelen. Het enige waar je even op moet letten, is dat je je voor sommige studentenverenigingen vóór een bepaalde datum (afhankelijk van de vereniging) moet hebben ingeschreven.  

Kookvaardigheden

Hoewel het studentenleven niet in elk geval verbonden is aan op kamers gaan, kiezen veel eerstejaars hier wel voor. Bij die keuze komen veel nieuwe verantwoordelijkheden kijken, waaronder koken. Misschien heb je het geluk dat je in een huis gaat wonen met iemand die gek is op kokkerellen, maar anders zul je toch echt moeten leren om zelf iets lekkers op de tafel te zetten. Hoewel instant noedels en boterhammen met pindakaas ook uitstekend studentenvoer is, is het niet per se verstandig om het elke dag als ontbijt, lunch en avondeten te nuttigen.

Een goede manier om je kookvaardigheden te ontwikkelen als je nog nooit een pan hebt aangeraakt, is – shocker – koken. Stap één of twee keer per week met je vader/moeder in de keuken en help mee met het bereiden van het avondeten. Zo doe je ervaring op in een vertrouwde omgeving en zal je al snel een aantal basisvaardigheden onder de knie krijgen waarmee jij voortaan meer kan 'koken' dan een tosti.

Financiële planning

Een aspect van het studentenleven dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van een goede financiële planning. Er komen immers nogal wat financiële zaken op je af waar je voorheen niet mee te maken kreeg of die geregeld werden door je ouders. Ook moet je rekening houden met geld dat je krijgt en (extra) kan aanvragen bij DUO. Om dat allemaal in goede banen te leiden is het dus belangrijk om een goed financieel overzicht te houden.

Hiervoor is het maken van een balans erg handig. Zorg ervoor dat je realistisch bent over je inkomsten en uitgaven, en een budget opstelt dat rekening houdt met alle kosten die je kunt verwachten tijdens je studie. Naast collegegeld en huur zijn er namelijk ook nog kosten voor eten, transport, ontspanning, etcetera. Overweeg ook om te sparen voor onvoorziene uitgaven, zoals een koelkast die kapot gaat, een laptop die waterschade oploopt, you name it.

Slagen

We hebben je nu al vier uitstekende adviezen gegeven om jezelf voor te bereiden op het studentenleven, maar voordat je daar pas echt iets aan hebt, is het van cruciaal belang om überhaupt te slagen! Je school heeft vast allerlei tips & tricks gegeven en handige hulpmiddelen aangeboden om in één keer dat felbegeerde diploma te bemachtigen, maar een beetje extra ondersteuning kan natuurlijk nooit kwaad.

Examenbundels zijn de ideale manier om je kansen op slagen aanzienlijk te vergroten. Websites zoals Studie Bijdehand bieden talloze bundels aan voor bijna elk vak en elk niveau op de middelbare school. Deze boeken bevatten handige oefenopdrachten, geven uitleg over hoe je het best een examen kan maken en leggen de theorie waarschijnlijk net even wat uitgebreider uit dan jouw docent. Zo'n bundel kan soms echt het verschil maken tussen slagen of zakken. Maak er dus gebruik van!

Gepubliceerd op 16 april 2024


Alles over de examens in je timeline?